Hopelijk denkt niemand dat een kind minder lijdt omdat het uit de buik van een moslima komt

Jemen2

Na deze column trek ik er met mijn zoon een weekje op uit, tijd voor een korte break. Ik wil daarbij even stilstaan bij de vergeten oorlog die niemand interesseert maar waar toch dagelijks burgerslachtoffers vallen en naar schatting een miljoen mensen op de dool is: de Jemenitische oorlog.

Het gaat om een conflict tussen sjiitische Houthi-rebellen, gesteund door Hezbollah en Iran, en de overheid, gesteund door een coalitie met Saudi-Arabië aan het hoofd, maar ook met steun van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nu ja, overheid is een groot woord: er is gewoon geen overheid of bestuur meer, het is elk voor zich, en beide partijen hebben het woord mensenrechten gewoon niet in hun vocabularium staan. Burgers zitten tussen beide strijdende partijen in. Zij kunnen geen kant op. Hulpgoederen zoals voedsel, brandstof en medicijnen komen het land niet meer in, alles wordt geblokkeerd door de coalitie en/of door de rebellen.

Terreurcellen zoals al-Qaeda voelen zich als een vis in het water in deze chaos. Beide partijen begaan wreedheden, maar feit is dat de luchtaanvallen van de coalitie bewust mikken op burgerdoelwitten zoals scholen, ziekenhuizen, markten. Daarbij worden ook clusterbommen gebruikt, dodelijke explosieve wapens die door het internationaal recht verboden zijn, who cares. Altijd met hetzelfde gekende alibi: de rebellen zouden zich op die plekken schuilhouden en de burgers als levend schild gebruiken. De wapenhandel vaart er alleszins wel bij: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Canada en Turkije verscheepten in 2015 en 2016 wapens (waaronder ook drones, torpedo’s en raketten) ter waarde van bijna 5,9 miljard dollar naar Saudi-Arabië, van waaruit ze ingezet worden in de

Soit, het zal je kind maar wezen, dat getroffen wordt door zo’n clusterbom. Jemen is een verdoemde plek op deze planeet, een absolute place-not-to-be. Ook bij de VN is er niet veel animo om zich met het conflict in te laten, temeer daar de VS een vinger in de Jemenitische pap heeft. De reden waarom deze oorlog niemand interesseert, behalve de betrokken partijen en de wapenventers, is misschien ook dat alle vrouwen daar toch in een boerka rondlopen, en dat de mannen allemaal de profeet Mohammed aanbidden, tot welk kamp ze ook behoren.

web_1511buiyemen4Ja, dan blokkeert ons mededogen wel even. Ter rechterzijde zal er hier misschien getwitterd worden: “dat die moslims elkaar maar uitroeien, des te rapper zijn we er van af”. Daar is iets van. Men zou zelfs kunnen denken dat die kinderen ginder minder gevoelig zijn voor scherven van clusterbommen, en dat moslimmoeders minder lijden als ze een kind verliezen. Voor dat soort tunnelvisie vanuit ons eigen grote gelijk wil ik toch waarschuwen. Olifanten rouwen, orka’s treuren, mensen zien af. Ik weet ook dat er vrouwelijke jihadi’s zijn, maar doorgaans is oorlog een mannelijke bezigheid, en is de man-vrouw-tegenstelling op deze planeet misschien groter en meer omvattend dan deze tussen bijvoorbeeld de westerse wereld en de islam.

En wat die olifanten betreft: dat er evolutionair iets misgelopen is, daarover kan niet veel twijfel bestaan. We hebben onze intelligentie gebruikt om symfonieën te schrijven en om raketten naar de maan te sturen, maar de globale balans is negatief, laten we eerlijk wezen. Het zelfvernietigingsproject waarin we nu willens nillens betrokken zijn (de aarde zelf overleeft het wel), geeft toch aan dat er een enorme dosis domheid in die zogenaamde intelligentie is geslopen, het virus van de hoogmoed en de kortzichtigheid. Tunnelvisie dus.

Nu zult u vast zeggen: ga gauw op vacantie, Sanctorum, want straks trek je zelf nog een djellabah aan. Vrees niet. Ik blijf de islam een gevaar voor de beschaving vinden, alleen moet die beschaving veel kritischer zijn voor zichzelf dan ze nu is. Anders slaat de vertrumping toe, denken we alleen nog in slogans en communiceren we in tweets. En voor de rest gaan we wel prat op onze westerse cultuur, terwijl het niveau waar we daar doorgaans mee bezig zijn, heel beperkt en oppervlakkig is. Bij links én bij rechts.

Laat ik het houden bij mijn motto, ontleend aan La Cicciolina: per amore e per forza. Door liefde en door kracht, passie maar geen meligheid. En in de hoop dat ook in Jemen de waanzin oplost in een sfeer van “Jongens, waar zijn we mee bezig??”. Een vraag die veel te weinig gesteld wordt op deze planeet.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Hopelijk denkt niemand dat een kind minder lijdt omdat het uit de buik van een moslima komt

 1. Tonton d'Amérique zegt:

  Fijne vakantie… and don’t forget to ride the PEBL (alternative vehicle made in the USA)!

 2. Eric zegt:

  Het oude, pre-mohammedaanse Jemen kende een bijzonder hoog beschavingspeil (de Romeinen noemden het gebied ‘Arabia Felix’), heden is het tot een islamitische hel getransformeerd, mede met dank aan de Amerikanen. Onder Trump wordt alles wat sjiitisch is met de Duivel geassocieerd, terwijl er blijkbaar met soennieten geen vuiltje aan de lucht is (al hebben soennieten in zowat 90% van de terreuraanslagen waar ook ter wereld de hand). Het is om die reden dat de lakeien van de westerse mainstream media over de oorlog in Jemen zwijgen – beschrijvingen van de verschrikkingen door de Saoedi’s aangericht zouden Poetin en de ayatollahs wat te goed uitkomen, dus moet het volk in onze contreien over Jemen onwetend worden gehouden. Kwatongen beweren dat de Amerikaanse strategie om Iran te diaboliseren door Netanyahu ingefluisterd werd, iets wat me niet zou verbazen. Wat in Jemen gebeurt is in elk geval rechtstreeks gevolg van de vanuit Washington aangewakkerde haat tegen alles wat sjiitisch is. Zo kunnen we Trump qua kwaadaardigheid ongeveer op het niveau van Bush, Obama en Killary Clinton plaatsen. En de politiek-incorrecten zullen het ooit wel leren: er bestaan geen goedaardige Amerikaanse presidenten, allemaal hebben ze hun vuile oorlog gehad. Het is niet anders.

 3. Van Linden Danny zegt:

  Heel juist, het blijft in en in triestig dat onschuldige burgers (vooral vrouwen en kinderen) altijd het slachtoffer zijn van het verschrikkelijke machogedrag van mannen die graag oorlogje spelen! Trump vond ik van in het begin al een verschrikkelijke man als persoon, maar zag hem wel als een president die eindelijk eens het moslimterrorisme aan banden zou leggen en ook een dikke middelvinger opstak naar de verstikkende politieke correctheid die in de VS (en bij ons) woedt!!! Zijn zet om een aantal mensen uit moslimlanden te bannen vond ik goed….Tot dat ik zag dat Saoudi – Arabië er niet bij was! Dat verschrikkelijke land dat overal in de wereld geld uitgeeft om het islamisme te doen groeien. BAH, het is en blijft altijd hetzelfde in de wereld…Omwille van het smeer likt de kat de kandeleer!!!!!!

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Je ziet al een beetje licht aan het einde van de tunnel.
   Maar als je echt eerlijk wil zijn mocht uw laatste zin wel zijn : “Omwille van de smeer likken wij allen de kandeleer”. Eerlijk zijn en blijven liefst!

 4. Paul Vanhoovels zegt:

  Pffft. Ik word echt moe van reacties te lezen. Meestal denk ik dat ik mijn tijd verspil. Papier is verduldig. Destijds was reeds de Romeinse heirweg naar Rome geplaveid met mooie gladde stenen waar er toen reeds velen op uitschoven. Is er sinds iets veranderd?

 5. Eric-B.L. zegt:

  Hopelijk denkt niemand dat christelijke kinderen minder lijden omdat gemiddeld duizend en vijfhonderd christenen per jaar vermoord worden.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Kan zijn vriend. Maar U kijkt graag naar fysieke moorden. Maar mensen geestelijk kapot maken is nooit een strafbaar feit geweest in dit land. En daar hebben uw broeders wel een handje van weg. Dat handen wassen in onschuld zoals Pilatus deed stond reeds vermeld in de bijbel. Daar hebben ze het waarschijnlijk geleerd zeker?

   Probeer maar niet te denken wat ik denk.
   En voor de rest zullen we er over zwijgen zeker?

   Gij moogt denken maar ik denk ook op basis van bewezen bevindingen.
   En hoe ik er over denk primeert. Daar ga jij niks aan veranderen.
   Want anders wordt het zeuren.

 6. Eric-B.L. zegt:

  Geen normaal mens kijkt graag naar fysieke moorden. En van het nog steeds voortdurende geestelijk lijden van Jezus en Maria hebt u het allereerste element nog niet begrepen. Diepe geestelijke liefde voor alle aardse zielen, kan men bovendien zo maar vinden in de vrije natuur, een geestelijke tederheid en genegenheid die niet te beschrijven is. M.a.w. de aanwezigheid van God is totaal en universeel.

  Zich christelijk noemende volkspartijen zoals bij ons de CD&V zijn al heel lang niet meer christelijk! Merkel is een leugenaarster eerste klas! Vrijmetselaars Suenens en Danneels hebben hun uiterste best gedaan heel het volk te ontgeestelijken en zij zijn daar voor negentig procent in geslaagd, en werden heden op onnoembare wijze bevestigt door een valse vrijmetselaars-‘paus’ die het lef heeft zich Franciscus te noemen en die zonder geweten alle geestelijke beleving verder in de kiem wil smoren.

  Gelieve het onderscheid te willen maken. Het is niet God die ons verlaat, maar de mens keert God de rug toe. Ook de Moslims doen dat! Allah is niet God, de Koran staat vol leugens. Vandaar hun onoverzienbaar lijden zonder de minste hoop.
  Trouwens de voorbije jaren bekeerden opvallend veel Boeddhisten en Moslims zich tot het Christendom door talrijke verschijningen van Maria.

  De grote definitieve selectie van zielen is volop bezig.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Vriend; blijf a.u.b. dit dagboek niet vol zeuren.
   Uw verzonnen God bestaat evenmin niet.
   Hij heeft steeds gediend om de ongelijkheid in de maatschappij te bestendigen.
   Destijds werd zelfs in geuren en kleuren beschreven in uw dogma-boek dat de kleine kinderen van de Egyptenaren vermoord werden.
   Leg maar eens uit waarom er een uitverkoren volk moest zijn.
   Of overtuig maar eens een mens die zonder armen en benen geboren wordt.
   Ik kijk niet om vriend. Ik zal dus nooit in een zoutzuil veranderen.
   Uw praat is iets voor te verkondigen op de cancel. Daar lopen de idioten te samen om er naar te luisteren.
   Wij zijn racisten hoor vriend. Een anderskleurige mag niet vernoemd worden.
   Maar als onze vrouwen er mee in het bed kruipen omdat hij beschikt over een vermoede lange piemel zijn ze wel in orde met de wet.
   Racisme? De mens heeft nooit anders geweten en er dankbaar gebruik van gemaakt.
   Een rosse van haar of eentje met te lange neus of olifantenoren weet verdomd goed waar ik het over heb.
   Voor mij is deze discussie afgesloten. Wees dankbaar dat je uw God hebt.
   Besef dat je weeral meer gekregen hebt dan vele stervelingen die het zonder uw God moeten doen. Zij zien het einde van de tunnel nooit zoals destijds Martens bij leven het reeds zag. Maar die keek toen ook door twee confituurpotten.
   Groetjes nog vriend. Ga bij verveling bij de Boedhisten met hun gebedsrolletjes draaien.
   Of doe de regendans zoals de Indianen. We komen nog regen te kort.
   Uw Goden; indien ze bestaan; weten nog niet eens of de planeet aarde bestaat.
   Een minuscuul planeetje; met uitverkoren volkeren; middenin een oneindig heelal.
   Hij hoort en ziet wel alles maar doet niks. Erg he vriend!

 7. Eric-B.L. zegt:

  Kiezen voor bitterheid,
  zich ook nog ten volle wentelen in bitterheid,
  is mensonwaardig,
  is nutteloos tijdverlies,
  alsof het leven een weggooiproduct zou zijn.

  Allen die de vrije natuur ontwent zijn,
  stop uw bezigheden,
  ga uw ziel ontledigen in de natuur,
  hetgeen u daar zult ontdekken is beter dan het beste goud,
  echte onvervalste totale tederheid van de allerfijnste soort.
  De prijs is slechts zichzelf los te laten,
  het eigen ego tot zwijgen te brengen,
  en te luisteren met de oren van de ziel,
  te zien met de ogen van de ziel,
  te voelen met de zenuwen van de ziel.

  Iedereen kan dat.
  God verbergt zich niet.

  Laat los dat groot ego.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Vent; ik stop er mee. Kun jij een stukje zagen.
   Leer vooral dat er andere mensen zijn die profeten kunnen missen als de pest.
   Laat iedereen zijn privacy en dring uw visie niet op.
   Een echte God heeft uw gebazel niet nodig. Hoepel op!

 8. Paul Vanhoovels zegt:

  Beter nog. Ik hoepel hier zelf op.
  Als er hier zijn die dit dagboek willen misbruiken laat ik maar beter deze personen hun gang gaan. Ik heb niet de pretentie dat ik de wereld ga verbeteren met gelul over onzichtbare zaken.
  Schluss dus met verder gezever.

 9. Eric zegt:

  Zoals we weten moet Europa zich coûte que coûte openstellen voor Arabieren, ‘gevlucht’ of niet. Ze moeten allen het recht hebben om hun ‘geloof’ te belijden en dat geloof moet gerespecteerd worden, al is de basis ervan bijzonder onverdraagzaam en zelfs moordzuchtig (t.o.v. ongelovigen, andersgelovigen, homoseksuelen, overspeligen, ongehoorzame vrouwen etc.) In het kernland van de islam, Saoedi-Arabië, bestaat er dan weer een ban op de bouw van kerken. Moslims moeten ‘gerespecteerd’ worden (niet alleen volgens de sharia, maar ook volgens de Europese grondwet en de hysterische mensenrechtenkraaiers), maar omgekeerd is dat niet het geval. Zouden de rijkelijk vloeiende oliebronnen en de zichzelf rijkelijk met petrodollars bevloeiende oliebaronnen (die de westerse media in handen hebben en dus bepalen wat er massaal gedacht en gevoeld moet worden) daar iets voor tussen zitten?

  https://doorbraak.be/ruine-in-saoedi-arabie-zet-ban-christendom-op-de-helling/

Reacties zijn gesloten.