Tadzjikistan, fietsparadijs: Trip-advisor toch even updaten

fietstoerist

“Maar enfin, zijn die gasten hun leven beu of wat?”– Die uitroep zal gisteren in menig huiskamer gegalmd hebben, toen het TV-journaal meldde dat een groep fietstoeristen in Tadzjikistan opzettelijk van zijn sokken is gereden en nadien met messen aangevallen. Vier cyclisten kunnen het niet meer navertellen. Maar wat deden ze in die godverloren Hymalaya-negorij dat ze niet pakweg aan onze kust of in de Ardennen kunnen? Antwoord: het exotisch avontuur op twee wielen.

DangharaVerschillende Nederlandse en Vlaamse organisaties bieden groepsreizen voor fietsers aan naar Tadzjikistan, met een bergroute die loopt van Afghanistan naar Kirgizië. De reis wordt voorgesteld als een prachtige excursie door het hooggebergte, en dat is het ook. Alleen: er wonen Tadzjieken, een vervelende bijkomstigheid want dit bergvolkje blijkt niet zo éénstemmig opgezet met die fietskaravanen vol puffende westerlingen. Dat vraagt om wat duiding.

Tadzjikistan is het armste land van de voormalige Sovjet-Unie, en een van de armste landen ter wereld. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN leeft in Tadzjikistan 44,4% van de bevolking onder de armoedegrens. Drugsteelt is de voornaamste bron van inkomsten, een officiële economie is er nagenoeg niet. Het land ligt bovendien op een kruispunt van internationale drugsmokkelroutes. De Tadzjieken zijn, net zoals de Oezbeken en de Kirgiezen, voor het merendeel soennitische moslims. Maar een Moskou-marionet, de dictator en president-voor-het leven Emomali Rachmon zwaait er de plak, waardoor het land in een feitelijke toestand van burgeroorlog verkeert. Moskou voorziet het regime van wapens en heeft er nog altijd militairen gestationeerd. Alle overeenkomsten met buurland Afghanistan toevallig. Ondertussen heeft IS de aanslag opgeëist, maar ik heb mijn twijfels: ze draagt veeleer een Taliban-keurmerk, wat doet het er verder toe.

Niettemin vernemen we dat het land “op de bucketlist staat van elke fietstoerist”. Tja. Ofwel weten die echt niet wat daar gaande is, ofwel verwarren ze Tadzjikistan met Ibiza. Echter, het land promoten als een fietsparadijs getuigt van een modernistische naïviteit die voortbouwt op de veronderstelde suprematie van de (blanke) ontdekkingsreiziger die onbekende horizonten verkent en via zijn GPS de kleinste paadjes exploreert, hierbij geholpen door vriendelijke, breed-lachende en gastvrije inboorlingen die bij voorkeur allemaal Engels spreken.

Thanatos

Quod non. De realiteit is, dat westerlingen in dit miserabel hellhole niets te zoeken hebben, en dat we onze globalistische waan eindelijk eens moeten temperen. Worden in toplocaties als Barcelona (maar nu ook pedofielenparadijs Thailand) toeristen uitgescholden als vervuilers en oorzaak van overlast, in Tadzjikistan kan men in een dodelijke hinderlaag terecht komen en met messen bewerkt worden. Trip-advisor toch even updaten.

autocrashTot slot nog deze uitsmijter. Eén van de grote dada’s van mijn voormalige filosofieprofessor aan de VUB, Leopold Flam, was het thema van de latente zelfmoord. Hij was daarin Freudiaan, en stelde dat zelfdoding veel universeler is dan de statistieken doen vermoeden. Ons onderbewuste drijft ons naar gevaarlijke plekken en toestanden, niet zomaar voor de kick, maar omwille van een zeer geheime en verdrongen doodswens.

De krijger, de veroveraar, de jager, de ontdekkingsreiziger, de alpinist, de atleet (de eerste marathonloper viel dood bij zijn aankomst), de oorlogsheld, de brandweerman, Johnny in de auto (aan 120 per uur tegen een boom, zonder remsporen), de fietser in de Himalaya: het lijkt vooral een mannelijk syndroom, dat zoeken van het gevaar en de dood. Waarom is hij zijn leven beu, ook al bruist hij zogezegd van levensvreugde? Desmond Morris zou zeggen: omdat zijn rol als bevruchter is uitgespeeld en hij plaats moet maken voor de jonkies. Freud en Flam legden die doodsdrift (thanatos) daarbij uit als een verlangen naar de ultieme leegte en rust, vandaar de uitdrukking ‘kleine dood’ (la petite mort) voor het orgasme.

Het antwoord op de vraag aan het begin van deze column luidt dus: ja. Ze hebben het gezocht en gevonden, check. Ondertussen staat de vrouw alweer soep te koken en de kinders te kleden, een uitdaging die de Himalaya-tour eigenlijk overtreft maar als de sleur van de dag verloren gaat. Ach, de fietser en de lichte idiotie van de bucketlist: nu weten we Tadzjikistan tenminste liggen, weer een reden om thuis te blijven.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

34 reacties op Tadzjikistan, fietsparadijs: Trip-advisor toch even updaten

 1. willy zegt:

  Hier is zeker geen plaats om te fietsen , eigen schuld dikke bult

 2. Eric zegt:

  Er is ook een hele beschaving die naar zelfmoord tendeert. Een onbewust collectief doodsverlangen dat zich omzet in een bewust keuze voor islamisering en omvolking. Linksen zijn niet alleen onbewuste zelfmoordenaars, ze sleuren gans West-Europa mee de afgrond in. En in de VS sturen de Democraten aan op een kernoorlog met Rusland. Vreemd toch hoe al die vooruitstrevenden en pacifisten plots oorlogszuchtig en superreactionair geworden zijn.

 3. bertie zegt:

  Mijn vrouw en ik gaan binnenkort wat fietsen langs de Moezel, zij elektrisch en ik probeer nog gewoon op louter spierkracht. Daarbij is het helemaal niet uitgesloten dat we daar al fietstoeristend ook zullen aangevallen en neergestoken gaan worden, maar dat zal dan hoogstwaarschijnlijk niet door de autochtone plaatselijke bevolking gebeuren. Tadzjieken zijn er ondertussen in Duitsland ook genoeg. Wij gaan het zelf niet zoeken, maar als die grote moordpartij voorvalt, lees je alles wel uitgebreid in de gazet.

  Laat alstublieft ons getweeën langs de Moselradweg maar enkele dagen genieten van stralend weer, alles plat om te fietsen of toch zo ongeveer, met bagage die nagebracht wordt, van natuurschoon en bezienswaardigheden onderweg, lekker eten en drinken op tijd en stond, en niet te vergeten een paar petites morts. Dat houden we dan buiten de statistieken van elke bucketlist in een volmaakte filosofie stilletjes voor onszelf. Meer moet dat niet zijn.

 4. Eric zegt:

  Over des petites morts gesproken:

  • Eric-B.L. zegt:

   Vreemd toch, deze vermenging van wijsheid en sarcasme, in deze webpagina’s.
   Men vindt meer spontane oprechtheid bij kinderen beneden de zeven jaar.
   Van kinderen gesproken, de eenvoud van het kindje Jezus, in de kribbe, is velen te min, natuurlijk.
   Vermits enkele dagen geleden hier Plato nog werd opgehemeld, terecht, zou men mogen verwachten dat men niet zo lichtzinnig over de dood zou spreken, of zingen, misschien ook nog sarcastisch dansen.
   Niemand verheerlijkt de dood wanneer men nergens nog licht bespeurt.
   “Et au creux de ses bras
   La mort nous bercera”
   Leugen, niemand maakt het leven zelf,
   minst van al het verstandelijk maatschappelijk ‘leven’,
   en niemand heeft macht over de dood, noch het leven in de wereld daarna, want daar wacht Hij die oordeelt of tegemoetkomt, de keuze ligt enkel bij uzelf, hier, in dit tranendal.
   De onnadenkende goedmensenmentaliteit is de gevaarlijkste microbe.

   • Eric zegt:

    Voor de slechte verstaander. Ik heb niks met het gezwets hierboven te maken. ‘B.L.’ zijn niet mijn initialen. Eric.

   • Christel VdM zegt:

    Haha, zo bekommerd om uw imago, meneer Janssens? Alsof we geen verschil tussen uw schrijven en dat van andere Eric kunnen lezen.
    Trouwens, niet de hele beschaving heeft de intentie om ons continent naar de afgrond te brengen. Misschien moet u eens naar Italië gaan, om uw horizon te verbreden, de muurschildering van Giovanni da Modena in de Sint-Petroniusbasiliek te Bologna te bewonderen en snappen waarom deze kerk het doelwit is van de moslimterroristen, in Ferrara een pizza Schopenhauer (heel gepast voor u) eten en de biblioteca Ariostea in Palazzo Paradiso te bezoeken – waar toen in 1438 West-Europa en Byzantium een plan smeedden om zich te wapenen tegen de invallende Ottomanen. Helaas was dat toen niet goed afgelopen…maar de Italianen hebben toch afgelopen week een boot met geredde migranten terug naar Libië gestuurd, waardoor VN zelfs een onderzoek startte. Niet alle hoop laten varen, hé.

   • Eric zegt:

    Mijn horizon is breed genoeg, maakt u zich daarover maar geen zorgen. En verder staat Italië er nu inderdaad beter voor dan pakweg een jaar geleden. Hoe komt dat? Doordat er een partij aan de macht gekomen is die op Europees vlak samenwerkt met het Vlaams Belang en dezelfde doelstellingen nastreeft. Vreemd dat dezelfde mensen die de verwezenlijkingen van zogenaamd extreem-rechts in Italië verwelkomen hier in hun eigenste Vlaanderen zogenaamd extreem-rechts verketteren.
    Verder heb ik de smsjes van Marc Schoeters ook al gekregen, het is niet nodig ze hier in antwoord op mijn comment te herhalen. Ik zou graag eens iets lezen van uzelf.

   • Christel VdM zegt:

    Ja, Italië heeft nu een andere regering : naast de Lega Nord (die u bedoelde) is er ook de vijfsterrenbeweging. Moest ik een Italiaanse zijn, dan stemde ik voor de partij van Beppe Grillo, die ook een blogger is. http://www.beppegrillo.it/
    Hij is tegen het politieke establishment en EU, voor ecologie en directe democratie. De Italianen waren de onhoudbare situatie in hun land beu en wilden veranderingen. Terecht.
    Ik heb altijd een boontje gehad voor Italië met haar rijke oud- Europese cultuur. Veel van hun kunstenaars zijn mijn favorieten. Ben dan ook verheugd dat Marc momenteel een fantastische reis in de voetsporen van Lord Byron beleeft en elke dag lange berichten met kleurrijke beschrijvingen stuurt. Niemand is zo breed en artistiek onderlegd als hij. Soms denk ik dat hij eigenlijk tweehonderd jaar te laat is geboren. Zo’n oude, diep Europese en romantische ziel. Een vent maar mijn hart 🙂

 5. Eric-B.L. zegt:

  Een korte blik op LifeNews.com zou moeten volstaan om te beseffen dat de kloof tussen ProLife en ProDeath steeds scherper en dieper wordt.

  Wanneer uiteindelijk, na mateloze verwaandheid, de meeste mensen kiezen om de dood te verheerlijken moeten de anderen dan politiek correct gedwongen worden in die waanzin mee te gaan?

  We weten nu al dat zij zullen gedwongen worden! Profeten liegen niet.

 6. Christel VdM zegt:

  Mensen die het leven moe zijn, hoeven zich niet te reppen naar de oorlogsgebieden of de woestijn (er is zelfs een Belg omgekomen bij een wandeling in de Canyons). Ook hier loert de dood om de hoek. De hittegolf, het hoge aantal branden en verkeersongevallen en dan nog maar te zwijgen van dolgedraaide kerels die zwavelzuur in het gezicht van hun ex smijten. Vorig jaar nog van dichtbij een zelfmoordpoging meegemaakt. Zoiets blijft voor altijd op je netvlies branden en in je achterhoofd hangen. En in 1999 heeft een dronken chauffeur een rood licht op de beruchte expressweg N49 genegeerd en pal tegen onze wagen geknald. De smeerlap wou ook nog een vluchtmisdrijf plegen. Door de botsing verloor ik mijn bewustzijn. Misschien goed ook, want ik herinner me niks meer van dit ongeval. Mijn moeder daarentegen, die zwaarder gehavend eruit kwam, is nog steeds bang voor wagens die van rechts komen.

 7. Pingback: Tadzjikistan, fietsparadijs: Trip-advisor toch even updaten | E.J. Bron

 8. Statler & Waldorf zegt:

  Gisteren was er zo’n rekenwonder bij de Telegraaf afdeling: Wat u zegt.

  Mijnheertje Koekepeertje wist te vertellen dat Frankrijk veel gevaarlijker is omdat daar 268 mensen bij aanslagen omkwamen, (Bovendien waren dit ook Fransen, Duiters, Engelsen en noem maar op.
  Hij wist ook te vertellen dat er slechts één enkele NL-toerist in Tadzjikistan was omgekomen op de ca. 600 NL-toeristen daar.
  Dus Frankrijk was voor een Nederlands toerist gevaarlijker dan Tadzjikistan aldus deze Koekepeer.

  Nu echter in Frankrijk vertoeven jaarlijks 1.6 miljoen Nederlanders.
  Delen wij dat aantal door 600 dan zouden er jaarlijks 2666 NL-toeristen in Frankrijk omkomen door aanslagen.
  Ik heb schijnbaar iets gemist qua aanslagen en de Nederlandse slachtoffers in dat land.

  • Ines zegt:

   Met cijfers kun je alles zeggen. De 2 fietstoeristen mss optellen bij de 196 Nederlanders die Poetin zijn jongens uit de lucht hebben geschoten in 2014. En twee dagen geleden zijn twee Nederlandse vrouwen en een kindje door de dolgedraaide Amerikaanse ex van één van hen doodgeschoten in New York. Is dat geen terreur dan? Bij de aanslagen van Brussel op 22/3 waren maar liefst 15 buitenlanders te betreuren. Is ergens toen in de wereld het reisadvies aangepast voor België? In deze tijden hoort dreiging van een aanslag of een geïsoleerd incident als het niet om moslimterreur gaat, gewoon bij de dagelijkse realiteit. Jammer maar helaas.

   • Eric zegt:

    Ha, wat niemand tot nog toe heeft kunnen bewijzen, nl. dat MH17 door Poetin naar omlaag is gehaald, dat kan ons Ines wel. Voor de dag, ermee, Ines en stuur je bewijzen ook ineens naar Den Haag en Washington, wil je? Ze zitten erop te wachten (en er wacht je waarschijnlijk een fikse premie).

   • Ines zegt:

    Eric, zelf komt u te pas en onpas met de wildste onbewezen theorieën aandraven maar voor de aan de zekerheid grenzende waarschijnlijke verantwoordelijkheid van Rusland voor die misdaad bent u blind.(of in ontkenning) Dat Rusland het zo niet bedoeld of gewild heeft, wil ik nog wel geloven. Maar dat ze er een hand in hadden is ondertussen al breed aangenomen.
    https://www.geenstijl.nl/5142140/persconferentie-jit-buk-raket-die-mh17-neerhaalde-kwam-van-53e-brigade-russisch-leger/

   • Eric zegt:

    Ha, ja, welke ‘wilde, onbewezen theorie’ verkondig ik? En een ‘theorie’ die in de westerse pers te pas en te onpas verkondigd wordt, zonder daaraan gekoppelde bewijzen, kan op die wijze wel een breed draagvlak krijgen, maar ze blijft een hypothese (en wellicht gewoon een leugen).

 9. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogd.

 10. Eric-B.L. zegt:

  @ Eric,
  u denkt dat politieke partijen het probleem zullen/kunnen oplossen?
  Denk dan eens wat verder.
  Ook de oude geschiedenis van het Joodse Volk van God was gekenmerkt door perioden van grootschalige afval. Dat is heden niet anders dan toen. En toen liet God ook toe dat vreemde volkeren het land in bezit namen. Op zich dus niets bijzonders . . .

  Er zal een scheiding plaats vinden, dat is al bezig.
  Voor nederige zielen is het niet zo moeilijk God’s plannen met veel geduld te ondergaan.
  Sommigen worden gelouterd, de hoogmoedigen veroordeeld.
  Wellicht is er niet eens een kruistocht-monarch of een Jeanne d’Arc nodig.
  Een ware priester als de oudtestamentische Samuel kan misschien volstaan.

  Het is bovendien eerder vanzelfsprekend dat ook ‘opstandige’ politici gewoon vermomde teasers zijn, uitdagers, om te zien wie en in welke mate de geplande vernietiging van onze christelijke cultuur tracht te voorkomen.
  HET IS TE LAAT OM HET ONHEIL NOG TE VOORKOMEN.

  n-va???, vlaamsblok-verloren-belang???, daar valt echt niet meer op te vertrouwen.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Iets oplossen? Met verder denken kom ik er niet hoor.
   Trouwens politieke partijen zijn er niet om iets op te lossen.
   Maar……. . Hoeveel eeuwen hebben we reeds godsdiensten?
   En wat hebben zij opgelost? Dat de negertjes in de brousse een paar jaar wilden werken om een transist-radiootje te kunnen kopen ? Of een gammele fiets om door de brousse te rijden waar er geen wegen waren?
   Al die kolder die op verduldig papier wordt neergepend begint mij ferm de keel uit te hangen. Begin verdomd bij jezelf. Een humaan wezen blijven is al een zware opdracht genoeg. Zelfs de goden die wij aanbidden zijn niet eerlijk. De ene wordt geboren met korte beentjes (lang is mode) en de andere moet zijn gans leven 150 kg mee zuilen.
   Om over IQ nog te zwijgen.
   De mens heeft Goden geschapen naar zijn beeld en gelijkenis.
   Ze zijn ook liever lui dan moe en eerlijk.
   Ze gelijken inderdaad op de mens.

  • Eric zegt:

   @Eric-B.L. Uw godsdienstig nihilisme dat ervan uitgaat dat een goede Vader in het heelal het probleem wel zal oplossen heeft de christelijke bevolkingen van het Midden-oosten al heel wat schade bezorgd. In plaats van zich met hand en tand (én met de wapens) tegen de moslimbezetters te verzetten lieten ze zich deemoedig en gedwee uitroeien, met als resultaat dat je nauwelijks nog een christen vindt in landen als Iran, Irak, Jordanië, Turkije en zelfs in Syrië en Libanon. Volgens de paus is zelfmoord zondig, maar door hun geloof in een interventionistische God, die het voor hen zal oplossen, hebben de christenen in het M.-O. zichzelf collectief laten uitroeien. Collectieve zonde, dus, geïnspireerd door hun eigenste lieve God de Vader, die blijkbaar prefereert dat zijn onderdanige volkje door de moslims van de aardbodem wordt geveegd. Uw godsdienstig perspectief leidt nergens toe dan tot de continentale christenzelfmoord. Had Churchill ook gewacht op de hulp van God, dan had Hitler de oorlog gewonnen. Nee, zolang de democratie onze staatsvorm bepaalt zal het de politiek zijn die onze ondergang moet voorkomen. In Italië beseft men dat ondertussen, in Hongarije en de andere Visegradlanden ook, in Denemarken begint het te schemeren, Zweden en Noorwegen blijken schoorvoetend te volgen.

 11. Paul Vanhoovels zegt:

  Ik heb ook een Christen uitgeroeid. Ik deed het liever zelf. De opeenvolging van leugens en achterbaksheid was me teveel geworden. Nu leef ik als God in Frankrijk. Vandaag nog twee kg
  Zeeuwse mosselen opgegeten. Met een paar Duvels erbij. Dus ik hoef niet naar het Zuiden om mij in vakantiestemming te voelen. Hoofd bijtijds leeg maken is zeer belangrijk.
  En dan de rest van de dag in een strandstoel onder de schaduw van een notenboom met een aperitiefje bij de hand. Om water te sparen natuurlijk. Schol!

 12. Eric-B.L. zegt:

  @ Eric
  Het is God de Vader niet om materialistisch genotvol maatschappelijk schijngeluk te doen, maar een maatschappij kan slechts beter worden wanneer alles draait om het heil van de zielen. Eerst de ziel zuiveren, dan pas een betere wereld.

  Gij schrijft: “Had Churchill ook gewacht op de hulp van God, dan had Hitler de oorlog gewonnen.”

  Gij vergeet dat de groten der aarde vrijmetselaars zijn en dat zij degenen zijn die bepalen waar en wanneer een oorlog moet woeden. ‘De Amerikanen’ besloten dat Hitler niet mocht overwinnen waarna zij West-Europa inpalmden en als hun bezit beschouwden waar de (globalistische) NSA het voor het zeggen heeft. Oost-Europa moest gescheiden blijven want stel u voor dat een verenigd Europa machtiger zou kunnen zijn dan de USA. Amerkaanse presidenten zijn allen marionetten van de vrijmetselarij, ook Trump, zij krijgen elk voor zich een specifieke opdracht.

  In de Psalmen kan men lezen dat God de aardse machthebbers tot een voetbank vernedert. Alles ten gunste van het heil van niemand anders dan de nederigste zielen die bereid zijn te sterven voor het vasthouden aan God en Waarheid.
  Wat is een genotvol mensenleven waard indien uw ziel geen toekomst meer heeft?

  • Eric zegt:

   Wat die Amerikanen betreft heeft u deels gelijk, maar zonder Churchill was de westerse beschaving al lang om zeep geweest, en zonder haar schaduwzijde en mankementen te ontkennen : de westerse beschaving heeft overwegend een positieve invloed op de mensheid gehad (vrijheden, ook van minderheden en van vrouwen, wetenschappelijke en technische vooruitgang, ongekende artistieke exploraties etc.) Ik denk dat we met Hitler in een eindeloos nachtmerrie waren terechtgekomen.
   Maar als u zich wilt vastklampen aan het sprookje van de opperheer die de aardse machthebbers af en toe op hun plaats zet, dan doet u maar. Mij niet gelaten. Ik weet alleen dat door dat lijdzame geloof uw geloofsgenoten zichzelf zo goed als van de kaart hebben geveegd. In het westen is het geloof in een God zo goed als nihil, in het Midden-Oosten is het samen met de christenen zo goed als uitgeroeid en de landen die zich christelijk heten en nog een toekomst hebben zijn die landen die zich verweren, die durven discrimineren, die vechten, die zich volgens de christelijke normen juist niet bepaald christelijk gedragen: Hongarije, Polen, Slowakije, Servië, Slovenië.

 13. Paul Vanhoovels zegt:

  Och kom. Van mij mag iedereen geloven of niet.
  Maar Christenen zijn slokkers. Ze willen het hier op aarde ook beter hebben dan de medemens.
  En dan verwachten ze nog dat de hemel uitsluitend voor hen zou zijn.
  Dat ze hun bord rijstepap op aarde maar uiteten. Wat ze ook doen natuurlijk.
  Voor de sukkelaars en misdeelden hoeft er niks over te blijven.
  En op zondag naar de mis gaan en een kwartje in de schaal leggen zal ditmaal niet helpen om de hemel af te kopen. Maar kom. Dagdromen maakt de mens gelukkig.
  Een wortel aan een koordje voor de snuit van de ezel maakt dat hij rechtdoor loopt.

 14. Eric-B.L. zegt:

  @ Eric
  Men vergeet zo gemakkelijk dat de Engelse vrijmetselarij nog steeds tot de machtigste van Europa behoort, dat Churchill en de Europese koningen en machthebbers en titeldragers slechts hun pionnen zijn.
  De apostelen daarentegen waren als kinderen toen Jezus hen onderwees en zij konden slechts na Pinksteren werkelijk optreden en veroverden dan, in volslagen armoede en in de allermoeilijkste omstandigheden, zonder bezittingen, heel Europa en daarna werd heel de wereld in kennis gesteld van het Nieuwe Verbond van de Vader met al zijn schepselen. Die apostelen werden de een na de ander vermoord. Hun bloed was meer dan tweeduizend jaren ons doopsel, dat wij nu achteloos overboord gooien en vertrappen.
  Dat is, was, de hoofdwortel van onze cultuur.
  Heden zijn reeds alle bijkomende wortels volledig afgeknaagd en nu wordt ook de hoofdwortel langs alle kanten bedreigd, ZELFS DOOR EIGEN VOLK, door zich ‘eigentijds’ noemende priesters!
  Men moet toch echt wel volslagen blind zijn om niet te begrijpen dat God de Vader dit niet langer zal dulden.
  In die meer dan tweeduizend jaren heeft men ontelbare keren kunnen vaststellen dat vervolging en verdrukking het Christendom telkens weer tot hoge geestelijke beleving terugbracht.
  Dat zal ook nu weer gebeuren, het is al bezig, sommige Traditionele priesters zijn al ondergronds!
  Voor de overtalrijke feestelijke, zelfs homofiele, ‘modernen’ is er geen hoop, tenzij ze tot inkeer en bekering komen.
  Bekeer u en verzeker uw geestelijke toekomst. Er is geen andere toekomst dan de geestelijke.
  Typ in uw zoekaparaat: “Tridentijnse Heilige Mis”. Ze bestaan nog steeds. Het is nog niet te laat voor u.

  • Eric zegt:

   Het spijt me, ik vrees dat elke discussie met u volstrekt nutteloos en een verspilling van kostbare tijd betekent.
   Gelooft u gerust in uw onnozele sprookjes, maar verwacht van mij geen commentaar meer.

 15. ziezo zegt:

  Ik was twee weken geleden nog in buurland Kirgizië, wat ook een relatief onontdekt paradijs is voor natuurliefhebbers. Heb me daar geen moment onveilig gevoeld, maar ik was er de meeste tijd dan ook niet alleen op pad en ook niet om te gaan fietsen. Al zou ik het wel heel leuk vinden om daar te fietsen, gezien de toestand van de wegen, rijstijl van de mensen etc. zou ik het waarschijnlijk nog niet doen.

  Voor Tadzjikistan geldt naast bovengenoemde matige verkeersveiligheid verder nog dat het land politiek instabiel is en de bevolking heel arm. De regio waar deze toeristen hun noodlot hebben ondervonden gold en geldt volgens ons Ministerie van Buitenlandse Zaken overigens nog steeds niet als bijzonder gevaarlijk (i.e. er is geen negatief reisadvies). Hoewel ik zelf ondanks dit laatste gegeven dus niet zou kiezen voor een fietstocht door dit prachtige land met vrij unieke en talrijke hoge bergtoppen, hebben deze toeristen in mijn ogen grotendeels botte pech gehad.

  Ik ben zelf nog altijd benieuwd naar het werkelijke motief van deze gruweldaad, maar waarschijnlijk zullen we dit nooit te weten komen. Alles lijkt er op te wijzen dat de Tadzjiekse autoriteiten het voorval zo snel mogelijk achter zich willen laten, omdat dit een negatieve impact zal hebben op het aantrekken van toerisme.

  • Eric zegt:

   Tadzjikistan: islam 90% (soennitisch)
   Kirgizië: Moslim 75%
   Dat is alles wat intelligente toeristen moeten weten.
   Landen te mijden als de pest.

 16. Tonton d'Amérique zegt:

  Lutz Bachman, stichter en leider van Pegida, ook zo’n moslimvijand, was laatst niet welkom in Groot-Brittannië. Hij wilde er dezelfde toespraak van in Dresden houden. Niet zo’n goede referentie als je voor een toespraak op Pegida-manifestaties voor volksopruiing tegen de lamp loopt, ook niet in het land dat de E.U. de rug heeft toegekeerd…
  https://www.sz-online.de/nachrichten/grossbritannien-weist-lutz-bachmann-an-der-grenze-ab-3900220.html

  • Eric zegt:

   Natuurlijk is hij niet welkom in GB. Terroristen en Pakistaanse grooming gangs zijn dat wel. Groot-Brittannië is ziek, dat weten ondertussen ook John Cleese, Rowan Atkinson en Boris Johnson. U natuurlijk niet want nadenken is niet uw sterkste zijde.

 17. Tonton d'Amérique zegt:

  Mijn excuses, de naam Bachmann in mijn vorige reactie is niet goed geschreven. Zelfde familienaam trouwens van de Oostenrijkse schrijfster Ingeborg Bachmann, die deel uitmaakte van de Duitse Trümmerliteratuur (literatuur van tussen de ruïnes) na W.O. II, wiens gedichten en proza (ook luisterspelen) nagenoeg volledig in het Nederlands werden vertaald.

Reacties zijn gesloten.