Seksloos naturisme, en het baltsgedrag van de kuifleeuwerik

naaktstrandDé hamvraag van deze komkommertijd is zopas opgedoken en zal de zomermaanden blijven domineren: is rampetampen in de duinen ook een vorm van naaktrecreatie?

De ballen gingen aan het rollen toen de Federatie van het Belgisch Naturisme naast het drukbezochte naaktstrand van Bredene uitkeek naar een tweede blootstek en het oog liet vallen op een strook ongerept strand 20 km verderop, in Westende. Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) ziet dat evenwel niet zitten: haar specialisten van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) vrezen voor overlast wegens gebeurlijke ‘randactiviteiten’. Met die cryptische term wordt bedoeld dat er zich onder de pure nudisten ook liefhebbers van seks in open lucht bevinden, en die zijn de echte naturisten “liever kwijt dan rijk”, aldus voorzitter Koen Meulemans.

Dat is een boeiende controverse. Als ik even Wiki erop nasla, blijkt het moderne naturisme vooral een Duitse uitvinding, ontstaan in het begin van de 20ste eeuw en in volle wasdom gekomen vanaf de jaren dertig, via magazines als Die Schönheit. Het idee wortelt in het esthetisch ideaal van de Jugendstil en het romantische heimwee naar de paradijselijke onschuld, Adam en Eva vóór de zondeval.

Het nationaal-socialisme begreep onmiddellijk het nut van de beweging: de associatie van (niet-seksuele) naaktheid met gezondheid en hygiëne, superioriteit van het Arische ras, en de ideologie van de volksverbondenheid, bleek een nuttig propaganda-instrument. De Freikörperkultur werd een vast ritueel bestanddeel van het vrijetijdsprogramma Kraft durch Freude, Joden en communisten vanzelfsprekend uitgesloten. Belangrijk is ook het absoluut verbod op enige erotische ‘randactiviteit’: het naaktlopen mocht absoluut niet leiden tot gerampetamp, integendeel, het was een demonstratie tegen de ‘gevaren’ van de decadentie waarin geile Joden, Marxisten en ander gespuis zich overgaven aan perverse geneugten. Het blote lichaam zonder erotische signalen dus: het naakt als uniform.

Van vogels komt vogelen

kuifleeuwerik

Kuifleeuwerik

Kijk, ergens vind ik die reactie “We zijn ze liever kwijt dan rijk”, vanwege de naturistenführer Koen Meulemans een beetje gelijklopend. De blootcultuur, vandaag vooral een hobby van begoede dertigers en veertiger die het als een therapie zien tegen stress en burn-out, mag vooral niet bezoedeld worden door lieden die de duinen zien als ideaal landschap voor een potje vrijen. Liefst op een plek waar geen kinderen zomaar voorbijlopen of mensen die er aanstoot aan kunnen nemen. Naturistische duinen bijvoorbeeld.

Edoch, de echte nudisten zijn zuiver en erectievrij, de vrouwen kuis en droog. Ze willen entre-nous zonnen met hun vette buiken en slappe borsten, buiten het bereik van het gepeupel met zijn verrekijkers. Zo maakt het postmoderne naturisme deel uit van de nieuwe preutsheid –bizar genoeg-, maar ook van een nieuw elitarisme dat naaktheid niet stelt als een symbool van gelijkheid maar juist van het onderscheid, het clubgevoel. Blijft daarbij de in het Duitse interbellum al gecultiveerde idee van de terugkeer naar het paradijs, en de lichamelijke Schönheit (nu ja) als symbool van een natuurlijke orde.

Dat brengt ons naadloos bij de echte hoofdspeler in dit hilarisch blotelijvenconflict: de kuifleeuwerik (Galerida cristata). Het Agentschap voor Natuur en Bos gooide deze zeldzame vogel als ultiem argument in de strijd tegen de decadente “randactiviteiten” van de valse nudisten. Daarmee is het op zich grappig dispuut definitief overgegaan in zijn karikatuur. Want afgezien van de associatie van vogel met vogelen (een term die door de seksueel zeer actieve Duitse minnezanger Walther von der Vogelweide al in de 12de eeuw werd geïntroduceerd), en de onmiskenbare gelijkenis tussen de kuif van de kuifleeuwerik en de (opgerichte) clitoris, zijn de duinen van Westende helemaal niet geschikt om deze zeldzame broedvogel te herbergen. Het is een pure smoes om openluchtvrijerij ook in afgeschermde zones te verbieden.

Want let u op de biologische ongerijmdheid: ornitofielen die vogels aansporen tot copuleren (en broeden), maar dat aan mensen verbieden, althans in de vrije natuur. Dat kan uiteraard niet. Naar mijn gevoel zou die kuifleeuwerik zich weinig bekommeren om een beest met twee ruggen dat in het duinzand ligt, het is, euh… de natuurlijke gang van zaken. Iets moois eigenlijk, make love, not war, en een vogelsoort gebruiken als schild/alibi tegen duinseks vind ik gewoon fascistisch.

Ziezo, als geboren Oostendenaar probeerde ik me dienstbaar te maken als niet-helemaal-neutraal scheidsrechter in dit dispuut. Zelf deed ik al eens aan naaktrecreatie in een restaurantoilet, een vliegtuig en in een van de schaarse resterende bossen van Schauvliege. Nog niet in de duinen. Maar het verbod schept de appetijt, en misschien komen we elkaar daar tegemoet. Een zonnig weekend nog.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Seksloos naturisme, en het baltsgedrag van de kuifleeuwerik

  1. Wim zegt:

    anderzijds is het wel niet zo prettig om geconfronteerd te worden met een lelijk scrotum of een condoom tussen de tenen.

  2. willy zegt:

    We weten al lang dat we met een verkeerde minister van Milieu opgezadeld zitten .
    Meer woorden moeten hier niet vuil gemaakt worden . Waarom nudisten niet in hun flikker thuis kunnen rondlopen is me ook een raadsel , zo een prachtig schouwspel is dat ook weer niet.

Reacties zijn gesloten.