Marijs, gij onvergetelijke party pooper

MarijsMarijs Geirnaert is een onvoorstelbare seut, en haar kruistochten tegen alles wat in het leven enige opwinding teweeg brengt, doen vermoedens rijzen over een zwaar persoonlijk verleden rond verslavingsproblemen. Toch begin ik een soort sympathie voor haar te krijgen,- een sympathie die ik altijd voel opkomen als mensen hun nek uitsteken boven het maaiveld.

Want wil Marijs al lang dat we minder vaak het glas heffen,- we zitten nu wel in volle wereldbeker voetbal met een Belgisch team dat de tweede ronde haalt, joepie, de supermarkten kunnen de vraag naar kratten bier amper bijhouden. Wat zit dat mens nu de ambiance te vergallen? Kan iemand haar eens op vakantie sturen naar een onbewoond eiland? Wel ja, dat is het net. Voor Inbev is dat WK voetbal een gouden zaak, voor het Belgische patriottisme al evenzeer, om van de verzamelde media en de TV-reclame tijdens de pauze nog maar te zwijgen (VRT-1 is gewoon een voetbalzender geworden), maar temidden van deze euforie is er maar één persoon die citroenzuur aan de zijlijn staat: Marijs Geirnaert. En ze heeft verdomme een punt.

Ik vergat in mijn opsomming van WK-profitanten namelijk nog een belangrijke bedrijvigheid: de gokbusiness. Samen met Inbev/Jupiler (pardon Belgium) domineren zij de reclameblokken voor, tijdens en na de match. De Kansspelcommissie, waarop Geirnaert al een poosje haar pijlen richt, is een schoolvoorbeeld van Belgische sjoemelarij: ze treedt zogezegd op als regulator, maar ook als woordvoerder/lobbyorganisatie van de goksector. Nota bene in de hoedanigheid van overheidsorgaan. De staat verdient nu eenmaal geld aan deze handel, en de Kansspelcommissie waakt erover dat er voldoende grijze zone blijft om in alle rust agressieve campagnes te lanceren. Zoals het systeem van influencers, BV’s met vele volgers die op de sociale media het plezier van het gokken in de verf zetten. Ex-miss België Joke van de Velde treedt zo op als ‘ambassadrice’ van gokbedrijf Ladbrokes op Instagram.

En toen was er Marie-Louise
Gokverslaving is een enorm probleem, daar heeft Geirnaert helemaal gelijk: weg die reclame, en in feite zouden kansspelen gewoon verboden moeten worden. Ze leiden tot fatalisme en het idee dat het lot over ons beslist, niet wijzelf. En ze jagen kwetsbare mensen het geld uit de zakken. Komaan staat, wees eens staat en bescherm de onnozelaars. Maar misschien komt dat het systeem wel goed uit: mensen die hun lot niet in eigen handen nemen en zich arm gokken, waarna het OCMW hen kan opvangen en schuldbemiddelingsvoorstellen kan uitwerken.
Noemden criticasters vroeger al de Nationale Loterij een belasting op de armoede (sommigen zeggen: op de domheid), dan is de hedendaagse gokindustrie een business in de verdwazing geworden.
Maar wij, in onze Bruegheliaanse levensvreugde, vinden dat dus allemaal marijzige zuurdoenerij en plezierbederf. Ja, de Vlamingen (pardon: de Belgen) houden het graag gezellig en willen vooral niet teveel overheidsbemoeienis. Net daarom vind ik een koppige Cassandra, die helemaal niet meegaat in de obligate leut waar Inbev, Ladbrokes en tutti quanti rijk aan worden, van goudwaarde. Blijven volhouden, Marijs, hier is een man die naar u luistert!

Ach, mijn zwak voor een eenzame, dappere vrouwenstem heeft misschien wel te maken met een hopeloos romantische aard. Er gaat niets boven het vechten voor een verloren zaak en het zogenaamde roepen in de woestijn. Maar net daarin kan je schitteren. Wellicht zegt de naam Marie-Louise Hendrickx u niets. Toen ik 14 was nam ik een abonnement aan de Antwerpse opera en zat elke zaterdagavond het grote repertoire tot mij te nemen terwijl je toen normaal op een puistenfuif hoort te zijn. Marie-Louise was een heerlijke dramatische sopraan die alle grote Wagnerrollen zong. Helaas: we waren in de jaren ’70, in de slipstream van de ’68-revolutie en Woodstock,- er zat soms meer volk in de orkestbak dan in de zaal.
Door een speling van het lot (!) en de historische omstandigheden heeft la Hendrickx dus bijna heel haar carrière voor lege zalen gezongen, opera was toen gewoon niet hot. En misschien weet u het niet, maar een Isolde zingen is een ongelooflijke krachttoer, fysiek en mentaal moet je daarin tot op de bodem van je krachten gaan, ook als professionele artiest. Dat ze dat dan toch deed, met overgave, voor die rare jonge kwast en nog twintig andere gestoorden, kijk, daarvoor loop ik over van bewondering.

Terug naar Marijs en haar kruistocht tegen de gokbusiness in hete voetbaldagen. Als vader van een 15-jarige puber, die ik werkelijk van de pc moet aftrekken of hij is 24 uur per dag bezig met gamen, besef ik dat verslaving zich opbouwt, geleidelijk, maar dat er ook een enorme industrie achter zit die verleidt. Hier moét je echt tegen de stroom ingaan en regels opstellen, tenzij je natuurlijk gewoon heel de boel met snoer en al in de vuilbak dumpt. Persoonlijk mijn favoriete oplossing, maar veel te Wagneriaans. Want jij bent toch ook verslaafd, namelijk aan opera, nietwaar pa? Daar heb ik niet zo direct een antwoord op, tenzij de verzachtende omstandigheid: Marie-Louise heeft me aangestoken. Naar welk soort muziek zou Geirnaert luisteren, neen, ik wil het niet weten.

 

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Marijs, gij onvergetelijke party pooper

 1. Christel VdM zegt:

  Het zijn zware tijden voor Marijs en anti-Belgicisten. Zeker nu de Rode Duivels na de thrillermatch tegen Japan naar de kwartfinale gaan. De tricolore vlaggen blijven nog even wapperen. Benieuwd of volgende week de Vlaamse vlaggen even massaal worden bovengehaald.
  De supporters zijn voor het overgrote deel mannen, nog altijd. Volgens sommigen omdat ze geen kinderen kunnen krijgen en dan maar naar voetbal kijken en Jupiler zuipen. Is die compensatie inherent aan voetbalcultuur? Hoe bepaalt ze de man-vrouw-relatie? Kan dit ons leiden naar een andere manier van kijken? Panem et circenses…. of cherchez la femme?

  • Ines zegt:

   (Vermits bij het stuk over de driekleur niet gereageerd kan worden zet ik mijn reactie dan maar hier.) Waarom voetbal altijd verbinden met politiek? Waarom kan men niet RD fan zijn en Vlaams-nationalist tegelijk? Voor de opkomst van de N-VA was het nooit een punt
   door wie/of het volkslied zongen werd. De N-VA is begonnen met die onzin door altijd te blijven inzoomen op het belang van een vlag. Ze hebben er een waarde op gekleefd die er vroeger niet was. Zelf delen ze bij elke wel kermiskoers de Vlaamse leeuw gratis en voor niks uit en presteren de zwart-gele vendelzwaaiers het om meer dan de renners zelf in beeld te komen. Voetbal kan de socio-economische realiteit niet oplossen of verhullen, hoogstens een welgekomen afleiding bezorgen. Dat weet elk verstandig mens. En het is niet zo dat de grote leider niet graag voetbal ziet. Hij heeft al meermaals te kennen gegeven dat hij stikjaloers is op de Gentse voetbaltempel en ooit probeerde hij Zulte Waregen naar Antwerpen te lokken(!) Maar voorlopig zie ik niet hoe ze als onafhankelijke Vlaamse regio op grote toernooien gaan verschijnen als het onafhankelijkheidstreven voor de N-VA zelfs geen prioriteit meer is maar eerder een blok aan het been in de weg naar landelijke machtsconsolidatie. Dus, beste N-VA’ers: geniet van het magische moment dat we nu beleven en volgende week kunnen jullie weer 4 uren per dag kijken naar jullie eeuwig gedopeerde fietshelden.

   • Christel VdM zegt:

    Niet alleen N-VA, maar ook VB. Ik herinner me nog goed hoe Filip De Winter de papieren tricolore vlaggetjes uit de handen van bejaarde mensen rukte en voor hun ogen kapot scheurde.
    En aan de Scheldekaaien (Hyundai Fandorp) gaan ze een extra groot scherm voor de voetbalmatch tegen Brazilië installeren en zo het aantal supporters in één klap verdubbelen naar 20.000 man! Dus nog meer tricolore vlaggetjes in ’t Stad. Ik geloof niet dat het BDW stoort, als het maar de stadskassa doet rinkelen (echter niet voor de horeca, die dit met lede ogen moeten toezien). Opportunisme ten top.

   • Eric zegt:

    Haha, Dewinter die demente bejaarden bijna molesteert ! Ik weet niet wat voor wandaden ze die kerel nog allemaal gaan toedichten. De stadsfolklore (urban legends, broodjes aap) is blijkbaar de wereld nog niet uit.

   • Christel VdM zegt:

    Maar nee manneke, ik heb het met eigen ogen gezien. Jouw Dewinter is een hufter van de laagste soort.

   • Tonton d'Amérique zegt:

    Quand le football se vit comme une religion…
    “La passion du club peut s’incarner chez les supporters du berceau à la tombe. Draps, cravates, biberons ou urnes funéraires sont parfois dédiés à l’équipe favorite. À São Paulo, au Brésil, un cimetière de 70.000 places est réservé aux aficionados des Corinthians. En Allemagne, les supportrices du Borussia Dortmund peuvent même accoucher dans une salle noire et jaune, aux couleurs de leurs champions,” leest men in het Franse dagblad Le Monde (http://www.lemondedesreligions.fr/culture/quand-le-football-se-vit-comme-une-religion-23-06-2016-5553_112.php).
    But money makes the world go round… Hier kent men dan de ‘Belgen van één dag’, als men op een wereld- of Europees kampioenschap voetbal enkele wedstrijden wint en op TV zijn hoge kijkcijfers haalt. Belgicisme loont! Een ‘Europa der volkeren’-kampioenschap met een Vlaams voetbalteam van eigen kweek : alsnog parallelle wereld?

 2. Eric zegt:

  Ja, natuurlijk, de vlaggetjes van bejaarden kapotmaken, hoe schandalig… Anderen maken een heel continent kapot, daarover windt u zich natuurlijk niet op.

  • Eric zegt:

   Ze zong over de dood van haar vader in die stad. Ze zou nu over de dood van de stad zelf kunnen zingen.

   • Christel VdM zegt:

    de dood van de stad?? Je moet eens nu buiten gaan wandelen. A bruist. Wat ben je grappig!

   • Eric zegt:

    U heeft het niet begrepen, blijkbaar. Nooit over Nantes gehoord? En weer enkel de mainstreammedia gevolgd? Ja, dan weet je niks. En dan heeft het zelfs geen zin met u enige vorm van discussie aan te gaan. Ik verwijt u niks, u bent net zoals 90% van de Belgen. Ze weten van niks.

   • Christel VdM zegt:

    Hoe moest ik nou weten waarover ze zong, monsieur? De video heeft geen ondertitels. En ik kan al raden waarover u zou hebben. Vast weer iets met migranten, moslims et cetera. Ik ken uw obsessie onderhand wel. Altijd draait het om één thema. En u bent kennelijk niet in staat om te genieten. Er zit héél veel frustratie en haat in u. Altijd maar afgeven op mensen die anders denken of een andere kijk hebben op het leven. Nog een prettige avond, meneer Janssens.

 3. Ines zegt:

  Eric, altijd heel sterk in overdrijven.Tik je Nantes in een willekeurige zoekmachine, dan krijg je artikels van allerlei nieuwssits over rellen n.a.v. een door de politie doodgeschoten jongen. Daarvoor een stad of continent dood verklaren, een beetje dramatisch, niet?
  @ Christel, even verstand op nul en genieten maar, geen ondertitels nodig bij deze
  (wel speciale vermelding voor nr.7;)

Reacties zijn gesloten.