Uitnodiging slot voorjaarstoernee “Mei ’68 – 50 jaar later”

FB_banner_Hoeilaart_bisMorgen, zondag 24 juni, geef ik in Hoeilaart de allerlaatste lezing van mijn voorjaarstoernee “Mei ’68 – 50 jaar later”. Gevolgd door de klassieke signeersessie van mijn boek “De Langste Mars”.

Hoezo, zult u zeggen: de vorige met cartoonist Erwin Vanmol in Affligem gold toch als afscheid, met bierproeverij van geuzen en lambieken?
Welja, maar de brouwers van het Rodenbachbier, het zuur-fruitig brouwsel uit Roeselare, waren enorm in hun wiek geschoten, en eisten via het Rodenbachfonds Hoeilaart genoegdoening.
Die krijgen ze ook. U moet daarbij weten dat de Sanctorums uit de streek van Roeselare afkomstig zijn, dat ik mijn roots nooit verloochen, en dat mijn verjaardag vandaag (dank u, dank u) een waardige apotheose zal krijgen in de vorm van een filosofische performance die om 10u30 (’s morgens!) stipt begint en tegen de noen moet afgelopen zijn.
Waarom 10u30? Omdat dit het moment was waarop ik uit de moederschoot glipte. Zo wordt dit een renaissancegebeuren én alreeds een come-back in plaats van een afscheid.

De link tussen Rodenbach en mei ’68 is vlot gemaakt: Albrecht Rodenbach, die graag poseerde met een gek Chaplin-bolhoedje iets te klein voor zijn dichtershoofd, mocht zich al studentenleider noemen en organiseerde in 1875, te Roeselare of all places, de zogenaamde Grote Stooringe, West-Vlaams voor stevige testosteron-opstoot.
Zijn aanhang, die zich zelf de blauwvoeten noemden omwille van hun compleet gebrek aan danstalent, hebben zich nadien stevig genesteld in de Vlaamse beweging tot en met de collaboratie, hetgeen dan weer de zuurte van het bier verklaart, traditioneel te consumeren met een pakje garnalen die ter plekke in het café of op het terras worden gepeld, waarna de vliegen zich aan de resten te goed doen.
Let er ook op dat dit alles samenvalt met het feest van de zomerzonnewende, waarvan ik het symbool niet zal afbeelden om niet over de Facebookcensuur te struikelen.

Ziezo, het kader van de slotapotheose is ongeveer geschetst. Het middagmaal deel ik nadien graag met u in café Nero om de hoek, als eerbetoon aan Marc Sleen zaliger, toch ook een van mijn grote voorbeelden.
Tot morgen,- ’t hoofd omhoge, vuisten siddrend, kokend bloed, vlam in ’t herte, vlam in de oge,– extract uit het Blauwvoetlied, om u maar een idee te geven wat een paar glazen Rodenbach met een mens kunnen doen.

Iedereen van harte welkom!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Uitnodiging slot voorjaarstoernee “Mei ’68 – 50 jaar later”

 1. Oma zegt:

  Beter laat dan nooit? Een gelukkige verjaardag 😉

 2. runnag zegt:

  Beste Johan,

  een mailtje om je te bedanken voor de fijne lezing van zondagmorgen in Hoeilaart. Hierbij dit aanbod: mocht je nog een lezing houden in de streek, dan bied ik je graag ende gratis een advertentie aan in mijn “verderfelijk medium” om het evenement kenbaar te maken

  Deze anecdote toch: toen ik tien jaar geleden net was begonnen met Het Streekblad werd ik opgebeld door iemand uit Tervuren die zich voorstelde als de man die zich had benoemd tot de grote papierbergbestrijder en die mij “aanmaande” om maar snel over te schakelen tot een digitale versie, zoniet zou me dat wel eens slecht kunnen bekomen. De eco-gestapo is overal…Heb er wel niets meer van gehoord.

  Als ik dan toch één kleine bedenking mag maken: nee, met Sceptr en Doorbraak zit men niet op het juiste spoor om de grote media-groepen enigszins te verontrusten. Hiervoor zijn vele redenen maar eentje toch, weliswaar een kleintje: ook daar zie ik vaak het fameus “vingertje”. Mensen houden niet van ‘t vingertje, niet van links, niet van rechts. En met objectieve argumenten kan men het in dit ondermaanse nooit halen van de basis van het linkse discours, nl. “emo-ratio”, zoals ik dat noem. Denk maar eens aan die dame die op het einde het woord nam met een “zweverige” bedenking.

  Voilà, ik wens je fijne zomermaanden en veel succes met het tweede gedeelte van de lezingen!

  mvg Gunter zonder umlaut en h

Reacties zijn gesloten.