Russen, Arabieren en smeerolie: dit WK wordt toch nog boeiend

Poetin2

 

Ben ik nu de enige die denkt dat die gevleide 5-0 cijfers van de WK-openingsmatch Rusland-Saoedi-Arabië met wat glijmiddel tot stand zijn gekomen? De reputatie van Poetin kennende, de man die het fenomeen doping tot normale raison d’etat verhief (zie de onthullingen van Grigory Rodchenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopingcentrum) én de status van de Saoedi’s als die van meelopers (letterlijk) in het tornooi, lijkt het me toch een valabele denkpiste.

Maar vooral de filmfragmentjes tussenin, waar we in de ereloge president Poetin en Mohammed Bin Salman, kroonprins van Saoedi-Arabië, samen genoeglijk de match zien bekijken, spreekt boekdelen. Poetin die met theatraal leedvermaak zijn handen in de lucht steekt bij elk doelpunt van zijn team, de kroonprins die het sportief en glimlachend ondergaat. Tja. En dan die goals zelf: die Saoedische keeper lijkt wel een zoutpilaar, en de verdedigers een troep dronken woestijnpiraten.
(Bekijk hier alle doelpunten en oordeel zelf: http://voetbaltube.com/…/samenvatting-rusland-saoedi-arabi%…)

Enige achtergrondinformatie is nuttig: Saoedi-Arabië en Rusland zijn twee top-olieproducenten. De Saoedi’s zijn al lang vragende partij om minder te produceren en de olieprijs te laten stijgen, want die oorlog in Jemen kost handenvol geld.
Dat moet binnen de OPEC geregeld worden, en de Arabieren hebben daarvoor bondgenoten nodig. Voor Poetin is een goed prestatie van zijn elftal anderzijds een staatszaak. Sport is in Rusland hét politieke propagandamiddel.
Ziet u het plaatje? Voor wat hoort wat.
Niet dat heel dat WK-gebeuren me overmatig interesseert. De raakpunten van sport en politiek des te meer. En de exquisite trefplekken van een moderne tsaar die zijn tegenstanders probleemloos liquideert, met een lid van de geitenneukersmonarchie waar bloggers nog stokslagen krijgen, ja, daar heeft een beetje filosoof eten en drinken aan.

En dat was nog maar de openingsmatch. Straks komt Sepp Blatter, de man die het woord omkoperij een nieuwe dimensie gaf, op persoonlijke uitnodiging van Vladimir Poetin mee in de ereloge het tornooi volgen. Ik ga me een groter TV-scherm aanschaffen om dit spektakel van dichtbij te aanschouwen. Daarvoor dient dat WK toch ook, nietwaar, behalve om olieprijzen te regelen: voor de verkoop van televisietoestellen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Russen, Arabieren en smeerolie: dit WK wordt toch nog boeiend

  1. Eric zegt:

    Bij het zien van die vijf goals vraag je je onwillekeurig af hoe die Saoedische lummels in de World Cup zijn geraakt. Daar zal wel veel oliegeld tegenaan gegooid zijn. En de Saoedische Dark Prince neemt de nederlaag sportief op. Hij weet dat voetbal maar een sport is, dat het eigenlijk allemaal maar om te lachen is en dat zijn spelers, door de Ramadan verzwakt, eigenlijk niks te verwijten valt. Ondertussen koopt hij half West-Europa op en islamiseert het met steun van goede vrienden als Soros. Bovendien wordt hij ook machtiger in het Midden-Oosten, daar met steun van goede vriend Trump. ‘Laat die blaaskaak van een Poetin maar winnen,’ zie je hem denken, ‘ik gun hem dat trofeetje en ondertussen maak ik ook hem tot een goede vriend en bereid ik de weg voor mijn blijde intrede in Rusland en Oost-Europa.’ Ho, maar. Waarvoor sport al niet bruikbaar is.

Reacties zijn gesloten.