“De-radicalisering” en artificiële religie: vervang Allah door een dummy

allah-charlieDe schutter Benjamin Herman die in Luik twee agenten en een voorbijganger dood schoot, en vervolgens door de politie uitgeschakeld werd, was al sinds zijn 16de een vaste bajesklant die recent in de gevangenis “radicaliseerde”. Wat zijn finale kreet Allahu Akhbar verklaart. Meteen kreeg de fatale actie de stempel van terreurdaad, en kunnen we kransen gaan leggen en stille wakes organiseren.

Het blijft echter ergerlijk hoe amateuristisch de overheid omgaat met radicalisering op zich, speciaal in de gevangenissen. Het fenomeen bestaat erin dat radicale, charismatische moslims andere gevangenen aansteken met hun denkbeelden, wat gezien hun sociaal isolement en haat tegen de maatschappij een makkelijke klus is. Er bestaat een plan wat dat betreft, de cipiers krijgen er zelfs cursussen over, maar men is er niet uit wat het beste is: bestaande radicalen en haatpredikers samenzetten en afzonderen van de rest, of hen integendeel zoveel mogelijk verspreiden, met het risico op nieuwe “besmetting”.
En vooral, wat zegt Jan Jambon (N-VA)? Bidden is niet verboden, je bent nog geen terrorist omdat je de Koran leest. Tja, maar het risico neemt wel toe.
De wet verbiedt overigens gevangenen te registreren volgens religieuze of filosofische overtuiging. Ook een al lang achterhaald principe. Het is juist essentieel om die background wél in kaart te brengen. Onder de 11000 Belgische gedetineerden zouden er zo’n 4000 moslims bevinden.
Men kan dat schatten door het aantal halal-maaltijden dat besteld wordt,- jawel, het Belgische gevangeniswezen is toch altijd een klein beetje hotelservice. Onder die 4000 zit vermoedelijk één tiende dat als “radicaal” mag beschouwd worden, potentiële haarden van besmetting. De vraag is dan niet alleen: hoe vermijden we die intoxicatie, de vraag is ook: hoe neutraliseren we de islam als kwaadaardige geweldkatalysator.

Effectief, de osmose tussen islam, terreur en criminaliteit, gekoppeld aan het mimetisch effect (de nabootsing, copycat), maakt dat elke razende hond nu Allahu Akhbar kan roepen en vervolgens in het rond kan schieten. In een ander universum had het zich kunnen beperken tot het bekladden van gevels of het citeren van verzen. Maar niet dus: het dodelijk geweld is de norm, en houdt het midden tussen koele ratio en psychopathisch gedrag. De haat tegen de (‘Westerse’) samenleving, die als oorzaak wordt gezien van sociaal falen, wordt vervolgens ingekaderd in een echte sektarische godsdienstoorlog, met het monopolie op de echte God als inzet.

De vraag is: wat als we deze religieuze component elimineren? Wat als we nu de islam compleet zouden bannen, als erkende godsdienst? Uit de scholen, het openbare leven, en al zeker ook uit de gevangenissen? Ik vermoed dat er dan een vacuüm ontstaat, en dat is interessant: vacuüms dienen om opgevuld te worden. Dat brengt ons tot een revolutionaire hypothese.

Proefbuisreligie

Als religie (het woord komt trouwens van het Latijn religare, “verbinden”) dé katalysator is voor radicalisering, en als de islam geweld aantrekt, dan moeten we experimenteren met tegenreligieën. Alternatieve doctrines en geloofsinhouden die echt in-doctrineren, brainwashen, het brein spoelen en vullen met andere, minder fatale inhoud.
Een streng christelijk-orthodox format? Lijkt me twijfelachtig, teveel in polarisatie met de islam zelf. Scientology, een vaag soort boeddhistisch-hindoeïstisch-pantheïstisch maar compleet geweldloos brouwsel? Zou kunnen werken. Het hilarische Pastafarisme, de standing joke van de atheïsten? Neen, erover, het is niet om te lachen, het is daarentegen heel serieus. Misschien is het tijd voor een nieuwe wetenschappelijke discipline, de godsdienstpsychologie, hierna ook genoemd de biotheologie, die nauwgezet alle processen in kaart brengt die verband houden met het religieuze groepsdenken, breinprocessen, psychologische processen, sociale interactie. En vervolgens sleutelen aan het DNA van de godheid zelve, plus alle teksten die er als zwammen op woekeren.

Via dat wetenschappelijk spoor kan misschien een echte artificiële religie gedestilleerd worden waarmee we naar de gevangenissen kunnen gaan, die echte oorden van deconditionering worden, indoctrinatie, breinhygiëne. Een laboratoriumgekweekte godsdienst dus, de ideale proefbuisreligie die met een knipoog naar Marx’ “opium van het volk” toegediend wordt onder de vorm van intense brainwashsessies, eventueel ook vergezeld van de juiste medicatie én fysieke training. Charismatische figuren kunnen dan als “mollen” in de penitentiaire inrichting worden gedropt, om de blijde boodschap van de multiversoase te brengen, ik verzin maar wat. Een totaalervaring.

Het is een bizar én drastisch idee, maar we leven in een drastische tijd en enig out-of-the-box-denken lijkt me nuttig. De katholieke kerk en de islam zullen ertegen zijn, want het reduceert geloof tot een gif waarvoor tegengif moet aangemaakt worden, maar dat trekken we ons niet aan. Charlie en andere blasfemieën vinden we fantastisch, maar men moet de vijand bekampen met zijn eigen zwaartekracht: principe nummer 1 van de gevechtskunst.
Gevangenissen zijn volstrekt uit de tijd, we moeten naar medische en psychologisch goed uitgekiende heropvoedingskampen, zonder politiek-correcte obstakels.

Komen de “geradicaliseerde” believers van de multiversoase na hun behandeling terug in de samenleving, dan kunnen we nog kiezen: hen voorzichtig begeleiden uit het religieuze surrogaat, zoals men een hypnose verbreekt, of hen er gewoon inlaten en een kerk financieren waar men driemaal daags ter meditatie neerhurkt op een bloemkool, het hoofd naar Bielefeld gericht (de stad die niet bestaat), liedjes van Toon Hermans zingend.
Dat gaat ons veel geld en leed besparen. Ik stel het nu wat grotesk voor, maar kom, het woord zingeving moet maar eens van onder het stof gehaald worden. Niet als echte zin, maar als bestrijder van gevaarlijke onzin en bliksemafleider. Aan het werk, biotheologen, vervang Allah door een goedaardige dummy, de humane wetenschappen 3.0 komen eraan!
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op “De-radicalisering” en artificiële religie: vervang Allah door een dummy

 1. De Vriendt Joseph Emma zegt:

  Wij moeten eens actie ondernemen over het feit ISLAMOFOBIE…is strafbaar ..dus een normale psychologische reactie van een gezond individu …strafbaar …waar blijft de orde der psychiaters.

 2. Er zijn meer dan voldoende redenen om zeer kritisch te zijn voor de islam hier in Europa. Het is niet omdat ik wantrouwig sta tegenover deze godsdienst en de bijhorende maatschappelijke visies dat ik islamofoob ben. Een fobie is een vorm van neurose. Zoek het maar op in de vakliteratuur.
  Phobia, fobie: angststoornis, ziekelijke vrees, een aanhoudende irrationele angst voor bepaalde handelingen, voorwerpen of situaties die in werkelijkheid niet gevaarlijk zijn. Mijn angst voor de islam is rationeel en terecht, geen ziekte. Dus stop met dat woord te gebruiken, dat is een belediging.

 3. Eric zegt:

  ‘als de islam geweld aantrekt, dan moeten we experimenteren met tegenreligieën.’ De islam trekt geen geweld aan maar veroorzaakt geweld. Een terrorist die gewelddadige overvallen beraamt, vrouwen verkracht, aanslagen pleegt en ongelovigen afdreigt en vermoordt kopieert het gedrag van zijn profeet. Op die wijze wordt hij binnen de islam een gerespecteerd individu, een martelaar (volgens de palestijnen waren de onlangs onder joods vuur gesneuvelde Hamasterroristen ook martelaren, zo werden ze dan ook genoemd door de Palestijns ambassadeur voor de EU Abdalrahim Alfarra in terzake op 15 mei jl.). Experimenteren met tegenreligieën, met een soort religieverdovende medicatie die het brein volledig van aard en werking kan doen veranderen is een bruikbaar idee, maar moet dan niet alleen toegepast worden op misdadigers, maar op alle moslims die de profeet als een te volgen voorbeeld erkennen. Dus op álle moslims, en dat zie ik niet zo gauw gebeuren. De remedie die Flaubert in de negentiende eeuw reeds voorschreef is veel verstandiger en effectiever: Mekka en Medina van de aardbodem laten verdwijnen, zodat moslims zelf kunnen vaststellen dat Allah de zwakste partij was en de oorlog tegen het westen definitief heeft verloren. Het is de simpelste methode, en dat zijn de methodes die werken.

 4. willy zegt:

  Door de Bijbel en de Koran loopt een rode draad ; in beide gevallen prediken zij GEEN enkele vorm van geweld .de individuen die wij terroristen noemen zijn geen echte islamieten , zij worden ook door hun eigen volk veracht .
  Er zijn in elke religie , extreme groepjes die de boel verneuken
  Aangezien de kerk en staat één is volgens de islam , is dit in strijd met onze rechtsstaat en onze levens opvatting en moet dus verboden worden .Niet meer niet minder .
  Al de rest is flauwe kul en drukdoenerij.

Reacties zijn gesloten.