Als er een kind door een politiekogel sterft, worden we ietwat nerveus, en terecht

MawdaHet zoeken naar een beter bestaan is eigenlijk een menselijke bezigheid die universeel is en evolutionair perfect te verantwoorden: zo zijn de migraties van de homo sapiens vanuit Oost-Afrika ook ontstaan. Het woord “gelukszoekers” vind ik dan ook een zeer juiste term, ook al wordt hij gebruikt door lieden die niet snappen dat anderen op zoek zijn naar een beter leven en daarvoor de gekste toeren uithalen. Wat dan weer een lucratief bedrijf uitmaakt voor crapuleuze makelaars in menselijk leed. Ik ben geen aanhanger van open grenzen en een opendeurpolitiek. Wel begrijp ik die mensen, ik zou net hetzelfde proberen, u niet?
Wat was de situatie van de ouders van Mawda, het kind dat na een dolle rit in een smokkelwagen door een fatale politiekogel (eerst een “verdwaalde kogel”, dan toch niet) is getroffen?

Het zijn Iraakse Koerden die sinds 2015 op de dool zijn. Ze vroegen asiel in Duitsland, waar Mawda werd geboren, en trokken dan verder naar familie in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de Dublinregels werden ze teruggestuurd naar Duitsland. Vervolgens probeerde het gezin zich in België op een vrachtwagen richting VK te laten smokkelen. Met de gekende noodlottige afloop.

Op de vlucht waarvoor? Iraaks Koerdistan zit al sinds de opkomst van IS eigenlijk geprangd tussen twee krachten, namelijk Irak en Turkije. Hun heldhaftige strijd tegen IS konden ze politiek niet verzilveren, dat stond in de sterren geschreven, Iraaks Koerdistan dreigde toen al de pineut te worden van het verhaal. Velen waren of zijn in het bijzonder bang voor de Populaire Mobilisatie Eenheden (PMU, of Hashd al Shaabi), berucht voor mensenrechtenschendingen in hun strijd tegen de Islamitische Staat. Kortom, het is een hellegat in een hellegat, en dat mensen denken: “inpakken en wegwezen” lijkt me enigszins een daad van normaal lijfsbehoud.
Maar nu dat drama zelf. Ik wil het gewoon eens bekijken vanuit de ogen van dat 2-jarig kind: nooit iets anders geweten hebben dan op de vlucht bij nacht en nevel, als haringen in een ton in kleine busjes razen, opgejaagd en afgedreigd door mensensmokkelaars, al eens half bevroren uit een koelwagen gehaald, en tenslotte gedood door een Belgische politiekogel. Is het nu echt teveel gevraagd om even stil te staan bij de dood van zo’n peuter die eigenlijk nooit een leven heeft gehad?

De Rambo-achtige aanblik van dat wild-west-gebeuren nabij Bergen, met toch een nageur van onprofessionaliteit bij het politie-optreden (blijkbaar vuurde de agent zijdelings op de chauffeur en raakte het kind, zijn er dan geen andere middelen om een auto tot staan te brengen, de banden aan flarden schieten bijvoorbeeld?), zit hem ook in de afhandeling: ouders die niet mee in de ambulance mochten met hun dodelijk getroffen kind, en 24u gevangen werden gehouden zonder nieuws,- kan dat eigenlijk wel in een beschaafd land?

Calvo versus De Wever: politiek theater zoals altijd
Het gebrek aan mondhygiëne en de kakofonie van meningen en meninkjes komen dit keer niet van de “sociale media” en het zogenaamde trollenleger, maar van het politiek establishment zelf, opgejaagd door aankomende verkiezingen.
Waarbij de grenzen van het respect ruim werden overschreden. Vooral de uitspraak van Bart De Wever, dat die ouders “verantwoordelijk zijn voor de dood van hun kind”,- alsof het een uitstap naar Walibi gold,- is ver uit de bocht en zet de N-VA opnieuw neer als de partij die diepgevroren principes boven enige menselijkheid plaatst.
Als je sommige lezersreacties op sites als Doorbraak doorloopt, rijzen de haren toch wel ten berge. Via semi-fascistische toogpraat als “die ouders zijn criminelen, ze verdienen niet beter” wordt de tweet van Bart De Wever versterkt tot op een bijna hysterisch niveau. De diep doorhangende Vlaamse onderbuik kwam aan zijn trekken deze week, ik schaam me er eigenlijk voor. Het is misschien wel de nieuwe politieke correctheid: echoën wat het orakel Bart De Wever de wereld instuurt.

Natuurlijk komt dan de groene querulant Kristof Calvo als een duiveltje uit een doosje te voorschijn, om zichzelf ook op het podium te hijsen, hop maar, de één-tweetjes kunnen beginnen. Gevolgd door de rest van het politieke acteursgezelschap, Dyab Abou Jahjah niet uitgezonderd, allemaal “verontwaardigd” en “gechoqueerd”.
En uiteraard springen de PvdA-advocaten op de zaak om de ouders van Mawda op te hitsen en om een parlementaire onderzoekscommissie te schreeuwen,- ook van de pot gerukt. Edoch: De Wever EN Calvo moeten gewoon af en toe eens de kans benutten om niets te zeggen. Maar dat kunnen raspolitici natuurlijk niet: als ze applaus ruiken, dan moet er ook een statement komen om de achterban van eten en drinken te voorzien.
Dit ranzig theater is minstens even erg als het klungelige politie-optreden zelf waar op een zeker moment dertig (!) agenten en vijftien (!) politiewagens er niet in slagen om één camionette (waarin voor zover geweten zich niet één wapen bevond) proper te immobiliseren. Mawda had niet hoeven te sterven, maar de lijkenpikkerij er rond zet België en Vlaanderen vooral op de kaart als hellegaten op mentaal vlak, beschavingsdepressies die eigenlijk maar weinig redenen hebben om zich als superieur op te stellen tegen allerlei barbarij.

Had men een van de volwassenen dodelijk getroffen, het ware een banaal incident geweest. Maar het was dus een meisje van twee dat heel het drama gewoon ondergaat, niet eens verbaasd want het heeft nooit iets anders gekend dan een vluchtelingenbestaan. Hier ontstaat een zweem van collectief schuldgevoel.
Dit verontrust ons, abstracte bespiegelingen over migratiepolitiek en identiteit lukken niet meer zo goed, de verdwaalde kogel blijkt niet zo verdwaald, we beginnen te zweten en zenuwachtig te schuifelen op onze stoel: zijn we allen kindermoordenaars?
Dus hebben we duiveluitdrijvers nodig die zeggen dat de ouders schuldig zijn, oef, probleem opgelost.Via Facebook en Twitter kan het collectief geweten nu verder schoongeveegd worden, daarvoor dienen die dingen toch. Nog een aangename zondag.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Als er een kind door een politiekogel sterft, worden we ietwat nerveus, en terecht

 1. De Vriendt Joseph Emma zegt:

  Ver gezocht ? Wanneer ik denk aan Zuid-Afrika waar ze nu de blanke boeren aan hetvuitmoorden zijn …die hebben honderden jaren geleden dat continent verlost van zijn achterstand ,honger en armoede….of denk ik aan de oorspronkelijke bewoners van Amerika ..de indianen > zitten nu in reservaten en de huidige bewoners zijn ook toendertijd met 1 boot gekomen .

 2. Julien BULCKE zegt:

  Een zeer goed verhaal rond een triestig gebeuren. Neen Mawda hoefde niet te stervan.
  “gelukzoekers” is een woord dat we vaak lezen, maar heeft iemand al gevraagd aan een hoogopgeleide Irakees of Syriër waarom hij zich in zo’n avontuur stort. En waarom willen ze persé naar het niet Europese GB? Dat vraagt een verduidelijking.

 3. Blah zegt:

  “De diep doorhangende Vlaamse onderbuik kwam aan zijn trekken deze week, ik schaam me er eigenlijk voor.”

  Breaking news: Johan Sanctorum ziet eindelijk in dat het reëel bestaand Vlaams nationalisme 100% rechts ressentiment is, even anti-biotisch als zijn linkse opponenten.

 4. Guy Paenen zegt:

  Graag eerlijk blijven JS. BDW zei niet kortaf dat de ouders “verantwoordelijk zijn”, doch dat men hun verantwoordelijkheid ook moet durven bekijken. Toch een hele nuance dacht ik.g

  • P. Peymen zegt:

   Ik geef Guy Paenen volledig gelijk. Er zijn in dit trieste verhaal spijtig genoeg heel veel ongenuanceerde berichten verschenen, telkens om zichzelf in de kijker te zetten. Niet om de feiten of waarheden te kennen. Daar schaam ik me ook voor.

   • eddy zegt:

    Het is geen triest verhaal, triest is dat de ouders hier zullen mogen blijven. En elke asielige zoeker kost ons per persoon 50.000 euro per jaar. Je weet niet welk overheidsapparaat-ambtenarij en NGO en advocaten hiervoor in actie wil schieten, allemaal op kosten van mensen die in de privé werken, want anderen en overheid leveren eigenlijk geen netto bijdrage aan het BNP. Maar zij zien die buitenlanders wel graag komen, zo hebben zij werk, op ons kosten.

 5. Ceulemans Koen zegt:

  Het is geen hellegat. Dan is België ook een hellegat omdat in zaventem een bom ontplofte.
  Noord Irak is koerdisch gebied en niet gevaarlijker dan zaventem. Stop met die onzin te cultiveren. Wil ik er wonen? Neen,maar dat wil ik nergens bezuiden de taalgrens. Die mensen zijn op zoek naar uitkeringen en clandestien verblijf punt. Tuurlijk liefst waar familie al is, vandaar VK. Maar studeren ,inzet ,diploma, werk en dan legaal migreren daar zitten ze niet mee. Neen , nu maintenant heute en maar wentelen in die slachtofferrol. Wat is dan de oplossing? Alle 4 miljard armen evacueren en hier een huis geven? Of die paar illegale enkelingen belonen terwijl we met die budgetten in hun thuisland hele dorpen zouden kunnen voeden? Al decennialang pompen wij miljarden in die landen en resultaat is dat ze het nog even slecht hebben als 40 jaar geleden. Op YouTube staat een filmpje over migratie uitgelegd met knikkers. We can’t help them! Heel dat migratieverhaal is onzin. Een betere wereld moet je bouwen niet elders zoeken. Zie naar Congo Zimbabwe z Afrika , wij hebben daar een betere wereld gebouwd die weer om zeep is. Dus ipv weer te bouwen vluchten ze. Komen ze dan naar hier om te bouwen? Euheh!

 6. eddy zegt:

  Gesloten grenzen, dan kom je dergelijke “gebeurtenissen” niet tegen. Makkelijk. Wij hoeven deze gelukszoekers – rasechte islamitische profiteurs – niet, Vlamingen die tijdens WO II in Ndl. hun toevlucht zochten, keerden nadien terug naar Vlaanderen. Die muzelmaanse mannen en vrouwen zoeken een makkelijk leven, een leven waar zij in hun land NIET WILDEN aan meewerken. Als ze problemen hebben, is het door hun IDEOLOGIE / ISLAM /, een IDEOLOGIE die ze hier ook blijven aanhangen en opdringen, Kijk maar naar het ONVERDOOFD slachten. Maar ze willen wel profiteren op ons kosten. In 2015 113.000 migranten, overkomst familie inbegrepen. Niet te verwonderen dat mensen uit de privésector tot hun 67 (welk leven is er nog na 67 ?, nada) moeten blijven werken voor dergelijk tuig, en voor een pensioen dat meer dan de helft lager is dan een overheidsambtenaar – een civil servant – alhoewel ik van dat laatste nooit iets gemerkt heb, ambtenaren wanen zich god. Die mannen en vrouwen die overkomen voor “hereniging familie” krijgen wel een pensioen, nooit iets bijgedragen, maar ja, het is nieuw kiesvee, niet ? Ik heb geen medelijden met die Mawda, noch met de ouders, spijtig dat ze asiel krijgen. Ik had een rocket launcher gebruikt voor de immobilisatie van die vrachtwagen,

 7. Eric zegt:

  1984 is NOW! Tommy Robinson Sent to Prison (nieuws van gisteren)

  • Eric zegt:

   Wat uitleg hierbij: gedurende tientallen jaren werden een duizendtal meisjes en vrouwen in Groot-Brittannië door Pakistaanse bendes systematisch verkracht en in de prostitutie gedreven. Jarenlang wist de politie hiervan, maar er werd niet ingegrepen uit angst om van racisme en islamofobie beschuldigd te worden. Ondertussen ging het massale seksuele misbruik gewoon door. Tommy Robinson, een onafhankelijk journalist die dit schandaal mee hielp bekend te maken, wou gisteren tijdens de rechtszaak tegen 29 leden van de Pakistaanse bende buiten aan het gerechtsgebouw uitleg geven. Hij had nauwelijks een woord gesproken toen hij door Britse politie-agenten gearresteerd werd. Prompt diezelfde dag werd hij tot 13 maanden cel wegens ordeverstoring opgesloten. Vrienden van hem vrezen dat hij deze straf niet zal overleven daar hij tussen moslimgevangenen terecht komt die hem haten omwille van zijn anti-islamstandpunten. Er is reeds een precedent: een man liet enkele jaren geleden een sandwich met bacon achter nabij een moskee, hij werd opgepakt, belandde voor een jaar in de cel en kwam er niet meer levend uit. Groot-Brittannië spant de kroon voor wat betreft islamisering onder invloed van Saoedi-Arabië. Dat wordt nu erg duidelijk.

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-4075328/Man-jailed-leaving-bacon-sandwiched-outside-mosque-dead-prison-half-way-12-month-sentence.html

 8. Marc Schoeters zegt:

  We leven in een rechtvaardige maatschappij waarin iedereen door de overheid gelijk behandeld wordt. Iemand weigert bijvoorbeeld met zijn voertuig te stoppen als de politie dat vraagt – maar geeft integendeel plankgas en laat tijdens de onvermijdelijke achtervolging ook nog eens expres een kind als levend schild door het autoraampje bungelen. Het arme kind laat hierbij het leven. Iemand die dat kind op die manier heeft misbruikt, krijgt van de Belgische overheid altijd levenslang. Levenslang gratis kost en inwoon. Een hier geboren Belg weliswaar in de gevangenis en een illegale immigrant in een sociale woning – maar men moet al een racistische kniesoor zijn om zich aan dat kleine verschil te storen. Nee, ik herhaal het, we leven in een rechtvaardige maatschappij waarin iedereen door de overheid gelijk behandeld wordt.

  • Eric zegt:

   In Groot-Brittannïë kunnen islamitische verkrachtingsbendes tientallen jaren met een duizendtal Britse meisjes hun gang gaan, politie noch gerecht geven thuis al waren ze ervan op de hoogte. Iemand die dit gebeuren bekend maakt en aanklaagt wordt door de politie van de straat geplukt en prompt door een rechter tot 13 maanden celstraf veroordeeld. Iedere overeenkomst met de shariarechtspraak is louter toevallig.

   https://www.vn.nl/zo-werken-de-shariaraden-in-engeland/

 9. mdb zegt:

  Beste Sanctorum,

  Alhoewel ik besloten had om nooit meer op jouw blog te reageren vind ik je standpunt zo populistisch,een filosoof onwaardig,dat ik alsnog mijn mening kwijt wil.
  Dat elke mens voor zijn gedrag zelf verantwoordelijk is,lijkt mij zo logisch dat ik jouw reactie niet anders kan duiden dan een provocatieve daad.
  Dat een filosoof, met een universitaire opleiding ,zo’n standpunten inneemt is totaal van de pot gerukt en ruikt dan ook naar links gewouwel en café praat.

  MDB.

 10. willy zegt:

  Wat heb ik gemist ?? Waarom is het zo moeilijk om als asielzoeker Engeland binnen te geraken
  Volgens mij is the UK nog altijd lid van de EU en moet het “solidair ” zijn met de rest (behalve de Oostblok profiteurs die nemen niemand op en dat is voor de meesten geen probleem, natuurlijk zijn daar zo geen sociale hangmatten zijn zoals hier) .
  Deze treurige tragedie van een kind dat gedood wordt door een politie kogel ( met de nodige leugenachtig relaas van de feiten) Hier is Sanctorum ook snel door de bocht met zijn historische uitleg over de handel en “wandel” van deze “gelukzoekers”.
  Duitsland ook niet het simpelste land voor asielzoekers , sedert Oma Merkel heeft moeten toegeven dat Wir schaffen das (nicht) , de asielaanvraag van onze ongelukkige gelukzoekers heeft geweigerd .Onze ongelukkigen hebben echter de wet naast zich neergelegd en verder gedaan.
  We zouden ondertussen allemaal moeten weten wat er kan gebeuren als we “het vriendelijk verzoek van de politie om te stoppen naast ons neerleggen . Wat er gebeurd na een achtervolging van +/- 60 km weten we ondertussen .
  Dat een onschuldig kind haar leven heeft betaald voor de hebzucht en de jacht naar het geld , (eigen aan gelukzoekers en zij die een “beter leven ” willen ) stemt me diep treurig .
  De reactie en commotie van mediageile individuen zijn volgens mij niet meer dan een compensatie voor de machteloosheid die zij spijtig genoeg moeten ondergaan , niet wetende dat de oplossing van het probleem niet kan opgelost worden als we allen onze mentaliteit niet gaan veranderen

 11. Gysels A E zegt:

  De dood van een kind, eender welk kind is een tragedie. De verantwoordelijkheid van de ouders is echter een feit. Laat ons trouwens eens terugkijken naar Aylan, ook wereldberoemd geworden na een al dan niet gemonteerde iconische foto. Waarom is Aylan gestorven? Omdat zijn vader een gebit van 10.000€ wou krijgen op onze kosten en daarom bereid was om zijn kind te laten verdrinken…dat is de misdadige waarheid die steeds maar verzwegen wordt! En beste JS, in het westen wordt er veel getreurd wanneer kinderen iets overkomt en terecht…maar waar was/is de verontwaardiging toen ene Ayatolla Khomeini tienduizenden kinderen door Saddam Hoessein’s mijnenvelden een gewisse dood instuurde, en Saddan hetzelfde deed…ik hoor nog steeds niets van dit alles, géén herdenking noch getreurd wordt er in de islamitische wereld maar ook hier niet…we zouden de moslims eens kunnen kwetsen met zo’n waarheden he!
  En om af te ronden; Graag zou ik toch ook eens een kleine kwis doen. 2 vragen over de namen van slachtoffers…zonder te googelen! Wedden dat de namen van Aylan, Mawda ,Oulematou Niangadou direct gevonden zullen worden maar de naam van het Joodse meisje van 7 , welk bij haar haren werd opgetrokken in een Brussels museum, waarna dat kind werd afgemaakt met kogels die haar hoofdje uiteen deed spatten, dader was natuurlijk een moslim-terrorist maar haar naam zal zelfs na een uur niet gevonden worden, ze was tenslotte maar Joods en blank he… En daarom walg ik van sommige meningen van al dan niet zelfverklaarde intellectuelen die nooit één greintje moed hebben vertoond, tenzij ene Socrates maar dat is dan weer zooolang geleden he!

Reacties zijn gesloten.