Moet de premier van een seculiere staat echt kaarsjes aansteken in een synagoge?

Michel_jodenAfgelopen woensdag gaf premier Michel een toespraak voor de Belgische Joodse gemeenschap in de Grote Synagoge van Brussel, naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de staat Israël. Hij benadrukte vooral de ‘uitzonderlijk sterke banden’ tussen België en Israël, en trok nog eens van leer tegen het zogenaamd opkomend antisemitisme. Daarbij moest vooral de Britse regisseur Ken Loach het ontgelden, die op dat moment een eredoctoraat aan de ULB kreeg. Mag niet, foeterde Michel, Ken Loach is een jodenhater.

Ach, is dat zo? Bijlange niet. Loach maakt sociaal geëngageerde films, en won drie keer de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes, toch geen club van linkse jongens. Loach heeft zich wél herhaaldelijk geout als criticus van de Israëlische bezettingspolitiek. Die twee aspecten waren voor Michel voldoende om er een schietschijf van te maken: het links engagement van de filmmaker, én zijn sympathie voor de Palestijnse zaak.
De Joodse lobby in België heeft hemel en aarde bewogen om dat eredoctoraat te verhinderen, wat ik ronduit kleintjes vind, want Loach, die rechten gestudeerd heeft (wat hem in de gelegenheid stelde Michel een veeg uit de pan te geven als “slechte leerling”) en nadien een succesrijk cineast werd, verdient die onderscheiding op grond van zijn artistiek werk. De goedkope lippendienst van onze premier, – dat jodenknuffelen aan de rechterkant van het bed wordt echt iets genants in deze verkiezingstijd-, speelt zich bovendien af op een religieuze gebedsplek, en daar gaat de premier naar mijn gevoel helemaal in de fout.

Godsvrees

Ken Loach, de zondebok-van-dienst
Inderdaad, de eerste minister van een seculiere rechtstaat,- en dan nog een liberaal,- die mét keppeltje een preek geeft in een synagoge: namens wie doet hij dat eigenlijk? Not in my name. Wat als het een moskee was geweest, blootsvoets en in djellabah? Het kot zou vermoedelijk te klein geweest zijn. Michel en C° geven jaarlijks present op het Te Deum, een gebruik dat terecht op de helling staat en als gedateerd wordt beschouwd, maar daar luistert de eerste minister gewoon naar het orgel en onthoudt zich van commentaar. Een gebedsplaats is geen politiek forum.
Uiteraard zorgde de Joodse gemeenschap zelf voor die verwarring, door de verjaardag van de staat Israël te vieren in een religieuze setting. Israël is op papier (ik zeg wel: op papier) namelijk óók een seculiere staat, geen theocratie. Toch trapte Charles Michel in de val, liet zich de rituelen welgevallen en ontstak de kaarsen. Net deze dubbelzinnigheid tussen religieuze rite en profaan jubileum creëert de verwarring, het is goed gespeeld: wie kritiek zou kunnen hebben op Israël en zijn bezettingspolitiek, staat ook intolerant tegenover het Joodse geloof, en is dus een antisemiet.
De Joden hebben dus zelf een valstrikje opgezet, en nogmaals: wat zou de goegemeente ervan denken mocht onze premier in de grote moskee van Brussel het jubileum van Saoedi-Arabië vieren, en gebogen richting Mekka zijn sympathie voor de islam uitspreken?

Politici die voor de gelegenheid met een keppeltje rondlopen, ik word er ziek van. De Talmoed verplicht het enkel voor de Joodse mannen. In traktaat Sjabbat 156b staat: “Bedek uw hoofd zodat de vrees van de hemel op u zal komen”. Het is dus uitdrukkelijk een religieus symbool, een teken van godsvrees, dat je niet zomaar klakkeloos (!) overneemt om de boel op te vrolijken. Ik neem aan dat de liberaal Michel een atheïst is, waardoor ik zo vrij ben me van dit slecht theater te distantiëren én van de opportunistische retoriek die erbij hoort. Nogmaals: kritiek op de staat Israël en de rechtse Netanyahu-lijn verwarren met antisemitisme, met en passant nog eens de Holocaust erbij halen, past alleen maar in het kraam van een bedenkelijk soort Joods racisme dat de zegen van Jawheh inroept voor om het even welk politiek of militair alibi

.
En om nog eens op Ken Loach terug te komen, de zondebok van het moment: de man is wel links, in de zin van radicaal opkomend voor de onderkant van de samenleving, maar niet politiek-correct, dat kan de Vlaamse vendelzwaaiers misschien wat doen nadenken. Hij bekritiseert de openbare omroep als “staatszender”, gaat voor onvoorwaardelijke vrijemeningsuiting, en was in het verleden zelf regelmatig het voorwerp van censuur. Misschien is het wel dat wat Michel stoorde: vrijdenkers lopen altijd in de weg, ook in deze “vrije” maatschappij. God noch gebod, U begrijpt dat hier golfjes van sympathie opborrelen. Prettige sabbatsdag nog.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

23 reacties op Moet de premier van een seculiere staat echt kaarsjes aansteken in een synagoge?

 1. Paul Vanhoovels zegt:

  De tijd komt nog wel dat we een afgedankte hemdslip in lammerbloed gedrenkt boven de buitendeur van onze woning zullen moeten hangen. Ondertussen spelen we wel de grootmoedige waanzin tegenover alle Godsdiensten. Zijn we soms bezig met ze allemaal in de bijenkorf te steken om een nieuwe God uit te vinden die opnieuw zal beschikken over heerscharen om zijn wil op te leggen?
  Voor mij hoeft het niet meer hoor.
  Wat ons de geschiedenis leert is meer dan voldoende om te kotsen van walging.

 2. Koenraad zegt:

  Kritiek op Polen, Hongarije, het Rusland van Poetin, de VS van Trump, het Syrië van Assad, Venezuela, Iran, enz., enz. Mag allemaal. Maar kritiek op Israël mag niet. Dan wordt ‘men’ in de ban van de synagoge geslagen.

 3. Eric zegt:

  In een periode van opkomend antisemitisme, waarover één van de oorzaken, Frau Merkel, zich zelfs meent te moeten buigen, is het moedig van Michel het voor de joden op te nemen. In de afgelopen jaren zijn 50.000 joden in Frankrijk verhuisd uit angst voor vooral islamitisch geweld. In gans het Midden-Oosten, waar ooit tal van volkeren, christenen, joden, Perzen samenleefden, vind je nauwelijks nog anderen dan moslims. Het is dan ook evident dat Israel, dat door 57 moslimlanden gehaat wordt (tot in de vergaderingen van de VN toe) erop staat zichzelf in bescherming te nemen. Het is mogelijk dat Loach geen antisemiet à la Corbyn is, maar hij zou beter twee keer nadenken voor hij iets zegt. Dat hij een eredoctoraat ontving van een Belgische universiteit maakt hem trouwens verdacht, Merkel deed het hem voor nadat ze de vluchtelingencrisis had ontketend, ze werd zowel in Gent als in Leuven gelauwerd.

  https://www.lejdd.fr/societe/la-france-est-devenue-le-theatre-dun-antisemitisme-meurtrier-le-cri-dalarme-daznavour-depardieu-sarkozy-et-plus-de-300-personnalites-3632447

 4. walter maes zegt:

  Zo is dat. Joden zijn onaanraakbaar. Ooit werd ik zelf met vervolging bedreigd wegens een boude uitspraak. Alle kritiek is antisemitisme.

 5. Ines zegt:

  Waarom zou de premier geen eredienst mogen bijwonen in een synagoge? Dat soort van ceremoniële taken hoort er toch bij. Hij had zich evenwel niet moeten uitlaten over wie al dan niet een eredoctoraat verdient. Is duidelijk onder druk gezet vanuit de welbekende hoek met de lange tenen. Papa Charles Michel was ook beïnvloedbaar vanuit die hoek. De bijwijlen familiaire band van de MR met joodse belangengroepen is genoegzaam bekend.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Wat ik nog steeds niet begrijp is het volgende.
   Hitler was dus een sos die ging roven in den vreemde.
   Onze collaborateurs weren dus ook sossen die door de heren Pastors wel gestimuleerd werden om mee te vechten met de sossen tegen de vermaledijde communisten.
   Rechts stimuleerde dus het volk om mee te vechten met links om communistisch links te verdelgen. En toen de oorlog voorbij was kregen de overwonnenen klappen van zowel van rechts als links. Ik begrijp die hutsepot nog steeds niet volledig.
   Geen erg hoor. Met begrijpen krijg je toch alleen maar ellende.
   Gewoon volk begrijpt liefst zo weinig mogelijk.
   Eigenaardig is wel wat er nu gebeurt. Zowel links als rechts ontvangen met open armen de Islam. En weerom speelt de kerk weer mee.
   Ze steken zelfs wijwater en vuur in hun doopvat.
   Tot er weer iets verkeerd uitdraait. Op wiens kop gaan ze dan timmeren?
   Moeilijke vraag weer. De hutsekluts is er maar de oplossingen zullen aangepakt worden als ze zich stellen. (dixit : De Haene) En dan volgde de knor van het zwijn.

   • Ines zegt:

    Mr.Vanhoovels tussen de vele lijnen van uw stukjes lees ik veel maar begrijpen is een groot woord. U zit, denk ik, met veel onopgeloste zaken uit het verleden waarover u nog boos bent. Daarom speciaal voor u:

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Bedankt voor het begrip Ines. Ik stel mij wel de vraag of U dat merkt aan mijn proza?
    Want enige empathie van mensen onder mekaar is niet meer van deze tijd.
    Maar U velt wel goed aan. Ik heb inderdaad rekeningen te vereffenen.
    Vooral het kruipen voor politieke partijen zint mij niet.
    Ik heb onschuldig kennis gemaakt met de “omerta”.
    En dit is iets wat politiekers graag gebruiken tegen menselijke wezens.
    Ongestraft nog wel en zonder enig onderzoek of wetmatigheid.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Ines, ik heb het liedje beluisterd. Het is mooi.
    Maar ik vrees dat het voor mij te laat komt.
    Een uitzonderlijk mens met empathie maakt de wereld niet menselijker.
    Het is de spraakkundige uitzondering die de algemene regel bevestigt.
    Maar toch bedankt. Het is lang geleden dat ik dit woord nog heb geschreven.
    Maar…..ik ga er proberen rekening mee te houden.
    Het ware wel beter dat Sanctorum even aandacht gaf aan het onmenselijke van de politiek i.p.v. zijn aandacht toe te spitsen op bepaalde gebeurtenissen die hij kan exploiteren. Over de omerta bijvoorbeeld. En welke kansen er zijn om al of niet gerechtelijk eerherstel af te dwingen. Hij mag het voor mijn part eens onderzoeken.
    Maar………niemand durft het aan. Een politieker die er zich vragen bij stelt tekent zijn doodvonnis. Een verwittigd man moet er twee waard zijn. En een vrouw vier zeker?
    Trouwens onderzoek zou kunnen gebeuren aan een onpartijdige instelling die ook gehouden is aan de zwijgplicht.
    Maar iedereen zwijgt. Lullen en leuteren over politiek doet iedereen.
    Maar praten over gangsterisme durft niemand. En zeker de pers niet.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    En om het bij een onderdeel van de tekst in uw liedje te houden Ines ga ook eindigen met de woorden: “Het raakt mij niet meer”.
    Al dat geleuter over politiek hangt mij de keel uit.
    Dit land is totaal verloren voor de democratie.
    Wat het volk zelf wil of niet wil is mijn bekommernis niet meer.
    En ik zal er bovendien niks kunnen aan veranderen; zelfs al mocht ik dat willen.
    Er is een tijd van komen en gaan.
    Ik ga mij voorbereiden op het laatste. Ik heb de leeftijd; alsook de handicap; om voor rust te kiezen.
    De nieuwe generatie gaat het beter doen.
    Hoop ik toch alhoewel;……ik twijfel.
    Ze verschillen niet genoeg van de vorige noch van de onze.
    Dus ik verwacht nog veel heibel.
    Maar ik zal waarschijnlijk wel een zwartkijker wezen.
    Het afscheid zal mij echter niet zwaar vallen want ik geloof in reïncarnatie.
    Ik kom terug als een uil. Prachtig nachtleven; door mensen uit hun slaap te houden; en alle dagen een verse muis. Wie zou niet ruilen?
    Groetjes nog aan allen en hopelijk verander ik weer niet van intenties.

   • Ines zegt:

    De Engelsen hebben een mooie uitdrukking die ik in het Nederlands moeilijk juist kan weergeven dus ik schrijf ze in het Engels. Beste meneer: Choose your battles. De politiek is de politiek. Geen vrienden, geen genade en botte messen. Zeker hier bij ons waar afgunst een deugd is. Ik zou zeggen laat het u niet meer raken en verwacht niks van broodschrijvers. Geniet van alles wat u nog wel heeft, elke dag is een geschenk en geef gerust de jongere generatie uw verworven levenswijsheden, sommigen zullen het meenemen anderen gaan u tegenspreken en alles anders willen doen. En dat is ok, we zijn allen het product van een uniek verleden.

 6. Marc Schoeters zegt:

  Ik ben gestopt met lezen bij de zinsnede “zogenaamd opkomend antisemitisme”.

  • Eric zegt:

   Ja, dit stuk van Sanctorum is benedenmaats, gedragen door een irrationele haat die hij van thuis uit meegekregen heeft.

 7. Gysels A E zegt:

  “Algeria, where are your Jews? Hillel Neuer silences the U.N.
  Dit filmpje over de ‘stilte der schaamte’ na de opmerkingen van de ambassadeur van Israël zegt alles. En het is zo dat in het kleine Israël er méér moslims in vrijheid leven dan er joden in de islamwereld leven dus ja…ik steun Israël en de Netanyahu-lijn volledig tot de Palestijnen eindelijk tot hun zinnen komen. Er zitten trouwens 13 democratisch verkozen moslims in de Joodse Knesset..wie doet beter want hoeveel Joden zijn er verkozen in de politiek-islamitische wereld…0,0! Arafat had zijn volk al genoeg verraden, in Camp David had hij een historische kans om een twee-staten oplossing te bereiken, hij had echter al besloten om terug een intifada uit te lokken. Dus tja…waar zijn de miljoenen Arabische Joden gebleven? Gaan we binnen 50 of 100 jaar weer een ‘Wir haben es nicht gewußt’ veinzen? En wat Ken Loach betreft? die man heeft vrijheid van meningsuiting en daarmee uit!

  • Michel Durand zegt:

   Om de vraag “Algeria, where are your Jews?” te beantwoorden : toen het in de periode van de Algerijnse onafhankelijkheid rond 1961/1962 voor hen te gevaarlijk werd, zijn heel wat Algerijnse Joden moeten vluchten, o.m. naar Marseille in Frankrijk. Een van hen was Enrico Macias, een populaire Franse zanger, wiens schoonvader, Raymond Leyris, een beroemd Algerijns Joods muzikant, alom gerespecteerd door zowel joden als moslims, beter bekend als Cheikh Raymond, in het openbaar door Arabische nationalisten (mogelijk van het FLN) voor de ogen van één van zijn dochters en het zoontje van een spoorwegarbeider (die later een Frans journalist werd) met een nekschot werd afgemaakt, wat voor de plaatselijke Joodse gemeenschap het teken was om te vertrekken. Hoewel opgegroeid in de cultuur van de “pied-noirs” (“la bouffe, l’humour, la joie de vivre, la mélancolie, la nostalgie, …”) heeft Enrico Macias in een interview op de Zwitserse televisie (RTS) gezegd dat indien Marine Le Pen bij de vorige Franse presidentsverkiezingen was verkozen, hij de volgende dag het vliegtuig zou hebben genomen, richting Zwitserland, Corsica of Israël. Hij vindt dat de Algerijnse Joden niet als Fransen in Frankrijk zijn ontvangen en beschouwt er zich nog steeds als een banneling… De geschiedenis van de Algerijnse Joden… een geschiedenis op zich!

   • Gysels A E zegt:

    We kunnen natuurlijk levensverhalen bovenhalen maar feit is dat de kern van mijn betoog het feit is dat de Israëlische ambassadeur Hillel Neuer héél de hypocriete VN voor schut heeft gezet.Luiste naar wat in dit filmpje wordt gezegd door de hypocriete vertegenwoordigers van islamitische landen die nog steeds barbarij als mensenrechten bekijken. Luister hoe hij dus Algerije,Egypte, Pakistan en co aanpakt…en hoe de schuldige stilte op een moment intreed. Het westen is gewoon te laf om dezelfde vraag te stellen ‘ Algeria,Egypt,Pakistan en/of hey Islam…where are your Christians’! De VN is gewoon een instrument van de ‘religie van de wrede’ geworden en heeft dus evenveel nut heeft als de toenmalige Volkenbond, hoeveel oorlogen heeft de VN trouwens opgelost of voorkomen? 0,0? …Dat is mijn punt!

   • Ines zegt:

    En waar zijn de miljoenen Joden van West- en Oost- Europa? Oh ja, juist. Degenen die uit Noord-Afrika zijn vertrokken waren deel van de koehandel tussen de leiders van de pas gestichte joodse staat en allerlei regimes. Degenen die achtergebleven hadden minder te klagen dan hun geloofsgenoten destijds hier, dacht ik zo. home/het-verborgen-verhaal-van-de-joden-in-zuid-mar

   • Michel Durand zegt:

    Er is sprake van meer dan 900.000 Israëli’s van Marokkaanse afkomst. Een belangrijke rol in heel dat proces van solidarisering van Joden heeft de Universele Israëlische Alliantie gespeeld door de oprichting van scholen, o.m. in Marokko. In Casablanca is nu nog een relatief grote Joodse gemeenschap met Joodse scholen (‘humanités juives’). De voorzitter van de Alliantie heet Marc Eisenberg. Hij is de zoon van een opperrabbijn.
    https://www.aiu.org/fr

   • Michel Durand zegt:

    Neta Elkayam is een Israëlische van Marokkaanse origine, wat ook te merken is aan de muziek (video’s op haar webstek) die ze brengt. In een interview las ik dat ze heimwee had naar Marokko, “homesick, missing the diversity of Morocco’s natural panoramic landscapes like the Sahara, which she considers as a part of her identity”.

   • Michel Durand zegt:

    Nog een Israëli van Marokkaanse (zo te zien aan de naam ook Spaanse of Portugese) afkomst is Amir Peretz, die met zijn ouders immigreerde toen hij 4 jaar oud was (kreeg op YouTube het verwijt ook de Gaza te hebben gebombardeerd).
    Interessant ‘one-on-one’ hier tussen Ami Kaufman van i24NEWS en Peretz, die een voormalige minister van defensie, huidig lid van de Knesset én voorstander van een ‘peace deal’ met de Palestijnen is. Hij is zeker niet het soort Harvard-professor zoals de staatssecretaris van Israel (Michael Oren) van wie minister-president Bourgeois de staatshonneurs mocht waarnemen bij zijn bezoek aan Israël… Het verschil tussen een manager en een leider (Engelse vertaling)? “A manager manages the situation, but the leader changes it ; if he hasn’t managed to change the reality, they spill (ze verknoeien het).”
    Peretz beschouwt zichzelf niet noodzakelijk als een toekomstig eerste minister en het doet er eigenlijk niet toe doet welke positie hij inneemt (eerste minister, minister of adviseur), maar hij zal er alles aan doen om aan de zijde van Israël samen met de Arabische landen, e.a. het vredesverdrag te kunnen zien, zodat de situatie in het Midden-Oosten verandert. (In 2007 was hij verantwoordelijk voor de Israëlische luchtaanval op de kernreactor in Syrië, waarbij Noord-Koreaanse werknemers omkwamen).

 8. Michel Durand zegt:

  Iedereen kent wel Netanyahu, de premier van Israel, maar heeft al iemand gehoord van Matisyahu, de chassidische reggaezanger? Eigenlijk is dat de artiestennaam van Matthew Paul Miller, van joodse ouders in de VS (Pennsylvania) geboren, seculier opgevoed, die zich na een reis naar Israel tot het chassidisch jodendom bekeerde, bij de Chabad-beweging ging, nu in het Engels zingt, vroeger ook in het Hebreeuws (o.m. psalmen) en het Jiddisch, een samengaan van traditioneel en modern jodendom, zeg maar.
  Ondertussen heeft hij het identitair imago van zich afgeschud. Hij draagt misschien wel nog een zwart kledingstuk, maar sinds 2011 geen baard, keppeltje en peies meer. Het moderne heeft het gehaald van het traditionele en de doorbraak van het liberalisme werd voor Matisyahu een (commercieel) succesverhaal, die nu van zijn status als rockartiest in de VS geniet (woont in Brooklyn met vrouw en 2 kinderen). Een aantal jaar geleden was er wel nog een controverse n.a.v. zijn optreden op een Spaans reggaefestival dat door de anti-Israelische BDS-beweging (Boycoitt, Divest, Sanction) van Valencia dreigde verstoord te worden. Sindsdien steunt hij de pro-Israëlische campagne tegen BDS.
  Toen hij er nog naar streefde om een Chassied te zijn, waren het blijkbaar toch niet zo’n voorspoedige tijden, gezien de artiest zonder water kwam te zitten, waarna hij het liedje met de video “Got no water” uitbracht. Het minste wat je kan overkomen, zou je denken. Bij ons is er dan Farys die ervoor zorgt dat er terug iets uit de waterkraan komt, tenminste zolang de voorraad (bodemwater) strekt. Erger zou zijn : “Got no inspiration” (indien je hier een reactie wil plaatsen). https://www.youtube.com/watch?v=l_RyWwHNM6c

 9. Gysels A E zegt:

  Wel Ines, diegenen die teruggrijpen naar bepaalde tijden die in ons collectief geheugen zijn gegrift als niet voor herhaling vatbaar, ge(mis)bruiken juist diezelfde periodes om dezelfde misstanden van het heden goed te praten en gewillig blind zijn voor dezelfde wantoestanden….zeker als die wantoestanden gepleegd worden door een genocidale ideologische theologie die door teveel van de huidige westerlingen op handen wordt gedragen. Het is alsof wij niet maar niet willen beseffen dat ‘whe are next’ !

Reacties zijn gesloten.