De Wever en de Marathon, of het atletische gebaar van de roerganger

Bart
Kris Peeters liep de 10 miles (16 km), vermoedelijk vooral als boetetocht voor zijn desastreus Joods avontuur, Jinnih Beels liep de 5 km uit solidariteit met de luiaards in deze samenleving. Echte dwergen zijn het, want Bart De Wever klokte na 4 uur, 21 minuten en 31 seconden af op de marathon, onder de zucht: “amai, ik ben kapot”. Fysieke kwallen als Wouter Van Besien en Meyrem Almaci bleven wijselijk helemaal buiten beeld.
Maar het gloriemoment van Bart dus. Er zijn bekende, iconische voorbeelden van leiders die hun dominantie onderstrepen in een atletisch gebaar. In 1966 zwom de toen al 72-jarige Mao Zedong de rivier de Yangtze over, toch zo’n vijftien kilometer in sterke stroming met heel wat draaikolken. De zwempartij geldt als het startsein tot de Culturele Revolutie, waarvan men het aantal slachtoffers schat tussen de 2 en de 6 miljoen Chinezen, dit helemaal ter zijde.

Vladimir Poetin anderzijds laat zich graag fotograferen met zijn zwarte judogordel of in bloot bovenlijf op een renpaard. Op zich niets nieuws onder de zon: de antieke Olympische Spelen vormden al een gelegenheid voor Atheense en Spartaanse tirannen om zich via hun fysieke kracht en behendigheid van de volksgunst te verzekeren, vooral in het paarden- en wagenrennen. Later verschoof deze activiteit naar het organiseren van grootse sportmanifestaties. Alexander de Grote pakte er mee uit, de nazispelen in 1936 gelden als de absolute referentie, tot en met de huidige voetbalpolitiek en de Termontbuik in Ghelamco-Gent als uitloper. Maar dat zijn in feite decadentiefenomenen. Het boeiende moment is, wanneer een potentaat ook zijn fysieke fitheid voor het volk wil bewijzen, als was het puur politieke machtsargument niet genoeg.

Viriliteit, kracht, karakter, uithoudingsvermogen,- het tekent de ware leider, die op zo’n gelegenheid zijn status van alfa-dier demonstreert, de roedelleider waarvan de superieure genen zoveel mogelijk moeten worden doorgegeven. Arnold Schwarzenegger, van cinema-krachtpatser naar het gouverneurschap. Of waarom de atletische politicus subliminaal ook het seksuele monopolie op de beste wijfjes claimt, ik wil het aantal natte broekjes niet geteld hebben langs het marathontraject, iets waar de zich als strikt monogaam presenterende Bart de Wever zeker geen oog of neus voor heeft.

Kleurenwiezen

De Canadese premier Trudeau is vooral goed in tafelsport
Maar we wijken af. Uiteraard is dit politiek theater, met die subtiliteit dat de hoofdrolspeler zorgvuldig de rekwisieten kiest en de scenografie domineert. Drie onvermoeibaar dravende Kenianen veroverden de drie podiumplaatsen in die Antwerp Marathon, maar dat interesseerde geen kat. De burgemeester van Antwerpen was de winnaar, bij gebrek aan uitdagers. Waarna het onvermijdelijke spandoek ontvouwd werd: “nil volentibus arduum” (“Voor zij die willen is niets te lastig”, een spreuk die aan Julius Caesar wordt toegeschreven). Dat hij kreunend over de eindmeet strompelt maakt het helemaal af en toont de menselijke kant van de superman. De vrouwen zijn er wild van, de mannelijke beta’s applaudisseren mee.

Dat geen enkele Antwerpse politieke tegenstander van De Wever het ook maar waagde van zelfs te verschijnen aan de start van de marathon, betekent dat hij eigenlijk geen tegenstanders van betekenis heeft. Jinnih Beels kan misschien wel goed breien, Kris Peeters niet onaardig accordeon spelen, Wouter Van Besien zijn mannetje staan in het kleurenwiezen, Philippe De Backer een aardig stukje tapdansen, doch dat doet allemaal niet ter zake: de marathon is het moment van de waarheid, en hij kent maar één morele winnaar, en die staat op voorhand vast. Verkiezingen lijken op zo’n moment compleet naast de kwestie.

Let u ook op het tricolore lintje
Teruggaande naar het oud-Griekse model van de tiran-atleet, én de mythische Mao-zwempartij, moet men heel de De Wever-act van gisteren beschouwen als een rituele demonstratie van een talentvol politicus die in se niet in democratie geïnteresseerd is. Is de Antwerpse politiek al één grote klucht, de Marathon en de Ten Miles (door verzekeraar AG gesponsord) vormen een verdere evolutie naar het spektakel, de theatraliteit, de pose, waarin maar één man echt de toon zet.
Dat is niet eens een verwijt, het is een pure vaststelling. De bewondering voor de Romeinse cultuur en Caesar (meer dan voor de Griekse), met het onvermijdelijke potjeslatijn er bovenop, het ruikt allemaal naar de herleving van een absolutistisch paradigma dat we bij een aantal actuele machthebbers (Poetin, Erdogan, Trump, naast de marionet Assad) duidelijk bespeuren, en waardoor de N-VA als geheel een goed geoliede machine is die ook intern heel weinig dissidentie toelaat. Ook op dat gebied is Antwerpen een laboratorium. Of ik er zou willen wonen is nog iets anders, de stad haalt maar zelden de pers met opbeurend nieuws. Behalve gisteren dus. Ik zou in wederzijds overleg de verkiezingen afschaffen en de koningskroon aan Julius De Wever gunnen. Die hem twee keer zal weigeren en dan aanvaarden. Neen, nu zit ik echt teveel met Plutarchus en Shakespeare in mijn hoofd, en het vervolg van het verhaal wens ik Bart al helemaal niet toe.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

31 reacties op De Wever en de Marathon, of het atletische gebaar van de roerganger

 1. Ines zegt:

  Allemaal toch wat vergezocht, vind ik. Een tiran-atleet? Ik blijf mij erover verbazen hoe hier in het Westen gegoocheld wordt met beladen termen als ‘tiran’ of ‘dictator’ voor politici die een autoritair karaktertrekje cultiveren binnen hun partijtje of in de gemeentepolitiek. Dictators laten willekeurig mensen verdwijnen, gaan letterlijk over lijken, nemen de parlementaire macht over met behulp van leger en ordemachten. De Wever is geen dictator, en al zeker geen atleet genre Poetin. De man was morbide obees, starte een succesvol dieet of zette een maagring of weetikveel en probeert nu zijn gewicht stabiel te houden. En af en toe aan de wereld showen dat hij 10 km kan “lopen”. Dat zal wel zijn dat in een verkiezingsjaar zijn prestatie mooi meegenomen reclame is met mooie fotokes. Op Vijf TV stikt het van programma’s waarin voormalige dikkerdjes op het einde marathons lopen. Een overwinning op de vraatzucht en luiheid die gevierd wordt voor de familie en vrienden, in een sportieve setting. Meer stelt dat niet voor. In een echte dictatuur zaten Jinnih en Kris al in een geheime gevangenis onder de stroomstoten of waren ze toevallig van een balkon gevallen….en was Wauter Van Besien uit vlieger gegooid.

 2. Eric zegt:

  “een absolutistisch paradigma dat we bij een aantal actuele machthebbers (Poetin, Erdogan, Trump, naast de marionet Assad) duidelijk bespeuren” (blabla). Waarom altijd dezelfde stereotype namen met tirannie en absolutisme associëren? Bij mijn weten werden deze vier heren democratisch (en hoe?) verkozen en is er slechts één, nl. Erdogan, die overduidelijk zijn macht wilt vergroten door oppositieleden op te sluiten en tienduizenden politieke tegenstanders te laten vervolgen. ’t Is niet omdat u een irrationele afkeer van bepaalde personen heeft, mijnheer Sanctorum, dat deze personen automatisch het dictatorschap toegedicht kunnen worden. O, ja, om bij de tijd te blijven had u ook Orban moeten vermelden, nog zo’n béte noire van de kortzichtige/afhankelijke media.

  • Eric zegt:

   Mijn verontschuldigingen voor de stijlfouten in de bijdrage hierboven. Flagrante denkfouten zijn er echter niet in te vinden. Rusland, Turkije, de VS en Syrië hebben verkozen staatshoofden, dit in tegenstelling tot West-Europese landen als Spanje, België, Nederland, Denemarken en Zweden. Met als top of the bill de EU De grote niet door het volk gekozen roerganger daar kent trouwens maar één sport: die van het glasheffen. De uitdaging daarbij is niet een eindmeet te halen maar de Europese beschaving voorgoed naar de bliksem te helpen.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Hoe die heren hier vorenvernoemd verkozen zijn is totaal onbelangrijk in mijn ogen.
   Feit is dat ze verkozen zijn door het systeem en nadien via veel bla,bla, bla de kiezer willen wijsmaken dat hij mag kiezen tussen de aangeduide marionetten.
   Democratische zijn ze geen van allen. Sluipmoordenaars wel als hun iets niet zint.
   En het werk van de sluipmoordenaar wordt door allen monkelend goedgekeurd want geen enkele onder hen neemt de democratische stappen om hun eigen macht wettelijk in te perken. Een gekozen slachtoffer wordt met alle zonden overladen zonder hem de kans te gunnen op enig recht op verdediging. Met de omerta kan men alle kanten uit.
   Mijzelf hebben ze jaren 22 bloeddruk bezorgd wat bijna faliekant is afgelopen.
   Een zware trombose en verlamming is het eindresultaat geweest.
   Het legertje lijfeigenen dat op mij werd losgelaten hebben ze met plezier het vuile werk laten uitvoeren. Want als er een vorm van samenwerking in de politiek is dan is het wel de eendracht en organisatie in de omerta. Zelfs als iedereen aan de hand van feiten kan vaststellen dat er misdadig opzet in het spel is en was reageerde er niemand onder hen.
   Zelfs spijtoptanten hebben geen rechten. Zij verdienen de galg.
   Alleen het opperwezen kan dus zonden vergeven; mensen nooit.
   In de bijbel; het verzonnen epos rond datzelfde opperwezen; staat letterlijk het volgende :
   “Wier zonden gij zult vergeven zijn vergeven maar wiens zonden gij zult weerhouden blijven weerhouden”. Ik lach met dezen die pretenderen van gelovig te zijn.
   Want ofwel komen zij nooit in hun hemel ofwel zijn zij niet gelovig.
   Want hun zonden worden door mij nooit vergeven. Dat opperwezen mag mij gerust naar hun hel sturen. Geloven gaat dus niet samen met hun systeem dat zij gedogen en dat zij te pas en onpas gebruiken en in het leven houden om het te kunnen misbruiken tegen gekozen slachtoffers. Wie echt democratisch regeert en rechten laat bestaan die gelden voor iedereen heeft geen schrik voor toepassing van de door hun zelf gemaakte wetten en rechten. En die schrik hebben ze dus allen.
   Schrik voor het oordeel en toezicht van de maatschappij.
   Democratie en gelijkheid voor iedereen vreest geen toezicht en werkt gelijkheid voor allen niet tegen. Integendeel. De vele misbruiken die nu aan het licht komen danken hun ontstaan aan die omerta.
   Maratons uitlopen hebben niks te zien met democratie of verantwoordelijkheid. Het is een van de gebruikte details; zoals zovele; die de aandacht afleiden van wat democratisch regeren zou moeten zijn.

 3. Michel Durand zegt:

  De vraag is ook nog of dat eigenlijk wel zo gezond is, marathons lopen? Alle lopers die tijdens deze wedstrijd problemen gekend hebben, kunnen om te beginnen het zeker al wat rustiger aandoen, of eens iets anders uitproberen, een kwartduatlon bv. (10 km lopen, 40 km fietsen en nog eens 5 km lopen). Een halve marathon is anders ook al een mooie prestatie. Dat gaat ook niet vanzelf en daar moet zeker ook voor worden getraind!

  • Ines zegt:

   Ik stel mij daar ook vragen bij. Midas Dekkers heeft daar enkele interessante dingen over gezegd die ik volledig onderschrijf.

   • Michel Durand zegt:

    Een Nederlandse bioloog met een aantal merkwaardige inzichten! Wat de gezondheid van BDW betreft, heb ik er al met al een goed oog in. Ik vermoed wel dat hij zich niet goed heeft kunnen voorbereiden. De Marathon des Sables in Marokko zou hem niet gelukt zijn… De kans is echter klein dat men deze ‘atleet onder de politici en politicus onder de atleten’ binnen enkele decennia nog aan de start van de Marathon in Antwerpen zal zien verschijnen, eerder zal men hem aantreffen op de green waar hij van een partijtje golf zal genieten…

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Midas beëindigt wel zijn betoog met de vaststelling dat het gemeenschapsdier vroeger dat gevoel aansterkte met godsdienst en tegenwoordig met sportaanbidding.
   Dat 999 sukkelaars op 1000 hun falen vergeten als ze zich kunnen vereenzelvigen met de winnaars. Daarom had Godsdienst vroeger meer supporters want het was een materie waar sommige mensen meestal winnaar mee werden. Dat God al of niet bestond was bijzaak. Als ze maar behoorden bij de winnaars.
   Die Midas denkt toch wel anders dan de brousse-gorilla’s.
   Het advies is tegenwoordig steeds om meer bananen te eten en dan komt alles wel in orde. En wil je geen hemorroïden kweken dan koop je best geen tuinstoelen maar wel een luxe-zetel die verse lucht blaast in je mollepijpje telkens als je beweegt.
   Nieuw haar krijg je ook op uw hoofd als je kattenpoep gemengd met look op je schedel smeert maar de verhouding tussen beide ingrediënten moet accuraat juist zijn en juist dat en daarom moet worden betaald.

 4. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  Wie had dat ooit gedacht – de grote roerganger, dansend met een Russische operazangeres 😀 https://atv.be/nieuws/video-bart-de-wever-op-dansvloer-met-operazangeres-58792
  Op zijn gezicht was het perfect te lezen, dat hij liever zich ging afbeulen in de Antwerpse straten dan daar op de dansvloer, arm in arm met een gracieuze Russische dame te bewegen. Alles doet hij om de Antwerpse kassa te doen rinkelen. Die marathon diende natuurlijk niet enkel om zijn sportieve prestatie in de kijker te zetten (hoe ongezond het ook is voor het lijf met risico op dehydratatie, hyponatriëmie, inflammatie, artrose, nier- en hartfalen) maar ook om het massatoerisme op de been te brengen. Hoe meer volk, hoe beter voor de ‘florissante economie’ van ’t Stad, net zoals laatst met die wielerwedstrijd, de ronde van Vlaanderen die hij letterlijk van Brugge had afgesnoept,…en wie draait ervoor op? Wij, de brave belastingbetalers, die meer en meer gegijzeld worden in hun eigen stad. De volgende keer mag Poetin BDW uitnodigen om op de judomat te gaan staan of aan armworstelen te doen :-P. Die twee zijn aan elkaar gewaagd.

  • Eric zegt:

   Het strafste vind ik dat hij een LEZ invoert omwille van de vuile lucht en nadien 42km lang zijn longen met die Antwerpse ‘vuile lucht’ laat volpompen. Is die lucht dan niet zo vuil als wordt beweerd? Of is De Wever een zelfmoordenaar op termijn? Of is de LEZ echt enkel ingesteld om de autoindustrie een fors handje te helpen (zoals vele Antwerpenaars ondertussen weten)? In elk geval helpt de LEZ geen zier, zoals reeds uit verscheidene wetenschappelijke onderzoeken blijkt. En het zal hem ook een hoop kiezers kosten, dus politiek kan je deze stommiteit van jewelste evenmin verklaren.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    De Antwerpse kas moet immers gespijsd worden. Een kennis van mij kreeg een boete van 350 euro aan zijn been, omdat hij met zijn oude auto in de LEZ reed. 350 euro!
    En ondertussen gaat Antwerpen 700 cruiseschepen ontvangen, aan het Steen (dus binnen de LEZ). Eén cruiseschip per dag stoot evenveel fijnstof uit als een miljoen auto’s. Hypocrisie ten top.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Eric; jij hebt er nog goede hoop op. Je denkt dat het deze atleet kiezers gaat kosten?
    Vergeet het! Kiezers is het volkje dat graag aan de uier van de koe gaat hangen zoals ik al schreef. Het zijn de kalveren die nooit volwassen worden tenzij een paar uitzonderingen die de algemene regel bevestigen. En die uitzonderingen worden zo niet geboren maar de politiek kweekt ze zelf. Uitzonderingen zijn allergisch voor koeienmelk.
    Laat de stieren zich uitleven en zowel de vaarzen als de stieren blijven tevreden.
    De vaarzen worden koeien en gaan dan; een lesje rijker; op zoek naar de weide waar het meeste gras groeit. Het leven kan toch simpel zijn.
    Mijn vader wist het ook en velen met hem.
    De wereld wordt geregeerd door de drie G’s zei hij steeds.
    En hij noemde ze ook. God; Geld en Gat. En liefst in volgorde.
    Simplistische levensvisie? Mogelijk maar tot op heden; ondanks ouder worden en…”.slimmer?” merk ik nog meer dan vroeger dat hij gelijk had.

   • Greta zegt:

    @ Christel…Een cruiseschip vergelijken met aantal auto’s is appelen met peren vergelijken en je reinste onzinnig.
    Het weinige dat ik in eerste instantie van een lezing van Luc Vinck heb meegenomen is enerzijds dat een dieselmotor nog steeds aanzienlijk minder vervuilend is dan een benzinemotor net omdat hij minder verbruikt en het vervuilend aspect van vervoer slechts (alhoewel niet te minimaliseren uiteraard) 20% van het totale plaatje beslaat.

    Maar, waar een auto louter vervoersmiddel is, is een cruiseschip dat niet.
    Dat aandacht nodig is om ook daar maatregelen te nemen, vervuiling te minimaliseren, uiteraard een goede zaak.

    700 cruiseschepen lijkt me op het eerste zicht toch een onmogelijk cijfer??? Over welke periode spreekt men dan 20 jaar? Waar gaan die allemaal liggen?

    Voor hotels en restaurants zijn cruiseschepen niet zo interessant, want deze mensen slapen en eten aan boord. Voor catering waarschijnlijk wel.

    Vermits een cruiseschip dus niet enkel diesel verbruikt voor vervoer, maar ook voor verlichting, verwarming en andere, dient het op z’n minst vergeleken te worden met hotels met een zelfde opvang aantal mensen als op het cruiseschip en dus gediversifieerd in verschillende deelgroepen naast vervoer.

    Een hoge boete voor LEZ mag, wat mij betreft – 1 keer en ze zullen het niet meer vergeten.
    Je bent tenslotte een stille moordenaar.

    Ondertussen zouden mensen, zeker Belgen ruimschoots geïnformeerd moeten zijn.
    Genoeg alternatieven en als je een oude auto hebt, dien je sowieso te weten dat steden stilaan taboe worden en je andere middelen dient te gebruiken.

   • Greta zegt:

    @ Eric,
    Dat de LEZ kiezers zou kosten aan BDW betwijfel ik ten zeerste. Het zijn de Antwerpenaren zelf, destijds via het referendum onder Patrick Janssens, die geen brug over de Schelde wilden, allemaal zogezegd in het kader luchtvervuiling en verkeer wilden weren in hun stad.

    Het verkeer had met die brug, nu reeds voor veel minder fijn stof gezorgd, dan nu het geval is met al het palaveren jarenlang.
    Dat referendum van destijds heeft Patrick Janssens veel stemmen gekost, dat was wel duidelijk.

    Volgens mij zijn er momenteel maar 2 populaire partijen, enerzijds de NVa en daar tegenover de Groenen. Laat nu net die Groenen mede verantwoordelijk zijn voor deze maatregelen reeds jarenlang, gewenst door een groot aantal Antwerpenaren trouwens, dus waarom zou dit stemmen kosten aan BDW?

    Dat de LEZ niet enkel ingevoerd is omwille vuile lucht uiteraard overduidelijk.
    Maar ook niet enkel om auto industrie te helpen, het lijkt me toch veel breder te gaan dan dat.
    Uitputting van middelen op onze planeet en het zoeken naar alternatieven, leefbaarheid in de stad. Nieuwe functies die in een stad opgang zullen maken… Groentekwekerijen op daken enz.

    Naast de singel, waar LEZ toegepast wordt, ligt de ring en daar kunnen ze dat zomaar niet gaan toepassen. Maar daar komt wel een veel grotere vervuiling van, dan van de veel minder bereden singel aan lagere snelheden.
    Op termijn zal die wel overkapt worden, maar dan zijn we wel 50 jaar verder of langer.
    Neen, wie enkel aan luchtvervuiling of auto industrie denkt is eraan voor de moeite…

    Binnen 50 jaar rijden er best helemaal geen auto’s meer in de stad met bestuurders, maar enkel volledig automatisch rijdende hybride wagens die veel vlotter,veiliger en efficiënter zullen kunnen rijden.

   • Eric zegt:

    Greta,
    ik kom zeer veel met Antwerpenaars van allerlei gezindten in contact: ze hebben allemaal één opmerking: de LEZ is ingevoerd om de autoindustrie te doen draaien. Ongeveer tienduizend bewoners binnen de LEZ hebben hun auto moeten opgeven. Velen hebben een nieuwe wagen moeten kopen. Weet je wat een nieuwe wagen kost? Je geeft 20.000 euro uit en nadien hoor je dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de lucht er niet beter van geworden is. Het is zowat de grootste politieke stommiteit die De Wever ooit heeft uitgehaald. En dit gaat hij op zijn bord krijgen. Zeker weten. (Al degenen die zich zogezegd iets van de luchtkwaliteit aantrekken stemmen op Groen, het aantal overlopers naar NVA omwille van de LEZ zal je op één hand kunnen tellen.)

  • Michel Durand zegt:

   Het is wel zo dat het minder schadelijk is voor de gezondheid wanneer je vuile lucht inademt terwijl je aan het lopen bent, dan wanneer je gewoon ergens ter plaatse staat of zit, aan een bushalte of op een terras of zo. Sommige marathonlopers worden trouwens zeer oud. Ik herinner me een marathonwedstrijd in de VS waar een bejaarde vrouw deelnam, met sportshirt en korte broek en het startnummer voor- en achteraan opgespeld, die zeker wel 80 jaar oud was, zo te zien aan de gerimpelde en getaande huid. American way of life? Wat die boete van 350 euro betreft, je hebt er al een fietsaccu voor… Een nog radicalere maatregel zou het dadelijk inleveren van je vervuilende auto geweest zijn! Mijn standpunt is dat het persoonlijk autogebruik nog veel strikter zou moeten worden gereglementeerd en enkel nog zou mogen worden toegelaten voor zelfstandige beroepen zoals metsers, loodgieters, … en om medische of urgentieredenen (ambulances, brandweer en andere hulpdiensten), eventueel voor taxibedrijven of voor autodelen, e.d. zodat bij iedereen de mind shift kan gemaakt worden dat de auto in de eerste plaats een gereedschap is (met gevolgen voor de veiligheid en het milieu) en dienovereenkomstig moet worden aangewend. Het feminisme speelt hier een vuile rol, want de zogezegde emancipatie van de vrouw heeft in eerste instantie toch vooral meer auto’s in het verkeer gebracht… Ook de nieuwe elektrische auto is vervuilend (met fijn stof bv.). Genoeg dictaat van de vrije markt! Uitgangspunt moet een kosten- en batenanalyse zijn van de samenleving in haar geheel. Op economisch vlak moeten we naar een nulgroei. ‘Secular stagnation’? De natuur heeft zich al genoeg aangepast, nu is het hoog tijd dat de mens zich gaat aanpassen! In de marge van dit gebeuren heeft de samenleving de MORELE PLICHT schoon schip te maken met zijn financiën en verlost te raken van alle schulden die ze door de jaren heen heeft opgestapeld op een berg (zodanig dat men het heeft over de schuldenberg) om vervolgens met een schone lei een koolstofvrije economie te kunnen opbouwen. Ook de bedrijven hebben hier hun verantwoordelijkheid, gezien ze tezamen bijna dubbel zoveel schulden hebben uitstaan als de overheid (in vergelijking met het bbp). De oorzaak waarom we vandaag in zo’n dolgedraaide maatschappij leven (met gevolgen voor de gezondheid, sociaalpsychologische impact, …) : mensen compromitteren namelijk voortdurend zichzelf en elkaar. Dat geldt ook voor de schulden van de stadskas, uitgedrukt in schulden per inwoner ( = totaal van de schulden van de stad/aantal inwoners). Er moeten meer stimuli komen voor het artisanale en men mag zeker niet bijdragen tot meer massaconsumptie en –productie (het hele opzet van zo’n loopwedstrijd past ook in het plaatje van de ratrace), geen verleidelijke publiciteit toelaten (wat vandaag overal gebeurt), en zo verder enzovoort.

   • Eric zegt:

    Hoeveel onzin er ook over uitgekraamd wordt, het is zoals Midas Dekkers stelt: sport is ongezond en zeker wanneer je ze in vervuilde lucht beoefent. Dat oudje van 80 kan misschien een marathon lopen, maar daaruit opmaken dat je door marathons te lopen oud wordt is belachelijk. Ik heb een tante van 99 die alleen woont en alles nog zelf doet, ze heeft nooit een marathon gelopen en is dat niet van zin. Dus kan ik zeggen: door geen marathons te lopen wordt je écht oud, een bijna even belachelijke stelling overigens.
    En u wist het of u wist het niet, maar volgens het oud-Griekse verhaal zou de boodschapper Pheidippides vanuit Marathon naar Athene gelopen hebben (ca. 42 km) om daar de overwinning van de Grieken tegen de Perzen te melden. Eens aangekomen en zijn boodschap overgebracht viel hij terstond dood neer.

  • Greta zegt:

   Naamcorrectie Luc Vinckx met x achteraan.
   Benzinemotor vervuilt 1,2% een dieselmotor slechts 0,2%, maar dit gaat niet op voor oude auto’s zonder roetfilter.

   Wat Bart De Wever betreft bewonderenswaardig wat hij op alle vlakken presteert.
   De doorsnee Antwerpenaren die ik aanspreek zijn zeer tevreden. Vooral omdat er eindelijk iets gebeurd aan tal van verbeteringen.
   Dat de kas gespijsd dient te worden nu eenmaal ėėn van de vele taken, vooral omdat sosjen ontzettend gekend zijn het op te doen en te verspillen 😁

   • Michel Durand zegt:

    Het grootste deel van de vervuiling komt niet van de verbranding van het brandstofmengsel in de motor, maar van de wrijving tussen de banden en het wegdek (asfalt e.d.) waardoor het contactoppervlak van de banden slijt en wellicht in mindere mate dat van het wegdek, en fijn stof ontstaat, dat dan verder met de luchtstroming wordt meegevoerd (met ook nog ander fijn stof door de turbulentie van passerende voertuigen). Hoe zwaarder de voertuigen en hoe sneller ze zich bewegen, hoe meer wrijving en dus hoe meer fijn stof. Zelfs wanneer je ergens op een bankje plaatsneemt langs een druk bereden fietspad om even van je groene omgeving te genieten, zal je gegarandeerd na enige tijd een dosis fijn stof binnen hebben (ook steeds meer verharde fietspaden met zwaardere en snellere fietsen). De massaverhouding tussen een elektrische fiets (25 kg?), een motorfiets (250 kg? = x 10) en een auto (1 ton? = x 40) is aanzienlijk (wrijvingskracht = wrijvingscoëfficiënt x massa), geen rekening gehouden met de bestuurder, eventuele passagier(s) en lading. Persoonlijk autogebruik moet echt worden ingeperkt! Vooral die evolutie naar steeds zwaardere voertuigen is zorgwekkend (ook meer geluidsimpact).

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Welke verbeteringen zijn er dan verwezenlijkt als ik vragen mag? Kom je wel eens in ’t Stad? Gezellig, hé, overal al die openbare werken. Zowat in elke wijk opengebroken straten. Nu nemen veel mensen de fiets. Zowat de enige manier om al die versperringen te omzeilen. Maar N-VA houdt nauwelijks rekening met het toenemende aantal fietsers. Dikwijls zijn de fietspaden slecht aangelegd of nauwelijks beschikbaar (probeer maar de leien of zelfs maar de Nationalestraat met die verhoogde tramperrons zonder halsbrekende toeren uit te rijden). En de fietsers die vanuit Linkeroever ’t Stad willen bereiken, kunnen op hun kin kloppen,want zowel de fietsliften van de fietstunnel aan Kenndy als aan St-Anna zijn vaak (en nu ook weer) buiten gebruik.
    En nog maar te zwijgen van het openbaar vervoer. Door al die werken, werden nogal wat tram/bushaltes geschrapt : https://www.gva.be/cnt/dmf20171122_03201713/open-vld-klaagt-afschaffing-van-bushaltes-in-centrum-van-antwerpen-aan-de-lijn-zet-reizigers-in-de-kou
    Andere middelen om in A te geraken? Suggesties, mevrouw Troubelyn?

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Nog ‘zeer tevreden doorsnee Antwerpenaren’ over het mobiliteitsbeleid van N-VA …Bartje had beter de aeroflot – die hem naar Moskou bracht – gestuurd naar deze zingende bejaarden, dan waren ze rapper thuis : https://www.gva.be/cnt/dmf20180426_03484320/bejaarden-zingen-voor-terugkeer-tram-11-2-5-uur-van-aan-het-mas-tot-hier

 5. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  Greta, uiteraard niet op één dag, maar ze gaan een cruiseterminal/ponton aan het Steen bouwen : https://www.gva.be/cnt/dmf20180415_03463385/antwerpen-krijgt-bezoek-van-700-cruiseschepen-nieuw-ponton-aan-het-steen-zal-volop-gebruikt-worden

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   “Een groot cruiseschip stoot net zoveel CO2 uit als 84.000 auto’s, net zoveel stikstofoxide als ruim 400.000 auto’s, zoveel fijnstof als ruim 1 miljoen auto’s en zoveel zwaveldioxide als 376 miljoen auto’s. Schepen varen niet op diesel maar op dikke, stroperige stookolie. De goedkoopste, maar ook de meest vervuilende brandstof. Het is een enrome drijvende energiecentrale die niet of nauwelijks gereguleerd is” uit https://radio1.be/een-cruiseschip-een-drijvende-milieuramp

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Als je zo een schip bekijkt dan besef je dat het een drijvende stad is waarmee men naar believen de lucht enorm vervuilt. En dit uitsluitend om een paar duizend mensen een aantal dagen een luxueus vakantiegevoel te bezorgen.
    Een aantal decennia terug las ik een artikel; ik weet niet meer in welk dagblad; waarin stond dat Zweden of Noorwegen (?) een aantal gepensioneerden in de Winter naar het zuiden stuurde; op verzoek van hen zelf; en dit om de luchtvervuiling van hun kachels te verminderen. Toen dacht ik onmiddellijk dat die landen tenminste beleidsmakers hadden die hersens in hun hoofd hebben. Maar dergelijke handelswijze zal de economie van die landen wel tijdelijk niet stimuleren. Vreten in het Zuiden brengt niks op voor het Noorden.
    Bij mijn laatste bezoek aan Tenerife stelde ik vast dat er enorm veel nieuwe woonblokken te koop stonden. Leeg. Er was op dit eiland zelfs een infrastructuur (leegstaand!) aan de kust die verwees naar de vroegere constante aanwezigheid van een groot aantal Belgen. Ook naam hiervan ben ik vergeten. Wel dat is nu het verschil tussen veel landen. In het ene land zeveren ze over het milieu en kopen ze zuivere lucht op een ander en in andere landen proberen ze er daadwerkelijk iets aan te doen en sturen dus mensen op rust; en dit onder doktersbegeleiding; naar oorden waar de zon de kachels vervangt.
    Vroeger trokken de happy-few voor hun gezondheid trouwens naar het zuiden.
    Tegenwoordig propt men hen op zeer vervuilende cruiseschepen.
    De vrije markt heeft dus ook gezondheid en mogelijk ook het geluksgevoel van ouderen in hun oude dag overgenomen. Of men begraaft hen in homes waar ze achter het glas van hun kamer de vogeltjes daarbuiten kunnen zien vliegen.
    En bij gebrek aan personeel moeten ze dan maar in hun pamper schijten en een paar uur wachten tot er iemand in wit jasje hen komt verlossen. En als het poepje op den duur; of zelfs de rug; open ligt van hun eigen vuiligheid dan wekelijks vlug vlug een dokter eens er bij roepen en nadien is de apotheker ook weer gelukkig want hij mocht een tube zalf verkopen in meer!
    In India schijten (sorry voor het eufimistisch woordgebruik!) in hun hun heilige rivier tijdens het baden. Maar de mens heeft er wel minder bubbels op zijn poepdoos.
    Het is maar hoe je het bekijkt en benadert.
    Maar er zal nog heel wat moeten gebeuren ten goede om deze planeet leefbaar te houden. Om te beginnen het over-aantal druiven vermijden dat er aan de wijnranken groeit. Sorry! Verschrompelt want “trôp” is teveel.
    Uiteindelijk zal de mens de zeden en gewoonten van de koekoek moeten overnemen.
    Het eigen ei in het nest van iemand anders deponeren en het jong werkt het overtal er wel uit. Het is trouwens al lang bezig. U laten voederen door anderen en de jongen van die anderen het nest uit werken. Niks nieuw onder de zon dus.
    Maar ook de wijnrank gaat niet kapot. Daar zijn de merels en mussen er om het overtal op te vreten. Met de goedkeuring trouwens van wit potske in Rome. Want dat kan zijn goddelijke almacht nog niet beletten. Wat hij niet kan beletten heeft hij trouwens altijd al goedgekeurd.
    Of wordt het wachten op de blubber van ons eigen sperma om gezamenlijk de zee in te schuiven? Of we doen de dans van de lemmerlingen. We grijpen mekaar bij het staartje en volgen de leider. Recht de zee in en verzuipen. En nog met deugd ook nog want we hebben toch dat staartje vast. Dat maakt veel goed natuurlijk.

   • Eric zegt:

    Ja, vliegtuigladingen vol Zweedse gepensioneerden naar het Zuiden sturen. Dat zal de vervuiling in Zweden misschien ietsje verminderen, maar de pollutie in de landen waarover die vliegtuigen razen vermeerderen. Plus dat het zuiden dan al die vervuilende Zweden over zich heen krijgt.
    Beter ware het (de) Zweden gewoon af te schaffen. Dat volk zou niet mogen bestaan, het is het meest hypocriete geteisem dat deze aarde met allerlei walgelijke ideeën vervuilt (genderneutraliteit, opiniedelicten, afschaffing van papiergeld, bestraffing van hoerenlopers etc.). Binnen twintig jaar heerst bovendien de islam in Zweden, men rekent en hoopt er ginds op, vooral de Zweden zelf. Natuurlijk, moslims zijn geen haar beter, maar op die wijze heeft tenminste één probleem zichzelf al opgelost. I hate the Swedish idiots !

    https://www.nieuwsfrequent.nl/2018/04/26/74-jarige-zweedse-vrouw-vervolgd-voor-kritiek-op-massa-immigratie/

 6. Paul Vanhoovels zegt:

  Eric, ik begrijp dat U rancunes kunt hebben tegenover de Zweden. Maar de door U opgesomde fustraties hebben wij hier ook. Vervuilende Zweden zijn de gelijken van vervuilende Belgen.
  De Islam-problematiek kennen wij hier ook en binnen twintig jaar zal het de vraag zijn wie de wedloop zal winnen om Allah te aanbidden en de duivelsverzen als wet te erkennen.
  En wees gerust. Het aantal Belgen dat er op hoopt is zeker evenwaardig in aantal met de Zweden.
  Trouwens problemen moeten hier niet meer opgelost worden want we willen ze zelf niet zien maar wel buiten onze grenzen. En bovendien zullen de treinen die voor langere tijd oudjes naar het zonlicht brengen veel minder pollutie veroorzaken dan de massa vliegtuigen die nu ons luchtruim doorkruisen om vakantiegangers voor een weekje te “ontstressen”.
  Ik ken de Zweedse cultuur niet en evenmin dus hun indoctrinatie gehalte.
  Wat ik wel ken is het volk waartussen ik leef. Ik behoor tot de oudere generatie die is grootgebracht met normen. Christelijke normen zogezegd. Wat betekende dat wij verantwoordelijk waren voor onze daden en onze levensomgeving toendertijds niet ongestraft om zeep hielpen.
  Onze gevoelens en levensdrang tot sociaal contact werden destijds zelfs bepaald door abnormalen die voor al hun regeltjes een buitenaards wezen aanriepen ter verantwoording.
  Terwijl nu na één generatie blijkt dat de mens er zijn voeten aan veegt.
  De jeugd leeft als volwassenen en heeft sex als stieren en koeien. Meer hoeft dat niet meer te zijn. Destijds moesten wijzelf manieren uitvinden om van deze drang af te geraken. Fustrerend gedrag aankweken dus.
  En nu blijkt dat wij volgelingen van God; de goede Vader dus; meestal bedrogen werden door het echte leven. Onze vrouwtjes openden dikwijls de beentjes om hun leven te verbeteren en boer Janus; die wroette en zondags naar de kerk ging uitrusten; moest wel de kleintjes grootbrengen die door anderen gemaakt werden. Terwijl het echte leven niet draaide om Gods regeltjes maar wel om de naakte waarheid en die is : “The winner takes it all”.
  Het leven is op korte tijd confronterend veranderd voor de oudere generaties.
  Zal het beteren? De jeugd zal het kunnen vaststellen. De normen en leefregels van vroeger zijn niet meer. En ook de kerk minder en minder dus. Een logisch gevolg van de Goddelijke leugens.
  De Westerse mens krijgt door dat hij nergens nog terecht kan met slaaf van een onzichtbaar wezen te spelen.
  Vroeger was dat anders. Slavernij was toen een levensverzekering. Ze verzekerde een beter levenspeil. Daarom nog geen menselijk leven maar toch een beetje meer zout op de aardappelen.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   En Eric; nog een kleine correctie.
   In mijn jeugd kwamen de eerste stadsdebielen afgezakt naar de boerenbuiten met de eerste auto’s van papa. Ze moesten wel vermaak in den vreemde gaan zoeken want in hun leefomgeving waren zij ongewenst want toen werd er nog overal; zelfs in de stad; geëist dat je verantwoordelijkheid opnam voor de kroost die je mee had op de wereld gezet. Toen kon het die seigneurs nog overkomen dat ze wel af en toe moesten opletten of ze kregen een goede rammeling. En sommigen waren zelfs tevreden dat ze met een driewieler nog thuis geraakten.
   U hebt het dus niet voor de vervuilende Zweden Eric? Over welke vervuiling spreekt U dan? Over blikjes en colaflesjes. Een lege frietzak soms? Of over morele vervuiling?
   Daar moeten ze in dit apenland zeker geen dikke nek meer voor maken.
   Zelfs in de grote zandbak zal niet gebeuren wat hier gebeurt.
   Daar scalperen ze de individu’s onderaan die zouden rondrijden met reclamepanelen waarin arme studentinnen geadviseerd worden om een Sugar-daddy te nemen teneinde hun studies te kunnen betalen.
   Hier zijn ze zo laf dat ze dergelijke sujetten zelfs niet meer durven opsluiten en heropvoeden met het advies dat daddy beter bij zijn “citronmamma” blijft.
   Of beter in de vuilbak gaat scharrelen om gezelschap te zoeken dat met kennis van zaken over het leven kan praten. Bij een dampend kopje koffie als het koud is.
   Geld veroorzaakt veel. Teveel geld veroorzaakt zelfs veel smerigheid.
   En Eric; ……..nog bemerkingen over die Zweden?
   Soms zeg je waarheden die ik waardeer maar ditmaal zit je er wel grandioos naast.
   Maar wie niks doet kan niks mis doen.
   Het leger steuntrekkers dat hier de godganse dag in de herberg in mijn buurt zit te zuipen
   weet dat. Alleen werkers kunnen fouten maken en die worden dan aangepakt.
   Dat is onze moraliteit. Maar……in de zandbak is het nog slechter. Voor sommigen toch.

Reacties zijn gesloten.