CD&V, stop met de partij van “alle gelovigen” uit te hangen

moedigemidden
De lokale verkiezingen naderen met rasse schreden en dat zullen we geweten hebben. In het vullen van de lijsten wordt ijverig gezocht naar symboolfiguren uit allerlei gemeenschappen die stemmen kunnen opleveren, speciaal dan de allochtonen van moslimgezindte waar traditioneel de neus wordt opgehaald voor de westerse democratie. Met weinig succes dus, de Islampartij gaat nu voor het echte werk: het invoeren van de sharia. Maar daarnaast herinneren politici zich in Antwerpen ook opeens dat daar een Joods-orthodoxe gemeenschap leeft, die gevoelig is voor waarborgen dat ze hun gang mogen gaan, los van de politieke druk rond verdoofd slachten bijvoorbeeld.
Traditioneel zijn N-VA en Open VLD de grootste vissers in de Joodse vijver. Zij spelen vooral het spook van het antisemitisme uit. “Antisemitisme moet harder worden aangepakt”, vindt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), terwijl Bart De Wever met graagte de verklaring Europese burgemeesters verenigd tegen antisemitisme’ tekende, in feite een initiatief van het American Jewish Committee, een lobbygroep uit de VS die al meer dan een eeuw oud is.

Nuttige fictie

Norman Finkelstein
Maar in hoeverre is die vrees voor het antisemitisme gegrond? Ja, ooit hebben een aantal Vlamingen gecollaboreerd met de nazi’s, en dat kan nog eens aanleiding geven tot een publiek pardon zoals Bart De Wever dat in 2015 deed, maar nergens bespeur ik in de Vlaamse grondstroom enige Jodenhaat, integendeel, de sympathie voor Israël domineert, én voor het ultrarechtse Netanyahu-beleid. Niettemin blijft de mythe van het antisemitisme vooral nuttig om de Joden in de slachtofferrol te houden, een politiek-correct vuurtje dat zorgvuldig onderhouden wordt door scherpslijpers als Joods Actueel, met de onvermijdelijke Michaël Freilich voorop.
En zo zijn we dan weer bij het lelijke woord Holocaust-industrie, dat de Amerikaanse politicoloog en historicus Norman Finkelstein van Joodse komaf in 2000 lanceerde. Door steeds maar weer te refereren naar de Jodenvervolging onder de nazi’s holt men de herinnering, én het cruciaal belang om deze episode in de geschiedenis te blijven memoriseren, uit tot een blijvende reclametruc in dienst van allerlei politieke agenda’s. Finkelstein werd voor zijn analyse verguisd, maar de politieke realiteit geeft hem gelijk: tot op vandaag haalt Benjamin Netanyahu te pas en te onpas het Holocaustspook boven om zijn gelijk te halen.

Zo is ook de mythe dat Vlaanderen en Europa alsmaar antisemitischer worden, door geen enkel cijfermateriaal staafbaar. Als er al antisemitisme rondhangt in onze samenleving, dan komt het vooral uit de moslimhoek, en dan zitten we weer in hetzelfde straatje van twee elkaar op leven en dood beconcurrerende monotheïstische religiën met deels dezelfde profeten én rituelen doch een diametraal tegenovergesteld kompas.
Vlamingen hoeven zich echter noch zionistisch noch antisemitisch op te stellen of zich in een religieuze discussie te laten meeslepen over wie de echte God aanbidt. Joden worden zoals moslims, in ruil voor de vrijheid van godsdienst, verondersteld om onze rechtstaat te respecteren. Het geloof is een strikte privézaak die nooit de grondwettelijke rechten en plichten mag aantasten. We denken dan aan de gelijkheid van man en vrouw, respect voor seksuele geaardheid, het verbod op genitale verminking, maar ook bijvoorbeeld het afwijzen van obscurante denkbeelden in het onderwijs zoals het negeren van de evolutieleer.

“Groot-oeucumenische partij”
Dat strikt seculiere discours is voor orthodoxe Joden én praktiserende moslims vermoedelijk niet genoeg, zij willen elk vanuit hun levensbeschouwing méér, en daar ruikt de katholieke zuil haar kans. De kerken lopen leeg, het christelijke middenveld is ook niet meer wat het geweest is, en de CD&V is onder de uithangborden “zingeving” en “spiritualiteit” op zoek naar allianties met “verwante” religieuze drukkingsgroepen die wél vasthouden aan het primaat van de (eigen) godsdienst op de regels van de rechtstaat. Zie bijvoorbeeld het debat rond het onverdoofd slachten. Of denk aan de plannen van het katholiek onderwijs om islamlessen te organiseren en de groepsrituelen van de moslims binnen de schoolruimte te integreren.

En hier moeten Open-VLD en N-VA (waarvan de voorzitter zich bij wijze van grap wel eens durft te tooien met een spaghettivergiet) wat op de rem staan, gezien ze zich beide profileren als onvoorwaardelijk aanhanger van de seculiere staat en een religieneutrale publieke ruimte. Die aarzeling kan de CD&V nu maximaal benutten. De strijd met links om de moslimallochtoon is nog niet gestreden. Islamactivist Youssef Kobo is alvast naar de Antwerpse CD&V verkast), maar ondertussen werd ook de sympathieke rabbijn Aaron Malinsky aangetrokken voor een verkiesbare plaats op de CD&V-lijst in de Sinjorenstad. Het wordt daar nog gezellig bij die partij van het Moedige Midden. Malinksy dook eensklaps op in het TV-programma De Slimste Mens en charmeerde het Vlaamse kijkpubliek. Maar in een interview met De Afspraak anno 2016 klonk het uit zijn mond toch opeens dat de Joodse gemeenschap homofilie als een soort ziekte beschouwt die zij proberen te bannen. Oeps, gelijklopend geluid in moslimkringen, bien etonnés….
De CD&V, en bij uitbreiding de katholieke zuil, speelt dus hoog spel door ook een partij van moslims én joden te willen zijn, op grond van een vage spirituele verwantschap. De droom van een groot-oecumenische alliantie tegen de “goddeloze” liberale Verlichtingsideologie, die ook wel hier en daar gekoesterd wordt in andere conservatieve middens, zal finaal maar één overwinnaar opleveren, en dat is uiteraard de meest ambitieuze, expansieve en imperialistische religie van het moment, te weten de islam. De CD&V -die vermoedelijk van naam zal veranderd zijn- wordt dan de partij van de dhimmitude, zijnde de groep niet-moslims die de dominantie van de islam erkennen in ruil voor enig gedogen.
Met het eeuwige non-discriminatiediscours ten gerieve van de allochtonen schieten we niet op, maar evenmin met het opwarmen van het antisemitische spook in verkiezingstijd om de Joodse gemeenschap te pamperen. Het penibele is overigens dat ook columns zoals deze snel als “antisemitisch” kunnen geklasseerd worden, waardoor het spook zichzelf in stand houdt. Dat is exact dezelfde dynamiek als de kritiek op de slachtofferrol van allochtone moslim: alles wat je er tegen in brengt is bij voorbaat een vorm van racisme.

Het opvrijen van religieuze subculturen in verkiezingstijd is genant en zet de seculiere rechtstaat in haar hemd, het bevestigt alleen hoe vermarkt en principeloos de democratie is. Stop daarmee, want ik ken er een pak die net dat idee genegen zijn.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op CD&V, stop met de partij van “alle gelovigen” uit te hangen

 1. Eric zegt:

  Ik ben niet bang voor joden of een joodse overheersing, het is wel zo dat joden – en dat sedert de acties van de Profeet in Medina – bang moeten zijn voor moslims en hun agressieve geloof. In die zin zijn de joden de christenen en atheïsten (en ook de hindoes, boeddhisten, jezidi’s, zoroastriërs, etc.) voorafgegaan. De joden hebben de oudste negatieve ervaringen met islam en hebben er het diepst over nagedacht. Vandaar Israëls politiek tegenover de palestijnen, een politiek die beter door de Europeanen overgenomen dan veroordeeld zou worden.
  Wat de holocaustindustrie betreft: zelf merk ik daar bitter weinig van. Finkelsteins opmerkingen uit het jaar 2000 zijn al zolang herkauwd door antisemieten en pseudo-antisemieten van allerlei slag dat men vergeet zijn analyse af en toe aan de actualiteit te toetsen en ze kritisch te beschouwen. Ik geef toe dat de joden een halve eeuw lang vanuit de VS het vermogen hadden de publieke opinie te bewerken (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zigeuners die ook 700.000 mensen in de concentratiekampen verloren), soms tot het inderdaad wat teveel werd, maar die tijd is voorbij. Het zeuren over het joods gezeur zou dus ook stilletjes aan mogen eindigen. Er staan ons ergere dingen te wachten.

  • aghasee zegt:

   Hear hear.
   De Joden zijn inderdaad het probleem niet.
   In het licht van de recente uitlatingen van die islam-partij begint het bij politici van alle slag te dagen dat de eigen postjes in het gedrang komen door de niet aflatende drang naar multikul, met Paula D’Hondt als speerpunt begin jaren ’90.
   Toen was “verdraagzaamheid” -walg- hét modewoord. Je moet eens het openbaar vervoer nemen in of rond een grootstad naar keuze. Die definitie van ‘verdraagzaamheid’ is niet dat wat D’Hondt voor ogen had, of toch?
   Er moet nu eerst even gehandeld worden tegen het grote-probleem-dat-men-vooral-niet-bij-de-naam-mag-noemen’. De linkerkant, mafiabaas Onkelinx voorop, is nu natuurlijk al bezig met alles wat niet links is uit te roepen tot extremistisch.
   Maak je geen zorgen; die grondwetswijziging kómt er, dat op zich is al uitermate gevaarlijk.

   • Eric zegt:

    Ik denk dat D’Hondt niks voor ogen had wanneer ze het woord ‘verdraagzaamheid’ gebruikte. Het klonk goed en katholiek en dat was genoeg, dus waarom zich er vragen over stellen. Wie stelt zich vragen bij de merknaam ‘Coca-Cola’, dat is ook zo’n succes en hoewel iedereen ondertussen weet dat Cola drinken niet echt gezond is blijft die merknaam staan als een huis en blijft met het drankje tot zich nemen. Hetzelfde met Verdraagzaamheid, een sterk katholiek merk, niet bepaald gezond want het geeft de vijand ruimte om almaar meer aan kracht en belang te winnen, maar toch houdt men zich eraan vast. Ergo: ondanks nieuwe inzichten wordt het gedrag niet of veel te traag aan die inzichten aangepast. ‘Zelfmoordconservatisme’ noem ik die angstige houding. Vooral bij ‘intellectuelen’ kan ze waargenomen worden.

   • Michel Durand zegt:

    Over welke grondwetswijziging gaat het hier eigenlijk?

   • aghasee zegt:

    @Michel Durand
    De grondwetswijziging die de zittende macht nodig heeft om die islam-partij te kortwieken.
    Die luiden halen straks een derde van de stemmen in Brussel en dat zien ze niet graag gebeuren. De postjes komen in het gedrang.
    Het woord islam zal natuurlijk niet in de boeken geschreven worden, want dan trekt de eerste beste tulband naar Europa om zijn beklag te doen over zijn godsdienstvrijheid.
    De noemer zal dus ‘extremisme’ worden. Alles wat niet links is bijgevolg.
    Netto resultaat: het Vlaams Belang zal als eerste voor de bijl gaan.
    Zeer gevaarlijke evolutie volgens mij. Slippery slope; salamitechniek; paniekvoetbal, noem het zoals je wil. Het einde is zoek.

 2. Ines zegt:

  Alle partijen hebben hem proberen binnenhalen. Zelfs het VB vrijt al jaren de joodse gemeenschap op tegen haar historische afkeer van het judaïsme in. Uiteraard, zonder al te veel succes. “Vergeven maar nooit vergeten” is nog steeds het adagium in die kringen. De cd&v zal hem wss ook meer aanspreken als gelovige. Ik heb overigens zijn passage bij DSMTW gezien: zelden zo’n wereldvreemde kandidaat meegemaakt. Hilarisch bekrompen, komt stuntelig over en raakte niet uit zijn woorden. Hij leek wereldvreemd, op een bijna schattige manier. Daarom denk ik dat onze rabbijn in de politiek niet echt veel potten gaat breken. Daar gedijen charlatans en psychopatische persoonlijkheden beter. En nog iets over De Wever zijn pastavergiet. Dat was weer zo’n onnozel populistisch trucje voor zijn internetvolgers. Dat hij dat pastavergiet eens opzet als hij naar de zondagse mis gaat. En dan een selfie neemt met de pastoor.

 3. Michel Durand zegt:

  Misschien is de Verlichting wel reeds veel vroeger begonnen ten tijde van de farao’s in Egypte? Kijk maar naar hun piramides en doe het hen maar eens na!
  En de gelijkheid van man en vrouw, is dat wel zo? Men hoeft toch geen 4 jaar op de VUB te hebben gezeten en nadien als een koorknaap elke dag een column te hebben geschreven om in te zien dat man en vrouw wel degelijk verschillend zijn ; een goede oogarts doet wat dat betreft wonderen! Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw! Enfin, schoonmaken daarentegen kunnen ze wel goed, dat moet ik wel toegeven.
  En de opkomst van Partij Islam is toch een goede zaak (voor rechts), want het wijst erop dat de recuperatie van de islam door links niet of slechts gedeeltelijk lukt (al een tijdje recuperatiemaneuvers in de media, ook artikels op Knack.be over en van moslimfeministes, …).

  • Eric zegt:

   Filip Dewinter heeft lang geleden al gesteld dat vrouwen niet gelijk zijn aan mannen maar dat ze wel gelijkwaardig zijn. Dat onderscheid maken linksen en moslims niet. Voor moslims houdt het elementair verschil tussen mannen en vrouwen in dat vrouwen juridisch (volgens de shariawet) minderwaardig zijn, kortom, ze hebben minder rechten dan mannen omdat ze anders zijn. Linksen willen de biologische en culturele verschillen tussen mannen en vrouwen zo goed als mogelijk uitvlakken, ze willen dat mannen zich vrouwelijk gaan gedragen en vrouwelijk worden. Feministes internationaal, vooral in landen als Zweden en Canada, willen dat verschil zelfs opheffen door genderneutraliteit na te streven. De man is de vijand van de vrouw, dus moet het wezen man vernietigd worden. Het linkse feminisme en de islam staan dus diametraal tegenover elkaar en toch blijken het bondgenoten in de strijd en de vernietiging van de westerse, liberale beschaving. Begrijpe wie kan !

 4. Marc Schoeters zegt:

  Beste Eric. Doe geen moeite. Het heilig verbond tussen feminisme en islam hóéft men helemaal niet te begrijpen. De empathische gevoelens van een feministe voor een mohammedaan is gewoon het resultaat van vrouwelijke intuïtie. En vrouwelijke intuïtie is het verfijnde evolutionare resultaat van miljoenen jaren verzet tegen logisch denken.

 5. Eric zegt:

  Nattevingerwerk (intuïtie dus) is tegenwoordig in politieke en militaire topkringen dé methode om kennis te vergaren op basis waarvan tot grootschalige militaire acties wordt overgegaan. Zo zei VS-Defensieminister Mattis: ‘We geloven dat er een chemische aanval was en zoeken nu naar bewijsmateriaal’. Die methode gebruiken de intuïtivisten al tweeduizend jaar: ‘We geloven dat God bestaat en zoeken nu naar bewijsmateriaal’. Rond 4000 zullen ze noch voor het ene, noch voor het andere enig bewijsmateriaal hebben gevonden.

 6. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  Het belooft alleszins een boeiende verkiezingstijd in A te worden. Nu willen de Tsjeven ook al een ultraorthodoxe jood binnenhalen met straffe en wereldvreemde uitspraken over vrouwen, seks en homo’s : “Die nieuwkomers zijn snotneuzen die van niets weten. Ze zijn zelf nog maar net aan het ontdekken wat een seksuele relatie is. En dié jongens ga je verplicht een cursus doen volgen over homohuwelijken, en lesbiennes, en abortus, en condooms? Natuurlijk ontweek ik dat onderwerp, als docent én als tolk. Ik dacht aan mijn eigen veiligheid! Niet dat ze me zouden aanvallen natuurlijk, maar ze zouden heel boos geworden zijn. Voor ons kan dat echt niet. Het is niet alleen verboden, het is onbespreekbaar. Ze zullen er in hun eigen leven ook nooit mee worden geconfronteerd. Waarom moet je hen er dan mee provoceren?”
  en Woutertje profileerde zich onlangs nog als de voorzitter van de meest feministische partij van Vlaanderen. Wat een mop !
  http://www.wouterbeke.be/content/%E2%80%98ik-ben-voorzitter-van-de-meest-feministische-partij-van-vlaanderen%E2%80%99-knack

  • Johan Verleye zegt:

   Christel,
   Toen ik die foto zag die bij dat artikel hoort, nou, toen heb ik eens ferm zitten lachen. Hilarisch!

  • Paul Vanhoovels zegt:

   De meest feministische partij is juist. Het was vroeger de enige partij die vrouwen werk gaf. Ze kregen er wel niks zelf voor. Het geld was bestemd om gouden kroontjes te zetten op de hoofden van de heiligenbeelden in de kerken.

   • aghasee zegt:

    Hou eens op met in te hakken op de Christelijken.
    De kaloten hebber er -ondanks de dogma’s die nu eenmaal aan eender welk geloof vasthangen- toch maar voor gezorgd dat West-Europa het beste ondewijs van de wereld had, de beste medische faciliteiten, weeshuizen etc. En nu ga ik direct met kindermisbruik om de oren geslagen worden; ja, er zijn mistoestanden geweest, dat was evenwel niét de norm.

    Je moet eens goed rondkijken in de wereld waar de moeslim gepasseerd is.
    Is dat beter?

   • Eric zegt:

    Aghasee: Dat de katholieken al die prestaties op hun borst kunnen spelden lijkt me wel wat te sterk uitgedrukt. De middeleeuwse monniken hebben op een verbasterde manier de hellenistische erfenis doorgegeven en zo de moderne tijden voorbereid, intellectueel zijn we hen dus wel wat verschuldigd. De islam heeft daarentegen nul komma nul intellectuele bijdrage aan de westerse beschaving geleverd, wat men ook aan leugens mag opdissen. Maar men mag noch de Grieks-Romeinse, noch de joodse invloed op de ontwikkeling van onze beschaving negeren. En verder: je kan toch niet ontkennen dat Kris Peeters momenteel moet kronkelen als een paling om zijn eigen stommiteit – de toelating van iemand die vrouwen de hand weigert te drukken tot de Antwerpse CD&V-lijst – te verdedigen? Hij tracht er een positief verhaal van te maken, natuurlijk, maar ik denk dat het vooral Bart De Wever een dag vol tintelende binnenpretjes heeft opgeleverd. CD&V, go home ! (is dat niet ergens aan de kanten van Puurs?)

   • aghasee zegt:

    @Eric,
    Merk op dat mijn tekst nogal in de (relatief recent) verleden tijd geschreven is.
    Nu bakken de Christelijken er inderdaad niet veel meer van; de toestand van ons onderwijs is erbarmelijk. Hoewel de CD&V niet met alle zonden van Israël hoeft te beladen te worden in deze.
    Volledig akkoord met uw opmerking over de Griekse/Romeinse/Joodse beschaving overigens.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Als al die gelovigen stoppen met niet gelovigen het leven zuur te maken ben ik bereid om hen in mijn leven te aanvaarden.

 7. Paul Vanhoovels zegt:

  De CD&V wil momenteel alles zijn. Maar als partij is ze niet alleen met haar standpunten.
  Is er nog een verschil met de andere partijen? Ik merk het niet in haar programma.
  Maar dat ze nu te samen op zoek gaan misschien om het bestaan van een onzichtbaar wezen te bewijzen kan ik alleen maar toejuichen. Ze gaan misschien nu te samen op hun bek gaan.
  Voor mij is er geen enkel beletsel. Ze hebben de vrijheid om te zoeken.
  Hopelijk vinden ze zelfs iets. Dat zou een verlossing zijn. De God vinden die die alles al beslist heeft en weet wat er zal gebeuren bij voorbaat. Nog minder eigen verantwoordelijkheid dus.
  En we kunnen met geruster gemoed vertrekken uit dit tranendal met ons valieske vol met Euro’s om en geschenkje te kopen voor onze schepper.
  Voor mij is er geen enkel probleem. Ik heb het nog alle dagen moeilijk met de vaststelling dat ik als onschuldig wezen op de wereld kwam en dat er van die onschuld niks meer over blijft.
  Als ik afdaal zal het met een kubieke meter hout op mijn nek zijn om het daar beneden goed warm te stoken. En maagden hoeven er voor mij ook niet te zijn. Ik heb liever een geroutineerde vrouw die weet van aanpakken. En daar men met nonnen toch niks kan beginnen is mijn conclusie voor de hand liggend.

Reacties zijn gesloten.