May, Poetin en… James Bond

May
Het creëren van een externe vijand om interne problemen te verdoezelen, is een politieke truc zo oud als de straat. Zoek een zondebok en pispaal in de vreemde, dat leidt de aandacht af van het gerommel in eigen keuken. Het werkt demagogisch voortreffelijk: het heet dat de rangen moeten gesloten worden, en elk kritisch geluid is dan zogenaamd het werk van mollen of nestbevuilers.
Het best werkt dit nog als de externe vijand ook een externe vijand zoekt om zijn binnenlands blazoen op te poetsen. Men kan dan van een synergie spreken die effectief tot een gewapend conflict kan leiden, als de verbale krachtpatserij en intimidatie maar lang genoeg duurt. Volgens Jonathan Holslag evolueren we nu naar deze fase in het opbod tussen Donald Trump en Kim Jong-un: een van beiden zal overgaan tot de first strike, om de simpele reden dat de fata morgana rond een externe vijand vroeg of laat optrekt als de daad niet bij het woord wordt gevoegd.

Beide leiders zitten gevangen in hun eigen retoriek. Trump kijkt aan tegen een snel afkalvende populariteit en zou een enorm gezichtsverlies lijden als hij zijn dreigementen niet hard maakt. Maar ook Kim Jong-un, dictator van een geruïneerd land vol hongerende burgers die haast hysterische lofbetuigingen op de Grote Voorganger moeten ten beste geven op straffe van concentratiekamp, is gedoemd om de vlucht vooruit te kiezen.

Die Another Day

Liefhebbers van James Bondfilms zullen vast een déjà-vu gehad hebben, toen bekend raakte dat de Russische voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia (33) in Londen werden omgebracht, vrijwel zeker op commando van het Kremlin.
Skripal is niet bepaald een doetje. Hij spioneerde als attaché aan de Russische ambassade in Malta en Madrid eerst voor eigen land, en kwam dan via de Spaanse geheime dienst terecht bij de fameuze Britse MI6, waar hij de codenaam Forthwith kreeg. Skripal leverde aan het westen namen van Russische spionnen, maar speelde ook militaire geheimen door aan het thuisfront: de perfecte dubbelspion dus.

De kruik gaat zolang te water tot ze breekt: in 2004 werd hij in Moskou gearresteerd op verdenking van hoogverraad, vloog achter de tralies, maar in 2010 mocht hij naar het westen vertrekken in het kader van een spionnenruil. Eens vrij en gevestigd in het Engelse Salisbury, bleef Skripal evenwel vrolijk verder gaan met het doorgeven van gevoelige Russische informatie. Werd dat hem fataal? We zullen het met vertraging te weten komen. In de James Bond-film Die Another Day gaat het er in elk geval op een gelijkaardige manier aan toe: dubbelspionnen die aan hun straf niet ontkomen dankzij een liquidatie-actie vanuit het thuisland. Met… Noord-Korea in de rol van slechterik.

Wat is de politieke realiteit vandaag? Volgende zondag zijn het verkiezingen in Rusland. Poetin is op papier ongenaakbaar, maar het volk mort wegens de torenhoge corruptie, de toenemende sociale ongelijkheid en uiteraard de totale afwezigheid van een open democratie. De populariteit van Theresa May anderzijds is tot ver onder het vriespunt gedaald na een zelf uitgelokte verkiezingsnederlaag, een permanent blunderende communicatie, en attitudes van onmacht en frustratie in het Brexitverhaal. Een kat die in het nauw gedreven is, maakt rare sprongen zegt het spreekwoord. Beiden kunnen dus een externe vijand wel gebruiken: de liquidatie van Sergei Skripal met het oorlogswapen Novitsjok, een geavanceerde versie van het zenuwgas Sarin dat Assad in Syrië op zijn eigen burgers loslaat, is het perfecte alibi om een stevige diplomatieke rel in gang te zetten.

Toch is het stilaan welletjes geweest, nu May de complete NAVO, Trump incluis, achter zich probeert te krijgen. Komaan jongens, natuurlijk zijn die Russen echte smeerlappen, maar in de spionagewereld heerst het “license to kill” aan beide kanten, en kan je moeilijk krokodillentranen wenen om de dood van een gewiekste dubbelspion, die op dit moment nog niet eens dood is. Het is een gevaarlijk beroep, en Skripal was misschien beter iets vroeger op pensioen gegaan.
Voor de rest is het vooral aan kritische journalisten en koelbloedige politieke analisten om erop te wijzen welk spel hier gespeeld wordt. En waarom ik geen zin heb om kruisraketten in mijn achtertuin te krijgen omdat Theresa May zo nodig wil scoren. Hou het bij de diplomatie, maak elkaars spionnen het leven zuur, maar ken je grenzen. Of zoals OO7 in “Goldfinger” zei, toen men hem met een laserstraal in twee ging splijten: I think you made your point. Thank you for the demonstration”.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op May, Poetin en… James Bond

 1. Ines zegt:

  “Voor de rest is het vooral aan kritische journalisten en koelbloedige politieke analisten om erop te wijzen welk spel hier gespeeld wordt.” Tja, als ik de reacties op bv. hln.be lees bij deze berichtgeving is het stuitend hoeveel mensen er meer vertrouwen hebben in Poetin dan in hun eigen instellingen en verkozenen. Blijkbaar denken veel westerlingen dat Poetin echt om hen geeft en dat May liegt, de fratsen van Blair indachtig. Alles kan, maar als je kijkt hoe Poetin andersdenkenden aanpakt in eigen land kan men toch al inschatten tot wat hij in staat is om zijn macht te consolideren, termijn na (verzonnen) termijn. Wat liquidaties betreft zijn de Britten ook geen amateurs dus indd alles met een grote korrel zout nemen.En politieke analisten, ach die mensen hollen meestal ook altijd achter de feiten aan omdat ze in de eerste plaats voor hun info afhankelijk zijn van waarnemers-die-thuis-in-de-zetel zitten waar te nemen en persagentschappen in dienst van…(vul zelf maar aan).

 2. Gysels zegt:

  De vraag die men altijd moet stellen is ‘wie wint’ bij de commotie rond de aanslag op deze spion. Wanneer we May horen heeft Poetin opdracht gegeven én toelating om de gif-handtekening novichok te gebruiken bij deze moordpoging, dit zou het zelfde zijn dat ik een moord zou plegen in het openbaar en dan Poetin ervan beschuldigen. Van Poetin kan en mag men veel zeggen, maar niet dat hij een imbeciel is .. integendeel . Op dit ogenblik is een aanslag die rechtstreeks naar het Kremlin leidt wel het laatste wat Poetin voordeel kan opleveren. Half Europa neem gas af van Rusland -dat deze inkomsten broodnodig heeft- en dus kan het ook zo zijn dat May, die intellectueel al niks voorstelt (zie haar stomme stap naar vervroegde verkiezingen) nu zelf naar zulke dodelijke initiatieven grijpt. Dit speelt ook in de kaart van het nu op energievlak onafhankelijk Amerika. Dus Europese en VS sancties, Brexit naar de achtergrond, Tellfort naar de achtergrond, en allemaal aan het gas van Trump…prachtig toch?
  En zij die denken dat het westen een oorlog tegen Rusland kan winnen??? Vergeet het maar hoor!!!

 3. Eric zegt:

  Dankzij Trumps doortastend bullebakgehalte en zijn uitstekende intelligentie komt er in mei een vergadering waarop de VS-president en de Noord-Koreaanse leider elkaar zullen ‘ontmoeten’. Terwijl alle vorige Amerikaanse presidenten het probleem Noord-Korea lieten rotten, zodat deze communistische dictatuur tijd zat had om nucleaire raketten te ontwikkelen, is er eindelijk een VS-president die het probleem kordaat en scherpzinnig aanpakt en nu begint Sanctorum te zeuren. Zeer merkwaardig, nee? (of is het de door de wereldpers verspreide anti-Trumpallergie die ook Sanctorums verstand te pakken heeft gekregen?)
  Wat Poetin betreft: natuurlijk is hij geen lieverdje, gelukkig maar. ‘Lieverdjes’ à la Obama zorgen steeds voor de vreselijkste catastrofes, dat weten we ondertussen wel. Dan toch liever een Poetin aan het hoofd van een grootmacht: een koel beredenerende, hyperintelligente man die nooit iets zonder goede reden doet, ook niet wanneer het om het uitschakelen van Russische landsverraders gaat. Mocht ook de EU maar over iemand als Poetin beschikken !
  Met May geraken we nergens. Honderden terugkerende IS-strijders kregen toegang tot the UK zonder dat hen wat in de weg gelegd werd. Anderzijds waren er enkele activisten die de islam aan Speakers Corner wilden aanklagen en die op basis van de Britse ‘antiterrorismewet’ (haha!) geen toegang kregen tot Brits grondgebied. Een Brit, m.n. Tommy Robinson, kon wel de tempel van de free speech bereiken maar werd daar in opdracht van de islamitische burgemeester van Londen door een aantal ‘dappere’ bobbies weggehaald. Dit is Engeland anno 2018: een land, onderworpen aan het diabolische duo political correctness & islam, waar gedurende tientallen jaren duizenden Engelse vrouwen door islamitische bendes werden verkracht zonder dat er één enkele haan naar kraaide (al waren de autoriteiten op de hoogte). Natuurlijk is het daarom, omdat dit schandaal eindelijk toch tot sommige media veel te laat is doorgedrongen, dat May haar pijlen nu op Poetin richt: als afleidingsmanoeuvre hopelijk een gigantische misser.

 4. bertie zegt:

  Poetin staat maar één doel voor ogen in zijn binnen- en buitenlandse politiek: Wat brengt het op voor Rusland? (Met tussen haakjes: het Rusland, waar ik, Vladimir Poetin, de baas van ben en nog wel een tijdje zal blijven.)
  Dezelfde vraag die we (zonder haakjes maar) met gelijkwaardige intensiteit ook dikwijls genoeg stellen aan de burgemeester van Antwerpen: Wat brengt het eigenlijk allemaal op voor Vlaanderen, beste Bart?
  De Russische invloedssfeer is daarbij net iets ruimer dan de wijde omgeving van de havenstad met de grootste sluis ter wereld, waar de opbrengst van de escalerende drugsoorlog er louter in bestaat geduldig te wachten op de eerste dode.
  Drugstrafikanten en Poetin zijn echter communicerende vaten in de praktische wetenschap dat het oneindig veel waardevoller kan zijn om iemand “nog een beetje” te laten leven. Het is absurd dat de dubbelspion en zijn dochter niet direct en definitief zijn geliquideerd door de Russische geheime dienst wanneer ze hem echt dood wilden hebben. Des te meer omdat de zoon van Skripal vorig jaar blijkbaar wel direct om zeep is geholpen, of proper gezegd, om het leven is gekomen in niet geheel opgehelderde omstandigheden. Daar kraaide toen geen haan naar, terwijl de ‘mislukte’ moordaanslag momenteel al 14 dagen wereldnieuws is en diplomatieke hoogspanning veroorzaakt van Los Angeles over Berlijn tot Vladivostok.
  Operatie schrik-aanjagen-en-laten-zien-wie-de-baas-is, geslaagd, heet dat dan in het betreffende milieu. In Groot-Antwerpen weten ze er over mee te praten.

  Maar dat de NAVO zich in het spelletje laat meetrekken moet ons meer verontrusten. Deze moordaanslag voorstellen als een daad van agressie tegen een lidstaat, met alle consequenties die volgens het verdrag daaraan verbonden zijn, is van het goede teveel. Als de dubbelspion nu op de schaars bevolkte Falklands tussen de schapen had gewoond en ginderachter het slachtoffer was geworden van een laffe Russische moordaanslag, tot daar toe. De armzalige en beklagenswaardige miliciens die in opdracht van de Argentijnse junta de Britse eilanden indertijd bezet hielden, hebben de vuist van de NAVO toen ook goed mogen voelen. Maar Skripal verbleef ondertussen in Salisbury, dat is een provinciestad vlakbij het grootste militaire trainingskamp van het Engels leger op eigen bodem, en al die soldaten wisten zogezegd van niks. Maar een paar onder hen hebben wel onmiddellijk vastgesteld dat het om een nieuw soort Russisch zenuwgas gaat. Curieus. Bizar. Zonderling.

  Want bij die andere Russische dubbelspion Litvinenko, ruim 10 jaar geleden, duurde het onderzoek naar het precieze vergif nog ruim 3 weken. Of zou de Britse geheime dienst met deze groteske affaire misschien gewoon aan de Moskouse evenknie willen laten weten dat ze perfect op de hoogte zijn van de nieuwe Russische ontwikkelingen in chemische oorlogvoering? Onder andere mede dankzij een dubbelspion die ze nu niet meer nodig hebben? – De simpele waarheid durft de gefantaseerde fictie van James Bond en aanverwanten wel eens te overtreffen.

  • aghasee zegt:

   “Maar dat de NAVO zich in het spelletje laat meetrekken moet ons meer verontrusten. Deze moordaanslag voorstellen als een daad van agressie tegen een lidstaat, met alle consequenties die volgens het verdrag daaraan verbonden zijn, is van het goede teveel.”

   Mocht de NAVO (of Putin) het startsein geven voor een gewapend conflict? Binnen de 72 uur zijn Estland, Letland en Litouwen bezet; drie weken later staan de Russische troepen braadworsten te bakken bovenop Beachy Head.

   Daarbij zal Putin niet eens z’n nucleair arsenaal moeten bovenhalen.
   De NAVO weet dat, Putin weet dat, May heeft geen flauw benul, haar minister van defensie zo mogelijk nog minder.
   NAVO heeft geen énkel verhaal tegen de militaire slagkracht van de Russen, althans niet in een Europese context. De NAVO, met uitzondering van de VS, heeft ook de wil niet (meer) om te gaan vechten. De politiek in West-Europa wil simpelweg geen lijkzakken op de landingsbanen.
   Het ooit zo machtige Duitse leger ligt in puin; Verhofstadt’s Eurocorps? Lamenielache. De Fransen zullen zoals gewoonlijk forfait geven en ik ben nog niet zo heel zeker welke kant het tweede grootste leger binnen de NAVO -na de VS- namelijk Turkije, zou kiezen binnen dergelijk conflict. Afgezien van het feit dat ze nu en dan eens een straaljager van elkaar uit de lucht knallen, kunnen de heren Erdogan en Putin het -binnenskamers- best wel vinden met elkaar volgens mij. Het Turkse wapenarsenaal probeert dat in elk geval niet te verdoezelen.

   Er komt geen klassiek gewapend conflict in West-Europa.
   Dat is ook niet nodig: er zit een burgeroorlog aan te komen.

 5. Eric zegt:

  Correct. Er zijn geen slechtere politici in de hele wereld dan de West-Europese. Ze leven met hun opgeblazen koppen in een ideale schijnwereld van multiculturaliteit & pluriformiteit. Ze geloven echt dat ze Poetin aankunnen, maar diens militaire en intellectuele slagkracht overtreft die van onze politici duizenden malen. Het is ongelofelijk dat in de continentale wieg van de westerse beschaving slechts dwazen aan de macht kunnen komen. May, Merkel, Rutte, Timmermans, Verhofstadt, Schultz, dronkaard Juncker: dommere figuren aan de macht kan je niet verzinnen (behalve misschien in Afrika, waarvan West-Europa een doorslag dreigt te vormen).

  • aghasee zegt:

   De sujetten die je opnoemt hierboven zijn enkel uit op macht en een Europees luxeleventje. Rutte is druk aan het azen op een (riant) betaalde ‘job’ in de EU, dat lijdt geen twijfel. Onderschat ook Pechtold en Ollongren in Nederland niet, het democratisch gehalte bij die twee staat op het absolute minimum. Ook voor hen is de EU het enige doel. De ‘D’ in D66 staat er enkel nog voor de schijn.
   Voor de rest is het zo dat er niks gevaarlijker is dan een vrouw in een machtspositie*; vraag dat maar eens aan de Argentijnen. Tatcher had tenminste niet de verwoesting van de Europese samenleving voor ogen. Dat kan je van de rest niet zeggen. Merkel heeft de ondergang van Duitsland op middellange termijn op haar conto staan; gelukkig heeft May zo goed als alle steun binnen haar partij verloren, of het zou nog eens in een stroomversnelling kunnen raken.

   *behalve met kinderen en/of het onderwijs

   • Eric zegt:

    De tijd van Queen Elizabeth I is inderdaad al lang voorbij. In de moderne tijd was Margaret Thatcher de enige vrouw die er wat van gebakken heeft (vrouwen kennen meer van taarten bakken dan van politiek, maar zelfs die uitspraak is twijfelachtig want tegenwoordig gaan ze ook hun taarten maar bij Carrefour halen). De rest van de vrouwen aan de top is een ramp. En je vergeet Hillary Clinton nog, een ware verschrikking die op het punt stond de hele wereld in de nucleaire afgrond te storten. Gelukkig kon Trump dat net verhinderen.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Het is toch simpel zeker. De debiele mens heeft uitsluitend sympathie voor de winnaar.
    En de minder debiele zwijgt uit schrik en is bovendien nog te laf om verantwoordelijkheid te dragen in het stemhokje. Vooropgesteld dan nog dat het stemhokje eerlijk is. (sic)
    De Russische kiezer kan zijn hoofd terug oprichten. Op een moord meer of minder komt het niet aan. Onze maffia draait er ook trouwens zijn hand niet voor om mochten zijn belangen in het gedrang komen.
    Dus Putin heeft niks te vrezen. Hij geeft zichzelf de tijd nu; dank zij de barnum-reclame uit het westen; om de onoverwinnelijke gladiator uit te hangen.
    Maar ook May zit binnenlands in de problemen. Een krijsend wijf lijkt sterker dan zij is.
    Alle dieren in de natuur passen die truc toe waar mogelijk.
    Wij mensen zijn de natuur te veel ontgroeid om nog direct te begrijpen waarom soortgenoten nog primair “schimpanzee -gedrag” vertonen. Die beesten krijsen ook vooral als ze zogezegd ten strijde trekken.
    Ze spelen dus een spelletje weer. Soms ontaard dit spel in nefaste gebeurtenissen.
    Maar ikzelf ga me daar niet druk meer over maken.
    Ik neem mijn verantwoordelijkheid waar het misschien nog kan en blaat niet meer mee met de kudde schapen. Het blatend schaap trekt de aandacht en wordt aangevallen door de wolf. Ik ben te oud geworden om het nu nog niet door te hebben.
    De meeste van mijn leeftijdgenoten denken meestal nog : “Après nous; le déluge”.
    Die nemen nergens nog hun verantwoordelijkheid.
    Mekkeren en zich verschuilen in de bende en stemmen op vermoede sterke schouders die soms te sterk worden en overmoedig een frisse oorlog beginnen.
    Het lot van de aap dus. Als we onszelf de tijd gunnen of krijgen hebben we nog een paar honderd jaar nodig om misschien mens te worden.
    Nu zijn we nog het beest dat zichzelf een God geschapen heeft naar het beeld en gelijkenis van zichzelf. Sommigen gebruiken zelfs dat beeld als machtsfactor.
    Mohammed heeft hetzelfde gepresteerd toen hij in oorlog was.
    Vandaar dat zijn Godheid verantwoord bloedvergieten aanprijst.
    Maar met een paar honderd jaar verschil in evolutie hebben wij onze godheid destijds ook op die manier gebruikt.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Ik begin mij serieus af te vragen waarom er nogal dikwijls geen reactie komt op mijn brouwsels. Ik zal eens op retraite moeten gaan wij de paterkes.
    Misschien heb ik meer succes als ik opnieuw het boek “Lijmen-Het been” lees.
    Dat ging toch over de moderne verkoop-methoden om waardeloze waar te verkopen?
    Ik kom terug als ik het gelezen heb……en waardeloze waar gevonden heb.
    Bijbelse verhalen noch de verkoop van aflaten interesseert geen kat meer.
    Weet er nog iemand iets te koop dat niet waardeloos is en dat verkoopbaar is met een serieuze winstmarge?
    Want voor zeveren wordt ook al niks meer betaald.
    Tenzij men in de politiek gaat misschien?

Reacties zijn gesloten.