De farma-politiek: straks ook pillen tegen terreur, files en slechte VRT-programma’s?

kerncentrale

In het album ‘De negen peperbollen’ raast een opgepepte Nero doorheen de vijf continenten, terwijl zijn radeloze vrouw zich door een kwakzalver een lading pillen laat aansmeren, die haar man moeten terugbrengen. De geniale humor van Marc Sleen omschrijft hier natuurlijk het placebo: een middel dat niet werkt, maar omdat we erin geloven schenkt het datgene waar we allemaal van leven in bange dagen: hoop. Dus werkt het toch. Want op de laatste bladzijde valt Nero zowaar met de deur in huis, het is namelijk einde verhaal.

En hoop doet leven, jawel. Hoop bijvoorbeeld dat een kernramp in het met vijf nucleaire centrales gezegende, dichtbevolkte België niet zal plaats grijpen. En indien toch, dat we het zullen overleven. Of snel doodgaan. De grote meerderheid van de bevolking beseft niet op wat voor een slapende vulkaan we leven.
Doel bijvoorbeeld, een compleet verouderde kerncentrale die in gang wordt gehouden omdat Engie/Electrabel (en dus eigenlijk vooral de Franse moedermaatschappij) er goed aan verdient, staat volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature wereldwijd op de elfde plaats van de risicovolle nucleaire sites. In een straal van 20 km wonen 1,5 miljoen mensen die bij een Tsjernobyl/Fukushima-scenario (een kernsmelt dus) allemaal moeten geëvacueerd worden.

Afgezien van de lichamelijke schade door straling (kanker over generaties heen) heeft een aantal boekhoudkundige nerds eens uitgerekend wat de economische kost zou zijn van zo’n ramp. Men komt op duizelingwekkende cijfers uit tussen de 742 miljard en de 1.412 miljard euro: dat zijn veelvouden van ons bnp. België zou letterlijk failliet zijn. Juridisch kan anderzijds de eigenaar van de kernparken, Engie/Electrabel, maximaal aansprakelijk zijn voor 1,2 miljard. Een peulschil.

Perimeters
Een kind zou kunnen redeneren: Wat is dat met die jodiumpillen? – Ofwel zijn kerncentrales veilig en dan hoeven pillen niet, en als ze onveilig zijn moeten ze weg”. Of: “Zouden ze dat geld nu niet beter uitgeven aan het herstellen van de scheurtjes in het reactorvat?” Niet dus. België kiest voor het madame-Nero-alternatief: pillen slikken. Met name jodiumtabletten, die de opname van radio-actieve straling door de schildklier zouden moeten afremmen.
Talloze moppen zijn sindsdien de ronde gegaan. Het is alsof men aspirientjes zou uitdelen tegen een op de aarde afstormende meteoriet. De distributie van jodiumpillen moet vooral rust brengen en een gevoel van veiligheid geven. Niet te vergeten: een enorme boost leveren voor de farma-sector, temeer daar de houdbaarheid van jodiumtabletten na vier jaar verstrijkt. Apotheker: een beroep met toekomst. Cynici hebben al geopperd dat men beter euthanasiepillen zou verdelen voor het geval dat. Het zou tenminste echt werken.

Zelf heb ik, volgens het kaartje, het geluk om exact in de kruisingszone te liggen waar al de perimeters -Doel, Mol, Tihange, Chooz, plus het Nederlandse Borssele- elkaar overlappen, namelijk de regio Brussel/Leuven (het rode bolletje). Wij hebben m.a.w. de grootste kans om een radio-actieve wolk over ons heen te krijgen, maar de kleinste kans om er direct aan te gaan: het wordt een trage doodsstrijd, met of zonder pillen. Hadden we maar in Antoing moeten gaan wonen, een onooglijk Waals gat dat toevallig buiten alle 100km-stralen valt. Maar wat valt daar te beleven? Huh?

Het pharmakon
Genoeg negativiteit. De farmacologische benadering biedt ook mogelijkheden. Al te lang heeft de politiek zich bezig gehouden met reële preventies in reële dimensies, bijvoorbeeld militairen op straat laten patrouilleren tegen terreur. Dat is in se lachwekkend én grotesk.
Het is veel goedkoper én efficiënter om iedereen een pilletje te geven tegen de reacties en effecten. Eentje tegen armoede, een tegen terrorisme, tegen grensoverschrijdend gedrag, vunzige rappers, nog een ander tablet tegen Noord-Koreaanse kruisraketten, overvolle treinen die stilvallen, slechte VRT-praatprogramma’s, – en zo een hele medicijnkast van worst-case-tabletten die alle samen een perfect gevoel van comfort geven. Martine Tanghe op TV? Neem vooraf een dosis Imodium.

Deze maakbaarheid 2.0 is, liefhebbers van fijne filosofische onzin hebben het al begrepen, een toepassing van hoe de postmoderne filosoof Jacques Derrida het Griekse woord pharmakon ontleedt, dat hij bij Plato heeft opgepikt: een dubbelzinnige entiteit die alle éénduidige etiketten (positief/negatief, goed/slecht, gezond/ongezond) overstijgt. De jodiumpillen zijn bullshit en tegelijk een tovermiddel. Ze werken niet, maar vooral: ze genezen ons van de angst en bezweren het effect, dus werken ze wel.
En, guess what, wie betaalt die pillen eigenlijk? Na enig zoekwerk komen we uit bij het Nucleair Fonds, dat is dus Engie/Electrabel, zij die de kadukke centrales uitbaten! De engelen des doods reiken ons ook het ultieme antidotum aan, gratis voor niets. Ongezien dit.
Vergeet het ouderwetse placebo of de rommelpillen, of de debiele communicatiewetenschap die steeds weer appelen voor citroenen verkoopt. De absolute pil is een drug/elexir dat het burgerdom meevoert in een subjectieve, virtuele wereld van het veiligheidsgevoel, geruststelling, zelfs euforie. Links met de gamecultuur wenken. Problemen moeten niet “opgelost” worden, want ze zijn er maar omdat u ze ziet. In de postmoderniteit moet politiek zich niet meer bezig houden met echte, fysieke puzzels, maar met gewaarwordingen, fluctuaties, stemmingen, effecten, perceptie. En daar is een grote toekomst weggelegd voor de farmaceutica, die de chemische impact van de overheid op de collectieve psyche met grote wetenschappelijke zorg en ernst ondersteunt.
Ik doe nog eens een gooi naar Van Dale: “farmapolitiek”, zijnde de geperfectioneerde vorm van cosmetische beleidsvoering. Pilletjes tegen ontploffende kerncentrales, het blijft een onovertroffen symbool van het nieuwe politieke denken. Een stralende toekomst wacht ons.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op De farma-politiek: straks ook pillen tegen terreur, files en slechte VRT-programma’s?

 1. Eric zegt:

  Misschien kan Sanctorum eens een stukje plegen over hoe het komt dat heel veel vrouwen steeds vallen op mannen die niet deugen. Praatjesmakers die de halve wereld in de fik zetten, zoals Obama, maar toch de beate bewondering van vrouwen behouden. Of islamfascisten achter wie ze, gehoofddoekt , massaal aanlopen. Luister naar mijn woorden (= laat u erdoor bezwijmelen), maar zie niet naar mijn daden: die instructie voeren heel veel vrouwen prima uit. En het ergste is: de wereld gaat eraan kapot.

  • aghasee zegt:

   Vrouwen vallen op mannen die niet deugen omdat die het leukst zijn.
   Hoeveel vrouwen ken jij die met een vaatdoek op stap willen, laat staan naar bed willen?

   • Eric zegt:

    Ik bedoel met ‘niet deugen’ klootzakken, extreme narcisten à la Obama, Sarkozy en Verhofstadt bijvoorbeeld. Tussen dat soort kerels en dweilen zijn er heel veel grijstinten. En bovendien deugen vaatdoeken evenmin.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Zijn onze gehuwde politiekers beter dan de ongehuwden. Krijgen ze geen advies van hun echtgenoten over hoe het beter kan?
   Ik hoor ze graag bezig.
   Onlangs nog een vroegere vriendin ontmoet die zich eenzaam voelde.
   Haar tweede echtgenoot was er ook al uit getrokken; ook al naar zijn maagden in den hemel. Ze is er nooit vies van geweest om eens op een andere weide te grazen.
   Daarom heb ik haar het advies gegeven om haar benen open te doen en er komen direct twintig mannen om haar eenzaamheid te verhelpen.
   Ik krijg er verdorie de sijskens van als ik ze bezig hoor.
   Wij mannen hebben het moeilijker. We kunnen soms op twintig plaatsen aanbellen en meestal kan er overal de bel kapot zijn.

 2. aghasee zegt:

  Nog steeds aan het bekomen van de waanzin van de internationale vrouwendag, op alle mogelijke media gespuid als was het de zondvloed; komt JS nu af met een nucleaire holocaust.
  Die jodiumpillen JS, zijn symbolisch voor wat de overheid het beste doet: doekjes voor het bloeden aanreiken.
  Om er structureel tegenaan te gaan heeft voornoemde overheid allang de kennis, de kracht en vooral de moed niet meer.
  Ook het geld is op. Dat zit in de ‘diversiteit’ en de ‘groene sector’.

  • Juules zegt:

   Het geld is niet op ! Het zit verborgen om Charel & C° van woonst te voorzien in de Bahama area bij een kernrampke in het vooruitstrevend belgistan.

 3. Vertommen zegt:

  E zijn mensen die pleiten om alle vormen van drugs te legaliseren. Ziedaar uw pilletjes tegen alle kwalen. Lange leve de vrije markt!

 4. Paul Vanhoovels zegt:

  Opnieuw! Het enige dat nodig is om het kwade te laten zegevieren, is dat fatsoenlijke menselijke wezens er niets tegen ondernemen. (Edmond Burke)
  En dan komen we tot de vaststelling en meteen ook de vraag : “Waarom ondernemen wij niks?”
  En stellen we vast dat de “omerta” de schuldige is.
  De maffia; het kwade dus; zegeviert meer en meer.
  En onze overheid behoudt de omerta in al haar geledingen.
  Dus…..onze overheid cultiveert het kwade.
  Ziet er iemand nog een andere benadering, uitleg of verklaring?
  Wat er al jaren plaatsgrijpt; en gedoogd wordt van moeten; is uitsluitend te danken aan die omerta.
  Dat gedogen is niet een gebrek aan inzet of een teken van blindheid.
  Het is gewoon een gevolg van een opdracht gegeven door een misgroeide top.
  En wie er tegen zondigt geniet geen bescherming voor burgerzin.
  Integendeel zelfs.
  Zwijgplicht kan noodzakelijk zijn voor wat betreft zekere domeinen.
  Maar het afwezig zijn van een neutrale bescherming voor spijtoptanten wanneer de omerta misbruikt wordt is een echte democratie onwaardig.
  En politici die er zich aan bezondigen staan boven iedere controle verheven.
  Voor hen is er geen wet. Zelfs niet de wet die ze zelf stemden
  Al de rest is ondergeschikt aan hun willekeur.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   En nu sluit ik definitief af. Al die fora houden zich bezig met feiten die wel een overweging waard zijn; maar die worden bevolkt door betweters die uitsluitend hun mening durven kenbaar maken over details over hetgeen er verkeerd loopt in onze maatschappij.
   Uit al dat gezever zal er nooit een echte oplossing komen.
   Vanaf dit ogenblik ga ik eindelijk zelf op rust.
   Als verdachte spijtoptant heb ik ten onrechte een zware prijs betaald.
   Voor mij hoeft er dus niks meer te veranderen.
   De jeugd zal in de toekomst de prijs betalen van onze lafheid.
   Op mij moet niet meer gerekend worden.
   Trouwens als men iemand in de stront duwt en hem nadien nog behandelt als een dwarsligger; wat steeds een gevolg is van ondergaan onrecht; dan mag voor mij ook de zondvloed komen. Ik heb er genoeg van.
   Het amusement nog. Maar den deze speelt niet meer mee.

 5. Kadir zegt:

  Geef je er de brui aan? Dat komt ervan als je jezelf bij de fatsoenlijke menselijke wezens rekent!

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Heb ik dat beweerd soms? Ik stel alleen maar vast dat al die would-be politiekers op diverse fora zich bezig houden met discussies over gevolgen van de echte oorzaak.
   Wij mogen kakelen vriend maar feitelijk mogen we niks zeggen.
   Schijnbaar denk jij dat je in een wereld van honingkoek terecht bent gekomen.
   Maar je bent nog niet dood. Uw visie kan nog wel veranderen.
   Ik ken op andere fora trouwens genoeg predikers die al driemaal van kleurpolitieke
   partij hebben gewisseld. En dit zonder enige reden zelf te kennen. Erg nietwaar?

 6. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  Heel geestig geschreven. Soms denk ik dat JS zich liet inspireren door onze (al dan niet ironische / sarcastische) reacties op de blog.
  By anyway, maak je geen illusies over de apothekersjob. De meeste apothekers willen liever niet hun kinderen stimuleren om ook in de richting farmacie te gaan. Ik ook niet. http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/apothekers-willen-liever-niet-dat-hun-kinderen-zelf-ook-apotheker-worden/article-normal-84907.html

 7. bertie zegt:

  Voor de honderdste keer: er is in Vlaanderen geen alternatief voor kernenergie. Gelukkig heeft er nog geen enkele boekhoudkundige nerd uitgerekend hoeveel duizelingwekkende cijfers het kost om al onze ontbrekende energie in het buitenland aan te kopen of heel het land vol windmolens te zetten en vol zonnepanelen te leggen en niet te vergeten, over zes jaar en half ook nog negen nieuwe gascentrales te bouwen, waarvoor het eerste plan nog moet getekend worden en we nog wat schone lucht fictief moeten bijkopen met echt geld in Siberië of Patagonië.
  Afgezien van die ene gekke professor die zich bij zijn complexe berekeningen dan netjes van nul had vergist, en dat afdoet als bagatel.
  Dat doet me denken aan een andere bagatel van een tijdje geleden, toen bleek dat de ontwerpers zich vergist hadden met de uitvoerders, bij de programmatuur in een Marsraket over de eenheden mijl per seconde versus kilometer per seconde. De gedurende jaren voorbereide en ettelijke miljoenen kostende onbemande ruimtecapsule stortte te pletter op de oorlogsplaneet, te wijten aan niet meer dan een bagatel, een peulschil.

  De nucleaire uitstap compleet à l’improviste in 2003 al wettelijk verankeren zonder in de verste verte te beschikken over een zinnig uitgewerkt en betaalbaar alternatief, zulke effenaffe klinkklare idiotie getuigde toen blijkbaar, en onmiskenbaar ook nu nog steeds, van hoogstaande politieke moed, heldere langetermijnvisie en weldoordacht toekomstgericht beslissen!
  Het heeft bij alle toenmalige en evenmin bij huidige commentatoren nog nooit enige argwaan gewekt, maar het zou echt de volstrekt allereerste en bovendien unieke enigste eenmalige keer ooit zijn geweest in de geschiedenis dat politici precies deze drijfveren aan de dag legden bij een beleidsbeslissing…

  In de diepe ruimtevaart is het nochtans al lang gemeengoed dat er geen alternatief is voor kernenergie. Voor toekomstige kolonisten op Mars zal de grootste psychologische aanpassing ongetwijfeld zijn dat de schijnbare opppervlakte van de zonneschijf ginderachter in optimale atmosferische omstandigheden maar 40% bedraagt van die op aarde. Op praktisch gebied leveren de allerbeste zonnepanelen op onze zusterplaneet slechts de helft aan energie op dan hier. Afhankelijk van het aantal kolonisten zou het daar nog net kunnen, maar eenmaal verder weg wordt energieopwekking op die manier verwaarloosbaar.
  Het voortschrijdend inzicht dat er ook in het huidige en overbevolkte Vlaanderen geen enkel valabel alternatief is voor kernenergie, komt afschuwelijk tergend traag op gang. Met de jobhoppende halve gare Bart sTommelein als naïeve hoofdman van het bevoegde departement wordt het helemaal hopeloos.
  Totdat de nucleaire centrales zullen stilvallen. Niet ontploffen, hoor, geachte doemdenkers, neen, dat zullen ze heus niet doen. Maar wel stilvallen, wegens een jaren en jaren aanslepend gebrekkig en verwaarloosd onderhoud. Het typevoorbeeld van een zichzelf vervullende voorspelling. En gevààrlijk dat zoiets is!

  De uitgedeelde jodiumpillen zijn een gelijkaardig placebo als het geschrapte voetballied van een onopgevoede macho (die weldra zijn lusten verder mag botvieren in een bordeel louter bevolkt met latex sekspoppen), wat aan #metoo-vrouwen een nieuwmodisch orgasme bezorgt.
  De voorbarige overwinningsroes houdt verduiveld genoeg geen stand tot de eerste match waar het op de knikkers aan komt.
  De Witte Parel, ook Marc Sleense humor van de bovenste plank.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Degene die een apparaatje uitvindt dat in de zolder van een mannenbroek past en dat via de eeuwigdurende beweging het batterijtje oplaadt; wel die wordt stinkend rijk.

 8. Marc Schoeters zegt:

  “De negen peperbollen” van Marc Sleen is een van mijn old time favorieten. Geniaal gewoon. En voedsel voor mijn adolescente geest vooraleer ik moest studeren voor een van de vele geestdodende examens in mijn secundaire “elite”school. Als superieur tegengif voor de idiote vragen die ik daar moest beantwoorden. Maar soit. Het verleden is het verleden. Wat mij nu enorm stoort is de neiging – luiheid? angst? – van Johan Sanctorum om dagenlang te wachten vooraleer hij zich verwaardigt om iets op deze blog te posten. Vaak vele dagen nadat hij dezelfde tekst op zijn Facebook heeft gepost. Blijkbaar vindt de filosoof de korte en nietszeggende plempsels op Fakeboek interessanter – of minder bedreigend – dan de bijdragen hier? De oppervlakkige stront op Faecesboek is misschien beheersbaarder dan de onverteerbare resten hier? Ik zal het dus nogmaals heel duidelijk herhalen: een filosoof die zijn ding op zoiets abjects als Facebook doet, is in mijn ogen de naam van filosoof niet waard. Een echte filosoof is “au dessus de la mêlée”. En houdt zich mijlenver van Facebook en andere mallotigheden. In elk geval – ik aanvaard niet langer dat ik hier dagenlang moet wachten op een tekst die al lang eerder op Facebook verscheen – voor de zwerm oppervlakkige idioten aldaar. Ik wacht nog even af in de hoop op verbetering – namelijk dat Sanctorum voortaan zijn teksten tegelijk post op Fakeboek en hier. En anders sluit ik de boeken. Echt. Ik begrijp niet hoe een intelligente denker ook maar iets te maken wil hebben met zoiets oppervlakkigs en dwingend autorair als Fakeboek. Wat is er in godsnaam mis met een boek? Een boek is in mijn ogen het enige echte medium voor een filosoof. Of voor om het even wie die – om het met Nietzsche te zeggen -“oneigentijds” wil denken. Fuck Fakeboek. Leve Gutenberg! Een filosoof of schrijver die gokt op Fakeboek zal van een koude kermis thuiskomen. Ware poëzie past en pakt alleen op papier – liefst eeuwenoud perkament.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Dan zal ik ook bij die groep ‘oppervlakkige idioten’ behoren, zeker ;-). Soms lees ik er ook wel interessante verhalen of bedenkingen.
   Het publiek dat reageert op de columns van JS op Facebook is inderdaad anders dan de lezers van hier, maar het gaat ginder veel vrolijker toe. En aangezien Johan Sanctorum begonnen is met zijn Mei’68 – lezingen, is het wel slim bekeken om via FB een breed publiek te bereiken.

   Ergens op FB opgepikt :
   Mag niet : bloemenmeisjes
   Mag wel : hoofddoeken op school
   Mag niet : kerststalletjes in gemeentehuizen
   Mag wel : cursussen Arabisch voor OCMW-personeel
   Mag niet : een ijsje ‘Rijpe Negerin’ heten
   Mag wel : een neger vrouwonvriendelijke zever laten uitkramen en hem prompt promoveren tot liedjesleverancier van je nationale team
   Mag niet : zwarte piet
   Mag wel : genitale verminking dmv besnijdenis. Enfin, het mag niet echt, maar we betalen het wél terug van de ziekenkas
   Mag niet : een blanke ‘blank’ noemen. Zeg voortaan beter ‘wit’…
   Mag wel : met een trouwstoet een autostrade blokkeren. Enfin, het mag niet echt, maar we vervolgen het niet zozeer. Zelden hebben we écht bruikbare camerabeelden, snappie ?
   Mag niet : illegalen die pertinent asiel weigeren van je grondgebied halen
   Mag wel : polygamie de facto gedogen door uitkeringen te betalen aan meer dan 1 echtgenote (desnoods in het thuisland)
   Mag niet : je houtkachel aansteken als het 10 graden vriest
   Mag wel : belastingen betalen voor de Turteltaks, en aanvaarden dat je niks terugkrijgt, ook als de Raad Van State deze pertinent onwettig heeft verklaard
   – niet bepaald ‘politiek correcte’ bedenkingen van zo’n ‘oppervlakkige idioot’…

   En het weerhoudt me ook niet om boeken te lezen. Zoals ‘Haat is een deugd’ van die goeie ouwe pessimistische Flaubert ( Eric, dat citaat van hem over de Islam komt daar vandaan, hé). Hij schreef al in 1870 ( tijdens de Frans – Pruisische oorlog) aan George Sand dat er een verschrikkelijk conflict tussen het hele Oosten en Europa zal zijn.
   ‘Ach! wij literatoren, de mensheid staat ver van ons ideaal af, en onze noodlottige vergissing is het feit dat wij geloven, dat zij en wij van dezelfde soort zijn en dat we ze dienovereenkomstig willen behandelen’ sakkerde hij…

   • Eric zegt:

    Die zin van Flaubert heb ik al meer dan 10 jaren geleden ontdekt, inderdaad, in ‘Haat is een deugd’ (uitgave privé-domein, p. 262). Toen ik het las was ik compleet ‘flabbergasted’ en heb het dadelijk aan een vriend voorgelezen. Flaubert schreef perfect wat ik wenste dat zou gebeuren. Het klopt: haat ís een deugd en is de enige methode om ons – en daarmee bedoel ik de westerse beschaving – van de definitieve ondergang te redden.
    Overigens schreef Flaubert in hetzelfde boek op p. 219 in een brief aan George Sand: “Kijk eens hoe de GENADE op het ogenblik overheerst. Het gevoel is alles, recht niets. Over moordenaars maakt men zich niet eens kwaad en de mensen die Parijs in brand gestoken hebben, worden lichter gestraft dan de lasteraar van meneer Favre.” We zitten opnieuw in dit soort tijden. In Telford werden 1000 meisjes en vrouwen door Pakistaanse moslimbendes verkracht. Deze moslimmannen konden 40 jaar lang ongehinderd hun ‘ding’ doen, terwijl zij die deze praktijken wilden aanklagen werden vervolgd en gebroodroofd. Terroristen geraken Engeland met gemak binnen, mensen die bij Speakers corner het fascisme van de islam bespreekbaar willen maken, zoals Martin Sellner en Brittany Pettibone, worden aan de Engelse grens gearresteerd, opgesloten en teruggestuurd.

 9. Marc Schoeters zegt:

  Christel VdM. Jouw laatste reactie werd geschreven in het stervensuur van Stephen Hawking. En Stephen Hawking is exact gestorven op de geboortedag van Albert Einstein. Toeval bestaat niet. God ook niet.

 10. Paul Vanhoovels zegt:

  Mocht er een God of opperwezen bestaan dan is het een smeerlap.
  Een briljante geest steken in een lichaam dat van het begin tot het einde in as veranderd is niet menselijk te noemen. Blij dat Steven Hawking er was. Of hij het steeds bij her rechte eind heeft gehad met zijn beweringen hoef ik mij niet af te vragen. Hij stelde zichzelf vragen en dat is het begin van alle wijsheid.
  Over dat opperwezen stel ik geen enkele vraag meer.
  Het heeft zich nooit een vraag gesteld en evenmin er ooit een beantwoord.
  Dus……het bestaat niet!

Reacties zijn gesloten.