Het begint altijd met een registratie

Joke
Dikwijls vraag ik me af, hoe de geschiedenis, pakweg binnen honderd jaar, onze tijd zal beoordelen, m.a.w welk etiket het tijdgewricht van na het jaar 2000 zal meekrijgen. Het terreurtijdperk, zeker. Dat van de grote migraties ook. De eeuw van de klimaatcrisis, zeer waarschijnlijk. Daarnaast nog het tijdperk van de opkomende digitalisering/virtualisering, de robotisering, en zonder twijfel ook de periode waarin de medische wetenschap mensen honderd jaar liet worden, terwijl anderzijds de vraag om ze het terminale spuitje te geven steeds luider klonk.

Voor mij – en dat is nu heel persoonlijk – beleven we het historisch moment van de uitdovende kachel. Het ogenblik waarin het vuur, dat de mens al zo’n miljoen jaar probeert aan te houden, wordt verboden. De kachels, maar ook de kampvuren, tuinvuurtjes, barbecues, gewoon elke open vlam. Eerst zal minister Joke Schauvliege alle houtkachels in kaart brengen, daarna er een een belasting op heffen, en ze tenslotte verbieden. De rationele argumenten zijn onweerlegbaar, de wetenschappers zullen wel gelijk hebben: het dodelijke fijn stof komt veel meer van de houtverbranding dan van de beruchte diesels. En wie de twee combineert is gewoon een inciviek. Neen, Johan, niet goed bezig.

Missionarishouding

“La Guerre du Feu” (1981)
Het is dus een fait accompli, we hoeven er niet meer over te discussiëren: blussen die vlammen. Vrolijk wordt wel niemand daarvan, want spelen met vuur is echt des Menschen, het zal een breinswitch vergen. Volgens bepaalde antropologen zoals J. Murotcnas is cultuur gewoon ondenkbaar zonder de ontdekking van het vuur. In de prehistorische docufictie La Guerre du Feu wordt het eerste houtvuur, ontstaan door blikseminslag, met tal van innovaties in verband gebracht, die de mensheid zouden typeren: de keuken en het braden van vlees (uiteraard), smaakgevoel, het ontdekken van de missionarishouding waar man en vrouw elkaar aankijken tijdens de daad, de humor en de vertelkunst (na het eten, bij het vuur), bannen van het kannibalisme, ontstaan van allerlei sociaal gedrag verbonden met de aanmaak en het onderhoud van het vuur, enz.

Het vuur betekent warmte, gezelligheid, quality time. Allerlei lichte vormen van pyromanie, de wens om te stoken, uiten zich tot op vandaag in uiteenlopende vormen van vermaak: van het reeds genoemde culinaire flamberen over het vuurspuwen tot het ontploffingsgedrag, of het schrijven van teksten als deze. Natuurlijk had de televisie al de centrale haardfunctie overgenomen, maar de vrijheid bleef om daarnaast toch nog rond de stoof te gaan zitten als Martine Tanghe in beeld komt.
Die vrijheid wordt nu weet wat verder ingeperkt, voor het goede doel. De vraag is echter of centrale verwarming, vloerverwaming, gasbbq’s en nephaarden deze archaische behoefte aan een vlam kunnen compenseren. Het woord “vlam” alleen al: universele bijnaam voor de uitverkorene. Het liefdesvuur als energetisch conclaaf van de lichamen en het enige moment waar we geen kachel nodig hebben. Dat alles staat op het punt van te verdwijnen: het vuur, samen met al zijn associaties en metaforen. Gans de literatuur staat ter revisie.

.
Op dit antropologisch keerpunt wijzigen ook de voedingspatronen drastisch. Het vlees –dat al van in het begin aan het vuur werd toevertrouwd- zal verdwijnen, naast de alcohol (vuurwater, hij is kachel”= “hij is dronken”), kruiden (hot) en… jawel, de seks. Want ook de libido’s schijnen op hun retour, de testosteronspiegels zakken, zelfs jongeren vinden het geen must meer, er is de #MeToo-logica, en voortplanten moeten we sowieso niet meer op deze overbevolkte planeet. Seks wordt meer en meer een “koude” virtuele beleving( porno) naast een techniek van de zelfbevrediging (de speeltjes).

Voor de rest staan water, groenten en insecten op het menu in het vuurloze universum. Gezond, milieuvriendelijk en absoluut smakeloos. Na het bannen van de carnivorie worden de kip, maar vooral de geit en het schaap, vanaf 2100 het nieuwe mensenmodel. Wat dat zal geven voor de literatuur, de kunst en de filosofie, ik weet het niet. Een vlamvrije taal van herkauwers, zonder flitsen of smeulen, het zal wel wennen.
Dat alles bedenk ik bij mijn uitdovende kachel, en pook de laatste kooltjes op alvorens ook die definitief in de as gaan rusten. Het is ook emotie die door de rede wordt geblust, alsof Joke gehurkt op mijn vuurtje zou gaan zitten en er sissend een einde aan maakt. Een reuk van urine en verkoold hout, daarmee is La Guerre du Feu definitief ten einde, vrede zij met u.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

19 reacties op Het begint altijd met een registratie

 1. Hans Becu zegt:

  Het is nog maar een begin. Niemand schijnt zich te realiseren dat indien de klimaatalarmisten gelijk hebben, we nogal wat meer zullen moeten doen dan betogen op de klimaatconferentie van Parijs of kurieuzeneuze campagnes opzetten. Draconische maatregelen die onze vrijheid drastisch zullen beperken dringen zich dan immers op. En die drastische maatregelen krijg je er in een democratie nooit door, en al helemaal niet als er dan nog overal “burgerplatforms” opgericht worden die niet gehinderd door enig overzicht en/of kennis van zaken de besluitvorming nog extra bemoeilijken. In dat opzicht zijn milieuactivisten en de Groenlinkse partijen, die maar al te vaak de mond vol hebben over “participatie” en “basisdemocratie” een stel hypocriete leugenaars. Het zelfde mechanisme van vrijheidsbeperking duikt overigens op willen we de bevolking beschermen tegen de gigantische risico’s van ongecontroleerde massamigratie.

 2. Eric zegt:

  Ach, ja, in het geval van de houtkachels, de LEZ, de plastic draagtassen, de externe syndicussen, de dikkere dakisolatie en nog een aantal verboden en verplichtingen is het de overheid er louter om te doen meer boetes te kunnen uitschrijven, meer BTW te kunnen innen en meer belastingen te kunnen heffen. Ondanks het verdwijnen van interestvoeten tracht de modale Vlaming zijn spaargeld vast te houden. Vooral het huidige knibbelkabinet is zeer creatief in het verzinnen van allerlei maatregelen, gebaseerd op net zoveel ‘wetenschappelijke’ rapporten, die op termijn dat spaargeld richting staatslaatje moeten schuiven. Ondertussen worden de echt beslissingen die zowel economisch, sociaal als ecologisch urgent en noodzakelijk zijn als onrealistisch of niet opportuun terzijde geschoven. Morgen begint de hel, maar we wachten tot volgende week voordat we de brandweer verwittigen.

  • aghasee zegt:

   Milieu en/of veiligheid hebben er niks mee te maken Eric.
   Controle. Alles draait om controle.

  • aghasee zegt:

   Enne, op registratie volgt confiscatie.

   Resistance is futile.

 3. Lukas zegt:

  het wordt stilaan duidelijk… de regelneverij wordt gewoon verstikkend…
  regering, maak aub een lijstje wat nog wel mag, gewoon mag, zonder enige bijbedoeling…
  dat maakt het voor mij en vele anderen allicht eenvoudiger.
  Ik zal het van buiten leren want ik verwacht me aan een niet al te lang lijstje…
  Vlaanderen… het was hier zo goed… zo mooi…
  het is finaal naar de kloten…
  en ik steek vanavond toch lekker mijn stoof aan…
  nee geen hout met verf… dat is slecht… zo inciviek ben ik nu ook weer niet…
  ik ga er dicht tegen zitten…
  zo gezellig
  een Duveltje?
  kom maar af, je bent welkom…
  politiekers niet toegestaan. Het moet plezant blijven…
  Lukas Mertens

 4. hans BECU zegt:

  Het is echt niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek, sorry, het is een collectieve verantwoordelijkheid, niet in het minst van de pers. Het is geen toeval dat het vertrouwen in de pers parallel wegzakt met dat in de politiek. Als je ziet hoe burgerbewegingen die geen enkel mandaat hebben, geen enkele verantwoordelijkheid dragen, het Oosterweel dossier muurvast hebben gereden, dan is het flauw alles op de “politiek” te steken. Want het zijn wel politici die het moeten deblokkeren. En we gaan eens zien wat Beppe Grillo er in Italië van bakt. Ze willen geen enkele alliantie aangaan. Zo kan ik het ook….Als ze in de regering stappen, schiet er na 6 maand nog 1 ster over van de 5. Want de verwende Italiaanse burger, zeker die halve communisten in Zuid Italie zeuren alleen maar, ze nemen geen initiatief en eigenlijk zijn ze zelf even corrupt als hun politici.

  • Kadir zegt:

   Het is allemaal de schuld van de islam!

   • Hans Becu zegt:

    Absoluut. Want dat zootje ongeregeld is een probleem wat we even serieus hebben onderschat.

  • Hans Becu zegt:

   En mijn woorden zijn nog niet koud, of Burgerfascist Van Hees decreteert dat tegen 2020 de verkoop van dieselauto’s moet verboden worden. Dat is binnen 1jaar en 10 maanden. En dergelijke monsterlijke gekken leiden dankzij een volgzame en kritiekloze pers de dans. Wij zijn onnozel.

  • Eric zegt:

   Ja, het is spijtig dat niet meer mensen geëngageerd voor Lega en Fratelli d’Italia hebben gestemd. De Vijfsterrenbeweging heeft grote verdiensten in die zin dat ze toont dat de mensen de politiek kotsbeu zijn. Maar de beweging is ambigu in haar houding t.a.v. immigratie en EU, terwijl Lega en Fratelli daarin bijzonder duidelijk zijn.
   Ik hoop dat in Italië een politieke revolutie zal starten: uittreding uit de EU en een kordaat de-islamiseringsbeleid. Het zou het eerste grote West-Europese natie zijn die de juiste weg inslaat (De Brexit is te halfslachtig).

 5. aghasee zegt:

  JS ziet het nogal somber in allemaal.
  Maar laten we wel wezen; denkt dan niemand aan het klimaat? Vergeet ook de kinderen niet JS. De kinderen!
  U en uw collega-klimaatalarmisten zijn de bedenkers van deze waanzin.
  Begin je het nu in te zien?

 6. Gysels zegt:

  Iedereen maakt zich blijkbaar zorgen als het klimaat zou veranderen. Ik zou me zorgen maken als dat niet zou gebeuren!

  • Eric zegt:

   Klopt. Als West-Europa aan de islam overgeleverd wordt is het mijn diepste wens dat dit continent door de stijgende zeeën overstroomd raakt. Dan hebben de moslims ten slotte een Pyrrusoverwinning geboekt. Dus: waarom zouden wij nog dijken bouwen en ‘het milieu’ trachten te redden? Laat dat dan ook maar aan ‘de overnemers’ over.

 7. Prometheus zegt:

  Vuurke stook
  Houtrook
  Sauna
  Barbecue
  Kachel
  Warm
  Vrijheid
  Weg
  Brand
  Staats terreur
  Brand
  Politie
  Politiek
  Controlestaat
  Brand
  Haard
  Revolutie
  Brandstapel
  Politiek
  Vuur
  Vrijheid
  Vuur
  Vreugde
  Vuur
  Hout
  Vuur
  Vuurke stook

  – Addendum

  Vlieg
  Op de schouw
  Dood slaan.

 8. Prometheus zegt:

  Vreemd, hier mag men binnenkort geen houtkachel meer aansteken, terwijl in India men zongedroogde koeiekak opstookt om curry op te warmen, die men acht uur later zonder enige schaamte op straat uitschijt. Maar dat zal allemaal wel ecologisch zijn.

  Wil men als groene jongen, meisje of transgenderbender werkelijk het milieu en bijbehorende klimaat helpen? Stop dan met kweken en laat uzelf castreren of steriliseren. Actieve euthanasie is ten zeerste aanbevolen. Alles voor het milieu weet u wel ?

 9. Kadir zegt:

  Een purperen jongen, kent ge dat? Dat is ene die ze aan den boom ophangen.

Reacties zijn gesloten.