Penispraat en mediadokters: DM en DS geven het woord “lullen” een nieuwe dimensie

Guy T’Sjoen

Vandaag is het penisdag, tenminste als we de Vlaamse dagbladpers erop naslaan. Zowel in De Morgen als in De Standaard komt androloog Guy T’Sjoen (UZ Gent), die zopas van een boek beviel, uitgebreid aan het woord. Guy T’Sjoen is ook een van de Topdokters in het gelijknamige Vier-programma, en hij had een hoofdrol in de Eén-reeks M/V/X. Om maar te zeggen: deze man weet waar de camera staat.
Onmiddellijk komen beide kranten overigens tot de essentie: DM kopt “Nogmaals: een penis van 11 centimeter is normaal”, terwijl DS de lat toch iets hoger legt ( “Ik kan mannen geruststellen: de penis is gemiddeld 14 cm”). Daar zou nu eens onderzoek naar moeten gedaan worden: het verschil in penislengte tussen rechtsdraaiende DS-lezers en het linkshangende DM-publiek. En effectief, de cijfers bevestigen het vermoeden: rechts staat voor stoer en een tikkeltje macho, links voor soft en wat meer MeToo. Drie centimeter bedraagt de politieke kloof in Vlaanderen, dit komt nooit meer goed.

Voelt u de onzin ook opdampen? U hebt gelijk: deze penispraat typeert een publiek discours dat van een ondraaglijke lichtheid is. Wat vroeger iets voor Dag Allemaal en Goed Gevoel was, heeft nu de zogenaamde kwaliteitspers ingepalmd: ellenlang geleuter over leuters en vagina’s, grote en kleine borsten, dikke en magere konten. Pas op: de teneur is “het heeft geen belang, als je je maar goed voelt in je vel”, maar net dat motto drukt weerom zo’n narcistische ikkerigheid uit, en de verplichting om van je lichaam een dagelijks onderzoeksobject te maken, dat het ronduit deprimeert, tenzij je helemaal meegaat in de waan.
Zo ook onze empathische androloog. In “Onder de gordel. Verhalen van de mannendokter” wordt onder de meer de lengte van de penis gerelativeerd en de raad gegeven om er ons niet druk over te maken, maar net door er een heel boek over te schrijven wordt het natuurlijk net wél een issue, en halen we weer de lintmeter boven. Zie de krantenkoppen.

TV-spoed
Want in feite gaat het niet over penissen of seks, en nog minder over liefde: dit gaat vooral over mediageile consultants én uiteraard de wetmatigheid van de media die vereist dat de kijker/lezer elke dag op nieuwe onbenulligheden moet vergast worden. Professor Guy T’Sjoen was ook de specialist die de vrouwwording van VTM-journalist Bo Van Spilbeeck begeleidde. Dat plaatst een en ander in perspectief: de bijna hysterische mediashow rond de verbouwde knuffeltransiet loopt perfect parallel met het professionele narcisme van de TV-dokter.
Haast tersluiks wordt ook de gewone man/vrouw in deze kermis meegezogen. Zo kennen we de talloze reality TV-formats waar je, als de politie je met de wagen tegenhoudt en controleert, ineens een reporter met cameraman uit het begeleidend vehikel ziet springen. Of, erger nog, weerom in de medische sfeer: ziekenhuizen zoals het AZ Leuven die argeloze patiënten, binnenstormend in een spoedafdeling, midden in een TV-reportage loodsen (“Spoed”, VRT 1). U moet dan zogezegd wel op voorhand uw toelating geven, maar in zo’n situatie heeft een mens wel wat anders aan zijn hoofd, en natuurlijk speelt de verleiding “we komen op TV” onderhuids mee. Niettemin is het deontologisch kwakkel dat zo’n ziekenhuis en zijn dokters zich leent tot dat soort inbreuken op de privacy, in een situatie waar mensen letterlijk kwetsbaar zijn. Bij het verplegend personeel speelt dan weer het chantagegegeven dat men principieel kan weigeren, maar dan wel het etiket van pretbederver opgeplakt krijgt, inclusief misschien wat slechte punten in het persoonlijk dossier.

Dit is een probleem van de spektakelmaatschappij, waar mensen de neiging hebben om de medialogica te ondergaan en het spel mee te spelen. In een wereld waar zichtbaarheid alles is, voelen de exhibitionisten zich als een vis in het water, en is discretie gewoon belachelijk. Want er zijn natuurlijk wel dokters die gewoon hun werk doen zonder heisa, maar ze zijn de norm niet meer. Net nu we, doorheen de jaren, de sacrosancte positie van mijnheer doktoor wat konden relativeren en er zoiets als de mondigheid van de patiënt ontstond, duikt er een nieuw type medicijnman op, de TV-sjaman, die uiteraard ook nog met een boek leurt, en die zijn status van arts helemaal heeft getranscendeerd tot deze van groen gemutste vedette.
J’en ai marre, dat topdoktergedoe. De torenhoge supplementen die chirurgen en allerlei specialisten in ziekenhuizen aanrekenen, en zelfs de gevallen waarbij een arts dreigt om de operatie niet uit te voeren als de patiënt geen éénpersoonskamer neemt (waardoor hij zo’n toeslag mag vragen), daarover horen we veel minder.
Voor de rest heeft werkelijk niemand zaken met de lengte van mijn jongeheer, behalve zij die het sowieso weet, en daar voel ik me prima bij. Daarom gratis bij mijn column van vandaag, speciaal voor lezers van DM en DS: de Bullshit Amplifier Detector.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

29 reacties op Penispraat en mediadokters: DM en DS geven het woord “lullen” een nieuwe dimensie

 1. Eric zegt:

  ‘rechtsdraaiende DS-lezers’: hoe je dit uit je vingers kan krijgen is mij een raadsel. DS is al net zo links en politiek-correct als DM, GvA, Humo, Knack en de rest van de reutemeteut. Ze nemen het allemaal op voor moslims die erg snel op hun veel te lange (dat is natuurlijk relatief, want moslims met penissen van 2 cm hebben dan weer veel te korte lontjes) pikken getrapt zijn. Daarentegen staan blanken in onze nationale pers steeds voor Jan Lul want zij zijn de nazaten van racistische kolonialen, katholieke kwezels, agressieve fascisten, duivelse kapitalisten en noem maar op. Dus over de systematische uitroeiing van bijvoorbeeld blanke boeren in Zuid-Afrika geen woord in ‘onze’ Vlaamse pers, noch over de net in het Zuid-Afrikaanse parlement gestemde racistische wet die het mogelijk maakt blanken zonder enige schadevergoeding volledig te onteigenen. Een hemelsbreed verschil dus met het links-hysterische mediagekrijs in de jaren ’80 en ’90 tegen het Apartheidsregime (dat nochtans noodzakelijk was om de Zuid-Afrikaanse economie te doen floreren – zie de Zimbabweachtige puinhoop die Zuid-Afrika sinds Mandela geworden is).
  Verder word ik er dankzij Sanctorums bijdragen geregeld aan herinnerd hoe gelukkig ik ben zonder tv en krantenabonnementen. Het bespaart geld en kostbare tijd die ik invul door het lezen van boeken (bijv. Yourcenar), het bekijken van klassieke films en het tot mij nemen van intelligente politieke artikels die me telkens weer duidelijk maken aan welke leugenachtige platitudes, aan welke onzin, aan welke al dan niet gewilde absurditeiten en kwaadaardigheden ik dagelijks ontsnap.

  • Hans Becu zegt:

   Ik denk dat je het stuk eens moet herlezen. Het gaat over die belachelijke mediatisering, en niet over de Islam of Zuid Afrika. JS heeft gewoon gelijk. Nu die topdoktoor, maar ook Schoen Torfs, Goedele Liekens, Heleen De Bruyn met haar vuile lakens, Virus Van Ranst, Rechter in rust Jan Nolf, Kristien Hemmerechts, et j.en passe, een club randfiguren-met-een-mening dat stelselmatig en kritiekloos in de media wordt opgevoerd. Vrij matige intuelen -ik blijf beleefd- die door de al even beperkte intuelen van onze pers tot spraakmakende opiniemakers worden opgeblazen. De echte intellectuelen, dat is te moeilijk voor de lezers van Dag Allemaal De Morgen.

   • Eric zegt:

    Ik heb Sanctorum in bovenstaand comment voor een keertje niet gekritiseerd. Ik geef hem eveneens gelijk, behalve wanneer hij schrijft dat DS rechts zou zijn. Wat erna volgt waren bedenkingen waarmee ik wou aantonen dat de volledige Vlaamse pers in haar berichtgeving éénzijdig is en dus de verschrikkingen die in het huidige Zuid-Afrika plaatsvinden onbesproken laat.

   • Ines zegt:

    De zogeheten Plaasmoorde zullen we net als de lopende verschrikkingen in Oost-Ghouta maar klasseren onder gemanipuleerd “Fake news”, zeker. Wat mij betreft kunnen die beelden en foto’s net zo goed in een filmstudio gemaakt zijn en verspreid worden om een Blank complot te dienen. Nu niet komen zagen over een paar Boeren die zouden afgemaakt zijn. Consequent blijven, Ericje.

   • Eric zegt:

    Nee, de Plaasmoorde gebeuren echt, vandaar dat er niet over wordt bericht. Fake News zijn berichten als: ‘Hillary Clinton wint de verkiezingen met de vingers in haar neus’, ‘Saddam Hoessein beschikt over massavernietigingswapens’ en ‘Ines is een geweldig intelligent kind dat helemaal niet lijdt aan een overdosis blinde zelfhaat’.

   • aghasee zegt:

    Aan Ines haar mening omtrent de Plaasmoorde te oordelen zit ze lekker op de Roze Wolk in de ‘Vranckx-bubble’.

 2. Marcus Vertommen zegt:

  “Verder word ik er dankzij Sanctorums bijdragen geregeld aan herinnerd hoe gelukkig ik ben zonder tv en krantenabonnementen.” Letterlijk overgenomen wegens volledig, maar dan ook volledig eens.

 3. Christel VdM zegt:

  Krasse of lullige uitspraken (* schrappen wat niet past) van Herman Brusselmans: “Je komt in België het leger niet in als je lul in slappe toestand kleiner is dan 5 centimeter of groter dan 36 centimeter. Dat klopt echt”
  ” wordt Bo Van Spilbeeck sowieso niet veel te veel in de watten gelegd? “Hij is al dertig jaar samen met zijn vrouw en blijft ook bij haar. Dus die vrouw moet dan maar ineens lesbisch worden, of wat?” De stem van zijn vrouw wordt helemaal niet gehoord”
  ”Kortom: politieke correctheid spant de kroon. En dat komt volgens hem allemaal door het rechtse kamp. “Je mag niet meer over de schreef gaan en dat is iets wat je rechts zou kunnen noemen.” En zeg nou zelf alle goede grappen worden toch door linkse mensen gemaakt. Noem eens één rechtse man die grappig is?”

  • Greta zegt:

   Als mevrouw van Spilbeeck daar behoefte zou aan hebben, zou ze echt wel haar woord kunnen doen. Lijkt me trouwens totaal overbodig als zij op haar privacy gesteld is.
   Vrij kortzichtig denkend eveneens, want als ze het er uitgebreid over gehad hebben, hoeft samenblijven in onze moderne tijd niet noodzakelijk ontbering van seks met andere partners betekenen, als ze er behoefte aan zou hebben. Zo jong zijn ze nu ook niet meer, dat de seksuele behoefte nog zo prioritair overheersend zou zijn. Intieme vriendschap en elkaar steunen in lief en leed 1000 x meer waarde. Niet iedereen wenst in de kijker te lopen en gelijk heeft ze.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Brusselmans is net als die endocrinoloog mediageil, ze vallen graag op met hun (schunnige) praat om in de schijnwerpers te geraken, maar hij behoort ook tot dezelfde generatie van Bo VS. Hij verwoordt exact de bedenkingen van de meeste mannen. Vriendschap en steun kan je ook van vriend(inn)en krijgen, maar goeie seks daarentegen…waarom denk je anders dat veel (getrouwde) mannen alsnog buitenshuis een fris ‘bloemenmeisje’ zoeken om hun roos te plukken? Denk maar aan Rodin, hij had Rose maar wou er nog een Camille bij, die hem inspireerde tot het maken van erotische werken zoals Le baiser.
   Al ben ik geen fan van Brusselmans’ schrijfvruchten – hij heeft degelijk gelijk: politieke correctheid beperkt (of vermorzelt) humor en verstikt de vrije ademruimte. Het werkt de verzuring van het klimaat in de hand.

   • aghasee zegt:

    “Al ben ik geen fan van Brusselmans’ schrijfvruchten – hij heeft degelijk gelijk: politieke correctheid beperkt (of vermorzelt) humor en verstikt de vrije ademruimte. Het werkt de verzuring van het klimaat in de hand.”

    Hier ben ik het volledig eens met CVDM. Voor een keer.
    Zoals een goede vriend mij ooit toevertrouwde: “Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen.”

  • Hans Becu zegt:

   Ik.

 4. walter maes zegt:

  Het steeds weerkerend azijngepis over de ‘hoge erelonen’ enzovoort van doktoren begint ferm tegen te steken. Mogen doktoren niet goed verdienen, terwijl andere beroepscategorieën dat wel mogen ? Ter vergelijking : een ‘topdokter’ van 55 jaar verdient per jaar wat een topvoetballer van 25 jaar (die zijn naam niet kan schrijven) in één week binnenrijft…Ach.

  • aghasee zegt:

   Inderdaad. Die chirurgen/professoren/specialisten kunnen dingen die een ander niet kan, hebben daar bovendien een parcours moeten voor afleggen die de opleiding ParaCommando een ritje op de kermis doet lijken. In tegenstelling tot vele van die topvoetballers is dat niet een kwestie van geluk en aangeboren talent, maar eerder van jaren intense discipline, studie en hard werken.
   Patiënten in een eenpersoonskamer dwingen kan dan weer niet.

 5. Marc Schoeters zegt:

  T’Sjoen. What’s in a name? That which we call a dick by any other name would swell as sweet…

 6. Hans Becu zegt:

  Christel VDm. Als Brusselmans mag vuilbekken, waarom heeft iedereen dan zoveel problemen met Trump ? Die had het tenminste alleen nog over Pussy grabbing. Brusselmans zal je bend over backwards in de poes naaien. Goede sex gegarandeerd.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Spreek je uit ervaring, Becu?

   • aghasee zegt:

    De trending zoekterm op PornHub is “doggy style” (w/o quotes)

   • Hans Becu zegt:

    Uiteraard. My favourite waste of time. Naast op dit forum kwelgeest te spelen voor mensen zoals U.

   • aghasee zegt:

    Het is net andersom Becu, maar dat heb je nog niet door.

  • Ines zegt:

   Hahaha, Brusselmans vergelijken met de leider van de vrije wereld. Brusselmans ocharme heeft na de scheiding van zijn Tania en de dood van zijn moeder jarenlang afgezien en alles via zijn boeken moeten verwerken.Trump heeft toegang tot miljarden dollars en betaalt al zijn hele volwassen leven voor perverse seks. Ziet de grens niet meer tussen zijn narcistische waanideeën en de realiteit. Om nog maar de zwijgen van het moreel prestige dat hoort bij het hoogste ambt. Daar heeft Brusselmans geen rekening met houden. Iedereen moet het maar normaal vinden dat de president van de V.S.pornoactrices moet omkopen die hij binnendeed toen zijn vrouw in de kraamperiode zat. En neen ik ben geen kwezel maar ik vind wel dat het hoogste publieke ambt wel mag samengaan met een minimum aan beschaafd gedrag. Hij is toch geen aap in de zoo??

   • Eric zegt:

    Wat half Amerika al een jaar lang vruchteloos tracht aan te tonen, nl. dat Trump een perverse narcist zou zijn, dat weet arrogante, zichzelf ten overvloede hatende Ines met zekerheid. Bewijzen? Die zijn natuurlijk niet nodig wanneer het over Trump gaat. Een op niks gebaseerd vooroordeel tegen een rijke blanke man die het -knarsknarsknars- als president van de VS bijzonder goed doet volstaat.
    By the way: in DM van vandaag staat een artikel over Trump die een vergadering met diverse parlementsleden van beide grote Amerikaanse partijen heeft belegd: hij heeft ze – en vooral de Republikeinen – de mantel uitgeveegd omdat ze te afhankelijk zijn van de NRA (National Rifle Association). Zelf heeft Trump campagnegeld van NRA ontvangen, maar veel minder dan vorige presidenten, wat hem ook minder afhankelijk maakt. Ines zal dit bericht natuurlijk afdoen als fake news want het past niet binnen haar beklemmende denkkadertjes.
    Face the truth, Ines. Geef je arrogante idiotie op, gooi de loden mantel van de zelfhaat van je af en probeer de werkelijkheid eens te zien zoals ze is. Je zal er veel van leren.

   • Ines zegt:

    Eric, over Trump ga ik niet meer in discussie, daar is geen beginnen aan. Wil je hem blijven bewonderen, om god wat voor reden – ik vermoed uit pure armoe aan betere boegbeelden op het nieuwrechtse speelveld – dan is dat uw volste recht. Maar af en toe is de dweperij van sommige onder jullie rechtse rakkers gewoon te beschamend om te laten passeren. En wat u de hele tijd bedoelt met mijn zelfhaat? Sorry, ben echt niet mee. Ik ben blank en geboren in Vlaanderen maar het Nederlands was niet mijn moedertaal, technisch gezien zelfs niet mijn tweede taal. Ik ben niet zo thuis in dat nieuwrechts vocabulaire zoals ‘sneeuwvlokjes’, ‘oikofobie’ SJWs etc. Het zijn nietszeggende modewoorden, vaak uitgevonden door columnisten met een politieke agenda. Het is elitaire straattaal die alleen kan floreren bij gratie van het internet. Ik leg mijn verbanden zelf, steunend op mijn verstand, emotionele intelligentie en gevoel en bij Trump is mijn aanvoelen dat er met die man iets scheelt. (Trouwens zijn eigen advocaat heeft de betaling van het zwijggeld bevestigd.) De waslijst aan zijn andere uitspattingen vermeldde ik bewust niet wegens niet bewezen.

   • Eric zegt:

    U bent natuurlijk wel thuis wanneer het om een pseudofeministisch (‘roze mutsen’) of islamitisch (islamofobie’) vocabulaire gaat.
    En je zou je eens moeten afvragen van waar dat aanvoelen van u m.b.t. tal van onderwerpen komt. Dat aanvoelen is enkel gestoeld op berichten en beelden die onophoudelijk door de politiek-correcte mainstreammedia gespuid worden. Eénzijdigheid is daar troef. Als ik mij een jaartje laat vollopen met die vuil-en mistspuierij dan heb ik natuurlijk ook het beeld van Trump, van de islam, van Poetin, van Obama, van Orban etc. dat de westerse media en hun opdrachtgevers willen dat ik heb. Het is natuurlijk altijd makkelijker niet op zoek te gaan naar meer onafhankelijke of minder voor de hand liggende bronnen, dus om niet tegen de stroom in te denken. Wie met de stroom mee roeit gelooft echt dat Obama die Nobelprijs verdiende, dat de Arabische opstanden die van Libië en Syrië een puinhoop maakten niks met zijn en H. Clintons politiek te maken hebben, dat Assad erger is dan het Saoedisch regime etc. Men denkt vaak in termen van al dan niet beschaafde leiders en ziet niet hoe juist degenen die het meest beschaafd overkomen de vreselijkste catastrofes aanrichten. Zelfs al heeft Trump porno-actrices voor seks betaald en al hebben de Russen zijn campagne gesteund (twee zaken die nog steeds moeten bewezen worden, net zoals moet bewezen worden dat Poetin achter het neerhalen van MH17 zat), wat belangrijk is is dat Trump tot heden geen miljoenste deel van de schade op wereldschaal heeft aangericht die het duo H. Clinton/Obama heeft aangericht. Natuurlijk was Obama een knappe zwarte kerel met de inslag van een gepassioneerd prediker, twee zaken die sterk op het vrouwelijk hormonaal stelsel kunnen inwerken. Maar het volgen van het geruis van de hormonen heeft niks, maar dan ook niks met het zoeken naar waarheid te maken.

   • hans BECU zegt:

    wie zegt dat het waar is wat die actrieskes zeggen ? Dat is net het hele probleem met de me too. De zgn. “slachtoffers” spreken per definitie de waarheid. Niemand kan het controleren, maar dat beseft U allang niet meer.

   • aghasee zegt:

    Hah Ines, ik heb al sedert mijn veertiende perverse sex, zonder dat ik toegang heb tot miljarden dollars. Wat was uw punt?

 7. Hans Becu zegt:

  Aghasee. U bent echt niet grappig. En uw punt is nooit duidelijk.

Reacties zijn gesloten.