Van podiummissen naar “bloemenhoeren”

bloemenVandaag opent het Vlaamse wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, een van de koersen die Wouter Vandenhaute opkocht via Flanders Classics. Besloten werd om vanaf dit jaar de bloemenmeisjes en de bijbehorende kus af te schaffen. Het zou niks met #MeToo of zo te maken hebben, maar toch: dit lijkt wel weer te kaderen in de nieuwe verpreutsingsgolf en de verzwartepieting die deze planeet, na alle andere plagen, treft.
Want mannenkoersen en vrouwenkussen, dat is gewoon één pakket, noem het de buit van de krijger of le repos du chasseur, ach, waarom zouden dwangarbeiders-van-de-weg die zich 200 km afjakkeren door het gure voorjaarsweer na afloop geen zedige zoen van een Vlaamse schone mogen krijgen. Om nog maar te zwijgen van het champagne-spuiten over het publiek, een frappantere imitatie van het mannelijk orgasme is nauwelijks denkbaar,- ook dit bedenkelijk ritueel gaat een van de volgende uitgaven voor de bijl, zeker weten.

Het vreemde is overigens dat niemand, zelfs geen enkele old school feministe, zich tot op vandaag druk maakte over dat bloemenmeisjesvertoon na de koers. Van Maja Leye, de bloemendame die ooit de hand van Peter Sagan op haar derrière voelde (en daarvoor excuses kreeg), noteren we de uitspraak: het is een traditie en traditie is een belangrijk onderdeel van het wielrennen”. En ook van die andere podiummissen is er niet één die haar rol seksistisch of ongepast vindt, maar dat doet niet ter zake: blijkbaar zijn ze te dom om daar zelf over te kunnen oordelen, of hoe seksisme ook wel onverwachte verschijningen kan aannemen.
Voor de rest lig ik er niet wakker van, alleen: ze hadden het anders kunnen oplossen en bijvoorbeeld ook de vrouwenwedstrijd (heel traditioneel nog altijd voorafgaand aan die van de heren, bij wijze van opwarmer) kunnen afsluiten met een podium waar goed uitziende en lekker ruikende mannen de dames een kus en een ruiker geven. Dat zou ik echte gelijkwaardigheid vinden, in een positieve sfeer, maar niet dus: alle verwijzingen naar open contact tussen mannen en vrouwen dienen geweerd, iets wat volgens Vandenhaute “in de tijdsgeest past”, maar waar ik eerder een onzindelijke multicultuuragenda achter vermoed, zie hieronder.

“Gebrek aan nuance”
Veel bedenkelijker nog is de ondertussen beruchte tweet die door de Redactie Sociale Media van @vrtnws de wereld werd ingestuurd, over “kussende bloemenhoeren”, met de vraag of wij hun exit een goede zaak vinden”. Eén ding is zeker: het exit van de sociale media-afdeling van de VRT, en misschien bij uitbreiding van heel de publieke omroep zoals ze nu (dis)functioneert, zouden wij een goede zaak vinden. De consternatie rond de aanwerving door die redactie van Jihad Van Puymbroeck, een roeptoeter uit de extreem-linkse scheldfora, is nog niet bekoeld, of we krijgen al een staaltje te zien van waar dit soort redacteuren voor staat.

De tweet werd vrij snel weggehaald, maar het geeft te denken over het sfeertje dat in die redactielokalen hangt. Benieuwd ook wat Tim Pauwels, de VRT-ombudsman die haar aanwerving verdedigde, nu uit zijn duim zal zuigen. Terzijde: een tijdje geleden kreeg ik van Tim Pauwels het bericht dat mijn bijdragen voor VRT News niet in aanmerking komen wegens “de gechargeerde toon” en “het gebrek aan nuance”. Tja.

Tim Pauwels, bewaker van de goede smaak

De waarheid is gewoon, en dat voelt heel Vlaanderen ondertussen met de klompen aan, dat het woord bloemenhoeren afkomstig is uit een (misogyne) subcultuur waar vrouwen en meisjes inderdaad voor hoer worden uitgescholden als ze geen kledingstuk tot op de grond dragen of zich zonder escorte op straat begeven. Dit is geen Vlaams idioom, zelfs niet kenmerkend voor klassiek links. Nog duidelijker: dit ruikt naar moslimextremistisch taalgebruik.
En neen, ik weet niet of die bewuste tweet uit de koker van Jihad V.P. zelf komt, maar de VRT zit echt wel met een probleem, ondanks de excuses en de smoes omtrent een “misplaatste grap”. Op een redactie horen eindredacteurs, zeg maar veiligheidssluizen die beletten dat om het even wie om het even wat de wereld instuurt. Overigens, waarom moet een publieke omroep zich in hemelsnaam bezighouden met het oppoken van twittervuurtjes? Is dat een kerntaak of een bezigheidstherapie? Dus mijn gevoel: dit is geen lapsus maar een veeg teken van de euh… tijdsgeest die zich binnen de VRT zelf afspeelt.

Zoals ik vroeger al betoogde: de Vlaamse publieke omroep, zoals we haar vandaag kennen, is compleet disfunctioneel. Ze heeft zich al decennia lang gecondenseerd tot een ivoren toren van gelijkhebberig links dat, helemaal boven en afgezonderd van het gepeupel, Pravda-achtige waarheden over het volk rondstrooit. Dit kan echt niet. De doelstellingen voor de nieuwsdienst van informatie en (objectieve) duiding zijn compleet vervaagd, en tenderen steeds meer naar indoctrinatie, waarbij ons bangelijke voorbeelden van andere staatsomroepen voor de geest staan. Om niet altijd maar weer stereotype begrippen als “cultuurmarxisme” in de mond te hoeven nemen: het bloemenhoerenverhaal kenschetst de manier hoe een zelfverklaarde intellectuele elite zich minachtend en suprematistisch opstelt tegenover het klootjesvolk, dat via de media en de cultuurinstellingen moet heropgevoed worden.
Ons democratisch instinct zegt dat het hier ophoudt, en dat voor misplaatste grappen minstens verantwoordelijken ter verantwoording moeten worden geroepen. In een breder debat staat de zin en de opdracht van een publieke omroep, zoals de VRT-journalisten dat wensen in te vullen, ter discussie. Tot straks, na de koers, bloemen noch kransen.

“Vlaamse media en de hegemonie van links” is ook een onderwerp in mijn lezingtoernee “Mei ’68 – Vijftig jaar later” . Niet te missen!

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Van podiummissen naar “bloemenhoeren”

 1. Hans Becu zegt:

  Ik ben het hier 100% mee eens. Van politieke correctheid naar nieuw puritanisme, het wordt steeds erger. Sanctorum op TV, een doorbraak.

 2. miel zegt:

  “gechargeerd en gebrek aan nuance” , dat is waar ik me al jaren aan stoor als ik herval tot het aanzetten van onze openbare tv-omroep. Met dhr Pauwels hebben ze daar weer een nummer getrokken.

 3. wim van rooy zegt:

  De media en de islam: één strijd. In het Wielerwoordenboek, dat ik destijds maakte samen met Fons Leroy en Sam van Rooy, staat het lemma ‘bloemenmeisje’. Men zal er het walgelijke woord ‘bloemenhoer’ niet in terugvinden. Maar zoals Johan terecht opmerkt: het woord ‘hoer’ komt uit een andere sfeer, om de islam niet te noemen. Er werden zelfs persiflages op gemaakt in een programma als ‘Wat als?’ waarin het denigrerende taalgebruik van Marokkanen (oei!) op de korrel werd genomen. Als nu het wielrennen, dat vandaag op loffelijke uitzonderingen na in handen is van commerciële croonies, nog overstag gaat voor het politiek correcte denken, is het einde echt wel aangebroken. Maar de Vlaming slaapt gewoon voort. .

  • eddy zegt:

   Vandenhaute komt ook uit die linkse VRT-stal. Zijn uitspraak was te verwachten, net zoals het graaien, niemand kan graaien zoals een linkse, zijn sloerie met pruik (om eventjes binnen het VRT “vakjargon” te blijven) zit trouwens ook nog op de VRT het beeld te verpesten, en waarom dacht u ?.

   • Hans Becu zegt:

    Bah nee. Vdh is gewoon een rascommercant, en een stuk slimmer dan zijn VRT contractanten, die door hem gerold worden als kerstekinderen. Dat is niet zijn schuld, maar die van de VRT. Ze moeten daar maar slimmer zijn, en dat zijn ze niet. Vdh zet gewoon zijn huik naar de mainstream ideologische en morele wind die vanuit o.m de Vrt waait. PC-Imago= kassa. Dus geen me-too gehannes of seksisme. Net zoals die andere modelondernemer, Schoen Torfs. Hoofddoekjes aan de kassa ? Geen probleem bij Politiek correcte Wouter. Ook voor hem is imago essentieel, en dat bouw je op met een goede pers. En uiteraard hebben Moslims ook schoenen nodig. Allen daarheen dus. Naarmate het aantal Moslims in de samenleving toeneemt, zal de druk verhogen, en vooral via de commercie. Halal voedsel is mega business. Moslims zijn gewoon een groeiende groep consumenten, met veel jongeren. You aint seen nothing yet.

 4. Eric zegt:

  Langzaam verdwijnen dit soort zalige tradities onder de burka van een aanstormend geloof waarvoor de lafaards van links het niet alleen in de broek doen, maar waarvoor ze met open armen knielen. In HLN schreef de oud-wielrenner Sven Spoormakers dat hij zijn vrouw op een podium na een koers heeft leren kennen. Zijn beschrijving van het meisje dat hem kuste en waarvoor hij onmiddellijk viel is bijzonder erotisch (zie link hieronder). Spoormakers haalt in hetzelfde artikel een aantal andere renners aan die hun vrouw voor het eerst in de verschijning van kussend bloemenmeisje ontmoetten. Blijkbaar zijn er vooral goede huwelijken uit voortgekomen. Wellicht stuit dat laatste alle gefrustreerde moslims en moslima’s, puriteinse VRT-pruttelaars, MeToo-feministen e.a. blauwkousen of roze mutsen geweldig tegen de borst. En zij hebben het blijkbaar voor het zeggen. Ja, ook in de wielerbond.

  https://www.hln.be/sport/wielrennen/geen-bloemenmeisjes-meer-zonde-vindt-onze-man-die-zijn-vrouw-op-het-podium-aan-de-haak-sloeg~a95643bf/

 5. Taalgaardenier zegt:

  Buiten het gebruik van overbodig NederFrAnglais kan ik ditmaal uitzonderlijk akkoord gaan.
  Ik mainteneer,

 6. Marc Schoeters zegt:

  Geen enkele ideologie – al of niet overgoten met een religieus sausje – kan en zal er ooit in slagen om de aardse dans van man en vrouw tot stilstand te brengen. Het leven op deze planeet draait om eros – het diepe verlangen van twee tegenpolen om de spannende kloof tussen beide te overbruggen. “Alle lust wil eeuwigheid, diepe diepe eeuwigheid,” dichtte Nietzsche. En deze eeuwigheid heeft niets te maken met politiek correcte vroomheid of Mekkaanse doodsdrift. Het is de eeuwigheid van hier en nu. Maar de vervulling ervan zal nooit helemaal volledig zijn. Een vrouw wil een pratende dildo. Een man wil een zwijgende kut. Maar precies dat houdt het verlangen ook levend.

 7. Joop Koning zegt:

  Begin er een beetje ziek van te worden. Al dat dagelijks gezeik, natuurlijk dienen uitwassen bestreden te worden. Maar dit mag de normale omgang niet in de weg staan.

Reacties zijn gesloten.