“Ik wil mijn café terug”: er zijn nog goede redenen om in de politiek te gaan

VicMees
“We zijn blij dat ze ons vervoegen. Het was voor Christine een onwaarschijnlijke keuze voor iemand uit Antwerpen-Noord. Met Vic Mees hebben we lang gebabbeld en nu hebben we de tofste cafébaas van ’t Stad met het meest joviale hart in onze rangen.”
Met deze uitspraak begroette de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws tijdens de nieuwjaarsreceptie te Bredene twee nieuwe onafhankelijke kandidaten die op de lijst van oktober 2018 zullen prijken.
Eerst en vooral dat vreselijke gallicisme: Tommeke, Tommeke, vervoegen, in de zin van het Franse “joindre”, dat is schabouwelijk Nederlands. Men vervoegt alleen werkwoorden, geen rangen. Ooit herbergden de Vlaamse socialisten een echte taalnazi zoals ik ze graag heb, te weten Couperuskenner Marc Galle zaliger, maar dat is een eeuwigheid geleden. Nu wordt er weer vervoegd dat het een lieve lust is, bij de partij die bij elk glas cava wat hoger boven de wenkende kiesdrempel danst.

Meeuws_Mees

De wanhoop spreekt uit de blik van Vic Mees.

Over de twee verruimingskandidaten niets dan goeds. Christine Hannes is directrice van een technisch atheneum met beroepsafdeling in Deurne, waar ze o.m. een vrouwelijke (blond/blanke) Sinterklaas liet komen om heel de Zwarte Pietendiscussie van een ironische noot te voorzien. Chapeau. Maar vooral Vic Mees, zoon van de bekende Antwerp-voetballer, is een boeiend fenomeen. Hij is de uitbater van het legendarische café Kiebooms op het De Coninckplein, waar regelmatig jazzconcerten werden gehouden tot de politie de keet sloot en Vic failliet ging aan de boetes wegens overlast.

Vic zit aan de grond, en ziet maar één oplossing, wie geeft hem ongelijk: via de politiek zijn café redden. Temeer daar hij en de Antwerpse burgemeester niet de beste vrienden zijn, en De Wever de politie nogal hardhandig liet binnenvallen in de Kiebooms om er zowaar een saxofoon in beslag te nemen. Echt gebeurd. Ik ben zot van saxofoons, hun warme, rokerige zwoelte, en begrijp de allergie van het stadsbestuur tegen dat jazzcafé niet goed. Het Coninckpleintje was ooit een bruisende plek, ruige havensfeer vermengd met New Orleans-klanken en 500 biersoorten, tot de ene na de andere horecazaak dichtging om een nachtwinkel te worden. Vandaag is het vooral een sinistere trefplek voor drugdealers en klanten.

De warme moederpartij
Moerman
De partijpolitieke zijsprong van Vic Mees zie ik in het verlengde van wat zich vandaag weer afspeelt aan politieke benoemingen. Twee gebuisde VLD-politicae (zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw, en o zo blauw), te weten Fientje Moerman en Annemie Turtelboom, krijgen nu via de partij de job van hun leven, respectievelijk dus rechter van het Grondwettelijk Hof en lid van de Europese Rekenkamer. Daar zitten ze gebeiteld tot aan hun pensioen, dat uiteraard zal berekend worden evenredig hun vorstelijk salaris. Iedereen is het er over eens dat ze die job niet gekregen hebben omwille van competenties, maar dat doet er niet toe.
Door het feit dat alle partijen hetzelfde doen en dat die benoemingen, straffer nog, het voorwerp vormen van deals tussen partijen, houden ze elkaar de hand boven het hoofd. De N-VA, die ooit beweerde dat ze voor een “andere politiek” ging, niet uitgezonderd. Gewezen spoorbaas Marc Descheemaecker werd in 2014 de nieuwe voorzitter van De Lijn, dankzij zijn N-VA-partijkaart, idem dito overigens voor de niet meer verkozen Frieda Brepoels die een zitje in de raad van bestuur kreeg. Ik noem nu maar die twee, omdat Jean-Marie Dedecker sinds zijn etentje met Bart De Wever en Theo Francken dat vermoedelijk niét meer zal doen.

Ook binnen de partijen wordt er aan uitgebreide tewerkstelling gedaan en is er ruim geld voor jobcreatie, dankzij de partijdotaties. Voor poetsvrouwen, dactylo’s, parlementaire medewerkers, maar ook intellectuelen die eindelijk onderdak vinden, andermaal: wie neemt het hen kwalijk. Schrijver-filosoof Joachim Pohlman heeft een baantje als woordvoerder/communicatiestrateeg bij de N-VA. Niemand ziet daar een probleem in, ik allerminst. In Vlaanderen is een filosoof niks waard, dus probeer je in het onderwijs te gaan, een mediajob te versieren, of in een partij carrière te maken zolang die maar niet Vlaams Belang heet. De partijpolitieke optie biedt het voordeel dat er echt levenslang voor je gezorgd wordt, dat je geen politie op je dak krijgt wegens overlast of geen rechtszaken wegens inconveniënte ideeën.
Maar bij Vic Mees is het existentieel, want wat is nu een cafébaas zonder bier of een saxofonist zonder instrument. Er zijn nog goede redenen om in de politiek te gaan, en dat zijn er twee. Wanhoop en razernij lees ik in de anders zo zachte ogen van Vic, dat kersvers wit/rood konijn, bekijk die foto. Hoe diep moet je zitten om handjes te schudden met zo’n bende losers. Tot in de hel wil hij gaan, wat zeg ik, tot in Bredene. Het doel heiligt de middelen, en die in beslag genomen saxofoon heeft bij mij de klik opgeleverd dat, als de politiek ons misbruikt, wij dan maar hetzelfde moeten doen met haar.
Een oer-Vlaamse strategie me dunkt. Naar Pieter De Coninck is dat plein vernoemd hé, vergis u niet.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

41 reacties op “Ik wil mijn café terug”: er zijn nog goede redenen om in de politiek te gaan

 1. Hans Becu zegt:

  Vlak na de verkiezing van Dewever wou Behoud de Begeerte, met o.m. Kriestien Hemmerechts, als tribuut aan dichter Herman het koningspleintje omdopen tot Herman de Coninckplein. Zeer goed wetende dat de stad andere plannnen had om de dichter te eren. Je weet, behoud de begeerte is de kazemat van de linkse Vlaamse culturo, die twee kenmerken combineert : hij denkt nog altijd dat Claus de Nobelprijs gaat winnen, en hij heeft een viscerale haat tegen Dewever. Dat omdopen was pure pesterij en provocatie van een stel progressieve short people. Sanctorum haalt hier geen beter niveau. Ik vermoed dat Mees zich aan de wet moet houden zoals iedereen. De kroeg van Yasmine Kherbache doet dat, en die is nog open. Kherbache onderhoudt uiteraard uitstekende relaties met Dewever. Acta Sanctorum lijkt hoe langer hoe meer op een rancuneuze roddelgazet. Het nieuwsblad is beter. En Vic Mees, zoon van (een goede voetballer, zowat honderd jaar geleden) kent allang geen kat meer, en cafe Kiebooms nog veel minder. Je moet Domme Tom heten om daar nog meerwaarde in te zien. Socialistische intellectuele inteelt in combinatie met zielige nostalgie. Waar is La Esterella ?

 2. eddy zegt:

  Turtelboom lid van de Europese Rekenkamer ? “Iedereen is het er over eens dat ze die job niet gekregen hebben omwille van competenties, maar dat doet er niet toe.” Gelukkig is het ironisch bedoeld. Juist, ’t zijn weer twee vrouwen waar geen land mee te bezeilen viel, zakkenvullertjes zonder weerga, och ja Freya en Johan van de soskes mag ik niet vergeten. Men zorgt in het politieke landschap zeer goed voor elkaars portemonnee.
  Geef toe, Turtel kan niet rekenen, zie maar de Turteltaks. Net zoals de sossen trouwens, rekenen gaat goed voor eigen zak, en om de zwaar belaste zuurverdiende centen uit de zakken van burgers te halen. Ten voordele van de bruintjes, oostblokjes en de zwartjes. Hun nieuwe kiespubliek, maar ondertussen worden wij vluchteling in eigen land.

 3. Greta Troubleyn zegt:

  Zielige ventjes, schrijven zo kle(i)ntjes
  kleine pietjes, vervangen door pen.

  Pennenlikkers, notenkrakers,
  spuwen braken, verzaken die pen.

  Kleuren , klanken, klinken,
  Schenken, Ongezien, Adembenemend,
  O……
  Kandinsky
  Sky in dank Vers la voix inconnue I9I6

 4. Marc Schoeters zegt:

  Het kost mij geen enkele moeite om het toe te geven: Koen Meulenaere – aka Kaaiman – was vandaag op de roze bladzijden van de enige échte kwaliteitskrant in dit land – De Tijd – weer eens absoluut superieur. Hoe echt en terecht kwaad kan die man schrijven! Hoe schoon is terechte verontwaardiging – als deze bovendien intelligent wordt verwoord! Ik heb er als volbloedige alfavent geen enkel probleem mee om over Koen Meulenaere – aka Kaaiman – te zeggen: il est de ma hauteur. En daarom ga ik die vent hier nu ook citeren – wat ik zelden of nooit doe. Ik hoop dat de politiek correcte vijgen er iets van leren – al maak ik me daarover niet al te veel illusies. Mijn wapenbroeder Kaaiman schrijft over Wouter Van Besien: “Wie wil zo’n sukkel als burgemeester van een wereldstad? Die wil je toch niet eens in het districtsbestuur, of als plaatselijk agent van de mutualiteit? Meyrem Almaci is een te duchten outsider, als verantwoordelijke voor het debacle van de kartellijst. Tegen alle waarschuwingen van verstanderigere partijleden in, en tegen de aanwijzingen van een peiling in, drukte ze een beslissing door die na minder dan drie maanden een ramp bleek. In een normale partij stapt iemand die uit koppigheid zo’n flater begaat op.” Maar dat is het precies! De Antwerpse “groenen” zijn géén normale partij. Zij zijn een bende hypocriete idioten! Zij vormen “samen” een aanfluiting van elk verlicht denken of handelen. Zij zijn een misbaksel uit de oven van de “multiculturele” potpourri. Zij vormen een “clear and present danger”. Zij lijken in geen velden of wegen op de echte ecologische beweging die bijna veertig jaar geleden in het leven werd geroepen. Helaas – ik weet er alles van. Echt – alles. Wie zich nu in Antwerpen “groen” noemt – is een donkerroodbruin afkooksel dat alleen uit is op eigen gewin. Sinds de machtsovername dertig jaar geleden van Mieke Volvo en Meneer Cordon Sanitaire – met in hun kielzog de islamitische trekpoppen – is het echte groene gedachtegoed in Antwerpen morsdood. De “groenen” in Antwerpen zijn de levensvijandige handlangers geworden van het vrije en diverse leven op deze planeet. Het is doodgewoon een zootje cryptokatholieken, (on)cultuurmarxisten en antisemitische kopvodpropagandisten. En ik kan het weten. Echt. Ik was een van de mensen die bijna veertig jaar geleden de beweging “Anders Gaan Leven” hebben opgericht. Leven de hedendaagse Besienen en Almaci’s – die zich “groenen” durven te noemen – “anders”? Nee. Zij zijn een aanfluiting van en een verraad aan het oorspronkelijke diepgroene project. Wie écht groen is – en dus vóór veelzinnige vrijheid & veelvoudige natuur houdt niet van woestijngodsdiensten. Groen gaat nooit of nimmer samen met geloof in een of ander saharagodje. Begrepen Almaci – jij die je bakkes houdt over de gelovige fundamentalist Erdogan? Begrepen Van Besien – minkukel uit het gat Bonheiden – die uit plat politiek opportunisme de hoofddoek wil invoeren achter de loketten van mijn vrije geboortestad? Sinds wanneer bekommeren de materialistisch ingestelde mohammedanen zich om de natuur of het milieu? Retorische vraag. Van Besien – wat ben jij een populistische klootzak! Stemmen winnen bij mensen die absoluut zweren bij een hoofddoek en bij een Volvo of Mercedes of BMW. Don’t give me that hypocrite shit! En een welgemeend fuck you – jij en die dubbelgepaspoorte Erdogan-del Almaci. Jullie onderschatten de echte Sinjoren – goddeloos en opstandig van nature. Wij gaan jullie dit jaar een welgemeende en weldadige toek op jullie schijnheilige bakkes geven! Jullie gaan groen zien van ellende!

  • Hans Becu zegt:

   Welke tijd was dat, Marc ? Graag de datum. Die moet ik inkaderen. Het toppunt is dat o.m. De groenen, die altijd de mond vol hebben over “de rechtsstaat” blijkbaar geen enkel probleem hebben met de permanente verkrachting ervan door de aanwezigheid van illegalen. Ze beseffen niet eens meer dat illegalen eigenlijk de wet stelselmatig en bewust overtreden. Erger nog. De overheid die de wet wil handhaven wordt afgeschilderd als een bende dictatoriale criminelen. Op weg naar de totale zelfvernietiging dus. Nu er nog een aantal”burgerplatformen” o.m olv Alexis De Swaef, Mensenrechtenliga, systematisch de politieacties via lekken ondermijnen zijn we weer een stap verder richting burgerdemocratie-anarchie. Ook hier worden deze activisten als nobele ridders voorgesteld, terwijl ze eigenlijk de bak in moeten wegens ondermijning en sabotage van de werking van het gerecht.

  • Greta Troubleyn zegt:

   Dag Schoeters,

   Schoeters met toeters,
   toeters en bellen,
   retteketet, schelt zijn Trump pet (u lees oe).

   Klokkend en kolkend,
   luidend, duidend,
   z’n helse, rebelse, klokkenspel.

   Liters & liters, lieter???
   Pallieter van Toekestad.

   Liters & liters…,
   klokkend kolkend,klinkend…pfft
   klokkend,kolkend,klinkend….pfft, sst shit…

   Felix met kater
   O, Timmer ’s man,O Timmer
   Juffra Symphorosa besproeit oewen hof
   groetjes van Juffra Symphorosa & Felix Timmermans .

   Gevaarlijk de mensen die beweren ALLES te weten!!!!
   Zeg liever “Ik weet er IETS van en DA’S NI NIKS.

   Wouter Van Besien zou een goede burgervader zijn voor een middelgroot dorp of stad, maar zeker niet voor een stad als Antwerpen…Maar dat weet hij zelf wel waarschijnlijk?

   PS: Sanne Huysmans met “Rafelen” heeft me zeer aangenaam verrast, wauw, wat een kwalitatieve en virtuoze taalvaardigheid. Moest onmiddellijk aan Bruno Schulz “de kaneelwinkels & sanatorium Clepsydra” denken. Alleen is haar tekst gemakkelijker leesbaar voor een simpele ziel.

   Doeda doeda, goe, toedeloe

   • Hans Becu zegt:

    Schoeters denkt mss. dat bij alles weet, maar ik kan voor ons aller zieleheil alleen maar hopen dat U niet denkt dat u kan dichten.

   • Danny De Walt zegt:

    Het doet me denken aan Paul Van Ostaijen met Boere-charleston. Ook mooi is Huldedicht aan Singer, een gedicht met als onderwerp de naaimachine van het merk Singer. Vroeger waren het dan nog van die trapnaaimachines. Het bedrijf bestaat nog steeds, Singer België werkt nu zelfs samen met Colruyt.

  • Eric zegt:

   De vlaggen van Arabische staten hebben groen als grondkleur en dat groen verwijst naar de Islam. Volgens de overlevering was groen overigens de kleur van de profeet, al voerde hij oorlog onder zwarte banieren, net zoals later IS. Het groen van de islamofilie is dus het enige groen dat de partij van Almaci terecht in het vaandel voert. Het is het groen van de hoop voor de moslims, dat in pekzwart voor alle anderen, de kafir en de dhimmi’s, zal verkeren.

 5. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/winteruur/3/winteruur-s3a44/
  Fred voor burgemeester! Met zijn nieuwe partij ‘in rep en roer’ met de kleur van Irish coffee 😀

 6. Eric zegt:

  Burgemeester van de nachtkroegen, meer is hij niet waard. Als al die celebrities, de kunstenaars van het zware leven (met ellenlange cijfers vóór de nul op hun bankrekeningen), de professionele zuipschuiten en uit-de-nekkletsers eens voor een keer eerlijk en openlijk zouden zeggen wat ze écht over de gang van zaken denken, dan zouden ze persona non grata op televisie worden, de koning zou hun ridderkruisen weer afnemen, geen journalist zou hun deurmat nog betreden, geen kunsthandelaar zou nog een werk van hen kopen. Dus zwijgen ze, incasseren ze, zuipen en kletsen ze verder uit de nek. Ik ben ze zo beu, zo kotsbeu, mevrouw…

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Ze hebben het beest dat in ons huisde weggejaagd,
   zodat we nu levenloos moeten toezien
   hoe in deze welvaartsstaat de harten slaan
   op het ritme van de haat,
   hoe alle deuren worden gegrendeld,
   hoe onze oren worden gestopt.

   En wij, gelovig en geduldig, hunkeren ons lam
   en knikken maar en slikken maar.

   Ze hebben het beest dat in ons huisde weggejaagd,
   ze hebben ons in bunkerhuizen opgesloten
   en zovele lieve leugens verteld.

   (Marcel van Maele, 1931-2009)

   • Eric zegt:

    Hij vergat twee letters. Dat was eerlijker geweest.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Tja, het stukje van JS over Vic Mees was ironisch bedoeld. Ik eveneens met mijn post van Fred Bervoets. Ik vind hem wel sympathiek, zag hem meermaals met een boog schieten in het park aan Floraliënlaan. Recht in de roos. In “kon. wipmij”. Natuurlijk keek hij wel eens te diep in het glas, samen met zijn maat Marcel. Welke artiest doet dat niet?
    Van Maele kan je moeilijk politiek correct noemen. Hij was in zijn tijd rebels, schreef poëzie gericht tegen de maatschappij. Dat moet je eens aan Marc vragen. Hij zal wel zijn poëzie beter kennen.

 7. Hans Becu zegt:

  Christel
  Sorry hoor, maar ik heb niet veel op van de zelfverklaarde progressieve artistieke bohemiens a la Robbe de Hert, Marcel van Maele, Bert Verhoye, JP van Rossem en zijn maatje Jan De Corte, Hilde van Mieghem, et j en passe. Ze hebben een drankverbruik, een grote muil en een pak pretentie die omgekeerd evenredig zijn met hun intellectuele diepgang. Verbazend toch dat die mensen zo vaak de pers haalden, en als representatief voor progressief Vlaanderen neergezet werden. Het is dus geen toeval dat er van die linkse politieke progressieve “Sien” in Vlaanderen niet veel meer overblijft, want ineengekacheld door de Mei 68 houtworm. Het debacle van Samen is geen toeval. De wereld is groter dan Zurenborg, de Roma in Borgerhout en t keuningplentje met cafe kiebooms.

  • Eric zegt:

   Klopt. Ik wacht nog altijd op het eerste persinterview met één van deze artistieke ‘grootheden’ waarin de waarheid omtrent het nieuwe barbarisme aan het licht wordt gebracht. Op Van Maele na, die dood is en die misschien de waarheid zou gezegd hebben moest hij nog leven, representeren bovenstaande namen de brallerige, afgelebberde bourgeoismentaliteit van verenigd klein-links. Je vergat er trouwens nog één te vermelden: Wout Vercammen, notoir drankorgel, zowat in alle cafés van het Antwerpse tot laat in de nacht irritant eregast, net gestorven.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Grote schrijvers zoals Hemingway en Bukowski waren geheelonthouders , zeker?

 8. Ines zegt:

  Ik heb zo de indruk dat de goede peilingen voor Groen veel mensen nerveus maken. En terecht. Zonder de cynische wetmatigheid dat wie hier Staatssecretaris van Asiel krijgt gegarandeerd de populairste politicus wordt en daarmee de sterkhouder van de partij(vraag maar aan Maggie) zou de N-VA veel minder noten op haar zang hebben. Alle beschadigingsoperaties ten spijt, behoort het tijdperk dat de loon-en weddetrekkenden zich bleven vergapen aan het charisma van De Wever bijna tot het verleden. Inzoomen op het al dan niet gebruik van het Standaardnederlands door politici is natuurlijk vermakelijk wanneer we DagdagelijkS om de oren worden geslagen met germanismen en het zo bij n-va’ers populaire Nederengels. En helemaal hilarisch wordt het wanneer ze zich als kunstcritici gaan gedragen. Een volledig subjectieve en bijgevolg te negeren ingeving mijnerzijds (en ook een beetje van de onnavolgbare H.Camps): ALLE kunst is per definitie links.

  • Fend zegt:

   Hoezo wanneer ze zich als kunstcritici gedragen ? Geef eens een voorbeeld.

   Nonsens, kunst is per definitie a-politiek.

   • Ines zegt:

    Niet de echte kunstcritici uiteraard, maar de rechtse lezers die hier geregeld elke kunstenaar aanvallen omdat volgens hen kunstenaars alleen maar waardering verdienen indien ze publiekelijk aangeven dat ze het zogenaamd conservatief-rechts aanhangen en/of het zogenaamde poco-denken gaan afvallen.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Ja inderdaad. Ben dat zo beu, hoe ze elke schrijver, dichter of kunstenaar ineens in een politiek hokje stoppen, omdat ze toevallig niet beantwoorden aan hun (rechtse) beeldvorming en meteen hun zegje moeten doen (zoals ineens alle ‘bohémiens’ op een hoopje te gooien)…zucht. Ikzelf heb een boontje voor artiesten, vooral poètes maudits. Het heeft hoegenaamd niks te maken met politiek maar met mijn drang naar vrijheid en mijn passie voor kunst (beeldende en woord-). De dualiteit tussen de individuele vrijheid en de eisen van de maatschappij vind je ook terug in hun poëzie.

   • Eric zegt:

    Mevr. Van den Maegdenbergh, ik heb verscheidene van die zo door u bewonderde artiesten gekend. Ik zou u aanraden uw bewondering op te bergen, want ze zijn deze niet waard. Er is geen sector waar jaloezie, afgunst, egoïsme, egocentrisme en hebzucht zo’n grote rol spelen dan het artistieke milieu. Lees eens een goed boek over Picasso, bijvoorbeeld dat van zijn kleindochter Marina. Ik deelde ook ooit uw bewondering maar ben daar na een aantal reality-checks voorgoed vanaf gekickt. Zoals ik ook afgekickt ben van mijn adoratie voor bepaalde filosofen (ik las vandaag Maarten ’t Harts weergaloze en weinig genuanceerde afrekening met de westerse filosofie. In één woord: ‘Schitterend’!).

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Tja, Picasso…wat ’n voorbeeld. Zijn levensverhaal is me bekend. Een schepper én vernietiger. Dreef zijn vrouwen tot de rand van de waanzin. Twee van hen pleegden zelfmoord. Je kon ook van zijn doeken afleiden, hoe de relatie met zijn muze(n) verliep. Daarom ga ik niet alle artiesten over dezelfde kam scheren. Marc Chagall bijvoorbeeld – een van mijn lievelingskunstenaars – hield enorm veel van zijn vrouw Bella. Hij schilderde prachtigste liefdestaferelen. Félicien Rops. De schalkse flierefluiter, berucht om zijn erotische tekeningen, werd tot op zijn sterfbed gesoigneerd door de maîtressen en zusjes Duluc. De dichter Rainer Maria Rilke, die op amoureus vlak niet moest onderdoen voor de temperamentvolle Picasso, stond bekend als een gentleman.
    Alsof politici vrij zijn van egoïsme, afgunst en hebzucht. Nee, geef me maar een artiest. Iemand die goed overweg kan met een pen(seel) én vrouwen :-).

   • Eric zegt:

    Over Rilke ben ik het met u niet eens – dat is een producent van zweverig gezwets en op liefdesgebied zeer middelmatig (lees daarover Claire Goll) – wat Chagall en vooral Rops betreft: daarin kan ik u bijvallen. Maar geeft u nu toe: al die lallende tooghangers die hierboven ergens werden vermeld halen het niet eens bij een Seurat. Ze waren beter bij de vuilkar begonnen, dan hadden ze iets nuttigs gedaan.

  • Eric zegt:

   Zo u geneigd bent anderen op taalfouten te wijzen kan u beter eerst uw eigen Nederlands aan een grondig onderzoek onderwerpen. Maar ja, het behoort tot uw arrogante trekjes om anderen gebreken te verwijten die uzelf in hoge mate, en wellicht onbewust, cultiveert. A propos: iemand die een portie drek, al dan niet in de vorm van Camps, hoogacht kan ik als beschaafd en ontwikkeld mens écht niet au sérieux nemen. Het spijt me.

   • Ines zegt:

    Eric
    U moet uzelf niet zo opwinden over alles, is echt niet gezond. Ga anders wat anders met Becu doordrammen over onhaalbare rechtse utopieën. En wees maar zeker dat ik mr.S op een taalfout zal wijzen als hij hetzelfde doet om een politiek andersdenkende te willen tackelen. In zijn blogtitel nota bene. Mij storen taalfouten -uitgezonderd dt-fouten- totaal niet, ik ben dan ook geen lerares Nederlands en dit is hier een discussieforum en geen taaltoets.

   • Eric zegt:

    De hardnekkigheid waarmee u vasthoudt aan uw politieke links-rechtsopdeling van de mensheid is bijzonder vermakelijk en getuigt van uw weinig paradoxale, dus weinig realistische geest. Het is zo dat de partijen die zich links framen een in werkelijkheid ultrarechtse koers varen. Ik heb het dan over die partijen die een mensonterende, vrouwvijandige, homofobe en in de kern parasiterende oorlogsideologie promoten en deze met alle middelen binnenhalen en steunen.

 9. Hans Becu zegt:

  Christel VDm
  Ze zouden kunstenaars niet een een politiek hokje stoppen als ze daar zelf niet constant inkropen door hun eigen domme uitspraken, ruikend naar de mottenballen van Mei 68. Zoals Tom Lanoye, of windbuil Tom Barman, en vele andere. Tom heten lijkt overigens zo langzamerhand een probleem te worden. Wie zich als vrijdenker voordoet, en eigenlijk een soortement Groenlinkse stereotiep is, is geen vrije geest. Hun corebusiness is op Dewever kappen. argumenteren doen ze allang niet meer. Ze lijken wel de PS en de syndicaten: een stel verkrampte reactionairen. Dewever lacht zich een kriek, maar dat kan ik niet helpen.

  • Eric zegt:

   Wie zich links noemt hoeft niet te argumenteren, mijnheer Bécu. Wist u dat niet? ‘Linksen’ hebben hogere morele standaarden, zoals Tricky Tom Meeuws onlangs in Terzake stelde. En wanneer je moreel superieur bent hoef je niet te argumenteren, want het morele gelijk is sowieso het enige gelijk dat telt. Alle andere vormen van waarheid, en de werkelijkheid zelve, werden al lang geleden door het postmodernisme afgeschaft. Dus waarom nog op basis van bevindingen en feiten argumenteren?

   • Hans Becu zegt:

    Just. Vervang het argumenteren door het moraliseren, en de feiten door dogma’s en je bent links, progressief, ruimdenkend. Wij zijn de weg, de waarheid en het leven. Ik ga ze zowaar op mijn ouwe dag nog missen, de pastoors van ooit. Een aantal had tenminste nog enige vorm van zelfkritiek en vatbaarheid voor kritiek. De linkse pastoors van nu zijn gewoonweg geïslamiseerd, letterlijk en figuurlijk. Verkrampte bende.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   De column van vandaag op Visionair België gelezen?
   PS. Wees gerust, ik heb totaal niks met Tom(men) en ‘lallende tooghangers’.

 10. Hans Becu zegt:

  Ines. Alle kunst is links. Wat een giller. Camps met zijn sartre truitje. Wat je niet snapt is dat links puur establishment is geworden. Links is achterhaald collectivisme. Het wordt in dit opzicht tijd dat er na de de denazificering een demarxisering opgestart wordt. De apologeten van Mao en Stalin komen dankzij de progressieve linkse intelligentia veel te makkelijk weg met hun schandelijke collaboratie.

  • Ines zegt:

   Demarxisering? Dat woord bestaat niet eens. Het is niet omdat U dure woorden uitvindt dat ze ook daadwerkelijk iets van gewicht bijbrengen aan uw gebrabbel. Wat hebben Crombez of Almaci te maken met Mao of Stalin? Maar wel altijd als door een wesp gestoken reageren als iemand bedenkelijke historische parellen ontwaart in het discours van de rechtmatige erfgenamen van de echte collaborateurs. Dat ongeneerd blijven verspreiden van alternatieve waarheden door rechtse kwakzalvers zoals u, zal op lange termijn de afgang van rechts betekenen.

   • Hans Becu zegt:

    Ik vind een woord uit, inderdaad. Dat ik het moet doen, is het bewijs van de stelling : leg maar eens de stapel boeken over de misdaden van het Nazisme naast die van het communisme, en meet het verschil.
    En de linkse alternatieve waarheden hebben hen alvast hier en nu de das omgedaan. Vraag maar aan Wouter en Tom. Voor de rest moet U zich toch eens verdiepen in wat rechtse zakken cultuurmarxisme noemen. Daar hebben Almaci en Crombez alles mee te maken.

 11. Eric zegt:

  ‘ALLE kunst is per definitie links’. Als je zoiets uit je toetsenbord kan krijgen, ja, dan… Ze snapt echt niet wat links en rechts is, dat in de eerste plaats. Tweedens begrijpt ze niet dat kunst sowieso amoreel is, dus buiten het plaatje van de moraal valt (iets wat natuurlijk voor linkse pastoors en nonnen moeilijk te begrijpen valt). Morele kunst is slechte kunst, iets van het niveau van Phil Bosmans. En linkse kunst is bovendien niet alleen slecht maar ook gevaarlijk. Voor mensen als Ines en de stalinisten is alles wat van hun zogenaamd linkse richtlijntjes afwijkt per definitie kapitalistisch, bourgeois en dus rijp voor het Goelaglimbo. Ik heb dat soort mensen liever niet in mijn buurt.

  • Ines zegt:

   De kans dat er überhaupt levende wezens (opblaaspoppen en mechelse herders tellen niet mee) in uw buurt verblijven acht ik ook bijzonder klein.

 12. Ines zegt:

  U bent begonnen met mij arrogante trekjes toe te schrijven en dan doet u er nog een schep bovenop door er de goelags bij te sleuren. Te zot voor woorden. Het is algemeen geweten dat rechtse mensen gewoon vatbaarder zijn voor allerhande complottheorieën
  en dus is het overal zien opduiken van goelags gelegen in het verlengde van hun vaak paranoïde gemoedstoestand. Ik ben volwassen en doorleefd genoeg om daar begrip voor te kunnen hebben. Maar gratuite uithalen als zou ik arrogant zijn, laat ik niet passeren. En dan, ja, lijkt een reactie die ’s avonds in het heetst van de strijd wordt geplaatst nu harder dan bedoeld was, en doet eigenlijk wel afbreuk aan de persoon die ik in wezen ben.

 13. Eric zegt:

  Fantastische laatste zin. De persoon die u in wezen bent. En door mij doet u daar afbreuk aan. Komaan, niet ik heb uw arrogantie uitgevonden, die heeft u zélf ontwikkeld. En plotsklaps schrikt u van uw eigen arrogantie, en dan is het een ander die uw schone zieltje heeft besmeurd. Volgens mij lijdt u aan een wankel zelfbeeld. Met uzelf in het reine komen is echter uw taak, niemand anders kan u daarbij helpen.

Reacties zijn gesloten.