#Je suis un trol: een proper internet is de dood van de democratie

Door de discussie rond de aanstelling van Jihad Van Puymbroeck tot redactrice sociale media bij de VRT, en anderzijds de Miss België-verkiezing van een dame met Filipijnse looks – twee topics waar ik met veel plezier een bijdrage toe leverde- is in een paar dagen tijd het woord trol gemeengoed geworden. De benaming voor een persoon die op de sociale media gemene meningen ventileert, discussies verstoort, mensen tegen elkaar opzet, controverse uitlokt, polariseert, beledigt, provoceert.
Het zijn de etters van het internet die elk fatsoenlijk debat smoren. Hier en daar hoor ik dat ze tot een “leger” zouden behoren van webgestuurde propagandisten die opzettelijk en gesynchroniseerd verbale terreur zaaien, nepnieuws verspreiden en reguliere fora willen destabiliseren. Dat is mogelijk. Maar ik ken toevallig een paar lieden die helemaal aan de trol-beschrijving beantwoorden en voor zover mij bekend niét tot een propaganda-afdeling behoren van een partij (de N-VA?), een regering (Poetin? Trump?) of een of andere maffieuze organisatie.

De trol volgens Tolkien (“In de ban van de ring”)
Hoewel het woord “trol” afgeleid schijnt van het Engelse to troll (vissen met een boot en een lokvisje daarachter, het beeld van uitlokken dus), is er vooral de associatie met de trollen uit de Scandinavische folklore, zijnde oerlelijke, kwaadaardige wezens die het geluid van kerkklokken niet konden verdragen en daarom ver van de beschaving werden gehouden. Geloof in hekserij speelde ook een rol, het ging om marginaliteit en uitsluiting van “rare” mensen. Helemaal terzijde: Adolf Hitler (jep, alweer een reductio) voelde zich geroepen om de wereld te bevrijden van de trollen die in het Jodendom geïncarneerd waren. In een minder ver verleden karakteriseerde een weldenkend man als Karel De Gucht leden van een bepaalde partij als “mestkevers”. De tegenstander als ongedierte, het is een oud verhaal dat meer zegt over de tegenstander dan het ongedierte.

“Zorgwekkende persoonlijkheidsstoornissen”
Sinds 1 januari is in Duitsland de Netzwerkdurchsetzungsgesetz van kracht, letterlijk: de netwerkhandhavingswet. Die verplicht sociale media maatregelen te nemen tegen “haatzaaierij en opruiing” op hun platformen. Het idee komt uit de koker van de sociaal-democratische minister van Justitie, Heiko Maas, die vooral de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) viseert. Het komt erop neer dat sociale media als Facebook, Twitter en Youtube preventief boodschappen moeten verwijderen indien deze mogelijk “opruiend” zouden zijn. Zonder mogelijkheid van beroep. De lastige angel van de censuur van staatswege wordt daarmee vermeden: Facebook moet zelf het vuile werk opknappen, op straffe van monsterboetes.

Dat brengt ons terug naar de trollenkwestie en de jacht op zogenaamde haatzaaiers. Vreemd genoeg worden niet in de eerste plaats fundamentalistische haatprekers geviseerd en jihadisten (no pun intended, mevrouw Van Puymbroeck), maar het soort internetgebruikers dat zich daar met emotie tegen afzet. De querulanten dus. De baseline is, dat dit soort onfatsoenlijke mensen fundamenteel ongeschikt is voor het debat en misschien wel aan een afwijking lijdt. Is de trol wel een gezonde soort? Onlangs probeerde een team van Canadese onderzoekers te bewijzen dat trolgedrag op het internet vaak samengaat met zorgwekkende persoonlijkheidsstoornissen, die neigen naar “sadisme en psychopathische kenmerken”. De trol is dus geen deelnemer aan het forum, hij is een zieke.
Die stigma’s vind ik een zorgwekkende evolutie, en u begrijpt waarom: als mens met een slecht karakter, nooit te beroerd voor een provocatieve uitspraak, voel ik me aangesproken. Wat de filosoof Foucault schrijft over discipline, normaliseringsdruk en neiging om het “abnormale” te isoleren (o.m. via de psychiatrie) is ook van toepassing op dat trollengedoe. Het was eerst een scheldwoord, nu wordt het langzamerhand een juridisch begrip, en straks de naam voor een geestesziekte. In een later stadium komt dan vast de farmaceutica te hulp, om het breed aanbod van anti-depressiva en tutti quanti nog te verrijken met aangepaste medicatie. Een pilletje tegen trolitis, mijnheer?
De oneindige vrijheid die het internet ons biedt, -laten we wel wezen, dankzij de zakenmodellen van Facebook en Twitter die gewoon zo veel mogelijk verkeer en dus zoveel mogelijk adverteerders willen genereren,- is onhoudbaar omdat de politieke macht, die doorgaans de vrije markt ondersteunt, er geen vat op heeft. Dus zal er een (zelf)regulering komen. Eerst zullen de meest flagrante excessen van “haatzaaierij” aangepakt worden, maar nadien ook de meningen en expressievormen die al te ver van het centrum liggen. De democratie wordt versmald tot consensusdemocratie, het nette keuvelen van beschaafde mensen die elkaar vooral niet willen bruuskeren. Politici en journalisten onder elkaar bijvoorbeeld, met figuren als Joël De Ceulaer, enthousiast vervolger van “rechtse trollen”. Dit laatste als zoveelste uiting van de stille, verkrampte haat vanwege de broodjournalistiek tegen lieden zonder perskaart die het zich permitteren van zomaar hun mening publiek te maken.

Terwijl, ach. Had het internet toen bestaan, Socrates zou vermoedelijk een trol geweest zijn, Nietzsche zeker. Lastige querulanten, de ene een opruier en straatstalker, de andere een ongeneeslijke misantroop en producent van ongemakkelijke aforismen, verre voorbodes van de tweet. Geen van beiden was “normaal”, anders hadden we geen Platonische dialogen gehad, noch de prachtige bladzijden uit “Die Fröhliche Wissenschaft”. Het idee om de openbare polemiek, die vandaag voor een groot deel via het internet verloopt, van zo’n figuren af te schermen, –al is uiteraard niet elke twitteraar een Socrates of Nietzsche-, is effectief een censuurmaatregel, een vorm van hygiëne die dodelijk is voor de rijke bacteriënpopulatie in de ingewanden van deze samenleving.

Om die reden ben ik absoluut tegen een trollenverbod. Of het kan misschien wel een geuzennaam worden. Daartoe kan het trollisme geperfectioneerd worden, met meer body, ideële finesse en rijker taalgebruik, u voelt me komen: scheldstages en uitlok-trainingen alhier tegen betaling. Niet dat we Karel De Gucht en Joël De Ceulaer daar blij mee maken, maar hoe triest zou die ambitie zijn.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, trollig, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

23 reacties op #Je suis un trol: een proper internet is de dood van de democratie

 1. hans becu zegt:

  Ik word nogal eens een keer als trol aanzien, dus ben ik zeer opgezet met deze bijdrage. Sans blague, je hebt gelijk : het stinkt naar censuur, en het doet me denken aan de psychiatrie in de USSR onzaliger gedachtenis. En ere wie ere toekomt : dit is de enige blog waar ik nog niet ben afgezwierd door de censor. De rest van de fora zijn gesloten.

 2. Eric zegt:

  Het komt zover dat gans Europa een instelling voor psychisch zieken wordt en dat je de gezonden van geest in de sanatoria zult kunnen gaan bezoeken. Om het zover te doen komen zijn een ayatollah Khomeiny of een Erdogan niet nodig, madame Merkel volstaat ruimschoots. En de rest zal wel volgen.

 3. Johan Verleye zegt:

  Die vermelding van Socrates, Plato en Nietzsche als zijnde trollen avant la lettre vond ik wel leuk. Zo had ik het nog niet bekeken, maar de redenering klopt wel. Ik haast mij er hier nog even Copernicus (“De aarde draait rond de zon.” => Hoe gek kun je zijn?) en Darwin (“Niet alle wezens zijn door God in hun huidige vorm op één dag geschapen.” => Gaan we een beetje de bijbel in twijfel trekken, ja?!?)

  En nu we toch filosofisch bezig zijn en aangezien de wiskunde volgens mij een gewaardeerd onderdeel is van de filosofie, volgt hierna dan de stelling van Verleye:

  “In een door links gedomineerde of gecontroleerde maatschappij, neemt het trollengehalte van een persoon toe naarmate zijn of haar ideeën zich verder naar rechts van die van het politieke centrum bevinden. De weerstand van links is dan recht evenredig met de afstand tot dat centrum.
  In een door rechts gedomineerde of gecontroleerde maatschappij, neemt het trollengehalte van een persoon toe naarmate zijn of haar ideeën zich verder naar links van die van het politieke centrum bevinden. De weerstand van rechts is dan recht evenredig met de afstand tot dat centrum.”

  Ik slaag er vooralsnog niet in de tekst van mijn stelling in een wiskundige formule te gieten, maar ik werk eraan.

  • aghasee zegt:

   Goed bezig, echter; volgens mij hoort er nog een factor doorheen gemengd te worden: hoe meer “verdraagzaamheid” (Paula D’hondt) en/of “tolerantie” (de huidige SJW-millennials) er doorheen geroerd, hoe INtoleranter tegenover “afwijkende” meningen.

   • Johan Verleye zegt:

    Heer Aghasee,

    U levert een verdienstelijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek; wellicht is dat incorporeren van de factor ‘tolerantie’ een finetuning van de algemene regel.

    “In een door links gedomineerde of gecontroleerde maatschappij, neemt het trollengehalte van een persoon toe naarmate zijn of haar ideeën zich verder naar rechts van die van het politieke centrum bevinden. De weerstand van links tegenover afwijkende meningen is dan recht evenredig met de afstand tot dat centrum. De weerstand van links tegenover afwijkende meningen is ook recht evenredig met de hoegrootheid van de door links gepropageerde tolerantie als morele waarde.”

    Zoiets misschien?

    Maar het opstellen van de wiskundige formule wordt daardoor natuurlijk nóg gecompliceerder dan het al was.

    Je blijft tobben, maar je moet toch iets doen om de dag door te komen, niet?

 4. Ines zegt:

  Beste mr S. , hoezeer ik u vakmanschap inzake de fijne kunst van het uitlokken en schelden waardeer, er is maar één speler op de markt die gecertificeerde attesten trollisme kan afleveren. Dat zijn onze vrienden van de N-VA. De enige(regerings)partij die meer uitgeeft aan haar communicatiedienst dan aan een degelijke studiedienst. Het palmares dat het geelzwart trollenleger kan voorleggen is dan ook indrukkenwekkend. Kijk maar naar de lijst pechvogels die na interventie van een N-VA-trol hun job, carrière, column of kartel is kwijtgespeeld. De lijst is lang en groeit met de dag. Ik denk niet dat de echte profs zich gaan tegenhouden door dat Duits flutwetje. Integendeel: het trollisme floreert en heeft de wind in de zeilen. Er is er zelfs eentje al president mee geworden, de übertrol als het ware, en dat succes inspirireert velen….

  • Eric zegt:

   Nee, mevrouw Ines, Tom Meeus is geen trol, dat is een ordinaire zakkenvuller. En van Besien is een nepotist van het zuiverste kraantjeswater. U moet dat onderscheid nog leren maken en de ware trollen in hun eerbiedwaardige trolheid niet omlaag halen. U bent geen trol, dat is duidelijk. Daarvoor schiet u in eerlijkheid tekort.

  • Hans Becu zegt:

   Trollen zijn trollen, maar er zijn ook mensen die zo bevooroordeeld zijn dat ze zonder de minste bewijsvoering, zonder argumentatie, zonder feiten om het even wat beweren. Net zoals Tom Meeus. En Ines. En heel links . Maar dat zijn uiteraard ueberhumanisten, en geen trollen. Maar wel platte leugenaars.

  • eddy zegt:

   Zo hebben we het weer eens gehad, een mening van iemand uit het onderwijs of uit het leger van staatsambtenaren of een subsidieslurper. Maar zeker geen werker. Linkser kan niet. Broodroof door de N-VA, laat me niet lachen. We vergeten niet de 100’den miljoenen doden door het socialisme, nu noemen ze zich liever sociaal-democraten, maar democratie is socialisten totaal vreemd en sociaal zijn zeker. Pure zakkenvullers, sociopaten en velen zelfs echt psychopaat, met altijd dictatoriale neigingen. En dan druk ik mij nog zacht uit. Komaan zeg, het wordt tijd dat mensen die echt het geld verdienen voor de samenleving dergelijke profiteurs eruit gooien en op water en brood zetten.

  • aghasee zegt:

   Beste Ines,

   Niet alleen speelt u op de man (m/v/x/a/b/c/d/etc), u heb bovendien niet begrepen waar JS het over heeft.

   • aghasee zegt:

    *hebt

   • Ines zegt:

    Ik stel enkel vast dat de krantenfora gesloten werden nadat de N-VA in 2010 op het voorplan trad en in haar kielzog een bende toetsenbordhelden die voordien in het marginale circuit van extreemrechts hun ding deden, zal ik maar zeggen. Iedereen die toen iets kritisch zei over de partij en haar leider werd afgeblaft en voor rotte vis uitgescholden. De moderators hebben alles geprobeerd om de boel proper te houden maar digitaal rellende volwassenen heropvoeden kost gewoon te veel tijd en middelen en dus werden de fora gesloten. Dat het was om “afwijkende” meningen te weren is onzin: iedereen kan nog altijd onder de fbpagina’s van alle krantenfora zijn ei kwijt. Nu zitten ze vooral op twitter e.d.te trollen onder commando of uit “idealisme” mensen hun berichten te screenen om dan op het juiste moment georganiseerd aan te vallen. De hoger geplaatsten lekken of briefen af en toe iemand van de pers en de bal gaat aan het rollen. Als je er wat van zegt ben je blijkbaar een subsidieslurpende rooie ambtenaar en meer van dat liefs. Ik ben niet politiek actief en heb niks te maken met de Antwerpse sossen of welke partij dan ook. Deze evolutie stoort mij gewoon mij al heel lang en gaat er ook voor zorgen dat in de toekomst weinig(jonge) mensen zich nog politiek gaan durven engageren.

   • Eric zegt:

    Ze heeft vele verdiensten, onze Ines, maar nu blijkt ze nog paranoïde ook. Jawel, in een maatschappij van gekken zal ze wel vrij blijven rondlopen. Het zijn de trollen, d.w.z. de moderne heksen, die voor hun vrijheid moeten vrezen.

 5. Hans Becu zegt:

  Ines begrijpt het nooit. Politiek correct zijn is slecht voor het kritisch vermogen. Dat is ook wat Tom Meeus en Van Besien overkwam. Ze gaan te keer tegen het stadsbestuur dat in een zak zou zitten met Landinvest, en dienen klacht in na een feestje in het Fornuis, zeer goed wetende dat Tom zelf geregeld met die gasten aan tafel zit, in hetzelfde fornuis dan nog. Briljant, en stomverbaasd dat de boemerang terugkomt. En verontwaardigd : moddergooien. Over Toms strapatsen bij De Lijn verscheen drie jaar geleden een vrij gedetailleerd artikel in DS, en die feiten werden vandaag weer bovengehaald. Leest van Besien dan geen kranten voor hij als zuivere maagd in zee gaat met Tom ? En Tommeke werkte als zelfstandig commercieel consultant voor een bedrijf dat laadpalen voor electrische auto s verkoopt. Is dat omdat Tommeke zo straf is in electriciteit ? Neen, dat is omdat Tommeke in zijn sollicitatie uitgepakt heeft met zijn -politieke- en andere connecties. Met werken voor een bedrijf is overigens niks mis. Alleen de neo-puriteinen van Groen vinden zoiets per definitie verdacht, t is te zeggen, als het publiek wordt. Tom mocht dus zijn ontslag geven, uit Groene zuiverheid. Van wat leeft die nu ? En wedden dat ze bij meneer Laadpaal absoluut enthousiast waren over De politieke ambities van Tommeke ? Nu politiek correct links zich als een stel oenen permanent in eigen voet schiet, begint het gelul over nva trollen. Die hebben het gedaan. The Great Conspiracy. Meeus is een dwaas. Nu gaat hij klacht neerleggen, zodat tijdens de verkiezingscampagne dat verhaal hem blijft achtervolgen, terwijl hij juridisch geen kans maakt : hij moet zijn klacht staven, de journalist verschuilt zich achter zijn bronnengeheim, en het stond al in de standaard drie jaar geleden. Tom mikt natuurlijk op de steun van de linkse officiële trollen van De Morgen en Co, die geacht worden hem te positioneren en bevestigen in zijn slachtofferrol. Al maar goed dat er internet bestaat die dat manoeuvre kan counteren. Dat zullen dan wel nva trollen zijn zoals ik. Internet ondermijnt het informatie -en opiniërend monopolie van de pers, en het controleert de pers, vandaar dat gestook over dat getrol. Meeus en van Besien misrekenden zich flagrant : ze dachten dat de klassieke sympathie voor GroenLinks bij de pers voor hun zaak overdonderend zou zijn. Dat is even tegengevallen. Ondermeer dank zij de trollen. En dat slachtoffertje spelen werd vandaag in De afspraak keihard gecounterd door journalist Jan Segers van het laatste nieuws. Dank zijn trollen wordt de pers voorzichtiger en alerter. En Segers realiseert zich dat hij gazetten moet verkopen, en dat zijn lezerspubliek de builenpest krijgt van Groenlinkse puriteinen en wereldverbeteraars a la Van Besien. Alleen heeft Tommeke die drastische wijzigingen in het informatiemechanisme nog niet door, en Ines ook niet. Maar Ines wil dan ook geen burgemeester van Antwerpen worden.

 6. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  “Wat me niet doodt, maakt me sterker” – Also sprach Zarathustra van Nietzsche.
  ” Menslievendheid : een geestelijke afwijking die snel geneest na het lezen van de krant ” – Titaniumman

 7. Johan Verleye zegt:

  Meeuws is zogezegd slachtoffer van een lastercampagne en de klokkenluiders krijgen de wind van voor. Jamaar heeft hij die limiet van € 67.500 die hij mocht uitgeven zonder de Raad van Bestuur van De Lijn te kennen, overschreden of niet?!? Ja toch? En dan de klokkenluiders beschuldigen dat ze documenten hebben gelekt, want dat moest allemaal geheim blijven. Aha! De bevolking mocht het dus niet weten. Ja, hij zegt het zelf.

  En bovendien … ‘moddercampagne’ … Wie is er begonnen? Hij heeft zelf het stadsbestuur beschuldigd van belangenvermenging door op een uitnodiging van een etentje van een projectontwikkelaar in te gaan. Hij had dat trouwens zélf ook al gedaan, maar links staat altijd en overal boven elke verdenking, dus hij mocht dat.

  Jongens, leg het mij a.u.b. allemaal uit, want ik snap het niet meer.

  • hans becu zegt:

   Het is simpel. Onze progressieve pastoors hebben de categorisering goed en kwaad van de echte pastoors van ooit aangepast in slachtoffer en dader. Daders zijn boosaardig, slachtoffers zijn onschuldig. Systematisch worden volgende groepen bij de daders ingedeeld : Blank, man, welgesteld, BMW, ondernemers-eigenaars, actief, machtig, rechts. Bij de slachtoffers : vrouwen, werknemers, allochtonen, migranten en vluchtelingen. Kan een slachtoffer zich uit die categorie loswerken, dan zijn het helden van een ongeëvenaard kaliber. Van Jihad Van Puymbroeck, over Arbil en Fikri Al Azzouzi tot Dalila Hermans en Miss België. Het is niet meer van Kaak kaak nen twiedekker, maar kaak kaak nen allochtoon die kan schrijven, of die tout court iets kan. Het is je reinste gecamoufleerd racisme. En een vrouw die een groot bedrijf leidt of een belangrijke politieke functie bekleedt, en dat zijn er honderden, worden nog altijd als “straffe madammen”, uitzonderingen dus, gecatalogeerd, die het against all odds toch hebben waargemaakt. Je reinste gecamoufleerd sexisme. In de visie van groenlinks is de enige goede uitgangspositie om de gunst van kiezer terug te winnen die van slachtoffer. Ocharme Tommeke. Dat de man manifest onbekwaam is, is niet eens een punt. Het heeft dus alles met framing te maken, en met het radicaal afwijzen van de meritocratie in onze samenleving. We zijn allemaal gelijk, en wie geld heeft is een graaier. Zo simpel is de wereld.

 8. Peter Braet zegt:

  Het lijkt me eerder een troep dan een leger. Sommige mensen hebben niets anders te doen, lopen overal met het hoofd tegen een muur, komen nauwelijks buiten en zitten dan maar achter een klavier betreurenswaardig “deplorable” zichzelf intelligent te wanen. Zo stel ik me voor dat er eerder hun “sixpack” slurpende “rednecks” vanuit hun “van” via de schotelantenne op het internet aan het trollen waren dan dat er Russische geheimagenten al hackend de presidentsverkiezingen beïnvloedden.
  Verontrustend is wel dat straks alles wat niet aan de liberaal-democratische normen voldoet gecensureerd dreigt te worden. Want wat is nepnieuws? Wat wij in de zestiger jaren op de jongensschool leerden over allerlei onderwerpen als de kruistochten om de pelgrims in het heilig land te beschermen, de “beschaving” van Congo door de missies, en noem maar op, of wat vandaag politiek correct heet te zijn, en wat zal dat binnen vijftig jaar worden? Wat te zeggen over de tornado die Oostmalle verwoestte en een duidelijke waarschuwing voor de nakende nieuwe ijstijd heette en hetzelfde extreem weer dat enkele jaren geleden op Pukkelpop huishield en een gevolg van de klimaatopwarming genoemd werd? Ben ik nu ook een Trol? Dan toch een sceptische trol.

 9. Marc Schoeters zegt:

  Is het nu een beetje gedaan met die antipolitiek, ja? Men mag niet zomaar veralgemenen… 99 procent van de politici geeft alle anderen een slechte naam.

  • Hans Becu zegt:

   We hebben de politici die we verdienen. Doet me altijd denken aan de Brexit. De jeugd boos, want die ouwe zakken hebben ons eruit gestemd. They took away our future. Alleen was de jeugd te lui om te gaan stemmen. Driekwart van de mensheid is in hoge mate onnozel, totaal ongeïnformeerd, alleen in zichzelf geïnteresseerd en daarenboven grovelijk inconsequent en egoïstisch. Als die minkukkels dan voor politici morele maatstaven gaan hanteren die ze zelf niet respecteren : dat is anti-politiek. Het beste voorbeeld is het klimaat gelul. Gaan betogen in Parijs, de politiek moet alles oplossen, maar ik ga wel met de auto naar de bakker, ik gooi mijn vuil op straat en ik vlieg voor 25€ met Ryanair naar naar Bodrun. En de kerncentrales moeten dicht. Het klimaat, daar moeten“ze” iets aan doen. Die “ze” krijgen dat op die manier natuurlijk niet voor elkaar. Dus gaan “we”, de slachtoffers van die oenen van politici, een burgercomite oprichten, want we zijn niet akkoord. Sorry maat, cut the crap. Als we zo voortdoen, is een dictatuur onvermijdelijk.

 10. Doctor Clitoris Causa zegt:

  “IK BEN EEN TROLL EN DAAR BEN IK FIER OP !” Dat is trouwens de ENIGE manier om onze, sinds enkele decenia op Biafraans dieët gestelde, “Vrijheid van Meningsuiting” niet NOG verder te laten verhongeren. Zie wat sossewieterse dwerg Heiko Maas in Duitsland pleegde, dergelijke PoCo-censuur kan enkel door te “trollen” aan de kaak gesteld worden opdat het HIER niet door één of andere PoCo-pipo/pipa politicus/ca zou kunnen afgescheiden worden, opgepookt door PoCo-propaganda van gazettenpraat schrijvelaars en/of hoernalisten van de gifGROENe ECO-fascistische propagandatoeter G.R.T. waar madammeke Intifada Van Puymbroek haar GROEN gif kennelijk tegen betaling mag komen lozen.

Reacties zijn gesloten.