Ghelamco vs Doorbraak: intimidatie werkt

ghelamco
Bij deze wens ik me te distantiëren van de beslissing van Doorbraak-uitgeverij om het boek van Ignace Vandewalle ”De illegale Ghelamco-arena – Als politici zich met voetbal bemoeien” niét uit te geven. Dat was nochtans gepland voor 7 december, maar Ghelamco wil de publicatie verhinderen en dreigt met een proces “ten gronde” tegen de uitgever, die in eerste aanleg nochtans gelijk kreeg van de rechter.

Waar gaat het over? Vandewalle spit het politiek-financiële kluwen uit waarin de stad Gent, burgemeester Termont en meester-fikser Jeroen Piqueur van Optima (nu in verzekerde bewaring) met de Ghelamco-groep van Paul Geysens de handen in elkaar hebben geslagen rond de bouw van de nieuwe voetbalarena voor AA Gent. Jarenlang onderzoek leverde bewijsmateriaal op dat de arena illegaal is gebouwd, dat publieke en privé-belangen hopeloos door elkaar liepen, waarbij de socialistische en liberale politici in Gent zich boven de wet waanden. Ghelamco kreeg het bouwproject zonder aanbesteding cadeau, en heel het verhaal situeert zich in dezelfde kaviaar-en-champagne-sfeer als de Optima-zaak. Ghelamco is, zoals bekend, ook de drijvende kracht achter het beruchte Eurostadion, een Brussels mega-project dat eveneens uren in de wind stinkt naar politiek-zakelijke arrangementen.

Het boek beloofde een stevige opdoffer te worden voor de welbekende Belgische ritsel- en sjoemelcultuur, maar het komt er dus niet. Althans niet via Uitgeverij Doorbraak, die plots beweert dat het “andere prioriteiten” heeft en haar geld niet wil uitgeven aan procedures tegen machtige lobby’s. Het heet dat de webstek volop aan het professionaliseren is, en daarvoor elke eurocent nodig heeft, aldus Jean-Pierre Rondas en Karl Drabbe, de twee tenoren van vzw Stem in ’t Kapittel die de webstek en de uitgeverij beheert.
De waarheid is dat Doorbraak door de knieën is gegaan voor intimidatie en blufpoker. En dat is een heel slecht teken voor een zich onafhankelijk noemend politiek-kritisch medium met veel ambitie. De zaak vertoont gelijkenissen met het proces tegen nieuwssite Apache, ingespannen door bouwpromotor Land Invest, ook een potje dat absoluut gedekt moest blijven, maar Apache had wél de ballen om door te gaan.

“In eigen beheer”
“Ik kan alleen maar vaststellen dat de intimidatie van Ghelamco heeft gewerkt. Doorbraak zal me met advies blijven bijstaan, ik mag hen altijd bellen”, aldus een aangeslagen Ignace Vandewalle op Radio 1. Dat doet denken aan vader Marchal in de jaren ’90 die ook zei dat hij altijd mocht bellen naar de koning. Tot hij dat eens deed na de ontsnapping van Dutroux, en de koning niet thuis gaf. “Altijd eens mogen bellen” betekent: trek uw plan. Dat zal Vandewalle ook doen. Hij gaat het boek in eigen beheer uitgeven en dus alle kosten dragen, maar ook alle risico’s op een proces persoonlijk op zich nemen, niet meer gedekt door een structuur waarin een onderzoeksjournalist enige ademruimte krijgt.

 Ghelamco gaat nu de achtervolging inzetten op de auteur, tenzij ook die er de brui aan geeft, want moeder de vrouw zal daar niet mee lachen: de dwangsommen die de betonboer eist zijn niet van de poes.
Triest vind ik dat. Het dagelijkse Catalaanse orgasme van Doorbraak is leuk en sympathiek, maar kost niets en is geheel vrijblijvend. Zo’n nieuw medium verwerft maar credibiliteit door het verschil te maken met de zogenaamde main stream media, de gaarkeuken van De Standaard en De Morgen en tutti quanti. Namelijk door eigenzinnige analyses en vervelende speuroefeningen. Vennootschappen en vzw’s dienen in de media en de uitgeverswereld onder meer om de persoonlijke aansprakelijkheid te beperken, waardoor onderzoeksjournalisten net wél hun ding kunnen doen, zonder het Damocles-zwaard van het persoonlijk bankroet boven hun hoofd. En we hebben die onafhankelijke onderzoeksjournalistiek écht nodig, nu meer dan ooit.
De elegant verpakte ezelsstamp jegens Ignace Vandewalle doet vragen rijzen over het lef waarmee Doorbraak zich wil profileren als luis-in-de-pels . Ik schrijf vrijwel gratis elke week een column voor dat webmagazine, gelovend in de goede zaak en in de overtuiging dat ze de sponsorgelden nuttig zullen besteden, hoewel ook deze man natuurlijk moet leven. Echter, waartoe een alternatief medium “professionaliseren” als het nu al plat op de buik gaat voor the powers that be, het establishment, heel de politiek-zakelijke reutemeut waar de doorsnee Vlaming zo van kotst?
En of ik nu zelf schrik moet krijgen omwille van deze column. Ghelamco schermt zowaar met het merkenrecht om al wie haar naam in een negatieve context gebruikt, voor de rechter te slepen. Bij deze. Twee zaken zijn zeker in deze troebele tijden: onderzoeksjournalistiek, slecht voor de gezondheid. En advocaat, het blijft een beroep met toekomst.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Ghelamco vs Doorbraak: intimidatie werkt

 1. Gysels zegt:

  Ik wil direct het boek van Ignace Vandewalle kopen, in eigen beheer uitgegeven of niet. En wat Doorbraak betreft, lafheid is nu eenmaal veruit één van de voornaamste eigenschappen van het Vlaamse ‘centrum-rechts tot rechts’ …spijtig genoeg. Doorbraak doet de leuze die de Vlaams Nationalisten heldhaftig rondbazuinen volop eer aan…’wat we zelf doen, doen we beter’ en laat ons eerlijk zijn, zwijgen,bukken en de broek volsch**t*n bij het minste onheil doet géén enkel volk ons beter voor, is het niet?

 2. Het boek is te bestellen via de website van mijn bedrijf http://www.bfelt.be. Dank bij voorbaat voor alle steun. Ignace Vandewalle

  • Mattias Mergaert zegt:

   Ik had het al besteld via de site van de doorbraak.
   Krijg ik dit geld terug ? Of worden deze bestellingen aan u doorgespeeld en krijg ik het boek met vertraging ?

 3. walter maes zegt:

  Doorbraak is Apache niet. Doorbraak zijn laffe broekschijters. Apache zijn Stalinistische leugenaars.

 4. Thesse zegt:

  Niet opgeven Jean Marie
  Thesse

 5. Klokske zegt:

  Ook ik laat maar weten, kleintjes van doorbraak. En ja ik zal het boek ook aanschaffen.

 6. Hans Becu zegt:

  Jammer. Maar als het boek goed gedocumenteerd is en de feiten bewijsbaar zijn, waarom niet doorzetten ? Start een fundraising campagne op om advokaten te betalen, ik doe mee. Maar ik moet eerst het boek lezen, en ik zal het bestellen. Als het slechts Apache niveau haalt, en strandt op insinuaties en “opmerkelijke feiten”, en uiteindelijk politiek geïnspireerd en gemotiveerd is : jammer maar helaas dan. Als Doorbraak doorzet, haalt het de mainstream media, en staat het ineens op de kaart.

 7. bertie zegt:

  Eén woord: onbegrijpelijk.

  Op een van de linkiewinkie-nieuwssites lees ik dat zij daar ook bedelen om gesteund te worden, maar dat een gift aan hen fiscaal aftrekbaar is vanaf 40 euro.
  Wie doorklikt op de betaalverbinding komt uit op een obscuur vzw’tje dat “ijvert voor democratisering van de media” en er blijkbaar in geslaagd is om bij de Minister van Financiën een erkenning los te peuteren. Net zoals meer dan tweeduizend organisaties van divers pluimage op die lijst, die niet alleen oude getrouwen bevat als het Kinderkankerfonds, Natuurpunt en de Koningin Elisabethwedstrijd, maar ook minder vanzelfsprekende namen als het Tankmuseum, het Prostitutiehulpcentrum en Samusocial.
  Wat houdt Doorbraak tegen om hetzelfde te doen? Of ijvert Doorbraak niet voor democratisering van de media en is dat misschien een alleenrecht van links?
  Het minste dat je kan zeggen is dat ze bij Doorbraak, met vrijwillige en niet-aftrekbare giften alleen, niet goed bezig zijn met een grote stap te zetten richting professionalisering. Er zullen nog andere lasten komen die ze niet kunnen dragen. Over willen dragen zouden ze beter zedig zwijgen.

  • Hans Becu zegt:

   Het is inderdaad onbegrijpelijk dan Nva en VB parlementairen nog altijd de luizenkam niet hebben gehaald door het onontwarbaar kluwen van sociaal-culturele Vzw’tjes en publicaties van linkse signatuur die samen miljoenen subsidies opstrijken om meestal niet veel meer te doen dan linkse agitprop verkopen. Hun invloed op de opinievorming is aanzienlijk. Lees het zwaar gesubsidieerde MO magazine maar eens. Dit zou een interessant blad kunnen zijn, maar de geloofwaardigheid van de informatieve artikels wordt fataal aangetast door de onaanvaardbaar eenzijdig linkse opiniestukken, van altijd weer dezelfde mensen, die journalistiek verwarren met links politiek activisme, zoals Bieke Purnelle, en godbetert ook Walter Zinzen. Ook talloze nieuwmodische alloctone anti-blanke activisten stijl Nozizwa Dube en geestesgenoten mogen er ongehinderd hun gangen gaan. Tegenspraak van de lezer is niet gewenst, want de mogelijkheid tot reageren werd door de redactie stopgezet. Wegens teveel tegenwind. Links heeft een quasi monopolie op de opinievorming in Vlaanderen, en dit is zeer ongezond.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:
   • Kamil zegt:

    Er broeit toch iets in Vlaanderen. Rechtse geesten zouden bij ons juist wat meer cultuurmarxist moeten zijn i.p.v. hun afkeer te uiten t.o.v. ‘marxisme als filosofie van de praxis’! Laat ons dus maar gerust Antonio Gramsci lezen en daaropvolgend eens goed brainstormen… Conservatieve intellectuelen (voor de inhoud), die samengaan met linkse avant-garde (voor de vorm), eigenlijk nog onbekend terrein, een soort politieke bloedarmoede in Vlaanderen, onbeproefd allemaal, en onbekend is onbemind…
    Conclusie : de revolutie staat voor de deur!
    (enkel nog ’n goeie toondichter vinden, zangles volgen en voor meer verstaanbaarheid TV-producties ondertitelen…)
    https://tv.radiocentraal.be/opera/

   • Eric zegt:

    ‘… onbegrijpelijk dan Nva en VB parlementairen nog altijd de luizenkam niet hebben gehaald…’ Erg handig van u, meneer Becu, maar het VB heeft nog nooit aan de knoppen gezeten, dus die lacune is geheel te wijten aan de laksheid van NVA. Parlementairen kunnen dingen ter sprake brengen, maar hebben geen beslissingsmacht. Die ligt bij de regeringen, en die hebben tot nog toe weinig veranderd aan de linkse dominantie over de zgn. ‘intellectuele’ sector (universiteiten, journalistiek, culturele instellingen, scholen etc.)

 8. Hans Becu zegt:

  Christel VDm
  De nva krijgt al dat geld omdat de andere partijen lang voor de nva groot werd de partijfinancieringsregels hebben vastgelegd. Hadden ze dat geweten….En stop nu eens met dat nva geleuter. Kan u nu echt het onderscheid niet maken tussen partijfinanciering en subsidies aan de pers en middenveldorganisaties ? Of wel bent U dom, ofwel discuteert u om te discuteren. Je zal een beetje vroeger moeten opstaan om mij met echte argumenten te counteren. U haalt met moeite Facebook proleten geleuter.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Wat bent u weer hoffelijk vandaag Mr. Becu . U zou ook mogen stoppen met uw gescheld en gezeur op links 🙂

Reacties zijn gesloten.