Empathie als schrikbeeld: waarom rijken en machtigen het zo op olifanten gemunt hebben

Carlos

Het bizarre fenomeen dat de rijken en machtigen der aarde de laatste overblijvers mogen neerknallen van verdwijnende diersoorten, geeft toch een aparte dimensie aan wat nu al omschreven wordt als de zesde massa-extinctie: het verdwijnen van quasi alle leven (zeker de zoogdieren, maar ook vogels, reptielen, amfibieën) op deze planeet, wat dus al een keer of vijf in de geschiedenis van de aarde zou gebeurd zijn.
In dit scenario stort de biodiversiteit in elkaar, van hoog naar laag. De mens kan zijn bestaan dan nog wel rekken te midden van een dode planeet, dankzij zijn technologisch vernuft, maar leuk wordt het niet in een woestijnlandschap, begrensd door verzuurde zeeën in een constante temperatuur van zo’n 40°C. Het exit, aangeraden door genieën als Stephen Hawking, lijkt dan nog de beste oplossing: inpakken en wegwezen richting nieuwe sterrenstelsels. Waarna het aardse leven zich wel zal herstellen, over miljoenen jaren uiteraard. De aarde zelf krijg je niet kapot, uiteindelijk is de mens op zich maar een stipje op haar tijdas.
De biologische uitroeiing die momenteel aan de gang is, met de mens in de glansrol, speelt zich op twee niveaus af. Door de overbevolking, het verdwijnen van de grote regenwouden, de opwarming, het gebruik van insecticiden en ander giftig spul is er een structurele verarming op industriële schaal. De bevolkingsexplosie maakt ook dat we ons niet kunnen permitteren om compassie te hebben met sprinkhanen of bladluizen, zelfs al hangt daar een hele voedselketen aan vast. Platspuiten is de boodschap.
Daarnaast speelt er zich ook een rituele vernietiging af, niet nodig om de honger te stillen of wat dan ook, maar gewoon het doden om te doden. We spreken dan over de jacht, niet alleen op konijnen (met de eeuwige smoes dat de jager het wildbestand “gezond” houdt) maar ook op de laatste overblijvende antilopes, ijsberen, leeuwen, bizons en olifanten. Het is een toeristische activiteit op zich, voorbehouden aan echte rijken die probleemloos honderd duizend euro op tafel leggen om een leeuw te mogen neerknallen. Iconisch is de foto van de Amerikaanse tandarts Walter Palmer die vol trots op de dode leeuw Cecil poseert, afgeknald in Zimbabwe. Die foto moest via Twitter de wereld rond: jagers willen niet alleen doden, ze willen ook hun trofee etaleren. Daarnaast is ook het plaatje wereldberoemd waarin koning Juan Carlos van Spanje, staande naast zijn minnares, bij een dode olifant in de lens kijkt (foto bovenaan dit artikel). Zich van geen kwaad bewust. Of toch?
De jager als serial killer

Donald Trump jr., poserend met afgesneden olifantenstaart
Nu ook VS-president Donald Trump de import in de VS van jachttrofeeën terug toelaat, poetsen de Amerikaanse jagers hun geweer op om de Afrikaanse olifant verder uit te roeien. Het symbool van de republikeinse partij is nota bene een olifant, maar dat deert niet: het moet zijn dat speciaal deze beesten zich niet conform het mentale Trump-register gedragen.
Olifanten worden namelijk beschouwd als de intelligentste zoogdieren met een zeer ontwikkelde neocortex (het deel van het brein dat staat voor zelfbewustzijn, vermogen tot redeneren en analyseren). Ze leren snel, hebben een ijzersterk geheugen, gebruiken een complexe taal, vertonen altruïsme naar familie en soortgenoten maar zelfs ook andere diersoorten. Het is bekend dat olifanten mensen die gewond zijn bewaken en dat ze dieren die in nood verkeren helpen of sparen. En heel bijzonder: ze vertonen rouwgedrag, begraven hun doden en drentelen urenlang wenend bij het graf.
De drang om specifiek deze empathische tak van het dierenrijk te elimineren, de staart af te snijden en deze boven de schouw te hangen, lijkt dan toch verbonden met een haat tegen het fenomeen empathie op zich. Dat is logisch: heel de Trump-ideologie is een minutieus bereide mix van allerlei oerinstincten (overlevingsdrang, bescherming van het territorium, de kudde, loyauteit aan de leider alias het alfadier), maar empathie, het mede-lijden, hoort daar gewoon niet bij. Dus is het olifantenkerkhof ook een emotioneel kerkhof, en poseert Donald Trump Jr met die afgesneden staart als een teken dat, wat wij met een groot woord “liefde” betitelen, een hinderlijk fenomeen is. Verwijzingen naar de mind map van de seriemoordenaar liggen voor de hand: de vrouw is lustobject én te doden subject, omdat ze verwijst naar het gevoelsleven van de killer dat als een afgrond dreigt en dient verdrongen te worden. Een laag zelfbeeld, stammend uit de kindertijd, en een seksueel defect versterken die drang nog om het eigen empathisch reservoir af te sluiten.
Huh? Trump en C° een laag zelfbeeld? Natuurlijk hebben ze dat. Alle politici hebben een mentaal probleem, Donald Trump vergroot het alleen uit tot een kikkerperspectief en scoort zo bij de underdog. Minderwaardigheidscomplex en machtswellust behoren tot hetzelfde psychopathisch register: de president van de VS is ziek, zoals ook Bart De Wever, Poetin, Erdogan en Duterte aan politiek doen uit overcompensatie. Allen zijn het olifantenjagers in spe die macht nodig hebben om mentaal te functioneren. Of waarom men terecht het parlement beschouwt als een gekkenhuis en de democratie als een middel om, naast het kunstenbedrijf, defecte breinen een bezigheid te geven, in de hoop dat het niet echt ontspoort.
Ons rest dan niets anders dan de olifant in ons tot leven te wekken, met het risico dat we dan ook loslopend wild worden, in het schotveld van de safarist. De Liefde bedrijven, met hoofdletter, is vandaag bijna subversief, en empathie is net geen scheldwoord. Reden om beide te cultiveren: als we er toch aan gaan, dan liefst wel met stijl. En af en toe wordt er toch eens een jager door een hert gespiesd: even bulderlachen in het bos bij deze absurditeit.

Vindt u deze column interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u tenminste eens goed kunnen lachen? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, misschien een goed idee.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

40 reacties op Empathie als schrikbeeld: waarom rijken en machtigen het zo op olifanten gemunt hebben

 1. Ines zegt:

  Je moet maar durven: De Wever op dezelfde lijn zetten als Trump.Vorig jaar wist radicaal-rechts(we mogen ze niet extreem noemen) geen blijf met haar euforie over Trump terwijl ieder normaal mens al doorhad dat de man zwaar gestoord is. Als er iemand bijgesleurd moet worden zou ik kijken in de richting van Farage, Boris Johnson, Wilders en Le Pen en het VB. Farage en Le Pen woonden praktisch in de Trump Tower. Beetje consequent blijven aub. Alles staat nog vers gedocumenteerd op het internet.Trumps “beleid”= nepotisme van het zuiverste soort.

  • Eric zegt:

   ‘…terwijl ieder normaal mens al doorhad dat de man zwaar gestoord is.’ Dat heb je met ‘normale’ mensen die zich laten brainwashen door de linkse media als daar zijn: De Standaard, GvA, VRT, CNN etc. Wie durft er vandaag Trumps uitspraak dat Brussel een hellhole is nog tegenspreken? Die man ziet scherper dan eender wie anders op politiek topniveau (op Poetin misschien na). Maar goed, kakelt u maar na wat u hoort en leest, intelligente mensen voeden hun gedachten vanuit objectieve bronnen.

   • Ines zegt:

    Brussel is een hoofdstad met problemen en uitwassen gelijkaardig aan andere grootsteden. Ik denk dat er in de VS meer steden zijn waarbij de problemen van Brussel verbleken. Zijn de mensen in Rustbelt al aan het werk bv., is er al een plan om te zorgen dat Miami niet verdwijnt in zee?? Oplossing voor de dagelijkse shootings, drugsepidemie, in sommige gebieden is er zelfs geen stromend water.M.a.w….Is America great again yet ???

   • Eric zegt:

    Niemand, mevr. Ines, heeft gezegd dat Trump op twee jaar tijd kan rechttrekken wat de presidenten Bush sr., Clinton, Bush jr. en Obama zo deskundig hebben scheefgetrokken. Ik heb ook kritiek op Trump, maar dan wel inhoudelijke en geen blind-emotionele. Ik vond zijn speech in Saoudi-Arabië verschrikkelijk, het is duidelijk dat hij soennieten tegen sjiieten opzet, waarbij hij Iran als de baarlijke duivel afschildert (terwijl iedereen weet dat terreuraanslagen, ook die van 9-11 bijna altijd door soennieten worden uitgevoerd). Maar anderzijds zal Trump nog tal van vreselijke dingen moeten doen om zo’n slecht president te worden als Obama. Ik ga niet mee in de anti-Trump-hetze die Europa via de mainstreammedia nog steeds dagelijks overspoelt. Sanctorum laat zich er wel door leiden, iets wat ik van een kritisch denkend persoon niet had verwacht.

  • Eric zegt:

   Overigens gaat het in de VS momenteel niet over Trumps banden met Rusland, maar over die van Killary Clinton. En na het alles onthullende boek van Donna Brazile over corrupte Clinton worden we eraan herinnerd hoe gewetenloos Killary wel is. Als je het over gestoorde piolitici wilt hebben, haal haar dan even aan: ‘We saw, we came, he died’, nietwaar? (Noord-Afrika en het Midden-Oosten destabiliseren is wel wat anders dan op olifanten jagen, mevrouw.)

  • hans becu zegt:

   Sanctorum gebruikt elk kansje om in zijn columns Dewever een sneer te verkopen. Ik vermoed dat die 2 ooit een aanvaring hebben gehad. Ik vind het zwak, en een blaam voor het intellectueel serieux van JS.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Och gottekes, Mr. Becu pruilt omdat zijn grote held vergeleken wordt met de andere clown, Trump. Al goed dat de safaristen niet schieten op panda’s 😉

 2. Eric zegt:

  Eerst een provocerende rapper die voor een tweede vernielingsfeestje in Brussel zorgt verdedigen, nu weer politici aanvallen die zich meer verbonden voelen met het onbehagen van burgers en beweren er wat aan te zullen doen. Waarom zou Trump niet empatisch zijn? Volgens mij is hij net zo empatisch als Sanctorum of bijvoorbeeld ene Kristof Calvo. Maar Trumps empatie is eerder gericht op de slachtoffers van Mexicaanse gangsters en drugdealers dan bijvoorbeeld op die gangsters en drugdealers zelf. Trump heeft weinig empathie met islamitische terroristen, des te meer met de gewonden die deze terroristen veroorzaken. Andere politici hebben dan weer meer empathie met radicale moslims, gezien het feit dat ze dezen op het Europese territorium en masse uitnodigen. Ik weet al lang aan welk soort politici, de collaborateurs of de oplossers, ik de voorkeur geef. Sanctorum ook, blijkbaar.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Wat olifanten betreft – nog een niet onbelangrijk detail. Het sociale leven in een olifantenkudde wordt voor het grootste deel georganiseerd en gedragen door de vrouwen. Zij zorgen, verzorgen, beslissen en leiden. De mannetjes hangen er bij wijze van spreken maar wat rond. Het alfadier in een olifantenkudde is altijd een vrouw. Olifanten zijn een prachtvoorbeeld van de zegeningen van het matriarchaat. En misschien is dat ook de reden waarom rijke en machtige macho’s het zo speciaal gemunt hebben op olifanten. Mannetjes als Juan Carlos van Spanje – nota bene ooit erevoorzitter van het World Wildlife Fund – en Trump jr. haten natuurlijk elk bewijs dat een samenleving georganiseerd door vrouwen voor iedereen beter is. Daarom moeten die “verwijfde” olifanten dood. En daarom moet Moeder Aarde dood. En daarom moet de Mater-ia overheerst worden door de patriarchale Geest van Jahweh-God-Allah. Schieten kunnen vele mannetjes als de eerste de beste. Maar daarna voor het nieuwe leven zorgen – oh maar!

 4. Christel Van den Maegdenbergh zegt:

  https://secure.avaaz.org/campaign/nl/trump_vs_elephants/?frtlPib
  Er hebben meer dan een miljoen mensen getekend. Waarschijnlijk gooit die gestoorde macho van Trump de petitie meteen in de vuilbak, maar iedere handtekening is een stem tegen de moord op olifanten en dus een stem voor het leven op onze enige aarde.

  • Ines zegt:

   En te bedenken dat die onmensen het geen halve dag zouden uithouden in wilde natuur zonder dikke jeeps, gps, overgevlogen kaviaar, wapens en intensieve begeleiding door de inheemse bevolking. Ze zouden ze als straf moeten loslaten tussen die dieren. En wat mij betreft mag ene Jan Fabre er ook bij gedropt worden.
   Aaan Christel: ik ben geen N-VA fan en vind de figuur fan De Wever zwaar overrated als politiek genie omdat er hier te lande gewoon te weinig echte tegenstand was die hem verbaal kon tackelen.Te veel beroepspolitici zeg maar, maakt dat iemand die het goed kan uitleggen zonder zichtbare honger naar de postjes al snel boven het maaiveld uitgroeit. Maar hem vergelijken met Trump slaat echt nergens op.

   • Hans Becu zegt:

    Ik ken weinig politieke genieën die op 10 jaar tijd hun partij van nul tot de grootste van het land maken. Blijkbaar steekt dat bij sommigen.

  • Hans Becu zegt:

   Christel
   Dewever vergelijken met een immorele clown als T slaat nergens op. Want daar is geen enkel feitelijk bewijs voor. U zegt dus zomaar wat. En we moeten vooral zo doorgaan. Straks is geen deftig en competent mens nog beleid om in dit verziekt klimaat van negatieve stemmingmakerij een politiek mandaat op te nemen. Die kunnen elders in een veel serener klimaat interessant werk doen en een pak meer verdienen, zonder elke dag een emmer stront over hun kop te krijgen. Dan pas resten ons alleen de echte clowns. Dat proces van verarming is eigenlijk al deels bezig. Alle partijen worstelen met gebrek aan competent personeel, want zoals altijd staan de beste stuurlui aan de wal, en willen ze zeker hun handen niet vuilmaken, oei oei. Ik zou vele pedante wijsneuzen op dit forum wel eens op een burgermeestersstoel willen zien zitten. Het zou niet om te lachen zijn, maar om te huilen.

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Ik had al kunnen verwachten dat Becu in de bres springt voor zijn idool. Bon, De Wever mag dan wel alle touwtjes van zijn partij ( telkens zichzelf opvolgend als voorzitter) en achter de schermen op federaal niveau stevig in de handen houden en kwistig met Latijnse citaten strooien om zichzelf een bepaalde air toe te meten. En Trump is inderdaad grofgebekt en lomper. Maar er zijn aardig wat overeenkomsten. Autoritair, haast dictatoriaal ( wie weet wat er allemaal intern gebeurt in hun partij, ze dulden geen kritiek. Denk maar aan het opzijschuiven van hun partijgenoten, die niet eens waren met hun visie of programmapunten. Vuye en Wouters bijvoorbeeld (dat zijn toch competente mensen, niet?) En hoeveel medewerkers zijn niet bij Trump opgestapt?
   Ze staan al te graag in de schijnwerpers, haast op het narcistische af. Waarom zou een groot politicus meedoen aan idiote mediashows, als hij voldoende capaciteiten heeft om daarop beoordeeld te worden? Ze hebben de mond vol van het migratiebeleid en veiligheid, maar buigen net zo goed voor het geld van de Saudi’s, de grootste moslimfundamentalisten die er op aarde rondlopen en dé sponsors van het terrorisme ( 9/11) en moskees (Brussel). Nationalistisch? Of toch eerder neoliberaal voor de grote poen dus. Geld en macht maken een mens sowieso schizofreen, dat zij zich de onoverwinnelijke keizer wanen. Niet zo verwonderlijk dat De Wever zo dweept met de Romeinse keizer Augustus en hoe hij zijn triomftocht naar het stadhuis al maanden op voorhand plande.

   • Hans Becu zegt:

    “Wie weet wat er allemaal gebeurt in hun partij ?” Schrijft U. U weet er duidelijk geen biet vanaf, en toch heeft U een mening. En is de Nva dictatoriaal omdat er dissidentie is ? Dissidentie is normaal, en komt in elke politieke partij voor. Vandenbroucke en Vandenbossche bij de spa, de Decker bij de liberalen. En er is geen politicus in de Westerse wereld die geen rekening moet houden met verfoeilijke regimes en de eraan gekoppelde economische belangen. De groenen in de regering zullen vrolijk tegen de schenen van de Saoudi’s stampen, zeer zeker. Deze regering heeft tenminste al de concessie van die moskee opgezegd. En als de grote moraalridders van de PTB in de Waalse gewestregering komen te zetelen, zullen ze ongetwijfeld per direct de wapenleveringen van FN aan SA stoppen. Kom eens met feiten en argumenten af ipv. van met toog-psychoanalyse en gratuit gemoraliseer. En trap eens wat minder open deuren in over macht en geld en zo. Wat u daarover vertelt is voor mij werkelijk een openbaring. We leren elke dag bij…en we kijken vol spanning uit naar de eerste regering Fend-VdM Christel.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    U gaat vast vrolijk pintjes pakken met uw grote held (voor hem een cola zero!) in de Engel op de Grote Markt en gezellig keuvelen, om eens te grappen over die vervelende dissidenten en het overboord gooien van het allereerste partijpunt. Onafhankelijk Vlaanderen? Och, kan wel wachten zolang de brave belastingbetalers onze maag vullen en we de zitjes op ’t Schoon verdiep warm houden.
    Lekker fulmineren over de islam maar een recyclagefabriek planten in de Antwerpse haven met het geld van de Saudi’s…geen probleem. (Dedju toch dat de deal niet is doorgegaan na bakken kritiek. Die verdomde linksen ook!)
    De lage-emissiezone binnen de ring? Serieus? Lachwekkend als je weet dat er duizenden camions ernaast voorbij denderen. Een trucje om werkelijk niks aan de verbetering van de luchtkwaliteit te moeten doen. Zo houden we de ‘geitenwollen sokken’ zoet.
    Lang leve de Ensoriaanse maatschappij!
    http://jamesensor.vlaamsekunstcollectie.be/nl/collectie/doctrinaire-voeding-2

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:


 5. Paul Vanhoovels zegt:

  Ik moet de eerste politieker nog tegen komen die enige empathie heeft voor slachtoffers van onrecht. Politiekers maken wetten maar vegen er zelf hun voeten aan.
  Vooral Stedenbouw is het summum van een wanbeleid.
  BPA’s hebben geen enkele waarde. Favoritisme viert er hoogtij. Er is vooral geld te rapen in die materie. Alle politiekers weten dat en er is geen enkele partij die iets wil veranderen aan de situatie.
  En mocht Dewever beter zijn; hij zit trouwens in de regeringen; dan mag hij mij confronteren met mijn beweringen. Maar dat zal niet gebeuren. Graag de andere kant opkijken natuurlijk.
  De andere politiekers nodig ik zelfs niet meer uit. Die hebben mij vroeger reeds bewezen dat ze geen enkele empathie bezitten. Ik verspil er mijn tijd niet meer mee.
  En wat vooral mijn aandacht weerhoudt bij olifanten is vooral het feit dat dit braaf beest nooit vergeet. Wordt die lobbes slecht behandeld door zijn baas dan kan dat diezelfde baas vroeg of laat zijn leven kosten. Ongeacht of hij rijk of arm is. En juist dat feit maakt die lobbes tot een vijand van dezen die denken dat ze steeds hun goesting mogen doen.
  Ik hoop dat er nog vele jagers gespietst worden. Dat zal hen leren dat ze beter dat beest met rust laten. Een olifant valt pas aan als hij zich bedreigd voelt.
  Dat doen wij mensen toch ook? Dat beest heeft dus menselijke gaven.

  • Hans Becu zegt:

   Ik wacht met spanning op de regering Fend-VDM berg I, met als minister van Waarheid Paul V.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Op je tenen getrapt ventje? Terwijl ik hier heel uitzonderlijk eens mijn visie kom geven en U het advies gaf om U deftig te gedragen heb ik ondertussen al wel vastgesteld dat een advies geven aan uw adres niks helpt. Denk je nu echt denkt dat ik hier kom om zulke kemels de waarheid te vertellen? Nee hoor. Toen ik in een vorig leven decennia lang mijn tijd verloor om Vlaamse arrivisten te proberen met hun twee poten terug op de grond te brengen heb ik toen reeds vastgesteld dat het onbegonnen werk was.
    Jij bent er eentje van de duizend die ik reeds leerde kennen.
    Bewust opzij kijken als anderen iets vertellen wat hun niet zint is hun voornaamste gave.
    Maar goed hoor. Smodder de lege bladzijden hier maat vol met uw smurrie.
    Ik zal mij beperken met de inbreng van anderen te lezen.
    Voor U kijk ik ook opzij. Ik ga dit forum hier ook niet vol smodderen met onderbouwde reacties te geven op uw hoogheidswaanzin.
    Nog een simpel advies wil ik nog geven.
    Als ge uw mond open trekt zijn het telkens vijf N-VA kiezers minder.
    Dus doe gerust verder.
    Vlaanderen heeft profeten en leugenaars zoals U broodnodig.
    Ik ben wel benieuwd hoe de vele nieuwe Vlamingen zullen reageren als een gedeelte ervan zal vaststellen dat zij niet tot de uitverkorenen behoren.
    De posities zijn ingenomen.
    Nu maar afwachten hoeveel afvalligen er zullen komen.
    Ik spreek hier van meer dan dertig jaar bevindingen bij de VU.
    Het partijtje dat implodeerde destijds.
    Hoe lang doe jij reeds aan politiek en op welke basis gedraag je uzelf als de alwetende betweter die zich geroepen voelt om anderen de les te spellen?
    Maar bon. Van mij mag je hier terug het grote woord voeren.
    Het is nu aan U om ook eens dertig jaar op de barricaden te staan en mogelijk vast te stellen dat al die dappere Eburonen naar de vijf windstreken zijn gevlucht omdat er één verrader aan de top van de partij stond.
    Ik vrees. Want Dewever was een van zijn beste leerlingen.
    Ingewijden hebben mij reeds verteld dat ook hij geen greintje empathie bezit.
    Een zeer koele kikker dus. Wel een hulp als je aan politiek wil doen.
    Maar ook de tegenstanders zullen dit al wel hebben ingezien.
    De toekomst belooft spannend te worden.
    In mijn gemeente zaten ook een paar van die hoger gediplomeerde koele kikkers.
    Zij noemden dus Alexander. Alles voor hun en de smurrie voor een ander.
    Na zes jaar grabbelen was er geen partij meer. Leeg geroofd.
    Afwachten dus maar wat er van al die gediplomeerden zal komen die nu op de kar van Dewever zijn gesprongen. Het grote deel zijn zon aanbidders. Vroeger zag je ze niet en kreeg je ternauwernood een kieslijst vol. En nu rollen ze reeds vechtend van de stootkar.
    Ik vermaak mij rot. Dat gaat nog gensters geven. Zeker weten.
    Ooit zei een vermeende gek dat “Trôp te veel was”.
    Maar zo gek was deze ook weer niet.
    Een leger zonder voetvolk en echte soldaten verliest bij voorbaat iedere oorlog.

   • Fend zegt:

    Becu, wat leuk dat u dit weekend zoveel aan mij heeft gedacht. Maak er vooral geen obsessie van hé.

   • Fend zegt:

    Meneer Vanhoovels, uw rijke ervaringen hebben u onweerlegbare psychologische inzichten geboden in het menselijke wezen. Laat het niet aan uw hart komen, theorieën verkopen en de praktijk ervaren zijn twee.

  • Jan Kniesoor zegt:

   Ken je het gedicht van Wilhelm de zwyger, “wiens beleid ging hoger, dan mijn tong zou’ konnen doen bescheid”?http://www.dutchrevolt.leiden.edu/dutch/spreuken/Pages/zwijger.aspx

   • Jan Kniesoor zegt:

    Het gedicht luidde dus als volgt : ” … ” .
    (een straf staaltje van dichtkunst, vooral de wijze waarop de dichter erin slaagt “de jouer les mots”!)

 6. Paul Vanhoovels zegt:

  En als hij nu verdomd in ziet dat niet een hoger diplomaatje van belang is maar vooral standvastigheid om een maatschappij eerlijk te maken voor iedereen dan zou ik tenminste iets bereikt hebben.
  Maar die illusie koester ik niet meer.
  Ander en beter dus. Maar…… einde.
  Ik hoop dat alle Vlamingen eerste minister mogen worden.
  Of koning misschien?

  • Hans Becu zegt:

   Jezus. Nog eentje om het af te leren Paul ? Met de groeten van “dat ventje”. Ik heb lang geaarzeld om te reageren, maar moet ik nu echt die onzin en de persoonlijke aanvallen blijven pikken van een gestoorde freak die mij van haar noch van pluimen kent ? Laat Uw schrijfsels eens lezen door een psy, en ga in behandeling. En vooral : laat me met rust.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Graag gedaan hoor. Als je niet meer vraagt is het in orde.
    Als je maar het verstand krijgt om niet mijn naam nodeloos te pas en te onpas te gebruiken als het U niet aanstaat wat ik zeg.
    Dat van die gestoorde freak is wel juist want ik ben constant op zoek naar de hoop luizen die er in de getrokken pluimen van een geslacht kieken zonder kop zitten.
    En pas dan zal ik er aan denken om u met rust te laten.
    Trouwens; het is nu rustig. Neem een voetbad met veel zout en uw zere tenen zullen morgen beter zijn. En vooral; ga op tijd naar bed en droom van Sint Niklaas.
    Ben je braaf geweest? Wat heb je gevraagd aan de Sint? Een opblaasbare sexpop?
    Gevaarlijk speelgoed man. Je moet ze behandelen met zachtheid.
    Voor U kan dat laatste heel moeilijk zijn. Je blaast nogal graag en teveel.
    Mogelijk kan ze een scheet laten en vlieg je met uw pop door het slaapkamervenster naar buiten.

 7. Jan Kniesoor zegt:

  Stress, stress! Een stress-loos leven leiden is bijna niet meer mogelijk. De stress van vandaag (negatieve stress) is niet meer dezelfde als de stress van vroeger. In de oertijd hielp stress de mensen nog om te overleven en heeft stress waarschijnlijk het leven gered van mensen toen ze oog in oog kwamen te staan met een gevaarlijk dier. Maar nu… lichamelijke, psychische en cognitieve klachten!!! Humor is hier het beste verweermiddel, want lachen is gezond en … ’t is gratis! Beter voorkomen dan genezen, toch?

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Stress man! Kan pijn doen hoor.
   Ik ben vroeger reeds naar een hersenchirurg geweest.
   De eerste keer; de kennismaking dus; hebben wij een vol uur ruzie gemaakt.
   De tweede keer is die vent in een onhoudbare huilbui uitgebroken en ben ik vertrokken zonder betalen.
   En de derde keer vroeg hij of ik nog een droge zakdoek bij had.
   Op mijn ontkennend antwoord heeft hij mij vlug zes maand ziekteverlof gegeven en mij gesmeekt om niet meer terug te komen. En nee; ik moest helemaal niks meer betalen.
   Dat vond ik zeer affrontelijk want ik had geld op zak hoor.
   En de voorstelling was toch de moeite waard geweest.
   Ik had graag nog verder betaald hoor.
   Maar tegen zijn argumentatie kon ik echt niet op.
   Psychiaters! Slimme mensen hoor. Maar je moet oppassen. Je komt er normaal binnen en je kunt er gek buitenkomen.

  • Hans Becu zegt:

   Zou je niet beter een blog starten met Vanhoovels ? Dat wordt pas lachen.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Ik probeer een alternatief te vinden tegen uw voortdurend gezaag.
    Maar zelfs dat lukt niet. Het moet zijn dat de azijn niet duur is.
    Drink eens een goeie whisky vent. Misschien kan dat helpen.
    En probeer dit forum niet verder vol met verkiezingsslogans te proppen.
    Ik heb niks tegen politiek; feitelijk wel maar ik mag toch ook eens liegen; maar als er alle dagen lookstank uit uwen bek komt dan begint die geur wel tegen te steken.
    Eet Dewever ook look dagelijks? Neen? Waar komt uw adoratie voor hem dan vandaan?
    Ik dacht dat de oorzaak look was. Je houdt van bepaalde geuren of je houdt er niet van.
    En poetst Dewever zijn tanden ook niet? Bah!! Lookgeur in de morgen is niet te pruimen hoor.
    Beste vriend; ik ga er hier met eindigen.
    Ge krijgt weeral het laatste woord zoals het steeds geweest is; zelfs toen ik er nog niet was. Je post nog meer op het forum van iemand anders dan de eigenaar ervan zelf.
    Vooruit dan maar. Hier volgt de leegte. Gebruik ze wel.
    Hoerveel keer is Dewever vandaag al naar het kleine kabinet van de burgemeester geweest? En was het om te poepen of te plassen? En hoeveel keer naar het grote?
    Alle vent. Laat het aan uw hart niet komen. Leef U uit. Krop het niet op. Kan je soms geen stadsdichter worden in Antwerpen? Of heb je de job al.
    Ik alleszins houd mij klaar om uw heuglijke nieuwtjes te lezen.
    Spijtig wel dat Sanctorum teveel roet in uw eten gooit.
    En dat nog wel op uw forum!
    Onbeschaamd is hij wel. Stelen van een ander doe je niet. Maar het is natuurlijk een politieker. Dan wordt het logisch.

 8. Marc Schoeters zegt:

  Wat Bart De Wever en Trump betreft: un éléphant, ça trompe énormément…

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Vrede aan alle mensen die van goede wille zijn.
   Eindelijk kan Adam in den hof van Eden nog eens rustig in Eva haar ding bijten.
   God was toen al een anti-racist. Of mogelijk een ietse-pietse jaloers?
   Nu ja; iemand die geschapen is door de mens naar zijn beeld en gelijkenis kan natuurlijk ook jaloers worden. Allah heeft dat anders opgelost. Dat is tenminste een ander scheppingsverhaal geworden. Die godsdienst kan je tenminste actief beleven.
   Als je het aantal verzen leest waarin uitvoerig staat beschreven waarom; wanneer en hoe je iemand kan en moet dood slaan dan wordt je zo wie zo een bol opgekropte energie dat er iets moet gebeuren. Gelukkig zijn er nog een hoop lammeren die je; onverdoofd nog wel; de kop mag afsnijden. Als ze maar hard genoeg spartelen.
   De beste manier om van fustraties af te geraken. Actie!
   En ons; Westerlingen en bleekscheten; leren ze dat we aan sport moeten doen.
   Ook een manier natuurlijk om van uzelf af te geraken.
   Laat uw problemen niet overwinnen! Doe er iets aan.

   • Hans Becu zegt:

    Doe er iets aan. Doen !

   • Jan Kniesoor zegt:

    @ Paul Vanhoovels
    De enige sport waar men zich vandaag moet op toeleggen is inpakken en wegwezen (voor wanneer het water aan de lippen komt). Laat Hans Becu dan maar lachen, het zal gemaakt lachen zijn!

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Bah Knies; ik pak niet in hoor.
    Ik wil gewoon mijn tijd beter besteden.
    Mijn vader zei steeds :”Zeg mij met wie je spreekt of handelt en ik zal zeggen wie je bent.”
    Tegen een Marollenwijf maak ik dus niet langer ruzie dan nodig is.
    Becu krijgt dus zijn straat terug. Anders blijft hij maar blaten.
    En hem op zijn plaats zetten geeft mij absoluut geen verdere voldoening.
    Goals maken tegen een ploeg van 4de Provinciale is geen bewijs van goed voetbal.

   • Fend zegt:

    Aan al zijn woorden hangt ressentiment. Hij vergeet nooit. Hij komt jaren terug op één woord dat in het verkeerde keelgat schoot en hij er niet meteen uit kreeg. Hij heeft geen gram gevoel voor humor. Als hij al eens iets te lachen heeft dan is het vanwege een kleine overwinning. Hij leeft in een zeer beperkte wereld en voelt zich daar uitstekend bij. Kritiek is niet welkom.

 9. Hans Becu zegt:

  Fend en Vanhoovels : niet eens vierde provinciale. Afdeling debielen.

Reacties zijn gesloten.