“Equal play, equal pay”: als Tessa de wedde van Kevin wil, dan wil ik die van haar

Tessa
Sinds Terry van Genderen in Klein, klein, leutertje mijn onderbuik begon te beroeren, is de sociale verhouding tussen de geslachten (zeg nu: genders) een fascinerend onderwerp gebleven voor ondergetekende.
Gisteren was er de zaak Weinstein en mijn (onterecht als misogyn gekwalificeerde) banalyse van die Hollywoodsoap, vandaag is er het vrouwenvoetbal. Voor sommigen een bewijs van emancipatie, voor anderen een nog niet door het geld verrotte beoefening van zuivere sport, voor nog anderen een zwoele volksattractie te vergelijken met moddervechten voor dames, terwijl het voor enkele sarcasten gewoon een geeuw-ervaring betreft (J.M. De Decker: “Vrouwenvoetbal, het gras groeit terwijl je ernaar kijkt”).

De voetzoeker die Tessa Wullaert deed ontploffen, weliswaar in een lege goal, betrof evenwel net de geldelijke kant van de zaak. Namens de Red Flames, de nationale vrouwenploeg dus, lanceerde ze het voorstel dat de meisjes dezelfde wedde van de Voetbalbond zouden krijgen als hun mannelijke collega’s, zoals bekend rotverwende sterren die hun vorstelijk clubsalaris nog stevig aandikken met premies om de nationale eer te verdedigen, portretrechten, en dies meer.
De Bond reageerde lauw, zoals te verwachten: de Rode Duivels trekken meer volk en hebben “een hogere marktwaarde” (sic), dus mogen ze meer verdienen, zo werd er gemompeld. Op het eerste zicht een lamentabel seksistische visie. Edoch, bewegen we niet allemaal in een markt waar je beloond wordt volgens talent, diploma, inzet en euh… marktwaarde?
Tessa verdient als profspeelster zo’n 5000 euro bruto bij FC Wolfsburg. Dat is niet slecht, ook al knopen Hazard & Kompany voor dat bedrag hun veters nog niet dicht. Maar Tessa staat aan de top van de piramide in haar categorie, en daaronder zitten een boel speelsters die ook aan de bak willen komen, met een “lagere marktwaarde”, tot en met volslagen sukkels die het voor nul euro doen.
De nationale voetbalploeg voor andersvalide dames moet dus niet afkomen met de eis dat ze evenveel als Tessa willen, ook al spelen ze de wielen uit hun rolstoel: lagere marktwaarde, sorry, lieden met een beperking moeten niet doen alsof die niet bestaat. En die sukkels met hun dik gat die ’s zaterdags over het basketbalplein rollen: komaan zeg, betalen moeten ze nog extra omwille van de visuele vervuiling.

Nabootsgedrag

Die visuele vervuiling is er zeker niet bij de Red Flames, zo’n blank-blond-Vlaams elitekorps van strijdmaagden. Maar niettemin: flauwer voetbal, minder ambiance, minder publiek, geringe marktwaarde. Voetbal is dus, zoals elke sport, een weerspiegeling van het kapitalistisch systeem dat draait op ongelijkheid en het idee dat zij die excelleren ook het meest mogen verdienen.
Voor sommige liberalen met een mentale beperking komt het bestrijden van armoede zelfs neer op het liquideren van de armen, zodat er alleen nog rijken overblijven. Het principe van de natuurlijke selectie, toegepast op de economie. Dat klopt natuurlijk niet, want dan is er geen ongelijkheid en dus ook geen stimulans om zich te verbeteren.
In sport moet je sowieso niet afkomen met gelijkheid, integendeel, moge de beste winnen en de prijzenpot mee naar huis nemen. De slijkduivels-op-de-fiets Wout van Aert en Mathieu van der Poel krijgen zelfs 8000 euro om aan de start te verschijnen, de rest krijgt niets.
In de liberale ideologie is de sociale betekenis van rijkdom een beloning én een aansporing voor de armen om ook minstens in die fameuze middenklasse proberen te geraken. Een meritocratie van het zuiverste soort, waar de rijken een voorbeeldfunctie hebben. De mimese dus, het nabootsgedrag. Die sjieke auto van de buren!

Mocht u het schandalig vinden dat Kevin De Bruyne honderd keer meer verdient dan u: hij speelt ook honderd keer beter, probeer het maar zelf. De mannelijke topvoetballer straalt absoluut succes, sex-appeal, gezondheid en rijkdom uit. Hij wordt bedolven onder het geld zodat we weten waar we willen geraken. We zullen zijn fortuin nooit evenaren, maar als we goed ons best doen blijven we ook wel uit het rood. Wordt de kloof evenwel te apert, dan treedt jaloezie op, wordt rijkdom sociaal contraproductief, spreken we van “graaizucht” en dreigt de revolte. Vandaar de fameuze loonspanning, het verschil tussen het laagste en het hoogste inkomen, die nooit té groot mag worden. Uitkeringen en alle andere sociale voorzieningen dienen in de zgn. welvaartstaat niet om de armoede uit de wereld te helpen, maar enkel om de revolutie te bezweren.
Ongelijkheid is dus een must, Tessa, er moet een verschil zijn, en je zit ergens bij de top van de mindere categorie, de vrouwen dus. Ken je plekje. Tenzij je natuurlijk bedoelt dat we heel die grote berg geld waar de Rode Duivels en de andere bewoners van belastingparadijzen op zitten, onder ons allen gaan herverdelen. Iedereen m/v 3000 euro per maand, zowel Vincent Kompany als mijn postbode, zowel de CEO als de laagste bediende.
Het fameuze leefgeld dus. Dat er dan nog voetbal zal gespeeld worden is tamelijk waarschijnlijk. Brieven zullen er dagelijks ook nog in de bus komen. Verpleegsters die de luiers van bejaarden verversen? Denkelijk ook. Alleen wie echt werkt voor het grote geld en de status komt dan in de problemen. Dat is een vorm van natuurlijke selectie die het Bruto Nationaal Geluk misschien wel enorm ten goede komt. Wat denk je Tessa? Equal play, equal pay: ik doe mee.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Equal play, equal pay”: als Tessa de wedde van Kevin wil, dan wil ik die van haar

 1. Koenraad zegt:

  @Tessa : what do u think : is dat een voorbeeld van Nederengels, zonder ?

 2. Jan Kniesoor zegt:

  “Boys will be girls and girls will be boys,” en zo geschiedde! Op de speelplaats speelt dan een groot meisje met een basketbal wat slungelachtig voetbal, een kleine jongen staat erbij en kijkt ernaar… Feminisme in de sport, waartoe leidt het en waartoe dient het? Kassa, kassa!
  Dat BNG kan men beter met een korrel zout nemen… Spelers van topvoetbalclubs tellen mee als (menselijk) kapitaal voor de berekening van het Bruto Nationaal Geluk, vrijwilligers niet. Sorry voor minister Jo Vandeurzen en zijn zorgbeleid, maar we worden er niet gelukkiger van! Er zal niks anders opzitten dan in onze oude dag nog monnik te worden, zeker?

 3. bertie zegt:

  De lomperiken van de voetbalbond vonden het nodig om bij hun afwijzing van de Red Flames-vraag naar gelijk loon voor gelijk werk, zowel geslacht als fortuin te citeren, twee criteria die expliciet vermeld staan in de antidiscriminatiewetgeving!
  Onlangs was er een onschuldige bakker die enerzijds bakkersjongens vanaf het holst van de nacht in de bakkerij aan de oven wilde tewerkstellen en anderzijds bakkersmeisjes liever vanaf ’s ochtends in de winkel voor de bediening van de klanten, en het land stond in rep en roer. Terwijl dat wel twee verschillende functies waren op twee verschillende tijdstippen waarbij de meisjes en de jongens toch hetzelfde loon konden verdienen, dus wat was dan eigenlijk het probleem, buiten het feit dat het bij dezelfde werkgever was? Maar bij de one and only voetbalbond presteren meisjes en jongens in identiek dezelfde omstandigheden gedurende identiek dezelfde periode identiek hetzelfde werk, maar krijgen ze helemaal niet hetzelfde loon.
  Dat maakt me wel benieuwd naar de manier waarop Unia zich hier nu weer uit gaat lullen, want volgens de wetgeving is en blijft elke discriminatie verboden.

  Wel, ik zal die meer dan honderd nutteloze medewerkers van een overbodige staatsinstelling bij deze al rechtstreeks een niet te missen voorzet geven. Een assist heet dat, volgens de kenners.
  De getalenteerde Tessa heeft het nadeel alléén maar vrouwelijker te zijn dan eender wie bij de voltallige mannenploeg. Ze zou op zijn minst ook nog zwarter moeten zijn dan Kompany en nog rosser dan De Bruyne en nog kansarmer dan Nainggolan.
  Dat laatste is een doordenker.

 4. Miel zegt:

  Als het Tessa echt om het geld te doen zou zijn (en niet om de aandacht), waarom gaat ze dan niet gewoon tennis spelen? Of beach volley?

Reacties zijn gesloten.