Vlaanderen en zijn acht watermaatschappijen: een systeem dat lekt als een zeef.

waterleiding-lek

Ik vraag me af of wij in Vlaanderen ook geen behoefte hebben aan een schertspartij. Ik bedoel dan niet zomaar een protestpartij,- dat stadium hebben we al achter de rug na het cordon sanitaire,- of een ludiek-anarchistisch clubje à la Piratenpartij, maar een echte karikatuur met een knotsgek programma dat het politieke establishment, de particratie en de lobbycratie genadeloos een spiegel voorhoudt. Als gangmaakster geldt Ilona Staller alias La Cicciolina, de pornoster die onder de vleugels van de Partito Radicale in Italië schandaal schopte met een seksueel maximumprogramma. Ze is ondertussen ook al een besje van 66 en haar (nog oudere) volgeling Beppe Grillo is al gepasseerd, ook met vrolijke voorstellen.

Vandaag verheugen we ons in de opkomst van Die PARTEI, die de Berlijnse muur wil herstellen, alle rokers naar Oost-Duitsland wil sturen, het stemrecht voorbehoudt aan kinderen tussen 12 en 52 jaar, speciale parkeerplaatsen gaat aanleggen voor brillendragers en alle comedy en musicals uit de stad wil verbannen (“Comedy ist Dreck”).
Uitsmijter was het “staatsiebezoek” aan Georgië, waar men geloofde dat Die Partei dertig zetels had in het Duits parlement. De EU gruwt van het fenomeen: Die PARTEI heeft er zowaar één zetel weten te bemachtigen, en houdt niet op de vergadering met nonsensicale voorstellen te ontwrichten.

Het Kana-project
wijnkraanGewone oppositie stelt niets meer voor, de nieuwe macht is aan de clowns. Wie zo’n partij in Vlaanderen wil oprichten, gelieve me te contacteren. Als eerste voorstel overweeg ik alvast kamerbreed het Kana-project op tafel te leggen, genoemd naar het welbekende bruiloftsmirakel.
Daarin wordt overeengekomen dat er rode wijn uit het keukenkraantje zal vloeien in plaats van ordinair water. Dat is technisch perfect mogelijk en het kost niets extra aan de consument. Het enige wat moet gebeuren is, met een lading rustinnekes het Vlaamse drinkwaternet checken en alle gaatjes stoppen. Dat brengt 282 miljoen euro per jaar op, berekende Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) op basis van een rapport van Aquaflanders, de koepelorganisatie voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven.
Als ze het zelf zeggen, zal het wel kloppen: dagelijks (!) lekt er 180 miljoen liter water weg uit het verzamelde leidingnetwerk van de acht Vlaamse drinkwatermaatschappijen, intercommunales waarvan we weten dat het gemeentelijke jackpotten zijn, die ook in stand worden gehouden omdat ze zoveel betaalde mandaten opleveren plus zitpenningen. Reken daarbij allerlei voordelen (intercommunales zijn winstgevend maar betalen geen vennootschapsbelasting), en u begrijpt dat uw waterfactuur, zoals de elektriciteitsrekening overigens, sommige lieden slapend rijk maakt en als verkapte belasting willekeurig wordt geïnd. En waarom dat ééngemaakt Vlaams nutsbedrijf nog niet voor morgen is.
Maar goed, 180 miljoen liter per dag dus. Zullen wij maar zuinig zijn, een toilet met gescheiden knoppen voor kleine en grote boodschap gebruiken, douchen in plaats van een bad nemen, en als het eens heet is natuurlijk de auto niet meer wassen. Allerlei idiote spaarzaamheidsmaatregelen worden ons door de strot geramd, terwijl de maatschappijen zelf verzuimen om hun netwerk degelijk te onderhouden. Om de Ghelamco-arena te sponsoren, zoals de Gentse drinkwaterintercommunale TMVW deed, is er wél geld. Is het grote vochtverlies een metafoor voor een dementerend systeem dat op de schop moet? Ja dus.

 

180 miljoen liter per dag, dat betekent in een land met een bevolking als deze van Brazilië of Nigeria iedereen gratis een liter drinkwater per dag. Of in Vlaanderen iedereen gratis 36 liter. Of, jawel, 5 liter goeie tafelwijn per kop. Water is met voorsprong het kostbaarste product op deze planeet. De toekomst zal gaan over water en niets anders. Het leven is eruit ontstaan, en afgezien van de materiële noodzaak is er ook nog zoiets als respectvol omgaan met natuurlijke bronnen. Erop toezien ook dat de grote voedselconcerns zoals Nestlé en consoorten het niet privatiseren. Want het is uiteraard een politiek onderwerp, reden te meer om dat geklungel van de acht lekkende zusters met de grootste aandacht te volgen.
#Steun_mee_het_Kanaproject
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Vlaanderen en zijn acht watermaatschappijen: een systeem dat lekt als een zeef.

 1. bertie zegt:

  180 miljoen liter water, dat is dus alsof in elk dorp over elk Vlaams voetbalveld elke dag een onweer 5 liter water per vierkante meter uitstort. 365 dagen op een jaar. Een halve centimeter hoog per vierkante meter oppervlak. Drinkwater. Op elk Vlaams voetbalveld. In elk dorp. De boeren in West-Vlaanderen zouden het moeten horen!

  Het is al langer bekend dat de grote oorlogen in de 21ste eeuw over water zullen gaan. Net zoals de grote oorlogen in de 19de eeuw over steenkool gingen en in de 20ste over petroleum.

  (Al de rest waarin mensen van verschillende landen op bevel van hogerhand elkaar naar het leven staan, zijn “conflicten”. Ook het met andere middelen voortzetten van het politiek dispuut tussen de USA en Noord-Korea zal niet anders heten dan een conflict, maar zal geen grote oorlog worden genoemd. Tenzij de raketten van Kim Jong-un op de ganse watervoorziening van Trump staan gericht?)

  Daarom moeten we spaarzaam zijn met drinkbaar water. Niet om een of ander – godbetert – groen idee als respectvol omgaan met natuurlijke bronnen, wat baarlijke nonsens is.
  Uranium is ook een natuurlijke bron. Willen we daarmee respectvol omgaan in nieuwe kerncentrales, alstublief?

 2. Hans Becu zegt:

  Mediacriticus JS zou beter zijn eigen stukken eens kritisch doorlichten. Het lijkt de “Vlaamse Kwaltiteitspers” wel, een slecht mengsel van opinie en informatie. Men neme klakkeloos een sneer van de oppositie over. Vervolgens wordt dat -op het eerste zicht spectaculaire- cijfer niet gekaderd in een bredere context, en houdt iedereen op met nadenken. Vlaanderen heeft een leidingnet van63.000 km. Dat net ligt volledig ondergronds, en daarenboven vaak onder wegen en gebouwen. Dat maakt detectie van lekken, onderhoud en herstelling zeer complex en duur. Door dat net wordt per jaar 800 miljoen M3 water getransporteerd. Uit vergelijkingen met het buitenland blijkt vervolgens dat die lekkage-score vrij behoorlijk is. Mocht de Heer Sanctorum een lekvrij leidingsysteem willen, dan was door de immense kost hiervan de waterprijs een veelvoud van die van vandaag, om dan nog maar te zwijgen van de hinder, overlast en kosten van permanente wegenwerken ten allen kante. Met 8 of 1 intercommunales heeft dat weinig of niks te maken. JS sukkelt voorwaar intellectueel richting Vlaams Belang. Die jagen ook ficties na, zoals een onafhankelijk Vlaanderen met eigen grenscontroles om de lekkage van migranten tegen te gaan.

 3. Johan Sanctorum zegt:

  OK, het NVA-hoofdkwartier heeft weer gesproken. Nog iemand met een eigen mening?

  • Hans Becu zegt:

   Flauw, die reactie. Heer Sanctorum lijdt duidelijk aan een nva obsessie. Zelfs in het stukje over de voedseldriehoek werd Dewever en zijn dieet erbij gesleurd. En steeds weer over nva-hoofdkwartier sneren is zo makkelijk : hoef je op de essentie van de kritiek niet in te gaan. Want zo is bv. 63000 km gewoon 63000 km. Dat is geen nva- lengtemaat, maar gewoon een lengtemaat. En het is feitelijke informatie die relevant is, en die niet meenemen in je opiniestuk is gewoon slechte journalistiek. Onze ” kritische” journalisten hebben overigens hun stokpaardje gevonden : intercommunales zijn per defenitie slecht. Daarmee bauwen ze kritiekloos de spa-oppositie na, die nota bene zelf de kampioenen zijn van de intercommunales, zeker in Wallonië. Van enige nuance is allang geen sprake meer. En de reactie bevestigt alleen maar : journalisten of opiniemakers hebben lange tenen, en denken blijkbaar dat zij het monopolie hebben op kritiek. Dat fenomeen vind ik veel verontrustender dan intercommunales.

   • Jan Kniesoor zegt:

    Is hun leidingennet wel voldoende in kaart gebracht? Is men er mee met de digitale revolutie? De beste stuurlui staan aan wal…

 4. hans becu zegt:

  Kniesoor
  INformeer je. De digitale detectie is allang een feit, en natuurlijk is dat in kaart gebracht. De beste stuurlui….hebben ook gezond verstand.

Reacties zijn gesloten.