Proefbuisbaby’s voor Afrika: de lijst van nutteloze uitvindingen wordt alsmaar grappiger

afrika

Wetenschap is een wonderbaarlijk ding. Ze scheert hoge toppen, lezen wij dagelijks, maar onze eitjes gifvrij houden: groot probleem. Ja, het zou aan dat schimmige voedselagentschap liggen, maar daar werken toch ook wetenschappers,- was daar niemand zo gek om voor klokkenluider te spelen of zo clever om een collega-toxicoloog even te briefen, of desnoods anoniem de pers te tippen?

Dus ja, ik heb een probleem met wetenschap die zich binnen de muren van het labo of het onderzoekscentrum met zichzelf bezig houdt. Het intellect dat in grote getale wordt klaargestoomd aan de universiteiten, komt in privé-bedrijven terecht, waar het winstbejag sowieso primeert. Al gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat het huidige fipronil-alarm er kwam door een alerte controle binnen een bedrijf in Sint-Niklaas, niet van de overheid dus. Binnen de academische onderzoekscentra anderzijds zijn de publicatiedruk en het individuele ellenbogenwerk (de plaatsen zijn nu eenmaal beperkt) niet van aard om veel tijd te besteden aan bezinning. Het moet vooruit gaan, en de dwang om een nieuwe steen toe te voegen aan het wetenschappelijk bouwwerk, eerder dan eens de tochtgaten te inspecteren, leidt tot tunnelvisie die zelfs het fundamenteel onderzoek belemmert. Men noemt dit in de wetenschapsfilosofie het “omelettenverschijnsel” (omelletisation): het ei (al dan niet met fipronil), symbool van het grensoverschrijdend denken, out-of-the-box zoals men dat noemt, verzuipt in de duizelingwekkende bureaucratie, zeer pyramidaal gestructureerd overigens, van een massa hoofdarbeiders die een omelette bakken waar alleen nog een paar grote koks hun naam aan kunnen geven.

Zou men honger lijden om…

Eén van die grote koks heet, en lach nu niet, dokter Ombelet, verbonden aan het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Fertiliteitsspecialist Willem Ombelet heeft een techniek ontwikkeld waarmee ook in ontwikkelingslanden ivf-baby’s kunnen gemaakt worden, eitjes bevruchten via in vitro fertilisatie dus, en dit op een goedkope manier. Zopas is de eerste proefbuisbaby in Ghana ter wereld gekomen, en binnenkort volgt een tweede geboorte.

Champagne in Genk. Ghana is een van de armste landen ter wereld, met een bevolking die voor zo’n 50% onder de armoedegrens leeft. Vele kinderen leven op straat omdat de ouders niet voor hen kunnen zorgen. Er zijn gewoon teveel monden voor een onbestaande economie. Het aantal tienerzwangerschappen blijft onrustwekkend hoog, en de anticonceptie wordt door dorpstovenaars geboycot. Hoe komt zo’n dokter er dan in ’s hemelsnaam bij om daar technieken uit te proberen die, vooral bij arme mensen, de vruchtbaarheid ginder nog wat opkrikken en dus vermoedelijk de armoede nog vergroten? ‘Vooral bij vrouwen in derde wereld hangt onvruchtbaarheid als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Ze lopen het risico door hun echtgenoot in de steek te worden gelaten of door hun familie te worden verstoten’, aldus dokter Ombelet. Welja, maar wetenschap die culturele achterlijkheid in stand houdt, daar klopt iets niet. Laat die onvruchtbare koppels dan maar eerst de rondlopende straatkindjes adopteren en werk een groots anticonceptieplan uit, desnoods gedwongen, dat de bevolking uit de armoedespiraal haalt. Haal de mosterd desnoods in China.
Een eitjesdokter die goedkope proefbuisbaby’s in Afrika aan de man brengt, neen, we gaan dit niet terug vermengelen, dat is een te groot cliché. Maar ergens zou zo’n wetenschapper toch eens een maand of drie vakantie moeten nemen om na te denken waar zijn uitvinding voor dient, en of we daar nu wel op zitten te wachten.
Ik wil het niet dramatiseren, de Zuid-Oost-Limburgse universiteit doet schitterend werk in het Vlaamse ontwikkelingsgebied, misschien kunnen we die revolutionaire techniek van professor Ombelet een plaats geven in de lijst van grappige/nutteloze uitvindingen zoals de schoenparaplu, de zelfroterende ijshoorn of de rechttrekvorm voor bananen. Ooit maakten onze Belgische paters in Afrika kindjes, nu zijn het de Belgische laboranten. De geschiedenis herhaalt zich altijd, en waarom ik, andermaal, eieren van eigen kippen prefereer.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Proefbuisbaby’s voor Afrika: de lijst van nutteloze uitvindingen wordt alsmaar grappiger

 1. Prometheus zegt:

  Dokter Willem Ombelet is ongetwijfeld een specialist in zijn vakgebied.
  Echter specialisten zijn geen generalisten.
  Specialisatie (vooral niet in de privésector) staat niet garant voor maatschappelijke of demografische verantwoordelijkheid en evenmin voor politieke of filosofische wijsheid.

  IVF toepassen in Afrika is gezien de overpopulatie totaal overbodig en zelfs ronduit misdadig.
  Dat een zeer beperkt aantal onvruchtbare vrouwen worden verstoten weegt geenszins op tegen het
  algemene en ecologische belang.

  Primo: onze biologische existentie draait om groepsbelang, niet om individuele belangen. Bovendien is onvruchtbaarheid slechts de natuur die zegt dat men niet geschikt is om zich voort te planten.

  Secundo: De Afrikaanse geest is nu eenmaal primitief en tribaal, niet alleen met onvruchtbaarheid maar ook met tweelingen en albino’s hebben Afrikanen een probleem.
  Verlichting is in donker Afrika nooit een succes geweest.

  Dokter W. Ombelet neemt dus bij zijn onderzoek niet in aanmerking dat:

  – De Afrikaanse overpopulatie een zeer ernstig probleem is, met zware ecologische, economische, culturele en demografische consequenties.

  – Dat Afrika niet kan voorzien in eigen voedselproductie. Hoelang moet Europa voedselhulp blijven bieden als Afrika geen verantwoordelijkheid neemt inzake demografie?

  – Dat Afrika niet kan voorzien in eigen werkgelegenheid voor zijn overbevolking. Is dit een Europese verantwoordelijkheid? Er is geen werk en geen toekomst voor analfabete en laaggeschoolde Afrikanen in hoogtechnologische samenlevingen zoals de Europese. En de massale instroom van Afrikanen in Europa zal op termijn enkel ernstige etnische conflicten opleveren.

  – Dat de globale elite en onze eigen EU prominenten deze Afrikaanse bevolkingsoverschotten gebruiken als bevolkingsvervanging van de inheemse Blanke Europese bevolking.

  – Dat de geplande bevolkingvervanging door massamigratie een etnische en genetische genocide is op blank Europa volgens het VN-Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide’ uit 1948, Artikel II.

  Op de totale wereldbevolking zijn blanken een kleine minderheid.
  Waarom moeten wij dan een minderheid worden in onze eigen thuislanden? En dan de kern vraag: Wie heeft daar voordeel bij?

  Kortom: Afrika heeft geen IVF nodig wel massale geboorte beperking en sterilisatie.
  Dr. Ombelet draagt bijgevolg een zware verantwoordelijkheid, het zou billijk zijn mocht Dr. Ombelet 75% van zijn inkomen doneren aan een geboorteplannings NGO in Afrika.

  Interessant leesvoer:
  De trage blanke dood – Greg Johnson
  http://www.erkenbrand.nl/artikelen/de-trage-blanke-dood/

Reacties zijn gesloten.