Oeps, een lelijke neger: gooi niet op alle zwarte slakken poco-zout, Dallila

Neger
Dallila Hermans is een mooie vrouw van Afrikaanse komaf (zeg niet: “negerin”), met een prachtig stel volle lippen, waar de modale blanke vrouw enkel maar van kan dromen. We kennen haar van de kruistocht tegen Zwarte Piet in Vlaanderen, een racisch icoon en overblijfsel van ons koloniaal verleden dat Dallila snel de wereld uit wil. Niets te maren over traditie, een zwarte knecht van de Sint, dat kan niet.

Ook al ben ik het totaal niet eens met haar,- toch vind ik dat Dallila dat mag zeggen en ik begrijp haar zelfs, omdat ze naar eigen zeggen als kind het voorwerp is geweest van racistische pesterijen. Maar een mens wordt ooit eens volwassen, en dat trauma dreigt nu echt wel een schaduw te leggen op haar gezichtsvermogen en sociaal functioneren: de maatschappijvisie van Dallila Hermans heeft zich verengd tot een cultus van het eeuwige slachtofferschap, dat ze politiek bij Groen! kan uitleven en journalistiek bij het links-feministische Charlie Magazine (niet te verwarren met Charlie Hebdo). Overal ontwaart ze de racistische Vlaming, omdat het euh… nu eenmaal haar job en handelsmerk is. Mochten alle sporen van Zwarte Piet uitgewist worden, dan had Dallila een probleem,- zo werkt de dialectiek van de vrije markt.

Black Venus

DallilaEn nu heeft deze vrouwelijke versie van Wouter Van Bellingen (ook van Ruandese afkomst en ook door een gezin van Vlaamse racisten geadopteerd) een nieuwe steen des aanstoots gevonden in… het Suske en Wiske-album, dat nog moet verschijnen maar dat al tonnen media-aandacht heeft gekregen. Wat gebeurt er in Mami Wata? Geen flauw idee, ik was eerder een Nerofan en vond die Sukske en Wiskes maar flauwe kost.
Naar het schijnt krijgt Wiske in dat verhaal borstjes, zo te zien komt er een blote boezem in (van een negerin, oeps, pardon), en heeft de Afrikaanse visser op die cartoon een enorme bakkes die eerder aan een orang-oetang doet denken. Daar is Dallila over gevallen, en effectief: geen enkele negroïde mens ziet er zo uit, het is een apensmoel, herinnerend aan de homo erectus die een half miljoen jaar geleden op het zwarte continent rondzwierf.
Moeten Afrikanen zich vandaag beledigd voelen door deze karikatuur (want dat is het)? Dan moeten vrouwen zich ook beledigd voelen door de superseutige bonenstaak Sidonia (vroeger Sidonie) en mannen door de hersenloze spierbundel Jerom. Eerder, denk ik, is Dallila altijd op zoek naar een onderwerp rond racisme, en als het zich niet aandient verzint ze er wel een. Want wat als we die cartoon eens feministisch zouden lezen,- als contrast tussen een zwarte godin en een dom mannetjesdier zoals er op dat continent jammer genoeg veel rondlopen?

De African beauty (Black Venus) versus de mensaap (Kabila etc): voor de mannen is het weinig vleiend, maar ik zie er de humor wel van in, temeer daar in Afrika vrouwen gewoon veel meer sociale verantwoordelijkheid op zich nemen dan de mannen die alleen maar oorlog voeren, verkrachten en landerijen onbewerkbaar maken. Kijk naar het drama in Jemen.
And guess what: Mami Wata is een Afrikaanse oergodin, met het leven en de kracht van het water geassocieerd, de tekenaars van Studio Vandersteen hebben blijkbaar eens wat huiswerk gepleegd. Je zou het ook zo kunnen bekijken, Dalilla, in plaats van alsmaar de Vlamingen tot racist te bombarderen: die lelijke negersmoel op de cartoon heeft een context. De schemerzone tussen stripverhaal en karikatuur is nu eenmaal complex.
De boeiendste Suske en Wiske, daar zijn alle kenners het over eens, is overigens het piratenalbum De Glunderende Gluurder uit 1982, een Hollandse pornoparodie waar Willy Vandersteen uiteraard geen goed woord voor over had, maar zonder de welke Wiske ook vandaag allicht geen borstjes zou hebben. Dus ja, die apensmoel kan anders gelezen worden, en ook een strip moet vrij kunnen ademen zonder dat een complete poco-politie erover rolt.
Een geslaagde mediastunt van Studio Vandersteen en de Standaard Uitgeverij is het wel, chapeau. En voor Dallila Hermans zullen er altijd wel Zwarte Pieten blijven door het beeld lopen, goed voor haar en het universum der columnisten. Ik deel in de vreugde. Mami Wata

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Oeps, een lelijke neger: gooi niet op alle zwarte slakken poco-zout, Dallila

 1. hans becu zegt:

  ik hoop dat ze het leest…stuur het eens door.

 2. Koenraad zegt:

  Ooit liet de beruchte Nederlandse cartoonist Gregorius Nekschot een bladzijde blank in een verzamelalbum omdat ie te stuitend KON zijn voor profeet Mohammed.
  Die ontbrekende cartoon kon wel afzonderlijk ingeladen worden, afgedrukt, geknipt en ingeplakt onder de noemer : lachen = halal.
  Voortbordurend op die gedachte ligt er een geweldig commercieel én interactief gat in stripland open.
  Breng verschillende edities van eender welk stripverhaal op de markt met her en der wat open gelaten vakjes incluis een setje (kleur)potloden. Naargelang de context en (historische) inborst van de striplezer kan op die plekken dan een Mexicaan, een sinees, een IS’er, een SS’er, een Congolees, een KGB’er/Poetin, een indiaan, een blote madam/meneer, een Trump{oen}, een Turk/Koerd op eigen smaak en wijze gekonterfeit en ingekleurd worden.
  Zo wordt strip-lezen een inclusieve bezigheid, ook dienstig op school tijdens de tekenles en naderhand als spreekbeurt retoriek : hoe duid ik mijn tekening(en) aan mijn medescholieren.

 3. Annemie. zegt:

  Die volle lippen zijn geen probleem, wel die heel lange tenen.

 4. Jef Vanparys zegt:

  Even opletten: het is Dalilla en niet Dallila, maakt een verschil in de uitspraak.

 5. Prometheus zegt:

  Dalilla Hermans heeft kennelijk nood aan aandacht en een dikke zwarte piet.
  Een hele mondvol zelfs… met die sensuele dikke lippen.

 6. Marc Schoeters zegt:

  Dalilla Hermans en Wouter Van Bellingen zijn inderdaad beiden geadopteerd en opgevoed door blanke families met sterke nazi-sympathieën. Daar kunnen zij natuurlijk zelf niets aan doen. Maar zowel Hermans als Van Bellingen zouden wel eens moeten nadenken over hoe diep hun “zwarte” opvoeding blijft doorwerken in hun huidige politiek correcte opvattingen. PC-denken is op een fundamenteel niveau door en door racistisch. Een treffend voorbeeld daarvan is het recente artikel van een invloedrijke feministe in het Amerikaanse tijdschrift Medusa. Deze “social justice warrior” roept alle blanke zwangere vrouwen op hun “witte” baby te aborteren – om zo een einde te maken aan wat zij “white supremacy” noemt. Zo ver gaan de politiek correcte extremisten dus al in hun racistische haat tegen het “witte” westen. Wie het niet gelooft, kan het tijdschriftartikel zelf nalezen: https://medusamagazine.com/beyond-pro-choice-the-solution-to-white-supremacy-is-white-abortion

  • Hans Becu zegt:

   Nazi,sympathieën ? Radicale Vlaamsnationalisten, dat wel. Het is toch godgeklaagd. Vlaamsgezind is Nazi.

Reacties zijn gesloten.