“Onze gedachten zijn bij de slachtoffers…”: na de spijkerbom, de blabla van het schuldig verzuim

Michel

Afschuwelijk”, “verschrikkelijk”, “met verstomming geslagen”: Twitter is dé plek voor politici om bij een gebeurtenis als de aanslag gisterenavond in Manchester hun medeleven te betuigen met grootse platitudes en rotversleten clichés. Een “barbaarse”, “laffe” daad, onderstreept zowat iedereen, van Theresa May over Gwendolyn Rutten tot Nicola Sturgeon, alsof het feit dat de terrorist zich stiekem onder de menigte mengde er iets toe doet.

“Verschrikkelijk! Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten”, wist minister-president Geert Bourgeois niets beter te verzinnen. Zou hij nu echt die passe-partout in zijn virtuele schuif hebben liggen voor elke aanslag tussen New-York en Vladivostok? “Mijn hart gaat uit naar alle slachtoffers. Sterkte aan de families, vrienden en hulpdiensten”, zo stuntelde SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir in al haar verslagenheid, want een hart kan natuurlijk niet uitgaan.

Bij al deze blijken van welgemeend medeleven voegen zich natuurlijk ook de media, vooral de televisie, waar het drama groots wordt uitgemolken en de verontwaardiging gedempt maar continu onder de verslaggeving wordt geventileerd. Het tremelo van Martine Tanghe, de baritonale grafstem van Steven Decraene,- het zijn momenten waarop journalisten zich bewust worden van de zin van hun bestaan, want op een overreden varken in Snaaskerke kan je echt geen missie uitbouwen.

Uiteraard hebben de slachtoffers of hun omgeving niks aan dat theater, mij zou het ronduit storen. Maar ook de man-in-the-street moet toch enigszins met de ogen knipperen, als toppolitici en beleidsmakers telkens weer hun “verslagenheid” uitdrukken. Want daarmee kwalificeren ze de terreurdaad uiteindelijk als iets wat het onder geen beding mag worden: als een ongeval, iets dat nu eenmaal gebeurt en niet te vermijden valt, een aardschok of een kettingbotsing.
De innige blijken van medeleven klinken uiteindelijk een beetje vals voor wie beter luistert. Natuurlijk valt het nooit uit te sluiten dat een gek zich met een zelfgeknutselde spijkerbom laat ontploffen. Maar de twitterberichten van medeleven lees ik als een poging om zich zelf als een wolf tussen de schapen te verschuilen en mee te blaten hoe erg het wel is. Terwijl, laat duidelijk zijn: politici worden verkozen om te beslissen en te anticiperen, niet om mee te wenen. De roep naar verbondenheid, altijd weer eindigend in een stille kaarsjesprocessie, is het laatste gruwelijk cliché dat over de hoofden heen wordt gegoten om politieke onmacht te camoufleren en dan terug naar de orde van de dag te gaan.

Edoch, dàt moet de slotsom zijn, ook van Manchester: slecht bezig, jongens. Het systeem is niet meer in staat om de veiligheid van zijn burgers te garanderen. Dus voltrekt er zich een soort terreur van de tweede orde: een terreur van de woorden zonder daden die strategische perplexiteit en onkunde uitdrukken. Ik weet niet wat we met deze politieke klasse aan moeten, en of het ene het andere zelfs niet impliceert: terreurzaaiers, waaronder een flink pak losgeslagen debielen, en lamenterende leiders zonder talent of inzicht. Misschien zou uitjouwen op de komende begrafenisplechtigheid geen slecht idee zijn als tegenterreur.

Oh ja, niet te vergeten: om 4u51 vandaag twitterde ook Ariana Grande, het tieneridool dat in de Manchester Arena optrad, hoe “broken” ze wel was door de dood van 22 fans. Speciaal Ariana kennende, en haar minachting voor het plebs aan haar voeten, geloof ik ook van deze blijk van medeleven, die haar agent had geforceerd, geen snars. The show must go on, zoveel is zeker, en we zitten er midden in, op naar de volgende.

En zo delen politiek, media en amusementsindustrie in dezelfde leugen, omdat ze gewoonweg hetzelfde denken en op eenzelfde manier met het publiek omgaan, als iets dat “bespeeld” moet worden via slimme communicatie en een tamelijk vettige emocultuur. Zo’n drijvend theater heeft zelfs geen vijanden nodig om kopje onder te gaan.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers…”: na de spijkerbom, de blabla van het schuldig verzuim

 1. VarAway zegt:

  Dank voor uw stukje.
  Helaas hebben onze ” leiders ” niet het lef om de vijand gewoon bij naam te noemen:
  Zieke islamisten!
  Zolang deze leiders niet in staat zijn de wortels van het kwaad uit te roeien, zal het nooit
  veranderen.
  Men blijft ” verslagen ” kaarsjes branden en bloempjes leggen.
  Lafheid schijnt overal te regeren.
  Europa is reeds verloren aan de islam.

 2. Johan Verleye zegt:

  Geheel mee eens.
  Hoe zit dat trouwens nu eigenlijk met die rotzakken van IS? Gaan ze die nu eindelijk eens verpletteren? Komt er nog wat van? Dat duurt nu toch al veel te lang?!? In plaats van witte ballonnen op te laten en rouwregisters te openen, zou men beter een tandje bijsteken en nog enkele vliegdekschepen met tot de tanden bewapende militairen eropaf sturen. Ik dacht dat dat een bende amateurs was die men een tweedehandsgeweer in de handen had gedouwd. Kunnen wij die nu echt niet de baas?

  • siegfried verbeke zegt:

   Waarom vertrekt u (en al die politieke snotteraars) niet als vrijwilliger om die “Isis-rotzakken” eventjes een les te geven? Ik blijf thuis.
   Zou het niet kunnen dat die Manchesterbom een antwoord is op de honderden bommen die dagelijks in islamlanden ook kinderen doden?

   • Johan Verleye zegt:

    Sorry, maar ik kan het niet over mijn hart krijgen op te komen voor die Manchesterbomber. En in de Tweede Wereldoorlog zijn er heel wat burgerslachtoffers aan Duitse kant gevallen. Ook kinderen. Ik vind dit zeer spijtig, maar ik weet echt niet hoe men Duitsland anders ten val had kunnen brengen.

 3. Fend zegt:

  Vanaf George W. Bush is het verkeerd gaan lopen, na september 2001 verklaart hij oorlog aan
  de terreur, d.w.z. aan een stuk of wat terroristen (zo’n 400-tal). Vanaf dan loopt het helemaal uit de hand, de verontwaardiging stijgt en doet het aantal terroristen in 15 jaar toenemen tot wat we nu meemaken. En men moet toegeven dat er heel wat is wat die verontwaardiging heeft gevoed.
  Die tweetberichten zijn inderdaad nogal dégoûtant . Met zichtbare of voelbale kwaadheid wordt uitgehaald naar laffe daden. Is het niet eens tijd om te contempleren over de verontwaardiging van de terroristen? Is het niet wezenlijk eigen lafheid ? Is de politieke-media-amusements-industrie gebaat met terreur ?

 4. Hans Becu zegt:

  Het is IS niet. Het is de Islam. Het wordt hoe langer hoe duidelijker dat de Islam staat voor structureel geweld tegen “anderen”. Dat geweld is niet georganiseerd en gestructureerd,want net zoals heel de Islam een ondoorzichtig kluwen en klerezooi, en net daardoor wordt het ongrijpbaar en onvoorspelbaar. En daarom is de sneer naar van JS de politiek niet helemaal correct. Manchester was immers niet IS, Manchester was een, of enkele, moslims . Morgen slaat een andere dolle hond elders toe. Daar valt niet op te anticiperen. Ik ben het wel eens met kritiek op de melige cliché-emo reacties, en wat je de politiek vooral kan verwijten : ze durven het probleem Islam niet benoemen. Radicalisering, IS, terroristen vormden een welkom excuus om een kat vooral geen kat te moeten noemen. Dat wordt overgelaten aan ‘Wilders en Co, helaas.

 5. VarAway zegt:

  Correct!
  De oplossing kan pas beginnen bij het BENOEMEN en ERKENNEN
  van het probleem.
  Wollig en politiek correct geneuzel in de marge, kaarsen en bloemen
  zullen deze islamisten niet afschrikken.
  Retourneer ALLEN naar hun middeleeuwse zandbak van het M.Oosten.
  Ik huiver als ik denk hoeveel doden en zwaar gewonden er nog moeten
  volgen, voordat men dit eindelijk gaat inzien.

 6. klokske zegt:

  Steve Stunt en arme lui als Kareltje De Gucht en nog vele anderen,ook de vakbonden en de media in al zijn vormen, ook ons zo goed als ons gans politie- en rechts- apparaat staan al jaar en dag ten dienste van deze schatjes. Ik heb via mijn vakbond 15 min. betaalde stilte gevraagd. Dan heeft de werkman er ook wat aan.
  Met dank aan alle politieke oplichters

 7. Eric zegt:

  Een Hiroshimamoment voor Mekka en het is afgelopen met islam. Er zullen nog wat aanslagen, zelfs burgeroorlogen volgen, maar in the long run zal de meest overtuigde gelovige snappen dat Allah hem heeft verlaten en dat islam één onoverzichtelijke zinsbegoocheling was. En als Trump niet zorgt voor dat momentum zal niemand het ooit doen en is het definitief over en out voor de westerse beschaving.

  • Koenraad zegt:

   Op kwetteraar en wapenhandelaar Trump zou ik mijn spaarcenten niet meer verwedden. Eerst Erdogan gelukwensen met zijn slinks behaalde referendumoverwinning en nu gaan sabelzwaaien in het wahabistische Saoedi-Arabië heeft me voldoende duidelijk gemaakt…

   • VarAway zegt:

    @ koenraad.
    Wapenhandelaar Trump? De man van $ 110 miljard?
    Heeft u een korte memorie?
    Messias Hussein Obama Soetoro Soebarkah heeft gedurende
    zijn 8 jarige ambtstermijn voor $ 150 miljard aan wapens verkocht
    aan S.Arabie…
    Dius het kan verkeren….

 8. Marc Schoeters zegt:

  Geen enkele krant, geen enkel radiostation, geen enkel tv-kanaal heeft waardig en ferm gereageerd op de oorlogsmisdaad in Manchester… Die tienermeisjes moesten dood van Islamitische Staat… Geheel volgens de goddelijke bevelen die letterlijk in de koran staan… En de politiek correcte deug- en zeugmensen don’t give a damn… Als het hun eigen kroost maar niet is… Enkel slijm en begrip voor de daders… Dit heeft niets met de islam… Gvd… Altijd die politiek correcte kamelenvla in je gezicht na iedere massamoord… Wat is die sterrenhemel toch prachtig boven de woestijn… De hasjpijp zo heerlijk… De muntthee zo fris… Het gezang zo benevelend… De aarsvulling zo hemels… Die islam zo vredelievend… Ik ben net een biografie aan het lezen over Cervantes… De grootste Spaanse schrijver aller tijden heeft vijf jaar als slaaf in de hel van Algiers gezeten… Een van de miljoenen Europeanen die door de Barbarijse piraten werden ontvoerd… Tot in IJsland toe!… Europese boeren, vissers, handelaars als koopwaar verkocht op de Arabische slavenmarkten… Een door politiek correcte struisvogelpolitiek “vergeten” historisch feit… En helemaal in overeenstemming met de islam en het voorbeeld van Mohammed… Slavernij is halal… De beschrijving door Cervantes van die slavernij is werkelijk gruwelijk… De helft van de slaven werd oren en neus afgesneden… De minste misstap kon je einde betekenen… Urenlang spartelend aan een vleeshaak… Ziedaar de ware islam, kaffers… En dan durft zo’n koploze hoofdredacteur van het vodje “De Morgen” schrijven dat men naar de “diepere” oorzaken van de massamoord in Manchester moet zoeken… Zonder één enkele keer de islam te noemen… Collaborerend journaille… Misdadig in gebreke blijvend politiek gespuis… En intussen stapelen de kinderlijken zich op… Het leven van een “kaffer” is niks waard… Niks… Lees de koran… En “het ergste moet nog komen”… zoals Schopenhauer schreef… Hij schreef ook dat hij in de koran geen enkele waardevolle gedachte had gevonden… Byron is gestorven in de strijd tegen de voorgangers van Erdogan… Flaubert verklaarde na een reis naar Egypte dat men de zwarte steen zou moeten verbrijzelen en het gruis in alle windrichtingen verspreiden… Al onze grote filosofen en schrijvers wisten het al… Alleen de politiek correcte semi-alfabeten in de officiële media, het onderwijs en de cultuursector nog niet… It’s the islam, stupids!… Kaffers!… Er staan jullie deze eeuw nog verschrikkelijke jaren voor de boeg… Bloed, zweet en tranen… Steek nog maar wat kaarsjes aan… En slaap rustig verder…

  • siegfried verbeke zegt:

   Vergeet u niet de kinderlijken die zich dagelijks opstapelen in moslim-landen ? En de slavenhandel op de scheepvaartlijn Afrika-Amerika. Me dunkt dat u met serieuze oogkleppen rondloopt.

   • Jaak zegt:

    tja, vanaf de jaren ’60 hebben onze broeders in Afrika al de blanken weggejaagd. Afrika was destijds een mooie continent met mooie steden, … Onze broeders hebben het niet kunnen waarmaken. Ze zijn de blanken achterna gereisd en gaan nu hetzelfde doen in Europa?
    En inderdaad, wat hebben wij (of anderen) zicht te moeien met de buren?
    En zo kunnen we verder gaan tot in het stenen tijdperk.
    Misschien is het een natuurwet: actie en reactie?

Reacties zijn gesloten.