De EU en het afvallige Albion: wat als de Brexit een Fucksit wordt?

Na 5 minuten was het achtbare gezelschap van EU-regeringsleiders het eens: Groot-Brittannië gaat zwaar moeten afdokken voor zijn vertrek. Verhuiskosten van in Londen gevestigde EU-instanties, de meerjarenbegroting tot 2020 waar de Britten voor getekend hadden, alles samen geschat op 60 miljard euro. En jawel: in Europese munt te betalen, niet in ponden. Daarnaast nog wat spierballen rollen over rechten en status van ginder verblijvende Eurokraten, het aantal slagbomen op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland,…: het spel wordt hier hard gespeeld!
En dan die nooit geziene vastberadenheid. De lidstaten, die het vrijwel nooit over iets eens zijn, leggen zichzelf nu complete solidariteit op: aparte onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk zijn niet toegestaan, eerst boter bij de vis, het is alles of niks, ik citeer even:
The Union will approach the negotiations with unified positions, and will engage with the United Kingdom exclusively through the channels set out in these guidelines and in the negotiating directives. So as not to undercut the position of the Union, there will be no separate negotiations between individual Member States and the United Kingdom on matters pertaining to the withdrawal of the United Kingdom from the Union.
Wie hier goed tussen de regels leest, snapt: dit is vooral een gedragscode voor een gezelschap dat zichzelf niet vertrouwt, en de overblijvende leden waarschuwt dat apart gaan konkelfoezen, of de club verlaten, streng zal bestraft worden. Wie wegloopt is gezien. Zeg maar: vermomde speelplaatstaal van de lagere school. Want wat als die Britten nu eens gewoon foert zeggen en er een fucksit van maken? Gewoon de deur dichtslaan, en zeggen: steek dat artikel 50 in jullie… ? Wat gaat de EU doen? Een militaire invasie voorbereiden? Lachband aan. Een handelsboycot afkondigen? Lachband bis.
Het merendeel van de lidstaten staat namelijk nu al te trappelen om zaken te doen met de afvallige spelbreker. Voor Zweden is Groot-Britannië een belangrijk afzetgebied; de Denen en de Nederlanders willen blijven vissen in Britse wateren; de Spanjaarden willen de Britse toeristen niet kwijt; Letland en Finland hebben Groot-Brittanië als belangrijkste klant voor hun hout en papier; de Baltische staten, de Roemenen en Bulgaren willen vooral dat hun gastarbeiders ginder mogen blijven werken; en last but not least: éen op de veertig Belgen verdient aan de export naar Groot-Brittannië. De haven van Zeebrugge is voor bijna de helft afhankelijk van de export over het Kanaal. Vlaanderen én Nederland willen vooral snel afspraken maken over hoe die handel vorm krijgt na de brexit, zo hebben ze al laten weten.
De uitspraak van commissievoorzitter Juncker dat de Britse premier Theresa May “op een andere planeet leeft”, zit dus ietwat naast de waarheid: vooral Juncker, Tusk en C° leven op een andere planeet, namelijk in de waan dat ze ook maar iets echt kunnen afdwingen van een land dat het voor bekeken houdt. Je kan gele en rode kaarten uitdelen binnen het voetbal, maar buiten het stadion zijn ze waardeloos.

Don’t mention the war
Dat brengt ons op de kwintessens van het EU-verhaal: een structuur die nooit een democratie is geweest, maar veeleer uitgroeide tot een centralistische superbureaucratie, met Duitsland als dominerende kracht en met dank aan Carolus Magnus, heerser van het Heilige Roomse Rijk. Opstandige stammen zoals de Saksen hebben God tegen zich en dienen met wortel en al uitgeroeid. Tijdens de eerste wereldoorlog verwoordde een huis-,tuin- en keukendichter het in Duitsland zo:
Wir lieben vereint/
Wir hassen vereint/
Wir alle kennen nur einen Feind:
England!
De Zeppelins erop af. Vooral Angela Merkel wil dat het Verenigd Koninkrijk, ook wel het perfide Albion genoemd, moet boeten voor de exit, zoals ook de Grieken moesten bestraft worden voor hun losbandigheid. Die autoritair-revanchistische stijl loopt parallel met de spreekwoordelijk geworden minachting voor wat er aan de basis in de Unie leeft. Zie de manier hoe de “Europese grondwet” ons door de strot werd gejaagd, ondanks negatieve referenda in Nederland en Frankrijk,- onze mening werd zelfs niet gevraagd. Het sacochengevecht dat zich nu aftekent tussen Merkel en May gaat dus niet alleen over centen, maar vooral ook over een bestuurscultuur/top-down-denken dat ontstaan is uit een perverse mix van Pruisische kadaverdiscipline en Frans etatisme, en waar eigenlijk geen enkele EU-burger, behalve de rijkelijk betaalde ambtenaren en functionarissen zelf, zich goed bij voelt.
Het is goed dat de Britten die Berlijnse parade doorprikken, waarbij de Fawlty Towersaflevering ons voor de geest komt met een hotelbaas die in ganzenpas de Duitse hotelgasten verbijstert: don’t mention the war. Enige humor helpt om het fenomeen te duiden.
De realiteit is, dat de Unie gedoemd is om uiteen te vallen en dat die onderlinge handelsakkoorden er toch komen, omdat dat Europese handelsnetwerk er nu eenmaal al in de middeleeuwen was, lang voor Juncker jenever dronk bij zijn ontbijt. De actuele strafexpeditie tegen de Britten is op het randje af lachwekkend en zal vooral de harde tante Angela, maar ook haar hielen klakkende korporaals, gezichtverlies opleveren. Voor al wie soevereiniteit echt belangrijk vindt, zoals ondergetekende, een moment om naar uit te kijken.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op De EU en het afvallige Albion: wat als de Brexit een Fucksit wordt?

 1. François Reuter zegt:

  De E.U. kon tot nog toe op weinig meer buigen dan op regelgeving voor de eenheid van zijn lidstaten, en geeft daar nogmaals het bewijs van. Nadat men in het V.K. duidelijk heeft gemaakt dat men de hegemonie van de E.U. niet langer wenst te aanvaarden, wordt men er teruggeworpen op zichzelf. In deze contra-hegemonie is de identitaire kwestie nu verder een issue. Zo ziet men er zichzelf meer en meer als “English NOT British”. Paul Nuttall (UKIP) : “The next big issue that’s going to come up in British politics beyond Brexit is Englishness.” Het antwoord van links op dit groeiend identitair politiek bewustzijn is een links patriottisme : “a felt emotional response to the personal, local and communitarian” als uitdrukking voor de “connection to a place”, daar waar de Britse samenleving toch vandaag in eerste instantie multicultureel is…
  https://leftfootforward.org/2011/11/what-is-patriotism-in-britain-today/

 2. Hans Becu zegt:

  Goed artikel. En waar haalt François Reuter dat “de Britse samenleving multicultureel is” ? Tenzij je accepteert dat een in aantal wijken in grote steden de Britse wetgeving niet meer van toepassing is, maar de Sharia. En laat dat nu net het gevolg zijn van de ijzeren grip van de Eurocratie (vnl. via Europese jurisprudentie) op het beleid rond migratie, asiel, gezinshereniging en nationaliteitsverwerving. En het is dat, en niks anders, wat de aversie tegen de Eurocratie heeft veroorzaakt. Niet alleen in het VK, maar in elk Europees land. Maar volgens François Reuter, en heel weldenkend links, en ook Juncker, chef der Eurocraten, moeten we die oekazes maar slikken. Sanctorum heeft gelijk : als ze zo blind doorgaan wordt het een veralgemeende Fucksit. Als je ziet hoe Eurocraat Martin Schultz-met veralgemeende medewerking van de “kwaliteitspers”, net zoals Clinton- in stelling wordt gebracht, en ook net zoals Macron in Frankrijk, weet je genoeg.

  • François Reuter zegt:

   DON’T SQUEAL BEFORE YOU’RE HURT, MR. BECU!
   Zover is men hier nog niet dat men het sociale weet te verbinden met het identitaire… Een kleine restrictie : “de plaatsen waar de Britse samenleving toch in eerste instantie multicultureel is.” U ventileert uw frustraties tegenover moslims? That’s fine, Mr. Becu, please do so! Waarom bepaalde geloofsgemeenschappen zich wenden tot meer conservatieve vormen van islam heeft wel zo zijn redenen… En laat dat nu net zijn waarom het een stap vooruit is wanneer men de sociale strijd ook van een identitaire dimensie voorziet. Maar zover is het op het Feest van de Arbeid nog niet! Ook heeft men ietwat ethische basis nodig…

   • Hans Becu zegt:

    François Reuter
    Engels hanteren makt je discours echt niet coherenter.
    Het sociale verbinden met het identitiaire, dat is precies wat Le Pen doet. Amiens en whirlpool gezien ? En multi-culti links spuit wat mist met de “patriot” uit te hangen, want eigen volk eerst roepen, dat mogen alleen de Turken. En wat de problematiek rond de Islam betreft hebben de linkse zeloten ook een ontsnappingsroute gevonden in de hoop ook rond dat thema niet op hun bek te gaan : het zijn de boosaardige salafisten en Saoudi-Arabië die het probleem vormen, de rest valt wel mee…Zo is Erdogan blijkbaar enkel een Turkse dictator, geen Islamitische.

   • François Reuter zegt:

    Een discours is geenszins mijn bedoeling. Ik wil je alleen maar uitschelden voor achterlijk Vlaamse boerke! C’est tout, compris?

 3. François Reuter zegt:

  “For me, the pursuit of progressive politics is inseparable from the way I feel about my country. Left of centre values may well be universal, but they only take on real meaning in real places and real moments in time. Progressive patriotism demands a strong national story about who we are, how we came to share this land, and where together we are going – in England and in the Union. The Optimistic Patriot is where I explore how we put centre left values, ideas and policies at the heart of our national story.” (John Denham, Professor of English Identity and Politics / Director, Centre for English Identity and Politics. Faculty of Humanities and Social Sciences)
  http://www.theoptimisticpatriot.co.uk/

 4. Pingback: De EU en het afvallige Albion: wat als de Brexit een Fucksit wordt? | E.J. Bron

 5. Flo zegt:

  Prima artikel weer!

 6. VarAway zegt:

  Uitstekend artikel!
  En ik neem het de geachte schrijver juist helemaal niet kwalijk als hij direct de
  engelse teksten gebruikt als het over Albion gaat.
  Bij vertaling gaan toch dikwijls bepaalde aspecten verloren.

  Even off topic: Barrack Hussein Obama Soetoro heeft het lef om ” to
  endorse Emanuel Macron ” !
  Onze grote vriend Nigel Farage zou zeggen ” you can’t make it up “!
  Dat noem je dus inmenging in de binnenlandse politiek.
  Maar ja, leftwing liberal snowflakes, dus dan is het goed.
  Gaat u maar rustig slapen, Soros waakt over u.

Reacties zijn gesloten.