Gwendolyn Rutten, of het boek als oefening in het nietsdoen

RuttenAl gedurende een week krijgen we elke dag in primetime een citaat uit het boek van Open VLD-voorzitster Gwendolyn RuttenNieuwe vrijheid” (dat ze niet zelf geschreven heeft, ik ken namelijk de collega-ghostwriter, maar soit). Communicatiestrategisch is dit absoluut top, zo kennen we de liberalen: bij de N-VA, traditioneel de nieuwsmakers, zitten ze met de handen in het haar. Niet één keer een presentatiemoment en dan gedaan, maar gedoseerde, goed gekozen quotes die telkens wat leven in de brouwerij brengen: het salafisme moet weg, onze samenleving is superieur, wél varkensvlees op school, geen verlofdag op het Offerfeest, enz.
Rutten weet wat ze doet. Islambashen was ooit het monopolie van het Vlaams Belang, vandaag is het mainstream want iedereen is dat aanslepend gezever beu met die Erdoganturken, Molenbeekse filières, import van Saoedische imams, en tussendoor een boerka die door het beeld loopt. Vlaanderen heeft het gehad met een islam die sowieso een half millennium achterloopt, met of zonder zelfmoordterroristen of IS-communiqués. Het vermoeit eindeloos, ik kan geen facebookpagina meer openslaan of het is van dattum. Ik blijf erbij: veel sterker nog dan de fysieke, materiële en psychologische schade van een aanslag, is het terrorisme succesvol omdat het gezichtsvernauwing en tunnelvisies produceert, het monopolie van één onderwerp opdringt, altijd, overal.
Wat is de bijdrage van Gwendolyn Rutten aan deze dodelijke dynamiek? Meer van hetzelfde. Ze vat samen wat in de Vlaamse onderbuik leeft, maar vergeet – nu ja- dat ze als voorzitster van een regeringspartij (Vlaams én federaal) aan de knoppen en de hefbomen zit. Deze hefbomen vertellen een heel ander verhaal: liberale stemmen die vergoelijken dat Saoedi-Arabië het lidmaatschap verkreeg van de VN-adviesraad voor vrouwenrechten, de Vlaamse én Belgische wapenleveringen aan Saoedi-Arabië dat al Qaeda in Jemen militair steunt, het voornemen om de handelsrelaties met de Saoedi’s te handhaven (zie de investering in de Antwerpse haven, eendrachtig met de N-VA), enzovoort.

De geëngageerde burger
Een boek schrijven, en vooral de poeha daarrond ten top drijven, kan dus heel nuttig zijn om de aandacht af te leiden van wat het beleid allemaal niét doet. Tom Van Grieken en Peter Mertens hebben het morele recht, en misschien zelfs de plicht om boeken te schrijven en columns te plegen, voorzitters van regeringspartijen moeten vooral in daden bewijzen waar ze voor staan. Dat de media dit soort spelletjes voluit meespelen, betekent nog niet dat u en ik de schrijfsels van mevrouw Rutten al te veel au serieux moeten nemen. Ze is overigens niet aan haar proefstuk inzake literaire mistspuiterij.
In 2012 verscheen van haar hand al “De toekomst kan elk moment beginnen” (Houtekiet), een coproductie met Annemie Turtelboom en Noël Slangen, waarin vooral het naieve, paarse vooruitgangsoptimisme à la Verhofstadt nog eens werd opgewarmd. Het islamprobleem bestond toen nog niet voor Rutten, en ook niet in de daarna volgende proeve van ondraaglijke lichtheid, “De geëngageerde burger” (2013), waar een “middenveld van mensen” alle problemen oplost in een geprivatiseerde samenleving met een multiculturele touch, de beste der mogelijke werelden als het ware. Sleutelwoord in dit visionair geschrift: verandering, hét containerwoord dat grote concurrent N-VA een jaar tevoren al had gelanceerd.
Twee oefeningen in zeepbellen blazen, twee liberale visies op een maatschappelijk perpetuum mobile met het vrijemarktglobalisme als spil, een vrolijk draaiende en zelfsmerende carrousel die uiteraard niet bestaat, maar die als fictie én utopie overeind moet blijven om de macht aan de macht te houden. Tegen de verzuring. Voor het positieve denken. De Slangenrecepten blijven overeind, wat de politiek niet recht krijgt zal de communicatiestrategie wel klaren.
Het totale ghostwritten oeuvre van Gwendolyn Rutten leest als euh… een Macron-achtige soufflé, waaraan nu zowaar een Le Pen-achtige saus is toegevoegd, om de geëngageerde burger toch enigszins te verzoenen met de misnoegde, –horresco referens– verzuurde volksmens die vandaag Facebook en Twitter onderkotst. Het boek als alibi voor het grote status quo: nergens, maar dan ook nergens lees ik in de Vlaamse kwaliteitspers een zweem van voorbehoud tegen deze gebakken lucht. Terwijl ik toch iedereen hoor denken: stop met zeveren mens, doe iets, schop uw ministers in hun gat.
Of waarom
“Nieuwe vrijheid”
het papier niet waard is waarop het is gedrukt. Wie zoekt naar een goed boek, dat veel minder media-aandacht krijgt, kan ik “Borgerokko maffia” van onderzoeksjournalist Raf Sauviller aanbevelen, waar van naaldje tot draadje wordt aangetoond hoe Marokkaanse families in Borgerhout zich hebben opgewerkt in de internationale drugshandel. Dit moet het geëngageerd burgerschap zijn in zijn volle omvang: heel de Turnhoutse Baan, elke kapperzaak of broodjeswinkel is in handen van deze achtergestelde maffia, waar lieden als Dyab Abou Jahjah het voor opnemen. Burgemeester Bart De Wever doet aan hetzelfde soort window-dressing als La Rutten: het probleem ontkennen en zichzelf op de borst kloppen omdat er een paar straatdealers uit het stadsbeeld zijn gehaald.
Het loont echt de moeite om de euforische vingeroefening van Gwendolyn eens naast de afdaling in de onderwereld van Raf Sauviller te plaatsen. Klein detail: de met de dood bedreigde Sauviller leeft ondergedoken en kan voor geen enkele TV-camera zijn gezicht laten zien. Welkom in de echte wereld. De toekomst kan elk moment beginnen, dixit Rutten. Het lijkt erop dat althans deze profetie uitkomt.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Gwendolyn Rutten, of het boek als oefening in het nietsdoen

 1. hans becu zegt:

  Kwekkelien mag toch schrijven wat ze wil ? Zeveraars als Calvo met neo-belgiscistische onzin en f*ck de zijlijn krijgen toch ook ruime media aandacht, niet in het minst op de VRT ? En Youssef Kobo, en Sammy Mahdi. Enzovoort. Het probleem ligt niet bij hen, het ligt bij de onkritische en activistische media, die bepaalde figuren/tendenzen hypen en onvoldoende kritisch benaderen, en andere doodzwijgen. Zo mag Fikri Al Azzouzi geen scheet laten, of hij komt in de krant, waar hij mag vertellen dat in de Islam mannen en vrouwen gelijk zijn. Ik kan zo nog een uur doorgaan, de onzin-lijst is eindeloos.
  Toch nog 2 punten : voor 1 keer had Kwekkelien gelijk toen ze onze manier van leven als superieur bestempelde. Dat is zo, en voor een keer mag dat ook gezegd worden, want niemand durft dat nog.
  En altijd weer moet en zal de nva erbij gesleurd worden. Ook al bestaat in dit land de scheiding der machten, en vervolging van zware criminaliteit zoals die in Borgerhout is niet de verantwoordelijkheid van de Burgemeester, maar die van het gerecht. Maar O wee als Dewever durft te zeggen de criminaliteit aan te willen pakken, en daar ook middelen voor vrij maakt : de rechtstaat is in gevaar, en de verwijten over autoritarisme en militarisme zijn niet van de lucht. En waarom dat boek van Sauviller geen aandacht krijgt moet je aan de media vragen, en niet aan Dewever. Maar als de Burgemeester van Antwerpen kritiek durft te uiten op de pers, is de persvrijheid in gevaar. Hij mocht het zelfs niet hebben over “activistische media”, of hij werd al met Orban of Erdogan vergeleken. Maar ik zal wel weer nva hoofdkwartier zijn….maar coherent en consequent vind ik de kritiek niet

  • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

   Wat te zeggen van uw ‘superieure’ BDW die stond te jubelen dat de Saudi’s wilden investeren in de Antwerpse haven?
   Jaja, ‘Bien sûr, l’argent n’a pas d’odeur’ zoals Jacques Brel zong.
   En nu kunnen ze weer oeverloos kibbelen over de Belgische stem voor de toetreding van de Saudi’s in de VN- commissie vrouwenrechten en elkaar de zwartepiet doorschuiven.
   ‘onze manier van leven is dus superieur’ – wat een grap!

   • Hans Becu zegt:

    Ik stel voor dat je emigreert naar Saoudi Arabië, of Jemen, of Iran. Je kiest maar. En maak dan de vergelijking maar. En tja de Saoudi’s. Al de Cristelkens-zedenmeesters rijden ondertussen wel rond met Saudi-benzine en stoken hun huis warm met Saoudi Fuel. Ze vliegen voor een prikje met Ryanair op vakantie naar Bodrun met Saoudi Kerosene. En uiteraard zullen ze met graagte afstand doen van honderden producten en medicamenten die geproduceerd worden op basis van Saoudi petrol. Non, Le petrole n’a pas d’odeur, maar simplisme stinkt.

   • Christel Van den Maegdenbergh zegt:

    Dat is nu wat ik bedoel van onze ‘superieure’ manier van leven :-). Het kan ook anders, zodat we niet langer moeten afhangen van de stinkende olie. Milieubewuster gaan leven zodat we onze aarde niet om zeep gaan helpen. http://www.demorgen.be/opinie/onze-superieure-levensstijl-helpt-de-aarde-naar-de-maan-mevrouw-rutten-b06a5d0c/1pVlTo/
    Uw manier van denken is nogal eng. Als u eens mijn eerdere reacties had gelezen, zou u wel weten dat ik eerder de vrouwen uit die landen steun, die voor hun rechten vechten.

 2. François Reuter zegt:

  Face the facts! Het deel van de wereldbevolking van mensen zonder affiliaties voor religie vertoont een dalende trend als gevolg van hun dalend geboortecijfer (een hoera voor het feminisme) en het groeiend aantal moslims en christenen. Tegen 2075 zal islam de grootste religie van de wereld zijn. Dus wat hebben de ‘islambashers’ in Vlaanderen concreet bereikt, behalve weinig of niks te hebben bijgedragen tot internationale betrekkingen met islamlanden? Zelfs wanneer in Vlaanderen de immigratie uit deze landen stopt, door omstandigheden van welke aard ook, moslims het hier voor bekeken houden, zal men overweg moeten kunnen met de rest van de wereld…
  En wat die nieuwe vrijheid betreft, heb ik zo een idee…

 3. Eric zegt:

  TRutten als islamcriticus??? En binnenkort Calvo die het Horst Wessellied zingt om ook de laatste neonazi’s binnen de groene cirkel te rijven? Peter Mertens die een belastingsverlaging voor superrijken bepleit teneinde van die groep communisten te maken? Politiek en media worden met de dag ongeloofwaardiger. Ondertussen gaat de boel verder naar de kl****.

 4. Ines zegt:

  Niet alle boeken van politici zijn verspilling van bomen. Graailand bv. van P.Mertens heeft veel in gang gezet.Maar indd Rutten zit al in verkiezingsmodus, dat verklaart veel van haar “ideeën” die ze plots lanceert.De superieure vrijheid dus.Een puntje: die bubbel van vrijheid is niet eens de verdienste van deze generatie politici maar ze claimen ze wel. En zeker niet van de extreem(rechtse) met hun afkeer voor mei’68. Hun wiegje stond gewoon op de best mogelijke plek om zich als mens te kunnen ontwikkelen onder een stolp van vrede, geboren uit de geniale gedachte om het gewonde naoorlogse Europa te verenigen. Wat betreft Sauviller: boeken over maffia en misdaad zijn zijn specialiteit maar om nu te zeggen dat hij iets opzienbarends heeft geschreven, sorry nee.Elke criminoloog in dit land weet waar de drugsfamilies zitten en die in Borgerokko staan niet bekend om hun low profile lifestyle.Dat hij zijn kop niet durft laten zien is ook een marketingstunt vrees ik.Dat doet zijn boek stijgen in relevantie.Op Google afbeelding staat hij overal met naam en toenaam.Niet alles geloven wat schrijvers beweren rond de promoperiode van hun boekjes.

 5. Hans Becu zegt:

  Christel
  Het probleem is dat ik van impactmen en klimaathysterici niks moet hebben . Hun ongenuanceerd quasi hysterisch doomsday denken is aan mij niet besteed. We helpen de aarde niet naar de maan, wat niet betekent dat we niks moeten doen, en dat er geen probleem is. Maar wat we ook doen : dat soort lui blijft blind voor elke progressie paniek zaaien. Nuance dus, en feiten. De rest is cafepraat.

 6. François Reuter zegt:

  De verduurzaming van onze leefomgeving is niet voldoende om de milieucrisis op te lossen. De kern van het probleem ligt bij de ontaarding van de mens (op moreel vlak), die terug te voeren is op de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd, waar de maakbaarheidsvisie opgang maakte. De grote voorbeelden waren toen het socialisme en het communisme. Vandaag is het neoliberalisme in zwang : laat de markt zijn werk maar doen en alles komt goed (met de nodige bijsturing van de overheid). Door de verdere verslechtering van het leefmilieu vormt de energietransitie het sluitstuk op de maakbaarheidsvisie van vandaag. Hèt probleem blijft dan nog de explosie van de wereldbevolking… Een eigenschap van de maakbaarheidsvisie is dat ze antropocentrisch is : de natuur dient onderworpen te worden voor het welzijn van de mens. Eén en ander heeft geleid tot een vicieuze cirkel, die niet doorbroken raakt. Zo zou hoe hoger iemand opgeleid is (wat leidt tot een hogere sociale status), zijn of haar levensstijl meer afhankelijk maken van een milieuonvriendelijk narratief…

  Volgens em. prof. dr. Seyyed Hossein Nasr, een islamitische filosoof uit de V.S., geboren in Teheran, een belangrijk denker in de islamitische milieubeweging wereldwijd, is niet enkel het islamisme een vorm van extremisme maar is modernisme daar ook een voorbeeld van. Enkele metafysische beschouwingen : ” … One of the greatest tragedies of the modern world is that people try to cure the malady with the same germs that cause the malady. We do that over and over and over again, and no one is willing to look outside, as outside the box as they say, outside of this paradigm, which has created this unbelievable mess, which is going to catch up with us, because one of them of course implies that we are consuming with an infinite rate something finite. This way of living of extremism is destroying the very environmental foundations of our existence on earth! … Once we loose our own inner Center, it’s impossible not to have extremism, ‘cause to balance, you have to have a Center… : the center with a capital C!… Every religious person, but the muslim or ortherwise, has to carry out a spiritual jihad and inward effort to try to be able to recreate a balance, a balance within himself and herself…”

Reacties zijn gesloten.