De zaak Nainggolan: wat doet het een atheïst als de paus in bed wordt betrapt met La Cicciolina?

franscisus

Hét verhaal dat nu de sportbladzijden, maar ook de reguliere berichtgeving in deze mini-komkommertijd mag vullen, is dat van een dronken voetballer die bij een wegcontrole net geen twee promille alcohol in het bloed bleek te hebben. Pikante bijzonderheid: het gebeurde na de (bar slechte) wedstrijd België-Griekenland, door Radja Nainggolan gevierd met een nachtje doorzakken in een Sint-Niklase discotheek.

Nainggolan wringt zich in alle mogelijke bochten, ontkent vergeefs aan het stuur gezeten te hebben, en zakt met de minuut lager in de morele ranking, zodat zelfs zijn plaats als speler in het Belgische elftal in vraag wordt gesteld. Kan een rokende/zuipende voetballer onze nationale eer nog wel verdedigen? Hemelbestormende debatten zijn aan de orde, iedereen heeft er wel een mening over. Vandaag neemt een sportjournalist, ene Filip Joos, het in De Standaard voor hem op: de volksjongen Radja Nainggolan, vaderloos opgegroeid, is de kwaadste niet en staat nu eenmaal een beetje chaotisch in het leven. Kijk maar eens hoe hij zich naar boven heeft geknokt, komaan jongens, er moesten meer Nainggolans zijn.

De vraag is, waarom dit überhaupt een nieuwsitem is. De baseline van heel de discussie is namelijk dat bekende sportfiguren een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben. Daarom lanceert de FIFA TV-spotjes tegen racisme en… tegen alcoholmisbruik, met de heren voetballers zelf in de hoofdrol. Maar die rol kunnen ze in het leven zelf nooit waarmaken. Het zijn ook maar mensen, erger nog: het zijn voetballers, die bovengemiddeld onderbegaafd zijn op mentaal vlak, veel te veel verdienen, en zich kapot te vervelen. Een explosieve cocktail om het in discotermen te zeggen.


De immorele moralist

VermeerschWordt een topwielrenner als flandrien Greg Van Avermaet (na de zege in Parijs Roubaix: “Ik denk dat ik nu een pintje ga drinken”) nog goed omkaderd door een ploeg, en omlaag gezogen door een kring van cafésupporters die ook al eens met hem gaan trainen,- een topvoetballer zweeft enkel tussen sportieve stress en existentiële verveling. Zeeën van tijd hebben ze, en geen hobby die naam waardig. Dit is de Sartriaanse leegte uit La Nausée, nu ook verkrijgbaar in Houellebecqiaanse cynema.

Het is belachelijk om zo iemand een voorbeeldfunctie toe te kennen, integendeel. De jojo tussen stress en verveling wordt enkel draaglijk door in sportwagens te scheuren, in het rond te neuken, en het geregeld op een zuipen te zetten. Ik neem hen dat zelfs niet kwalijk, ze worden gewoon teveel betaald om te weinig te doen, maar schreeuw dan ook geen moord en brand als er eentje uit de bocht vliegt. Dat de eveneens in Italië voetballende Dries Mertens een paar Napolitaanses fans neukte en bij zijn vriendin buiten vliegt, is voer voor de boekskens, maar het stoort me dat er ook een morele dimensie wordt aan gebreid, alsof Dries een voorbeeld moet stellen inzake monogamie en relatiebekwaamheid.

In feite zijn alle rolmodellen fake. Maar de mediatisering van de vedette vergroot ook zijn/haar privé-leven uit,- zowel in De Standaard als in Dag Allemaal,- waardoor we dus al een hele week met die misstap van Radja worden geconfronteerd, als was de paus zelf in bed betrapt met gewezen pornoprinses Ilona Staller alias La Cicciolina. Of denk aan Donald Trump en zijn “vrouwonvriendelijke” uitlatingen in de privésfeer. Het kan me echt niet bommen, en wie er wél aanstoot aan neemt heeft een bizarre kijk op de status van een VS-president.

Het schandaal is dus geen schandaal, het is het gevolg van een zwaar, door de media geproduceerd misverstand. Ik ben niet ontgoocheld, ik heb geen zin om me met het levensverhaal van Radja Nainggolan bezig te houden,- er zijn er duizenden interessantere,- noch in de positieve, noch in de negatieve zin, noch als sympathie voor de underdog, noch als leedvermaak om de van zijn sokkel gevallen vedette. Voor de rest zal hij moeten afdokken en eventueel zijn rijbewijs inleveren zoals iedereen, en liefst zonder klaagzang “ik ben het slachtoffer van een hetze”, zoals we nu weer links en rechts kunnen lezen.

Moraal is een gevaarlijk ding, alleen al daarom is de grootste waakzaamheid geboden wanneer ethische experten zoals Prof. Etienne Vermeersch ons op televisie de les spellen. Wat zouden wij ervan denken mocht onthuld worden dat Vermeersch wekelijks een hoerenkot bezoekt en in het zwart bijklust als spin doctor van het Vlaams Belang? Inderdaad: de hemel zou instorten boven Vlaanderen en zijn immorele moralist. Idem dito voor de pedofiele oud-bisschop Roger Vangheluwe. Ja, hij heeft jongentjes bepoteld, maar wie niet gelooft in het goddelijk gezag van zo’n prelaat moet zich ook niet meer dan gemiddeld druk maken over zijn perverse trekjes. Het gewone wettelijke tarief toepassen, meer moet dat niet zijn.

Dwarsliggers en anarchisten aller landen, die de sociale hiërarchie niet aanvaarden, nauwelijks of nooit naar een voetbalmatch kijken, en lak hebben aan “het establishment”, zouden dus echt moeten stoppen met roepen als een stervoetballer zich bezat of als een bisschop zijn relatietjes opbiecht. Alleen echte fans hebben recht van spreken. Maar hoeveel echte fans zou de Kerk nog tellen? Ons rest de milde glimlach en het plezier in het ongeloof.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op De zaak Nainggolan: wat doet het een atheïst als de paus in bed wordt betrapt met La Cicciolina?

 1. Fend zegt:

  “De Walging” van Satre en “Platform” van Houllebecq (u veralgemeend en schrijft “Houellebecqiaanse cynea”) hebben zeer weinig met mekaar gemeen en van de “Satriaanse leegte”, waar u het over heeft, is hoegenaamd geen sprake bij Houellebecq, het gaat zelfs niet over leegte tout court. . Het zou even onzinnig zijn te stellen dat het werk met de materie van Jean Fautrier nu verkrijgbaar is in de nieuwe Santiago Sierra versie.

 2. bertie zegt:

  “Het gewone wetteljke tarief toepassen, meer moet dat niet zijn.”
  Laat dat nu juist hetgene zijn waar het schoentje wringt, van voetballers en aanverwanten.

  Van voetballers is geweten dat zij belasting en sociale bijdragen over hun beroepsinkomsten niet op dezelfde manier moeten betalen als andere werknemers. Zuiverder kan in de toepasselijke wetgeving een ingeschreven discriminatie volgens mij niet zijn. Als Unia zich daar de volgende vijfentwintig jaar al eens mee zou bezighouden dan zouden die idioten daar toch iets nuttigs doen.

  Aanverwanten die zichzelf onophoudelijk een voorbeeldfunctie toemeten, vooral dan zogenaamde toppolitici en bedrijfsleiders die zich captains of industry wanen, blinken uit in het ontwijken van het strafwetboek. Overbekend is een zekere Karel DG, die zich niet hoeft te verantwoorden voor handel met voorkennis van Fortisaandelen. Minder bekend is ene Luc V, die in dezelfde zaak (namelijk handel met voorkennis van Fortisaandelen in krek dezelfde omstandigheden) wel vervolgd werd en zijn strafproces door het bedrijf waar hij scheef schaatste met een monsterboete heeft laten afkopen. Diezelfde Luc baron V, want tevoren reeds in de adelstand verheven omwille van zijn grote verdiensten voor het vaderland, begeleidt onze vorst nog steeds persoonlijk bij diens vele bezoeken aan het plebs over het ganse grondgebied, ook in de grote omgeving van Antwerpen bijvoorbeeld. Waar dan talrijke schoolkindertjes met vlaggen en wimpels staan te zwaaien en door gedichtjes op te zeggen met blozende wangetjes hun duit in het zakje doen.
  Kijk, heer JS, en dat is nu precies het verschil. Wanneer u en ik samen op bedeltocht zullen gaan in Antwerpen, pakken ze uw geld af en vlieg ik achter de tralies omdat ik u uitbuit. Terwijl de koning en de edelman hetzelfde uitspoken, maar zich kunnen beroepen op hun afkomst, vermogen, status en nog veel meer van die verboden zaken om daar zonder problemen mee thuis te komen.

  • François Reuter zegt:

   Probleem is, als je vooral het negatieve van iets ziet, dan zie je het positieve niet meer.
   Wist je dat “voor het eerst een toekomstige monarch (kroonprinses Elisabeth) van kinds af aan onderwijs volgt in het Nederlands. Hiervoor gebeurde dit in het Frans (Wikipedia)”?

   • Hans Becu zegt:

    Dat doen ze alleen maar omdat ze weten dat het eigenlijk al te laat is om hun postje te redden, niet uit liefde voor ‘Vlaanderen en de Nederlandse cultuur.

Reacties zijn gesloten.