Grote verslagenheid bij de Commissie: moslims hebben wel degelijk gevoel voor humor

saudiHet Saoedische hoofd van de Grote Brusselse Moskee ondervragen, iemand die alleen Arabisch wenst te spreken en bijna op geen enkele vraag antwoordt: de parlementsleden van de onderzoekscommissie 22/3 waren zwaar ontgoocheld, zo heette het in de pers. Ik vraag me af waarom: hadden ze iets anders verwacht? Met vragen rond mensenrechten, zoals de gelijkheid van man en vrouw, probeerden ze Jamal Saleh Momenah in het nauw te drijven, alsof deze man, afkomstig uit een land waar vrouwen niet eens auto mogen rijden, zich ook maar één milliseconde zou bezig houden met mensenrechten. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens? Euh… het moskeehoofd gaat het eens bekijken. Jamal hield er gewoon de zot mee en was zich bewust van de absurditeit van deze charade, de parlementsleden niet.

Belachelijk hebben ze zich gemaakt, van Patrick Dewael (Open VLD) (‘Dit is een kaakslag voor onze commissie’) over Servais Verherstraeten (CD&V) tot Meryame Kitir (SP.A) (‘U hebt een enorme kans gemist om de vreedzame islam uit te leggen en het wij-zij-denken te helpen overstijgen. Ik ben héél zwaar teleurgesteld’). Het verhoor zelf was al hilarisch, maar het is pas met de verontwaardiging achteraf, uiteraard voor micro’s en camera’s, dat het politiek establishment zijn wereldvreemdheid demonstreert, op een manier die ronduit tenenkrullend moet genoemd worden.

Een dovemansgesprek dus. Het doet denken aan de middeleeuwse processen waarin ezels, schapen en kippen in de beklaagdenbank terecht kwamen en aan de tand werden gevoeld over hun relatie met de duivel. Met dat verschil dat die beesten de vertoning gewoon ondergingen, terwijl in Brussel, net andersom, de verhoorders met hun voeten lieten spelen. Vorige maand had imam Mohamed Galaye voor dezelfde commissie zijn directeur al voorgedaan hoe je zo’n comité van Belgische bordkartonnen scherprechters behandelt: rond de pot draaien, liegen (onder ede) over salafistische Jihad-cursussen die er nooit zijn geweest zijn ondanks rapporten van de staatsveiligheid, en finaal de boeken sluiten met de belofte: “We zullen met plezier onze rekeningen overmaken”.

De Islamitische Wereldliga, met hoofdzetel in Mekka, fungeert namelijk als doorgeefluik voor de sponsoring door de Saudi-Arabische staat, geen enkel auditbureau kan hier ook maar een speld tussen krijgen. En omdat wij nu eenmaal geen systeem van zweepslagen noch andere efficiënte verhoorpraktijken kennen, én omdat meineed op een rechtbank van ongelovigen gewoon van geen tel is, is het voor zo’n Saoedi pure pret om een Belgische waarheidscommissie eens van dichtbij mee te maken, inclusief het molenwieken van Hervé en de grote slotmonoloog van Meryame. Jawel, moslims hebben wel degelijk gevoel voor humor.

Brussels, a view from the skyOver de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark hebben we het onlangs nog gehad. Deze schenking anno 1967 van Koning Boudewijn aan Saoedi-Arabië was door de vrome vorst uitdrukkelijk bedoeld als een propagandacentrum voor de islam, die zich van daaruit door heel Europa moest verspreiden. In zijn devote onnozelheid geloofde Boudewijn misschien echt dat de twee broedergodsdiensten gezamenlijk een dam gingen opwerpen tegen het goddeloze atheïsme.

Binnen een week ‘vieren’ we de eerste verjaardag van de bloedigste moslimterreuraanslag op ons grondgebied. Niets wijst erop dat de ‘moslimgemeenschap’ alhier zich gedurende dat jaar heeft bezonnen over de relatie tussen religie en geweld, en over het waardenconflict dat onze samenleving stresseert, verscheurt, mentaal ondermijnt. De arrogantie van sujetten als Jamal Saleh Momenah toont aan dat er met ons vooral gelachen wordt, dat we altijd op achtervolging zijn aangewezen, en dat we afgeleerd hebben om pro-actief te denken. Dus spelen we de rol van de domme August in het circus, de man die duizend trappen onder zijn kont krijgt en duizend keer valt.

Dat we daarbij de linkerwang aanbieden nadat we een lap hebben gekregen op de rechterwang, zoals Jezus in de Bergrede aanbeveelt, doet toch ook vermoeden dat een flink stuk Christelijke verdraagzaamheid ons parten speelt, tegenover een religie die daar helemaal geen last van heeft. Dovemansgesprek dus, andermaal. Misschien toch eens nadenken over een nieuwe bestemming voor dat gebouw in het Jubelpark. Wie laatst lacht, best lacht, zullen we maar denken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Grote verslagenheid bij de Commissie: moslims hebben wel degelijk gevoel voor humor

 1. Paul Vanhoovels zegt:

  Moeten wij soms mee lachen? In vorige topics heb ik al voorspeld wat Europa te wachten staat.
  Mensen die vol zitten van wanhoop assimileren zich niet allen meer en sommigen zullen een gevaar blijven. Maar goed. Europa heeft gekozen. Maar ondertussen is de sfeer hier ook verrot en zitten we opnieuw in een giftig naoorlogs milieu. Hitler heeft door waanzin gedreven het Duitse volk ook bijna uitgeroeid. Nu maar afwachten of Europa het kan redden. Het paard van Troje is hier binnen gehaald. Alle landen spelen de bal door naar mekaar uit schrik om in het vizier te komen.
  Momenteel vechten ze nog altijd tegen de nazi’s en trommelen ze zichzelf op de borst als de verdedigers van de democratie. Politiek Europa heeft dus drie vijanden.
  Mijn probleem is het niet meer hoor. Ik heb dertig jaar mij met politiek bemoeid in een boerengat waar de kerktoren nog steeds in het midden van het dorp staat.
  Ik ken dus dat wereldje als mijn broekzak.
  En hetgeen er overblijft van dat vroeger zogezegd gevecht voor het algemeen belang is de rust die ik nu gevonden heb. Het was nooit gemakkelijk om vast te stellen dat de inbreng die je bracht terug te vinden was op straat in meestal overtreffende trap. Sommigen vonden zichzelf pas belangrijk op dat niveau als ze postbode mochten spelen. De andere partijen kregen de inlichtingen zelfs gratis.
  De ergste vijanden zitten immers in eigen partij.
  En bij iedere coalitie komen er echte vrienden bij. Soms ook vijanden natuurlijk. En vooral deze laatsten vergeten niet.
  De soep werd meestal dus zelfs heter opgediend dan ze klaargemaakt werd.
  En het plebs? Wel dat kijkt nog steeds met koeienogen U aan in blijde verwachting tot de boer nieuw hooi over de draad gooit. Bon! Spons er over.
  Momenteel kan ik terug lachen. Ik voel mij bevrijd en heb geen verplichtingen meer; zeker niet tegenover het algemeen belang en ook niet tegenover mezelf.
  En de zorg voor een betere maatschappij laat ik dus met graagte over aan dezen die beterschap kunnen en mogen brengen.

  • Ben Mosoel zegt:

   Waardig ouder worden! Men moet niet te vlug het bijltje erbij neerleggen, tenminste als lijf en leden zulks toelaten. Zie maar waar vandaag de neuzen naar staan gericht! In Nederland is er Martin van Rooijen, die 74 is, een eerste Kamerlid voor 50PLUS, de partij die bij de voorbije verkiezingen 4 zetels in de wacht sleepte. Wie weet komt men wel in het parlement en kan men er onze welopgevoede heren en dames een poepje laten ruiken! Een veelzijdig politicus die ingewikkelde problemen simpel weet uit te leggen, dat is toch wat men nodig heeft! “Mannen zijn net als wijn. Sommigen worden zuur, maar de meesten worden beter naarmate ze ouder worden ” – Cicero (106 v.Chr. – 43 v.Chr. )
   Voor vrouwen, die zoals dat heet hun mannetje kunnen staan, geldt naar mijn mening logischerwijze hetzelfde.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Kan zijn. Maar voor mij hoeft het absoluut niet meer.
    Vooral het plebs is jaloers op soortgenoten. Je moet een diploma hebben zodat ze kunnen denken dat je slimmer bent dan zijzelf. Voor de rest mag je uw nikkel afdraaien en zelfs in eigen partij bewijzen dat je het aan kunt; het helpt je geen stap vooruit.
    Dat niet bezitten van een universitair diploma is dodelijk. Het is al een voldoende reden om uitgeschakeld te worden. In mijn jeugd was het behalen van een diploma Hoger Middelbaar niet vanzelfsprekend. Het onderwijs was destijds gestoeld op eliminatie.
    Nu moet je echt dom zijn om geen universitair diploma te kunnen behalen.
    En een normaal IQ garandeert zelfs niet dat je dat diploma haalt. Er spelen andere argumenten mee die soms belangrijker zijn.
    Daarom kan ik maar één advies geven en dat is nooit blijk geven van een overtuiging voor je dat diploma hebt. Want men vind steeds wel iets dat tegen je pleit en dat kan gebruikt worden. Tenzij je natuurlijk van weledele komaf bent. Dan kun je U wel vroeger
    folies veroorloven. Ons ken ons is in dit land nog heel belangrijk.
    En als je dan ooit begint aan een politieke loopbaan dan mag je nooit voorrang verlenen aan anderen als je weet dat je meer aanspraak en rechten hebt.
    Eenmaal dat men dit in het vizier krijgt wordt je gecatalogeerd als een zacht eitje en gebruikt men die eigenschap steeds tegen je. Een fout die ikzelf ooit maakte om de partij aan een voltallige kieslijst te helpen. Een woord van dank heb ik er nooit voor gekregen.
    En als je niet van graniet bent dan begin je dus beter niet aan politiek dus.
    Reken er niet op dat de kiezer opmerkt wat er binnen de partij zelf gebeurt en wie er echt werkt voor zowel de kiezer als voor de interne goede werking.
    De meerderheid trekt naar het stemhokje en kleurt een bolletje rood voor een knappe jongen of een mooie deerne. Het diploma is natuurlijk wel belangrijk en prettig meegenomen.
    Nergens heeft vermoede slimheid en schoonheid zoveel belang als in de politiek op dorpsniveau.
    En als je bovendien nog een lachende grimas kan op uw gezucht toveren en ondertussen er bij denken “Val dood” dan heb je wel iets voor op de concurrentie.
    Bon. Ik ben dus 75jaar jong. Ik heb geen empathie meer voor de politiek.
    Maar je mag er wel van denken wat je wil hoor en vermoeden dat de echte reden is en was dat mijn haring niet braadde.
    Maar ik moet niemand nog leugens wijsmaken. Het enige wat telt is het feit dat ik mezelf geen leugens voorhoud. Wat de rest van de wereld denkt kan mij niks meer schelen.
    Trouwens leugens? De lezer weet nu wel mijn bevindingen die ik zelf niet wist toen ik er mee begon. Anders had het waarschijnlijk mogelijk wel anders gelopen.
    En het had zeker geen bijna dertig jaar geduurd voor ik conclusies trok.

 2. Paul Vanhoovels zegt:

  Verdorie. Weer een paar foutjes. Zelfs een dt-fout. Ik zal mijn tekst tenminste een moeten nalezen voor ik hem publiceer. Sorry dus.

  • Ben Mosoel zegt:

   Never say sorry to anyone!

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Feitelijk zijn wij; ouderen dus; in fout als wij de jeugd teksten opdissen waarin fouten staan. Het is zo al erg genoeg als men onder ogen krijgt wat sommige jongeren nu reeds presteren als men hub schabouwelijke teksten ziet op forums, internet en andere.
    Ofwel worden er misschien debielen aan een diploma geholpen?
    In hun plaats zou ik beschaamd zijn voor de prestaties van sommigen in hun moedertaal.
    En dan maar eisen dat anderstaligen Nederlands spreken en schrijven.
    Vele Vlamingen kennen dus zelfs hun eigen taal niet.
    Het Nederlands is dus geen lang leven meer beschoren.
    Misschien is de jeugd realistisch en beseffen ze dit.
    Nog een korte tijd en er komt misschien een Europese taal.
    Dit land loopt van jaar tot jaar meer achterstand op voor wat de internet-handel.
    Dat zou de vakbonden hun schuld zijn. Want in België zou er niet mogen gewerkt worden bij nacht. Vergeet het! Dat heeft er niks mee te maken. De bedrijfsleiders in de meeste KMO’s zijn achterlijk voor wat hun kennis betreft van de Engelse taal en bijgevolg ook voor wat betreft hun kennis van het PC-gebruik. En onze jeugd moet in de school nog steeds de taal van Voltaire aanleren. Pffffft! Ik heb voldoende van Europa en andere landen gezien om te beseffen dat je met Frans ook beschouwd wordt als een analfabeet.
    Bijna alle gidsen in die vreemde landen gebruikten Engels.
    Pour les Francophones la même “sauce”. Idem dito voor de “Vlomsche” mensen.
    Het is wel vermakelijk als je merkt hoe wij; Vlamingen; dat kunnen weg steken.
    Wij knikken instemmend voor alle uitleg; zelfs al gebruikt de gids de taal van de bosnegers. Wij verstaan alle talen. Zelfs een hentenaar die het heeft over zijn “piepegaille”
    verstaan wij. Maar het ABN is iets moeilijker schijnbaar.

 3. Hans Becu zegt:

  Paul van Hoovels : ik moet je vriendschappelijk waarschuwen. Je klinkt echt als een ouwe zeur. Leve de jeugd, overigens. Om er eentje uit te lichten : spelling. Jongeren hebben eigenlijk gelijk dat ze niet naar de pijpen willen dansen van die wereldvreemde professoren van de spellings-en taalcommissie die ons terroriseren met hun linguïstisch intellectueel gemasturbeer. Eerst was het pannenkoeken, want zo sprak je het uit, nu moet het weer pannenkoeken zijn, want het meervoud van pan is pannen. En gij nu.

Reacties zijn gesloten.