Zwarte Piet is groter, houdt het langer vol en scoort makkelijk: is het voetbal meta-racistisch?

In de Grote ZwartePietendiscussie en de vraag of de knechtenrol van de zwarte man niet ruikt naar neokolonialisme en racisme, is een belangrijk nieuw element ontstaan waar Unia en het Minderhedenforum zich beslist eens over moeten buigen.
Een zekere Jeroen Scheerder, sportsocioloog verbonden aan de KU Leuven, heeft vastgesteld dat Belgische voetbalclubs bij voorkeur zwart-Afrikaanse spelers in de voorhoede opstellen, als een soort goedkope dommekracht.
Prof. Scheerder wil er vervolgens een discriminatieverhaal van maken door te stellen dat Afrikaanse spelers meer gele en rode kaarten krijgen, maar de grond van de zaak is simpel: Afrikaanse mannen zijn explosief, veerkrachtig (goed voor de kopduels) en snel in de sprint. De voetbalbond noch de sportsocioloog durven dat met zoveel woorden zeggen, maar er valt niet naast te kijken: sportief is de Afrikaan superieur. Gelukkig is er de Congolees-Belgische oud-voetballer Paul Beloy die wél man en paard noemt: de Afrikaanse man beschikt, en dat is objectief vastgesteld, over gemiddeld een langere en soepelere achillespees. Punt uit. Dat maakt hem ook zo geschikt voor het basket, maar tegelijk voor het liefdesspel, gezien ook een ander orgaan de blanke versie met vele lengtes klopt.
Koppelen we dit echter terug naar het ZwartePietendebat,- ja, ik ben nu eenmaal verzot op dit soort debatten en hoop dat ze nog lang duren,- dan lijkt het pleit nu toch beslecht dankzij de voetbalstrategie: Piet moét in de schoorsteen omdat zijn achillespees langer is! Het is racistisch, maar van het positieve soort, want die blanke Sint is gewoon te klunzig en te stram om die evenwichtoefeningen op het dak tot een goed einde te brengen. Sinterklaas als metafoor van de niet-zo-fitte blanke man?
De studie van Scheerder is zonder meer dynamiet. Het blijkt namelijk dat de aanvoerders in voetbalclubs meestal toch blanke Europeanen zijn, en ook daar is een objectieve reden voor te bedenken: wij zijn gewoon beter in tactisch inzicht en speloverzicht. Zeg maar: een sterker ontwikkelde cortex. Er blijken dus verschillende mensensoorten te bestaan, met elk eigen kenmerken, en het heeft niks met cultuur te maken maar gewoon met biologie. Einde van het antropologische eenheidsdenken? Valt het mensenras, door de VN politiek geunificeerd, uiteen in subsoorten die dan ook aansluiten bij de zoölogische nomenclatuur? Er zouden dan blanken, aziaten, zwarten, eskimo’s, apen, honden, katten en zebra’s zijn met elk hun plussen en minnen, die wel respect verdienen als levende wezens, maar waarvan de verschillen dikwijls groter zijn dan de overeenkomsten.
Grappig: de topsport, speciaal het voetbal, dat grootse campagnes opzet om de supporter te multiculturaliseren (“no to racism!”), selecteert heel bewust op raskenmerken. Wat gaat Unia doen als een blanke voetballer een klacht indient omdat de club graag zwarte spelers opstelt? Dat dit helemaal niet gebeurt, wijst erop dat sport de politiek overstijgt. Waarom kijken wij met bewondering naar het lichaam van de Jamaïcaanse topsprinter Usain Bolt, maar mogen we er niet bij denken dat dit lichaam niét zoals het onze is, en door de natuur genetisch is voorbestemd om snelheden te maken weermee je een panter kunt inhalen?
De schoonheid van het lichaam kan niet los gezien worden van zijn biologische en genetische determinatie. Kiezen is keuren, uitkiezen, bewonderen. Haat kan racistisch zijn, maar de liefde is het zeker. De achillespees van Wouter Van Belleghem, de spits die zijn tijd verleutert met het rapen van verloren ballen op links, inspireert ons tot allerlei meta-racistische ideeën. Plus est en vous, op met die zak, de schouw in Piet. De natuur heeft haar rechten, stikjaloers ben ik.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Zwarte Piet is groter, houdt het langer vol en scoort makkelijk: is het voetbal meta-racistisch?

 1. Hans Becu zegt:

  Mijn favoriete vraag aan anti-racisme militanten : Uit alle rankings van grote internationale atletiekwedstrijden blijkt ondubbelzinnig dat zwarte atleten in loopwedstrijden met kop en schouders boven hun blanke concurrenten uitsteken. Is dit simpele feit aanhalen een racistische uitspraak, ja of nee ? Gegarandeerd mond vol tanden. Het is in zondejammer dat Wilders, Dewinter en Co in dit debat steeds weer de eerste viool spelen.

  • Ines zegt:

   Ben geen anti-racisme milititant, en nu de fameuze maar: is het zo veel gevraagd van uw empatisch vermogen om zich in te beelden dat een Congolees nieuw Belgje bij het aantreden van enkel en alleen zwart geverfde knechten achter een blanke heiligman, zich even in de oogjes wrijft en zijn/haar al waarschijnlijk niet zo hoog zelfbeeld op dat moment even ziet in mekaar storten. Is het het zo een drama om een actuele versie te bedenken met bv andere kleuren pieten? Is de huidskleur van de figuur zwarte piet ergens vastgebeiteld in een ongeschreven eeuwige wet? Onzin toch.Tradities hebben ergens een vast beginpunt meestal na een ingrijpende historische ingreep (in dit geval de opkomst van de slavernij van de zwarte medemens) en dus ook een houdbaarheidsdatum.In dit geval het voorschrijdend inzicht dat slavernij op basis van ras niet meer kan. Al de semantische zijsporen naar de discussie over zwarten en atletiek zijn naast de kwestie.

   • Paul Vanhoovels zegt:

    Ik ben evenmin een racisme militant en evenmin een anti-racisme militant.
    Als zwarte pieten hun niet zo hoog zelfbeeld zien in mekaar storten omdat een piet zwart ziet als hij door de schouw kruipt dan scheelt er iets in de bovenkamer van sommigen.
    Ik ga dus nooit een piet een andere kleur geven. Roet ziet zwart en wie door een schouw kruipt zal er zwart uitkomen. De oorzaak zoeken in de slavernij van de zwarte medemens is dus in dit geval serieus bij de haren getrokken. Persoonlijk heb ik evenmin iets tegen een bruine mens. Ik heb de beginperiode meegemaakt toen er hier bruine mensen binnen sijpelden. In den beginne waren ze zeer gewild bij de vrouwelijke jeugd omwille van hun meer exotisch tintje. Maar de “goodwill” duurde niet lang want sommigen gedroegen zich als hufters die onze hoeren een pakje bezorgden en nadien zichzelf het recht toematen om zich een nieuwe maagd uit het Atlas-gebergte aan te schaffen en dit op basis van geloofsovertuiging. Wie is er dan begonnen met deze vorm van racisme? Wij, bleekscheten soms? Alleen deze vaststelling is/was voldoende opdat ik voor de rest van mijn leven mij geen etiket van racist meer laat opplakken.
    Ik heb drama’s gezien destijds in mijn kennissenkring; drama’s uitgelokt door mensen die voor ze terugkeerden naar hun heimat een Godsgeschenk achter lieten. Over kinderen die geen vaderfiguur kenden zal ik niet uitweiden.
    De multi-culturele samenleving dus.
    Onze heersende klasse heeft alle voeling voor de realiteit verloren.
    Europa ontvangt de ontheemden met open armen zonder zich zorgen te maken over hun geestesgesteldheid. Velen onder hen zijn getraumatiseerd voor hun ganse leven.
    Zij hebben de dood overleeft, soms is hun alles ontnomen wat in hun hart geborgen lag,
    ze komen in een omgeving waar een andere moraal heerst en ze voelen zich niet gewenst en buitenstaander. Alle ingrediënten zijn aanwezig om haatgevoelens te kweken tegenover de ganse wereld. En dan? Wij hebben hier dus het paard van Troje binnen gehaald. Van onze rustige samenleving blijft niks meer over. Het is zelfs zo erg geworden dat wij; de racisten dus; onszelf op sommige plaatsen ontheemd voelen.
    Momenteel blijft er van die multiculturele drogredenen niet veel meer over in het buikgevoel van de Europese democraten.
    Want alles wijst er op dat onze leiders; van welk allooi ze ook zijn; hun eigen volk noch hun gedrag zelf niet meer begrijpen.
    De realiteit is en was dat die vluchtelingen in eigen streken hadden moeten opgevangen en beschermd worden in veilige afgesloten getto’s waar ze het einde van de warboel; veroorzaakt door soortgenoten; konden afwachten in peis en vree.
    Hun onderhoud en sociale voorzieningen zou bovendien veel minder gekost hebben.
    Maar een devote madam wist het weer beter.
    Feit is dat bijna de halve wereld ontwricht is; zowel in de streken van peperkoek en honig als in de reuzengrote zandbak van het Midden-Oosten en dit tot ver onder de evenaar.
    Wir shaffen dass! Mooie woorden maar ze hebben niks realistisch in zich.
    Tja; als je het eigen volk niet begrijpt kun je ontheemde trauma’s ook niet begrijpen.
    Maar ik vrees dat ons nog erge belevenissen staan te wachten.
    Orde en plichten zullen waarschijnlijk moeten worden afgedwongen.
    En in deze wanorde en toekomst zullen wij mee moeten opdraaien.
    En tot slot hoop ik natuurlijk dat ik ongelijk zal hebben en dat ik mezelf binnen kort zal moeten aanvaarden als de eeuwige zwartkijker. Het meest gewenste alternatief.

   • Hans Becu zegt:

    Het punt is : piet heeft met slavernij niks te maken. Dat is een uitvindsel van de anti-racisme activisten. Zoek de ontstaansgeschiedenis maar op. Hij is daarenboven uitgedost in een 17e eeuwse wambuis met zwierige pluimhoed, de outfit van de seigneurs uit die tijd. Hij is de zwierige, pientere en guitige toeverlaat van stoethaspel Sinterklaas. Niks slaaf dus. Maar ja, linkse principeruiters en humor en relativeringsvermogen…En is het teveel gevraagd van het empatisch vermogen van migranten dat ze ook eens met ons rekening houden, of is dit enkel blanke plicht ? Tenslotte ben ik niet verantwoordelijk voor het evt. lage zelfbeeld van mensen. En is huidskleur soms een schande ? Waarom verbieden we dan het woord neger (dat verwijst naar negro, zwart) wel, en verbieden we de negers niet om de blanken blanken te noemen ( blanco is wit) ? Consequent is anders. We zullen dus iedereen maar omdopen tot veelkleurig. En bij het opsporen van misdadigers geen raciale of gender profilering meer. De politie zal dus op zoek moeten naar een veelkleurig menselijk wezen…

   • Fend zegt:

    Het woord neger kan ook van het Griekse woord nekros afkomstig zijn. Erg vervelende associatie gezien een lijk zwart wordt. In de 17de eeuwse Nederlanden zou het hebben verwezen naar zwarte slaaf.

 2. vercauteren freddy zegt:

  We zijn misleid! Al van in de late jaren 50 van vorige eeuw! Mensen waren allemaal gelijk! en (nog erger) superieur aan de rest van de “schepping”. Met de genetica blijkt elke dag meer de biologische ongelijkheid. Links had het al die jaren mis! Rassen doen ertoe! Soms in goede zin, soms anders. Maar terwijl wij gebrainwashed werden, werd de wereld geleid en gestuurd op basis van raskenmerken en bijhorende religies. Zoek eens op het woord “Liebermann”, of “NWO” of “Jihad” en je staat versteld wat voor een ” fascistoïde theorieën er te voorschijn komen. Wij zijn misleid, maar nu we dat weten, is het tijd voor wat realisme.

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Misleid zegt u Fred. Mogelijk. Wat er nog bijkomt onder mijn schedeldak is er dik teveel aan. Een dezer dagen zet ik mij achterstevoren op mijn paard en wuif handjes draaiend ten afscheid. Het interesseert mij geen bal meer waar dat paard naartoe zal rijden.
   Weg wezen uit dit moeras dat men een land durft te noemen.
   En voor mijn part mogen ze deze barak vol steken met IS-adepten.
   Laat ze maar pamperen. Ik weet wat er zal van komen.
   Men wil mensen die afscheid namen van alles inburgeren.
   Maar ik weet wat afscheid nemen is. Afscheid nemen is een deur dichtslaan. En wanneer dit gebeurt is er geen terugkeer meer. En vanaf heden neem ik afscheid van zowel de Vlaamse zaak als van alle zwarte pieten-alias met roet besmeurde bleekscheten die hier rondheulen. Na dertig jaar doet het wel pijn. Maar ik kan geen verdere broodroof plegen op mijn eigen lichaam. God bless…..dit rotland!
   Hou het hier dus plezant en heb respect. Wat je zelf brengt aan deze wereld zal er blijven.

Reacties zijn gesloten.