“In Mechelen niet één jihadist”: de beste burgemeester ter wereld is alleszins de meest optimistische.

somers

Op 14 februari is Bart Somers (Open VLD) verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Dat is niet niks. Persoonlijk vind ik nochtans dat Claudy Prosmans, burgervader van Herstappe (89 inwoners), die zelf op de sneeuwruimer springt als het weer daartoe noopt, die onderscheiding nog veel meer verdient.

Maar Bart Somers dus, apetrots op zijn World Mayor Prize. Het in Londen gevestigde comité genaamd City Mayors Foundation blijkt zich, zoals dat met alle prijzen het geval is, nogal op voorspraak te steunen voor een “nominatie”. Iemand moet jou voordragen, dan kom je op een shortlist, en dan is het aan de achterban van de kandidaat om hem massaal te steunen middels lofbrieven en ronkende emails. Laten we maar van het betere lobbywerk spreken. De “jury” doet voor deze onderscheiding geen eigen onderzoek, maar leest gewoon wat er binnenkomt als aanbeveling. Het zal u niet verbazen dat vele Mechelaars, en de voltallige administratie plus partijgenoten van Bart, waaronder Marino Keulen, zijn burgemeesterschap de hemel in prezen.

Anders gezegd: dit is een handig stukje image building voor een stad en zijn bestuur, deel van een grotere campagne. En waarom ik dat zeker weet? Omdat ik in een vorig leven als consultant bij Slangen & Partners dat Mechelse city-marketing-project mee op poten heb gezet, in opdracht van Bart Somers die zijn partijgenoot graag dat contract gunde. Tot op vandaag is het Mechelse Management Team klant bij Connect , zoals dat reclamebureau vandaag heet, en het is ook uit hun koker dat die deelname aan de World Mayor Prize komt, plus het lobbywerk en de daaraan verbonden hoera-campagne achteraf.

Tot dusver is dat allemaal onschuldig ook al gaat het om gebakken lucht. En waarom de City Mayor van Herstappe niet de minste kans maakt.

Maar wat is  het doorslaggevend argument waarmee Somers de hoofdprijs wegkaapte? Dat er geen Syriëstrijders uit Mechelen vertrekken. Niet één. Uit heel België, dat de Europese tabellen ter zake aanvoert, maar niet uit Mechelen. De stad zou een eiland van verdraagzaamheid zijn, met sympathieke, breeddenkende moslims die er niet aan denken om in den vreemde het kalifaat te gaan verdedigen, en dit uiteraard onder impuls van een monkelende burgervader die alle brandjes blust nog voor ze aangestoken zijn. En waarom ik nu steeds weer aan Philippe Moureaux moet denken, ex-burgemeester van Molenbeek die ook nergens een probleem zag.

Maneblussers

filmpjeWant volgens ander onderzoek zijn er wél Syriëvrijwilligers uit Mechelen vertrokken. Het tegendeel zou trouwens heel bizar zijn, en sociologisch onverklaarbaar. Volgens Eurojust, het Europees agentschap dat de samenwerking organiseert tussen de gerechtelijke autoriteiten in de hele EU, komen de meeste Syriëgangers uit Brussel, Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen.

De Mechelse islamoloog en arabist Pieter Van Ostaeyen (zie Doorbraak van 20/2/2014) heeft ook de moeite gedaan om het fenomeen in kaart te brengen en er cijfers op te plakken. De steden die volgens zijn research strijders leverden aan IS, maar ook aan splinterorganisaties zoals Jabhat an-Nusra: Brussel (30), Vilvoorde (19), Antwerpen (14), Mechelen (14), Genk (3), Maaseik (3), Willebroek (2), Roeselare (1) en Luik (1).

Die Belgische jihadisten duiken op in IS-propagandafilmpjes, op Youtube, en communiceren vlotjes via de sociale media. De cijfers dateren van februari 2014, maar het zou me verbazen, mocht Mechelen in twee jaar tijd helemaal “gederadicaliseerd” zijn. Integendeel, het fenomeen is wereldwijd alleen maar toegenomen. Van Ostaeyen duidt de moskee Olivetenvest aan als broeihaard, waar radicale imams opruiende preken komen geven.

De grote meerderheid van de Belgische Syriëstrijders komt sowieso uit de as Antwerpen-Mechelen-Vilvoorde-Brussel, waarbij men moet opmerken dat Mechelen als provinciestad het even “goed” doet als het veel grotere Antwerpen. Ook de Gentse Imam Brahim Laytouss, die voor de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar islambewegingen in België, bevestigt dat er wel degelijk Mechelaars in Syrië vertoeven (GvA, 13/4/2013).

Goochelt de Somers-administratie met cijfers, en creëert ze een alternative truth om zichzelf te verkopen als goed bestuurde modelstad? Het is een welles-niets-discussie die eigenlijk de grond van de zaak niet raakt. Het moslimfundamentalisme is een Vlaams, Belgisch en Europees probleem. Al die extremistische kernen hebben banden, communiceren met elkaar via het web, en vormen de facto één grote gemeenschap. Mechelen, halverwege Brussel en Antwerpen, met een moslimpopulatie van 15%, is geen eiland van multiculturele harmonie middenin wat internationaal als een probleemzone wordt beschouwd.

Ach, Bart Somers is een middelmatig politicus en een beroerd spreker, maar geen slechte burgemeester. De realiteit verbloemen en cijfers opsmukken, dat zou hij echt moeten afleren. Ook al huldigen de liberalen in het zog van Verhofstadt de leuze van Karl Popper “Optimism is a moral duty”, het moet vooral niet eindigen in struisvogellogica.

Of slaat die weinig vleiende bijnaam van “Maneblussers” toch ergens op?

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op “In Mechelen niet één jihadist”: de beste burgemeester ter wereld is alleszins de meest optimistische.

 1. P. Eggermont zegt:

  Politici zijn vandaag manifest technocraten. Kennis is macht met als equivalent x aantal gecumuleerde mandaten. Als je hen vraagt hoeveel ze verdienen, zeggen ze je tot op een eurocent hoeveel dat is. Uitzonderingen bevestigen de regel, moet dit hier niet blijken?

 2. karl zegt:

  Herstappe is een aparte mini-gemeente omwille van taalfaciliteiten, niet omdat ze burgemeester zich zo heldhaftig zou verzetten tegen fusies. En Managment Teams (lelijke term) zijn decretaal opgelegd, geen keuze van een lokaal bestuur. Maar dat doet allebei niets af van uw betoog.

 3. aghasee zegt:

  Mooi zo, JS.
  Stilletjes aan begin je naar de volledige islam-haat te evolueren. Zoals het hoort voor elk zinnig, zelfdenkend mens.
  Nu nog de -door naaste familie opgedrongen?- klimaatwaanzin afzweren en je bent er.
  Prima schrijfsel overigens.

  • P. Eggermont zegt:

   Si vous voulez qu’on tolère ici votre doctrine, commencez par n’être ni intolérants ni intolérables. (Voltaire)

 4. Hans Becu zegt:

  Goeie tekst. Doet me ook denken aan Onzen Daniël, den twiede besten. Of aan die restaurants. Het is toch onvoorstelbaar dat onze kritische kwaliteitspers die volledig loos gaat over Bracke, dergelijke fake bedoening nooit kritisch doorlicht, maar ze zelf mee hypet. Activistische journalistiek, zei Dewever, en hij had overschot van gelijk. Met Somers zegt de Pers : het probleem met migratie en Islam is op te lossen, het valt wel mee. Dit is een grove leugen. En die migranten, eigenlijk zijn die het slachtoffer van eenzelfde soort van kritiekloos gehyp rond migratie. Migratie is een zegen, een verrijking, de wereld kent geen grenzen meer, iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen, en meer van dat modieus geneuzel. Vele migranten leiden een troosteloos bestaan, ontworteld en ontheemd, zonder veel perspectief. Ze begrijpen geen bal van onze manier van leven, en gaan dood van heimwee. Die mensen verbitteren en verzuren, en de Islam doet de rest : hij geeft identiteit, troost en perspectief. Ik kan alleen maar hopen dat al die politici die daarvoor verantwoordelijk zijn een electorale pataat van jewelste krijgen, samen met de verkoopscijfers van de kranten die het probleem mee camoufleren. Socialisten, groenen, cd&v-acw en open VLD met D66-allures. Weg ermee, want het migratie non-beleid is een fundamentele en criminele beleidsfout met verstrekkende gevolgen, 1000 keer erger dan intercommunales met zitpenningen.

  • filips bossuyt zegt:

   Beste Hans, ik volg je hierbij 100% .

  • Paul Vanhoovels zegt:

   Men moet de werkelijkheid uitbenen. Ik zal daarom een oude mop vertellen. Een mop die dus geschiedenis werd. Destijds zei een pater in de Congo-Belge tegen een zwarte die in de zon bezig was aan zijn siësta dat indien hij werkte hij een machine zou kunnen kopen om hout mee te zagen. En met de meeropbrengst zou hij dan een werknemer kunnen aanwerven en betalen. En na weer een paar jaar zou hij er twee kunnen betalen.
   Vervolgens drie en vier en zo verder. En uiteindelijk besloot de pater dat die zwarte zelf niet meer zou moeten werken. De zwarte keek hem lachend aan en vroeg :”En wat denk je dat ik nu doe messi?”
   Goed er is hongersnood in Afrika. Het heeft voor gevolg dat het Westen momenteel een deel is geworden van het wereld-OCMW. Er zijn dus sukkelaars die moeten geholpen worden. Maar de vraag is en blijft waarom zij in Europa moeten komen voor hulp.
   Kunnen zij niet beter worden opgevangen in de vele streken waar de warmte gratis is?
   Wat is dan ook de echte reden dat ze hier met open armen worden ontvangen?
   Vooreerst nemen ze ons werk af. Gevolg? Iedereen zal aan minder loon moeten gaan werken. Ten tweede zullen de nieuwkomers moeten werken voor dezelfde bazen.
   In Afrika brengen ze dus niks op. Daar profiteren Mobutu en anderen van hun werk.
   Merkel weet dat en uit christelijke naastenliefde(?) beweerde ze dan ook :”Wir shaffen dass!”
   Om na twee dagen botweg te stellen dat wij; Europa; mee moesten shaffen.
   En nu zitten wij met een enorme kater en hutsekluts.

Reacties zijn gesloten.