Vraag van de week: moet Jan Jambon zich moeien met de gastronomie in Meulebeke?

melanzane
Het zoveelste racismeschandaal daalt over Vlaanderen neer: Karoline V., een 42-jarige vrouw uit Tielt, was duidelijk niet tevreden over wat Restaurant Melanzane in Meulebeke te bieden had, werd na een discussie aan de deur gezet, en stortte achteraf haar gal uit via de Facebookpagina van die eetgelegenheid. De taal die ze daarbij gebruikte was, als ik het literair mag omschrijven, een beetje à la Herman Brusselmans, rauw en volks, én doorspekt met verwijzingen naar de Afrikaanse afkomst van de uitbaters.
Ik citeer uit de krant (want de reactie op de FB-pagina zelf is uiteraard al lang verwijderd): “Slechtste kok ever. Wij gaan die lul kraken. En diep. Geen enkele vetzak gaat mij op mijn plaats zetten. Ik ga dees klomp vet vakkundig afbreken. (…)Volgens mij is de kok gewoon te lui. Gelijk de rest van het personeel. Dikke negers die nog geen aperitief kunnen schenken.”
OK, het eten is Karoline slecht bekomen, ze koelt haar woede op de fanpagina van het restaurant, en riskeert, jawel, één jaar cel en 6.000 euro boete. Minister Jan Jambon moeit er zich persoonlijk mee en maakt een amalgaam met de inderdaad smakeloze tweets omtrent de in Istanbul omgekomen Turkse Belg: Alle haatspuiers op sociale media zullen worden aangepakt”.
Kijk, op zo’n moment moet toch iemand de advocaat van de duivel spelen. Als ik naar die FB-pagina van Restaurant Melanzane ga –in feite een pizzeria- zie ik alleen maar ronkende lof en vijfsterrenorgasmes. Ofwel zijn die allemaal echt en heeft Karoline gewoon een verdomd slechte smaak, ofwel is die pagina, zoals bij de meeste restaurants, opgekuist en opgesmukt. No hard feelings, ik zou dat als eethuiskok misschien ook doen, maar moet een negatieve commentaar met, toegegeven, wat bruine randjes, nu echt tot staatszaak verheven worden? Mag een ondernemer ook nog een beetje een dik vel hebben, relativeren, en zo’n kwaje klant met enige humor van antwoord dienen? Zo’n ongewenste comment verwijder je als paginabeheerder toch met één muisklik? Of was de klacht tegen de ontevreden klant een goedkope gelegenheid om wat publiciteit te voeren en de naam van de zaak in de kranten te krijgen? Ja dus. De Afrikaanse roots van de Melanzane-uitbaters moeten een aanleiding vormen tot steunbetuigingen in de vorm van veelvuldig bezoek, dat moet daar nu aanschuiven zijn. Nogmaals: leuke stunt, maar Jan Jambon moet zich, ondanks zijn naam, met gastronomie niet bemoeien.

Qué?
Eén jaar bak wegens wat gemor aan het toile cirée: het zal je maar overkomen. Globaal bekeken is dit een compleet overroepen kwestie, en is de heisa rond zogenaamde haatboodschappen op de sociale media vooral een afleidingsmanoeuver vanwege een overheid die de echte haatideologie en haar tentakels maar niet onder controle krijgt. Vijftien vacatures zijn er nu voor de Internet Referral Unit (IRU), de speciale dienst van de federale politie die Facebook en Twitter moet afschuimen op zoek naar onfatsoenlijke gastronomische recensies. Terwijl de Brusselse flikken de straat niet meer op durven en zich ziek laten verklaren,- we zullen ook eens even amalgamen tussen Molenbeek en Meulebeke.
Dus ja, ik neem het op voor die Karoline V., alleen al omdat geen enkele krant haar versie van het verhaal geeft. Misschien wil ze die ook niet kwijt omwille van de storm na de indigestie, en werd het haar gewoon allemaal teveel. Bestaat er niet zoiets als een “klacht wegens roekeloos en tergend geding”? Het is toch echt wel een sterke aansporing om de horeca vaarwel te zeggen en thuis te kokkerellen, eventueel gevolgd door ook een scheldpartij, om tussen de lakens te eindigen met een formidabele Hot Dog waar je het begin of het einde niet van ziet.
If you can’t stand the heat, get out of the kitchen” lijkt me een goede nieuwjaarswens aan de zwarte keukenpieten van Melanzane. En nog over racisme en horeca: een maand geleden overleed de Brits-Joods-Duitse acteur Andrew Sachs die de onvergetelijke rol van Manuel speelde in Fawlty Towers. Toen kon je nog lachen met de idioot-bazige Basil die de klunzige kelner uit Barcelona (“In know nothing”) uitkaffert, maar tegelijk ook alle gasten die de pech hadden om zijn eethuis met een bezoek te vereren. Nu is het een zaak voor UNIA, het interfederaal gelijkekansencentrum, ook wel genoemd het klachtenbureau voor beledigde koks.
Ziet nu echt niemand het lachwekkende in van dit verhaal? Komaan zeg, stuur Karoline V. naar huis met een kookboek van de Boerinnenbond, en over naar de échte keukenbrandjes in dit land.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Vraag van de week: moet Jan Jambon zich moeien met de gastronomie in Meulebeke?

 1. Marc Schoeters zegt:

  Als ik goed heb gelezen, gebruikt “raciste” Karoline V. in haar plastische scheldkanonnade slechts één keer het woord “negers”. En daar is op zich niks mis mee: mijn beste negervrienden noemen zichzelf regelmatig neger. Of bestaat er zoiets als autoracisme? Maar ik ontdek in de niet zo politiek correcte restaurantrecensie van Karoline V. wel veelvuldig woorden als “vetzak”, “klomp vet” en “dikke”. Haar pittige tirade richt zich dus veeleer tegen de lichaamsomvang van de neringdoenenden dan tegen het kleurtje van die lichaamsomvang. Waarom struikelen de blijkbaar door pigment geobsedeerde paters van UNIA alleen over dat ene woord dat verwijst naar de etnische afkomst van de keukenpieten? Is het beledigen van mensen met overgewicht dan wel dik in orde? Waarom “negeren” de politiek correcte inquisiteurs altijd de echte problemen?

 2. bertie zegt:

  Het is voorbehouden aan een Frans autobandenmerk om in restaurants wereldwijd kritiek te leveren op het aangeboden eten en dito bediening louter met symbooltjes. Gewone stervelingen moeten zich met woorden behelpen.
  Unia en ook de Minister van Binnenlandse Zaken in functie doen hun duit in het zakje als schijvelende restaurantrecensenten. Volgens deze specialisten moet je de mensen die daar in de pot roeren beschouwen als rechtstreekse afstammelingen van Apicius en Escoffier, en mag je hen volstrekt nooit, ongeacht hetgeen ze je op welke manier durven voorschotelen, scheel bezien als de nazaten van koppensnellers, wat de werkelijkheid misschien meer benadert.
  Ondanks dure eden over absolute gelijkheid, is de perceptie die de klant hier ervoer absoluut ondergeschikt aan de perceptie die de dienstverlener meende te verstrekken. Enfin, ’t hangt duidelijk af van de kleur van de klant en de kleur van de dienstverlener, want ’t had net zo goed omgekeerd kunnen zijn!
  Ach … indien ditzelfde incident de aanleiding zou geweest zijn voor een Michelin-inspecteur van deze edelfrituur annex pizzeria om in zijn woordenloze quotering een ster te doen verdwijnen, was het probleem onmiddellijk opgelost, want dan hadden de chefs-uitbaters wellicht, volgens de normen die daar gelden, in alle stilte zelfmoord gepleegd.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Mensen, mensen, mensen! Let toch een beetje op uw taal. Herlees nog eens de restaurantrecensie die mevrouw V. heeft geschreven over de neringdoeners van restaurant “Aubergine”:
  “Slechtste kok ever. Wij gaan die lul kraken. En diep. Geen enkele vetzak gaat mij op mijn plaats zetten. Ik ga ‘dees klomp vet’ vakkundig afbreken.”
  “Ik maak jou en je bruin wijf kapot. Volgens mij is de kok gewoon te lui. Zoals de rest van het personeel. Dikke negers die nog geen aperitief kunnen schenken.”
  Allez, allez, allez! Dat kan toch ook op een andere manier worden verwoord. Ik zal het even voordoen. In gewoon Deugdtaals wordt dat:
  “Opvallendste chef-kok ooit – in negatieve zin. Wij gaan dat mannelijke keukenlid ontleden. En innig. Geen enkele door obesitas geplaagde scrotumdrager gaat mij de mond stoppen. Ik ga ‘deze gezellige dikkerd’ volgens alle regels van de kunst berispen.”
  “Ik help U en Uw natuurlijk gebronsde echtgenote mee buiten dienst. Volgens mij moet de in lethargie verzonken kok gewoon een beetje meer geactiveerd worden. Zoals de overige medewerkers. Volumineuze achtergrondiërs die de kunst om eetlust opwekkende drankjes te schenken nog niet helemaal in de vingers hebben.”
  Ik ben ervan overtuigd dat deze laatste versie in zuiver Politiekcorrectlands volledig door de beugel kan voor de heer Jean Hesp en zijn oen-ia’s.

 4. filips bossuyt zegt:

  Ik vind dat die mevr levenslang verdient en de confiscatie van haar bezittingen. Wij Vlamingen zijn vuile racisten en dienen met de dood bestraft te worden.

Reacties zijn gesloten.