Filip ontvangt Finn: “kinderen stellen onschuldige vragen”, aldus de vorst

filip_fin

Vanavond zendt de jeugdzender Ketnet het bezoek uit van de negenjarige Finn aan het Koninklijk Paleis te Laken. Filip leidt haar rond in zijn vertrekken, toont er familiekiekjes, spreekt over zijn vakanties en hoe hij zijn kinderen te bed legt. Een voorfilmpje warmt ons al op: een volksmeisje zomaar bij onze vorst, en ze mag zelfs vragen stellen,- zeg nu nog dat de monarchie wereldvreemd is.

De combinatie Kerst-Koning-Kinderen vormt het hoogtepunt van een charmeoffensief vanwege het Hof, dat zijn vruchten afwerpt. Het koningshuis is niet populair, ook niet in Vlaanderen, maar een land zonder koning vindt men hier ondenkbaar, een bijgeloof dat door de pers zorgvuldig wordt onderhouden. Overal waar de man gaat, registreren de media braaf en volgzaam zijn verschijning, zonder spoor van kritiek of zelfs maar milde ironie. In de kerstsfeer komt daar een extra laag bovenop van regressieve nostalgie, het verlangen naar een vrolijke, ongecompliceerde wereld vol Coca-Cola-achtige gezelligheid. De realiteit dat de koning door ons betaald wordt alleen maar om koning te zijn, maakt hem tot marionet en driedimensioneel spook in dienst van het status-quo en de TINA-retoriek (“Er is geen alternatief”).
Een uitgebreide pagina besteedt ook de Karrewiet-webstek aan de koning en de Belgische dynastie, op een manier die doet denken aan de Noord-Koreaanse cultus rond Kim Jong-un. Braaf, hagiografisch, sprookjesachtig. Kinderen maken een Belgische vlag met bloemen voor de vorst, en meer van dat belegen patriottisme.
Filip is dus wel degelijk een teken van mentale armoede en een emancipatiedefect. Dat België nog altijd een monarchie is, ligt, paradoxaal genoeg, aan het verdriet van België en de onmogelijkheid om burger te zijn van dit land. Alleen een failed state heeft een symbool van eenheid nodig, stammend uit de tijd dat de dieren nog spraken. Uiteindelijk durft niemand zich in België nog republikein te noemen, zelfs de NVA heeft een “pact” met het koningshuis gesloten, en stuurt liever neptweets de lucht in dan echte republikeinse boodschappen. Koningen passen bij het post-truth-tijdperk als kakkerlakken (die K’s!) in een vuile keuken. Ik zie ooit de VS én Rusland nog wel de monarchie als staatsvorm adopteren, want zowel Trump als Poetin zijn in feite exponenten van de postmoderne aristocratie. Ze acteren niet als verkozen presidenten maar als door hogerhand gezonden farao’s. Ze creëren hun eigen waarheid die ook dé waarheid wordt, dankzij een uitgekiende communicatiestrategie die spindoctors als Noël Slangen tot broekventjes degradeert.

Roodkapje en de wolf
filip_fin2En dan is er dus het kind, uit de echte wereld geplukt, en bij de monarch op schoot gedropt. Ik heb het gepotel van de Sint-met-zijn-witte-handschoenen altijd verdacht gevonden, maar als machthebbers zich voor de camera’s als kindervrienden outen, is er stront aan de knikker. Het opgevoerde contrast tussen hun onbetwiste autoriteit en de kinderlijke onschuld moet ons vertederen en ontwapenen, terwijl het eigenlijk gaat om een usurpatie, want weet de 9-jarige Finn veel over de politieke bijbetekenis van heel dit tafereel. Ze denkt echt in een sprookjesdecor te zijn terechtgekomen, en stelt idiote, “onschuldige vragen” (dat was de voorwaarde) die de enscenering allemaal nog dubieuzer maken.

De komst van Karrewiet op het Paleis te Laken is dan ook minder onschuldig dan het lijkt. Heel de overgeregisseerde setting, waaraan werkelijk niets spontaan is, wijst op een voorbedachte vorm van… euh.. kindermisbruik die ik de publieke zender, hier in de hoedanigheid van pooier, zwaar aanreken.Honi soit qui mal y pense? Strikt genomen heeft het natuurlijk niets seksueels (mag ik hopen). Toch is het een daad van toeëigening die zich in  een grijze zone bevindt, typisch voor Filip en heel zijn omgeving aan wie elke vorm van emotionele intelligentie vreemd is. De bijna kruiperige vriendelijkheid van de vorst versterkt nog de latente Roodkapje-en-de-wolf-sfeer in deze setting,- een sprookje dat eveneens over autoriteit en seksuele intimidatie gaat, geschreven in een tijd dat de monarch dat recht ook had én uitoefende (ius primae noctis).

TURKEY-SYRIA-POLITICSDe Turkse president Erdogan rook dezelfde opportuniteit toen hij het 7-jarige Syrische meisje Bana Alabed, bekend van Twitter, per helikopter uit Aleppo naar zijn paleis liet vliegen om haar aansluitend voor de camera’s te knuffelen. Laten we een kat een kat noemen en een geitenneuker een kinderlokker: Erdogan heeft hier een grens verlegd die misschien nog méér betekent dan het afschaffen van de voltallige vrije pers of het arresteren van rechters die niet genoeg naar zijn pijpen dansen.

Politici en staatshoofden die zich intimistisch laten fotograferen met kinderen zijn engerds. Van kinderen blijf je af, zelfs de commerciële reclame springt er behoedzaam mee om, maar regimepropaganda, zelf begaan met censuur en beteugeling van de vrije mening, hermunt alle morele maatstaven.
Terwijl politiek-correct links maar doordramt over het gore populisme, is de tête-à-tête tussen Koning Filip en Finn op zijn minst tamelijk smakeloos. Nog nooit heeft hij zich laten verleiden tot een echt politiek interview, laat staan een debat, maar zo’n negenjarig meisje, pratend als een robot, ja, dat wil de koning nog wel ontvangen. Vanavond om 18u15, grandioze afsluiting van de Warmste Week.

* Bijkomend beeldmateriaal, door lezers aangebracht, waarvoor dank:

/

Afbeeldingsresultaat voor Trump meisje
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Filip ontvangt Finn: “kinderen stellen onschuldige vragen”, aldus de vorst

 1. filips bossuyt zegt:

  Alleen al de speech van Filips en het melancholisch dreuntje van het belgisch volkslied heeft mijn kerstavond volledig verprustst.

 2. Luc Bonneux zegt:

  Na en met de reductio ad Hitlerum, een reductio ad pedofilum. Philippe is onder andere vader. Ik stel voor dit gore stuk maar gauw gauw te verwijderen. Er zijn grenzen aan internetvunzigheid, die een beschaafd denker hoort te respecteren.

 3. HERSTEL DE REPUBLIEK zegt:

  Engerds zijn het, die lidmaten van een ongekozen inteeltkliek zelfbenoemde adel. Doen alsof ze zo gewóón zijn en met regelmaat trapt de horde belastingbetalers er in.
  Heli-Flip maakt zich er uiteraard ma-te-loos populair mee.

 4. P. Eggermont zegt:

  Handtastelijk zijn van de Sint, daar heb ik toch geen weet van… Usurpatie???

Reacties zijn gesloten.