Een nóg blijere treinreiziger dankzij delicatesse-Sophie: dit moet België zijn

nmbs
De kogel is door de kerk,- CD&V mag de nieuwe baas van de NMBS leveren, in de persoon van Sophie Dutordoir. De degoutante stoelendans die daarvoor door de N-VA op gang werd getrokken (Dutordoir heeft immers op CD&V-kabinetten gewerkt en wordt als een sjevenmadam beschouwd), heeft tal van cabinetards gelukkig gemaakt, met Herman De Bode (ex N-VA kabinetchef, nu voorzitter bij Infrabel) en Jean-Claude Fontinoy (de “fixer” van MR-tycoon Didier Reynders, nu hoofd van de raad van bestuur van de NMBS) als blikvangers. De nieuwe postjes zijn verdeeld, het politieke evenwicht hersteld, met competentie heeft dit absoluut niets te maken. De kracht van verandering in woord en daad.
Naast dit benoemingscircus is er dus de magische pop-up van de nieuwe spoorbazin zelf, Sophie Dutordoir, romaniste van opleiding maar gepokt en gemazeld in de Wetstraat en belendende percelen. Er wordt in de pers vooral minzaam over deze dame gesproken omdat ze nu eenmaal als eerste vrouw het Belgische spoor gaat leiden (alsof dat een pluspunt is), en vooral omdat ze in mijn gemeente Overijse een delicatessenzaak/eethuis genaamd Poppeia uitbaatte. Dat vonden de mensen tof, zo’n down-to-earth vrouwtje dat voor hen plakjes parmaham sneed en het wijnglas bijvulde. Wisten zij veel dat Sophie tussendoor nog bijkluste als bestuurder bij onder meer de bank BNP Paribas en bij het beursgenoteerde overheidsbedrijf bpost.

Peperduur en slecht

Unizo-topman Karel Van Eetvelt zakt eens af tot bij Poppeia

Het korte geheugen van Jef Druif maakt ook dat niemand er erg in had dat Sophie in het verleden een beduidende bijdrage heeft gepleegd aan de levensduurte,- en dat is de reden waarom ik het altijd vertikt heb om daar een voet binnen te zetten. Vóór haar delicatessenavontuur was Sophie Dutordoir namelijk CEO van het meest arrogante, klantonvriendelijke bedrijf dat België telt (en dat wil wat zeggen), namelijk Electrabel in de periode 2012-2014. Jarenlang heeft Electrabel zijn quasi-monopolie misbruikt om zo ongeveer te vragen wat het wilde voor zijn stroom, gewonnen met afgeschreven en verouderde kerncentrales. Bijna een half miljoen klanten verloor ze in een paar maanden tijd, mensen die prijzen begonnen te vergelijken op de open energiemarkt, waaruit Electrabel steevast als de duurste te voorschijn kwam. Het was ook in die periode dat het Franse moederbedrijf GDF Suez de Belgische poot helemaal naar zich toe trok en de immer monkelende Dutordoir degradeerde tot marionet. Het wanbeheer van het nucleair energiepark en de chantagepraktijken tegenover zwakke Belgische energieministers duren tot op vandaag voort, zie het geknoei van Marie-Christine Marghem, zeg niet te gauw ’t is weer een vrouw.


‘Met alle betrokkenen wil ik het bedrijf moderner maken opdat de reiziger nog meer blijdschap kan vinden in het nemen van de trein’
, zo laat Sophie ons weten, met een glimlach die onweerstaanbaar aan de cover van het legendarische boerinnenbond-kookboek doet denken. Let u op het woordje “nog”: het was al zo’n blije ervaring, de trein nemen, maar nu kan een collectief reizigersorgasme niet lang meer uitblijven. Of waarom ik ietwat op de feiten vooruitloop en denk dat Sophie beter in haar eethuis was gebleven,- aldus zowel het Belgische spoor als zichzelf een dienst bewijzend.
De waarheid is dat het slechtst beheerde, meest gepolitiseerde Belgische overheidsbedrijf, te weten de NMBS, nu in handen is van iemand die vooral bewezen heeft, te kunnen plooien voor hogerhand én zich niets aan te trekken van wat zich onderaan bij de consument afspeelt. Dat kan tellen als brevet, het delicatessenverhaal zal ons worst wezen.
Het is algemeen geweten dat de Waalse vakbondstak heer en meester is in deze intrieste soap van treinen die maar niet op tijd aankomen en vervolgens gewoon geschrapt worden. Stakingen à volonté van lui die al een beschermd/voordelig statuut hebben, verspilling, ondoorzichtige politieke machinaties, en op het einde een totaal misprijzen voor de sukkel die niet in de file wil staan,- dat is de blije ervaring die Sophie nog gaat optimaliseren. Heeft ze wel ooit een trein gepakt? Ik vraag het me af.
Poppeia, was dat niet de schone maar perfide maitresse van keizer Nero, die de natie vanop haar rug regeerde? Vergeet verandering, alleen een revolutie kan dit land nog redden. U nog een aangenaam weekend toegewenst.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Een nóg blijere treinreiziger dankzij delicatesse-Sophie: dit moet België zijn

 1. Poppaea (niet Poppeia) was eerst maitresse en later vrouw van Nero. Die schopte haar op een gegeven moment in haar zwangere buik, wat het einde van deze dame betekende. Waarom je je zaak de naam zou willen geven van deze intrigante en luxepop (ze baadde in ezelinnenmelk om haar mooie huid te behouden) is mij een raadsel. Maar de activiteit die u haar toeschrijft is eerder van toepassing op Messalina, de derde vrouw van de vorige keizer.

  • siegfried verbeke zegt:

   Poppaea was de concubine van Nero, en volgens Tacitus zijn vertrouwelinge en raadgeefster in crisismomenten.
   Volgens de joodse geschiedschrijver, Flavius Josephus: “elle était une pieuse personne, parce qu’elle était favorable aux Juifs, qu’elle appuyait les requêtes des zélés, et aussi peut-être qu’elle adopta une partie de leurs rites”. Ze werd volgens de joodse rite begraven.
   Nero hield van zijn Poppaea en zag uit naar het kind, een troonopvolger. Tacitus schrijft dat hij haar in een woedebui een fatale slag heeft gegeven.
   Ernest Renan (Histoire des origines du christianisme, deel 4 L’antéchrist, blz. 158-160) stelde zich de vraag waarom Nero, die waarschijnlijk nooit van christenen gehoord had (er waren toen naar schatting slechts 2 à 3000 christenen in Rome), hen van de brandstichting beschuldigde. “Les Romains confondaient d’ordinaire les juifs et les chrétiens. Pourquoi cette fois la distinction fut-elle si bien faite?”
   Georges Roux, auteur van “Néron” (uitg. Fayard) schrijft: “Jusque-là, les chrétiens ne sont point distingués des juifs (…) Les Romains détestent les Juifs. La catastrophe (l’incendie) déclenche une poussée d’antisémitisme (…) Enfin une troisième version suggère que si l’opinion publique s’est trouvée dirigée contre les chrétiens, ce serait à l’instigation même des Juifs, soit qu’ils fussent inquiets de la vague d’antisémitisme et désireux de la détourner, soit peut-être aussi, pour assouvir une rancune personnelle. En effet, disent les tenants de cette thèse, si les Romains se désintéressent du christianisme, dans lequel ils ne voient qu’une insignifiante sous-secte hébraique, il en est tout autrement des israélites (…)
   “Un érudit catholique, l’abbé Berthaud, assure que les Juifs disposent à la cour imperiale d’un grand credit. Selon lui, outré l’appui de l’impératrice Poppée qui leur est acquise, les énormes dépenses du terrible gaspilleur qu’est Néron l’auraient souvent mis dans l’obligation d’avoir recours à des capitalistes israélites dont il aurait ainsi été l’obligé.”
   Een en ander is natuurlijk niet meer katholiek-politiek-correct…
   Het is slechts een hypothese, maar een delicatessenzaak naar Poppaea noemen ligt niet voor de hand. Of was Popey (the sailor) in haar gedachten?
   S. Verbeke, Antwerpen

 2. Walter Roggeman zegt:

  Al bij al was mevrouw Dutordoir toch als eerste uit de testen gekomen. Nu men eens de eerste van het peloton benoemt is het alweer niet goed…

 3. Hans Becu zegt:

  Ik kan alleen maar hopen dat de nva-mars door de instellingen er uiteindelijk toe leidt dat die instellingen ontmanteld of gereset worden. Ik hou dus mijn oordeel in beraad. Nu, Gramsci predikte de culturele hegemonie via bezetting van de instituties,en dat is aardig gelukt. Het Vlaamsnationalisme wordt mede daardoor tot op vandaag systematisch verketterd. Nva krijgt ook daardoor op het “officiële” publieke forum geen poot aan de grond. Het alternatief is dus een machtsgreep op de openbare sleutel- instellingen, waar de echte beslissingen genomen woeden. Laat Sofie dus maar doen. Ze is oude Belgische wijn in oude zakken, en ze komt zichzelf wel tegen. Als je bedenkt dat op een haar na de socialistische wonderboy-manager, bureaucraat en welweter van beroep, De Morgen-hype Frank Van Massenhoven bijna nmbs-baas werd gebombardeerd door Kameraad Jogan, dan weet je hoe zwaar die functie weegt : nul. Voornaamste opdracht : eindeloos schipperen en niks zelf beslissen. Pappen en nathouden. Het salaris is er overigens ook naar, het is belachelijk voor een onderneming van die omvang en strategisch belang. Salarissen liegen NOOIT : ze reflecteren perfect het machtsniveau. JS bewijst eens temeer dat hij een slecht politiek analyticus is. Die zitjes in de raad van bestuur, dat zijn de echte zitjes van verandering, niet het zitje van Sofie, die geen fluit te vertellen heer, net zomin als ze dat had bij Electrabel. Mestrallet was daar de baas, en zij de Belgische excuustruus. Goed bezig dus nva, en hoe meer Francken, Jambon en BDW de wind van voren krijgen in gazetjes als De Morgen, hoe minder schade de nva door het meebesturen lijdt. Het is een geniaal machtsspel, dat spel van Dewever en Co. Dewever buit de onmacht en de disfucties van de Belgische democratie schitterend uit in zijn voordeel, en Sanctorum heeft dat nog altijd niet gesnapt. Sanctorum spreekt zz ook flagrant tegen : al roept hij al jaren keihard dat Belgie geen democratie meer is, maar een particratie, wat volkomen juist is. Waarom moet Dewever dan democraat zijn? Dus speelt hij keihard voor particraat, want als nette democraat komt hij er niet aan te pas. Wat moet je anders : heiliger zijn dan de paus ? Niet voor brave zielen en nobele principeruiters, toegegeven, maar dat zijn de “echte”Flaminganten nu al 200 jaar te lang geweest. Voor mij maakt Dewever zijn belofte waar : de Vlaamse beweging met macht leren omgaan. Well done.

 4. Koenraad zegt:

  Primaat van de multinationals, primaat van een (staats)godsdienst, primaat van de vrije markt, primaat van het parlement, primaat van de rechterlijke macht of primaat van de politiek ? Waarom wil Crombez plots geen politieke benoemingen meer ? En breekt hij zijn kromstaf voor objectieve benoemingen ? Versta “geobjectiveerde” benoemingen. Omdat het vermoeden reëel is dat zijn sp.a-troepen voor lange tijd niet meer mee mogen doen…

 5. Hans Becu zegt:

  Haha, en nu planten ze Descheemaecker nog in de raad van Bestuur van de NMBS. Sofie, die nog nooit een trein van dichtbij gezien heeft, zal groen lachen

Reacties zijn gesloten.