De Vlaamse VolksBeweging: Hoe Vlaams? Welk volk? Welke beweging?

devalck

Joepie, de Vlaamse Volksbeweging heeft een nieuwe voorzitter, of beter: de vorige, Bart De Valck, heeft zichzelf opgevolgd, zo lees ik in Doorbraak. Al wie daarin niet geïnteresseerd is, en dat zijn vermoedelijk nogal wat FB-vrienden, gelieve niet verder te lezen.
Voor de overige drie, volgende anekdote.
Bart is een streekgenoot van me en we sloegen wel eens een babbel als we elkaar tegenkwamen zoals bij de jaarlijkse fietstocht van de gemeenteschool in Overijse. Sinds hij echter VVB-voorzitter is, gunt hij me geen blik meer en dat is normaal: belangrijke mensen moeten nu eenmaal het volk overzien en kunnen niet zomaar met om het even wie staan kletsen.
In dat Doorbraak-verslag van Sander Carollo staan ook een paar pittige details die verder het gewicht van de zittende VVB-voorzitter onderstrepen. Er was namelijk een tegenkandidaat, een mij voor de rest volslagen onbekende Yves Pernet, en De Valck was daarmee not amused. Stel u voor, een tegenkandidaat, waar gaan we naar toe!
Temeer daar Pernet zijn kandidatuur (“voor verjonging en professionalisering”) eerder had toegelicht in hetzelfde Doorbraak, dat een dubbelinterview samen met De Valck had gepland, maar die had dat afgewezen. Yves wie? En zomaar de zittende voorzitter publiek uitdagen? In welke tijden leven we.
Tijdens de verkiezing op de Algemene Vergadering moest Yves Pernet spitsroeden lopen en beloven dat hij zoiets nooit meer zou doen. Yves hakkelde dan een verhaal bijeen,- steeds volgens getuige Carollo-, dat ze hem opgestookt hadden en dat hij “gemanipuleerd” was om de VVB te beschadigen. Na deze sessie zelfkritiek kreeg hij toch nog negen stemmen van lui die medelijden met hem hadden. Een boetetocht naar Canossa wacht de verrader/renegaat.

Wie hier enige Noord-Koreaanse logica herkent, mag ik niet teleurstellen: zo onbenullig en irrelevant de Vlaamse Volksbeweging is geworden, zo onnoemelijk autoritair zwaait Bart De Valck, onderwijzer van beroep, binnen die hobbyclub de plak. Binnen het eveneens vers verkozen achtkoppige politburo ontwaar ik namen als Guido Moons en Wim De Wit, die u waarschijnlijk weinig zeggen, maar die men als levende fossielen van de Vlaamse Beweging moet klasseren, vergrijsde stamboekflaminganten met de geestelijke vitaliteit van een overleden regenworm.
In het licht van dit verjongingsverhaal zou ik bijna Bart de Wever nog gelijk geven, toen die ooit eens beweerde dat de Vlaamse beweging best zichzelf kon opdoeken. Er beweegt namelijk helemaal niets in dit verstorven milieu. Misschien wordt Doorbraak nog wat, een afsplitsel van de VVB, maar ook daar ontwaar ik geniepigheid en achterkamertjesmentaliteit.
Misschien is Vlaanderen echt te klein om iets te betekenen, het kan. Klein in alle betekenissen dan, vooral de figuurlijke.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Vlaamse VolksBeweging: Hoe Vlaams? Welk volk? Welke beweging?

  1. hans becu zegt:

    Tiens, alleen als ze op Dewever zijn kap zitten zijn ze blijkbaar relevant…en nu ineens weer niet. Js heeft zijn geniale momenten, vooral als filosoof en mediacriticus, maar van politiek heeft hij geen kaas gegeten. Hij wordt vaak ook veel te persoonlijk. JS kan Dewever niet uitstaan, en noemt in een van zijn columns Veerle Wouters en Hendrik Vuye “politieke toptalenten”. Dat totaal fout.Ze zijn als politici totaal mislukt, en deemsteren weg, nu al, zonder een spoor na te laten. En de politieke brains van de Vlaamse Beweging zitten bij de Nva, en nergens anders. Laat ons die als Vlaming maar steunen, ook al zijn ze niet perfect. Want wat rest er ons ? Het VB met Dewinter die zich volkomen belachelijk maakt met Trump achterna te lopen, een Vlaamse Beweging met Vermoeide Modellen, de IJzertroep en het Zangfeest. Social Media, persrelaties kweken, internationale contacten leggen, contacten leggen met de culturele wereld, met middenveldorganisaties, jongeren aanspreken, wervende manifestaties …noppes. En ik ben het Pallieterke nog vergeten. Niet altijd slecht, maar ik zou de gemiddelde leeftijd van de lezers wel eens willen kennen….Misschien kunnen ze al eens iets doen aan die jaren’50 typografie en layout. Het ergste is : ik ben zeker dat Vlaamsgezinde ondernemers, zoals Huts, samen met de Nva in een Vlaamsradicaal medium willen investeren, maar je moet natuurlijk wel competente, professionele en betrouwbare mensen vinden om er een succes van te maken. Het is net zoals FC Antwerp : ook al is er duidelijk een markt voor een Antwerpse topclub, maar met een stelletje kortzichtige amateurs die niet mee zijn met hun tijd gaan verstandige mensen als Dewever en Huts ook niet in zee. Geef ze eens ongelijk.

Reacties zijn gesloten.