Paul Magnette versus de Waalse karikatuur: de N-VA heeft een probleem

Hij heeft ons mooi liggen gehad, die Paul Magnette: twee weken Waalse dwarsliggerij en internationale suspens, om dan het CETA-handelsverdrag ongewijzigd te aanvaarden. Alhoewel: de afgedwongen bijlage, die vooral vraagtekens plaatst bij het handelstribunaal (ICS) waarin multinationals de nationale rechtspraak kunnen omzeilen, zal ten gepaster tijde boven water komen, namelijk wanneer er moet “geratificeerd” worden.
Maar voor alles heeft Paul Magnette ervoor gezorgd dat elke hond met een bril in Wallonië, België én Europa nu weet waar CETA voor staat. Er is een echte publieke discussie tot stand gekomen, vooral in de sociale media. Het wordt nooit meer zoals voorheen, dat een besloten clubje jarenlang een “handelsakkoord” met gekke uiteinden kon bekokstoven, om het dan even snel door de strot te jagen. De Amerikaanse tegenhanger, TTIP, zal nu met Argusogen gevolgd worden, en dat is zonder meer een goede zaak voor de democratie.
Ik begrijp echter de frustratie van de N-VA in de CETA-kwestie en het Waalse non perfect, evenals de pogingen tot diabolisering van de aanstichter uit Charleroi. Vooral minister-president Geert Bourgeois was deze keer vooruitgestuurd om de laffe, luie, onbetrouwbare Walen te kapittelen, met de boodschap dat Paul Magnette pas de laatste weken in actie is geschoten, om puur politiek-strategische redenen. Dat klopt natuurlijk niet. Het Waalse voorbehoud dateert al van Oktober 2015, een jaar nadat de Europese Commissie de 1.600 bladzijden tellende tekst publiceerde, na ultra-geheime onderhandelingen waarover geen letter mocht uitlekken. Er zijn toen hoorzittingen opgestart met academici, er zijn debatten geweest in het Waals Parlement.
De reden echter, waarom de N-VA zich zo ergert aan het optreden van Paul Magnette, overstijgt het klassieke PS-bashen waar de partij zo in uitblinkt bij wijze van zondebokstrategie. Het punt is namelijk dat de N-VA nu voor de eerste keer aan Waalse kant een tegenstander van formaat ontmoet, waarin strateeg en demagoog Bart De Wever misschien wel zijn meester moet erkennen. Ongezien. Di Rupo ridiculiseren was makkelijk: een homo met een strikje die struikelt over elk woord Nederlands. Om nog maar te zwijgen van alcoholisten als PS-excellentie Michel Daerden die het parlement lallend op stelten pleegde te zetten.

Appelen en peren
magnette2Maar Paul Magnette is andere koek: hoogleraar in de politieke wetenschappen, met een doctoraatsthesis over “Het burgerschap binnen de Europese constructie”. Dat kan tellen in het huidige debat. Een raspoliticus, goed in het pak zittend, welbespraakt maar geen lege charismatische bubbel, zakelijk, helder denkend met een betoog zonder teveel flauwe kul. En vooral: uitstekend Nederlands sprekend.
Het gevaar dat Magnette De Wever intellectueel en politiek evenaart, of wie-weet zelfs overvleugelt, is niet denkbeeldig, en zou zelfs in Vlaanderen politieke gevolgen kunnen hebben waar Vlaams-links (nog altijd zwak inzake politiek talent, strategie en discours) een nieuw elan op zou kunnen bouwen. De perceptieve downsizing van Bart De Wever tot het imago van betere dorpspoliticus (wat hij in feite als Antwerps burgemeester al is), zou een nachtmerrie-scenario kunnen worden voor de partij met wel een enorm middenkader, reusachtige communicatiemiddelen, maar zonder grote talenten. Of verwacht iemand politiek vuurwerk van Sander Loones, De Wevers gedoodverfde opvolger?
Terwijl Paul Magnette de wereldpers haalde via zijn CETA-kritiek (en daarmee ook een nieuwe toon heeft gezet voor een frisse EU-kritische en anti-establishment-attitude), neuzelde zijn ambtsgenoot Geert Bourgeois iets over Vlaamse appelen en peren. Maar vooral het vlaggenschip van de N-VA was in de CETA-saga onzichtbaar tot totaal afwezig, wat zijn aureool toch niet ten goede komt,- het beperkte zich tot enig natrappen. Want zeg nu zelf, wie buiten België kent Bart De Wever? Geen kat. De Wever is wereldberoemd in Vlaanderen, niet alleen omdat Vlamingen houden van idolen, maar vooral ook omdat de N-VA zelf over een tamelijk beperkt wereldbeeld beschikt. Noch over milieu, klimaat, problematiek van het globalisme, macht van de multinationals, derde en vierde wereld, armoede, of sociale verhoudingen, heeft de partij een sterk statement.
De centrumrechts-Vlaamse en neoliberale mantra’s, en de constante ijver om kiezers af te snoepen van Open-VLD en VB, hebben de partij wel een dominante positie in Vlaanderen opgeleverd, en uiteindelijk zelfs sleutelposten in de federale Belgische staat, maar ideologisch en inhoudelijk is de partij compleet stil gevallen. Het is enkel nog op de winkel letten en posities consolideren.
Dat uitgerekend nu zo’n figuur als Paul Magnette opduikt, aan de overzijde van de taalgrens en dus ongrijpbaar voor recuperatiepogingen, moet De Wever en co mateloos storen. De schema’s kloppen niet meer, de Walen blijken toch niet zo achterlijk, ondanks pogingen van NVA-kopstukken om de stereotypering vol te houden. De partij van Bart De Wever, die altijd meester is geweest in het opduwen en monopoliseren van politieke thema’s, moest nu machteloos toezien hoe een Waalse PS-er hét politieke onderwerp van de dag maakt, ook in Vlaanderen.
De Vlaamse media hebben zich samen met de regerende partijen eveneens compleet op het CETA-dossier verkeken. Ook zij dachten dat het ding geruisloos zou doorschuiven tot aan de ondertekeningstafel, en berichtten zeer zuinig over het document. Nu pas kan je in De Standaard lezen waar het verdrag om draait, en nu pas wordt uitgelegd wat die parallelle tribunalen voor multinationals zoal inhouden. Dat Paul Magnette tenslotte zelfs op begrip en sympathie kon rekenen bij Vlaamse autonomisten, en niet alleen ter linkerzijde, moet steken bij de partij die zich nog altijd als marktleider in het Vlaams-nationalisme beschouwt.
Tijd voor een grondige zelfbevraging, zou ik denken. Al is dat allerminst evident in een partij die toptalenten als Vuye en Wouters nog maar pas aan de deur zette.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Paul Magnette versus de Waalse karikatuur: de N-VA heeft een probleem

 1. Fend zegt:

  Het Ceta- verdrag is bijna ondertekend en is quasi onveranderd, buiten dat alle Europese deelstaten naast het oorspronkelijk exemplaar, een intra- Belgische bijsluiter zullen moeten ondertekenen. Zou Paul Magnette zich hiermee niet eerder hopeloos belachelijk hebben gemaakt?

 2. Hans becu zegt:

  Ik vind dit echt naast de kwestie. We weten al dat JS Dewever niet kan uitstaan, en dat de Belgische politiek niet barst van het toptalent is ook waar. En Magnette is zeker geen uil. Magnette heeft zich populair gemaakt bij linkse jongens, stijl idgnados, nuit debouts en andere salonrevolutionairen. Wallonië en Magnette zijn nu zeer bekend bij internationale investeerders, maar niet in de goede zin vrees ik. En wat is er nu eigenlijk aan die Ceta gewijzigd ? Niks zegt Michel, en vele anderen. Er zijn Belgische “verduidelijkingen” o.m rond arbitrage, die niet juridisch bindend zijn, en waarschijnlijk in de nevelen van de geschiedenis zullen verdwijnen. Ondertussen ziet de economische toekomst van Wallonië er somberder uit dan ooit. En Magnette kreeg steun van het VB, omwille van zijn verzet tegen de “Europese achterkamertjespolitiek”. Waw. Links populisme vindt rechts populisme. En ik blijf erbij : als de democratie impliceert dat iedereen met alles akkoord moet gaan, tot en met de burgercomites van Pervijze, Pamplona en Scheisshauzen, en alles op de grote markt moet uitgediscusieerd worden, dan is de democratie dood omdat immobilisme regeert. Verder blijf ik er ook bij dat economie primeert. In Europa met zijn zeer ver doorgevoerde inkomensherverdeling, met 54 % overheidsbeslag, met in Be 400 mia. staatsschuld en een sociale zekerheid die o.m. door de vergrijzing al meer dan 30% bbp opslorpt is er gewoon geen andere keus wil je dit systeem overeind houden. De rest is een discussie over de besluitvorming binnen de Eu die moet gevoerd worden in algemene zin. Nu wordt alles om electorale redenen op een hoop gegooid : Puur links poujadisme.

 3. Hans becu zegt:

  De nva heeft helemaal geen probleem : zo lees ik net dat ze in haar analyse dat Magnette blij is met een dooie mus volledig wordt bijgetreden door Hedebouw van de PTB. Die zegt net hetzelfde als de nva en Charles Michel : aan dit verdrag werd geen jota gewijzigd. En ook nu weer stel ik vast dat de pers qua objectieve en feitelijke informatie in dit dossier volledig faalt. Het lijkt wel of een deel van de pers op gezette tijden een aanval van blinde anti-kapitalistische koortsaanvallen krijgt, die al even snel weer wegebben als ze gekomen zijn. Het hypen van idioten als Hessel, Nuit Debouts, Indignados en andere Varoufakissen. Waar zijn die nu ? En de Panama en Bahama-papers : we gingen eens wat horen zie. Met veel bombarie komen de Glorious Investigators op Tv. En morgen gaan we ’t zeggen Walter, morgen ee. Grote namen. ‘ t schijnt zelfs dat den Huts er bij zit. Ik heb ze nooit gehoord, er volgde alleen stilte. En de laatste in het rijtje was de mediageile spektakelfiscus Karel Anthonissen met zijn honderdduizend dossiers. Wat is er nu eigenlijk van, Karel, en heren journalisten ? Wat ik zie, heer Sanctorum, is een met een deel van de pers georganiseerde machtsgreep van Neomarxisten die ervan profiteren dat er in Europa schandelijk genoeg nooit een demarxisering heeft plaatsgegrepen. De duizenden linkse intellectuelen die intellectueel collaboreerden met de meest smerige communistische dictaturen werden daarvoor nooit ter verantwoording geroepen. De muur viel, einde bericht. En nu komen die gevaarlijke mooipraters weer aanzetten met hun verhaaltjes. Ze verleiden jonge mensen die zich vanuit een rechtvaardigheidsgevoel terecht ergeren aan sommige minder fraaie kanten van het kapitalisme. Maar die weten niet meer welke rampen het communisme heeft aangericht. Ze weten blijkbaar ook niet dat het perfide kapitalisme van de Chinese CP op drie generaties honderden miljoenen mensen uit de zwarte armoe van de Glorieuze Mao hebben getild. En zo komt het dat ene Sanctorum Magnette steunt in zijn neo-marxistische politieke spelletjes. De Vlamingen zullen uiteraard binnen de Belgische communistische solidariteit de rekeningen wel blijven betalen van het Griekenland van het Noorden, met aan het hoofd de Waalse variant van Syrizia en Varoufakis, pure volksverlakkers en poujadisten van het zuiverste water. Dit is geen onderbouwde kritiek op ons economisch model meer, dit is pure framing en stemmingmakerij, en smerige emo-politiek.

 4. Marc Schoeters zegt:

  Niet alleen Antwerpen is een dorp. Heel België is een dorp. Met dorpsfeesten en dorpsruzies. Met dorpsdeernen en dorpspolitici. Het lijkt wel Hobbitstee – blind voor en onwetend over de grote machten van het kwaad aan de horizon die heel dat dorpsleven van de kaart gaan vegen. Op 8 november kaapt Hillary Clinton de zetel van opperbevelhebber van het Amerikaanse leger. Zij is de vrouw die in 2009 als minister van buitenlandse zaken haar Russische ambtgenoot Lavrov een geel plastic doosje met rood knopje cadeau gaf. Als waarschuwing. Achter Clinton staat heel het Amerikaans militair-industrieel complex. Wall Street. Het Pentagon. De Bush-familie. Neocons als Wolfowitz – de architect van de oorlogen in Irak en Afghanistan. NATO-generaal Breedlove (!) – die pleit voor een directe confrontatie met Rusland over Oekraïne. En niet te vergeten de harpijen Victoria Nuland (“Fuck the EU!”) en Michèle Flournoy – de hofdames van het toekomstige Clinton-bewind. De ene als Secretary of State en de andere als Defense Secretary. Beiden gepokt en gemazeld door het Pentagon. Beiden voorstander van een no-fly zone in Syrië. En beiden bereid om daartoe ook Russische vliegtuigen neer te halen. Alle bovengenoemde oorlogshavikken veroveren op 8 november samen met Goddess of War Clinton de absolute macht. Dank zij de stemmen van miljoenen vrouwen, zwarten en “progressieve” pseudo-intellectuelen – die niet verder kijken dan het mediacircus tussen Clinton en Trump. Stem vrouw – weet je wel. Ook al is het de ergste bitch op aarde – met bloed aan haar handen. Het bloed van de vermoorde Amerikaanse ambassadeur in Libië. Het bloed van in verdachte omstandigheden opgeruimde politieke tegenstanders (de zogenaamde “Arkancides”). Het bloed van honderdduizenden doden in Irak, Syrië en Libië. En als een Dulle Griet klaar voor haar ultieme oorlog. You ain’t seen nothing yet. Met de overwinning van de machten achter Clinton wordt een oorlog met Rusland zo goed als zeker. En deze zal volgens alle militaire experten zeer snel nucleair worden. Wie heeft het dan nog over Belgische, Vlaamse en Waalse dorpspolitiek? Hup Hillary! And bye bye Earth…

  • Fend zegt:

   In het artikel “Wat als Donald Trump gelijk heeft?” voorspelt Rudi Rotthier een eerder woelige start voor eventuele presidente Clinton waarbij hij noteert
   dat 1. groot deel van electoraat Trump zal volgen in zijn verlies ( = manipulatie van kiessysteem ) en dat 2. de pers zich dan ook ten volle zal werpen op de onthullingen van Wikileaks. Het is dus ook niet ondenkbaar dat de eventuele presidente nog een lange strijd te wachten staat.

  • Hans becu zegt:

   Beste man
   Het zal allemaal wel loslopen. Beetje afstand houden mag toch wel in dit tijdsgewricht dat gekenmerkt wordt door grandioze overdrijving,gekoppeld aan doemdenken en aan een totaal gebrek aan relativeringsvermogen. Die ziekelijke coctail wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door gebrek aan (historische) kennis.

 5. Johan Verleye zegt:

  Wat zo’n artikel al niet teweegbrengt, vooral als er zijweggetjes worden ingeslagen. Nu staan we plots aan de vooravond van een nucleaire oorlog. *slik*
  Ik onthoud vooral de volgende zin:
  ‘Het wordt nooit meer zoals voorheen, dat een besloten clubje jarenlang een “handelsakkoord” met gekke uiteinden kon bekokstoven, om het dan even snel door de strot te jagen.’
  Zo’n resultaat kan niet helemaal slecht zijn.

 6. Leijnen Jozef zegt:

  Dat J.S de NVA haat in het algemeen en BDW in het bijzonder is algemeen geweten maar hier neemt het een dergelijke vorm aan dat psychiatrische hulp zich opdringt. Hij verliest alle gevoel voor nuance, verdraaid de feiten, heult mee met een ongezien populisme dat hij meestal BDW verwijt en het ergste van al is dat hij dit als ernstig verkoopt terwijl wij van J.S toch een dosis humor en sarcasme verwachten. Ik herhaal hier een reactie op een vorig artikel: “Voor al de onwetenden, ga naar de web-site van het Vlaams parlement en lees het verslag van 27/01/2015 in de commissie vergadering van Buitenlandse handel “Interpellatie over de gevolgen van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) en Ceta voor Vlaanderen
  van Güler Turan aan minister Geert Bourgeois.
  Zij die nu beweren dat ze slechts 14 dagen de tijd hadden om hun bezwaren te uiten nemen een serieus loopje met de waarheid.
  De bezwaren van Magnette werden reeds oeverloos weerlegd en de teksten gewijzigd en aangepast in vele commissies van het Vlaams Parlement. Waar waren de Walen toen?????”
  Als er al reeds een discussie heeft plaats gehad in het Waals parlement waarom horen wij dan nu pas van het verzet van Magnette waarom niet reeds in 2014. Het Vlaams parlement is in bevoegde commissie reeds begin 2015 een debat begonnen over Ceta en het verdrag is al die tijd aangepast aan de wensen van de EU lidstaten.
  Ik ben maar een simpele geest maar volg de terechte bezwaren reeds lang tegen de twee handelsverdragen. Talloze protesten en optochten werden gehouden en ik zag meer dan 4 documentaires (o.a Canadese) waarin de desastreuze gevolgen van Nafta voor Canadezen werden aangeklaagd. Ik vind het een beetje belachelijk dat Magnette nu pas luidkeels zijn stem laat horen zonder ook maar iets uit de brand te slepen en een pyrrusoverwinning te behalen terwijl hij nagelaten heeft om zijn macht te gebruiken om het werkelijke handelsverdrag te wijzigen en aan te passen op de punten die een gevaar zouden opleveren voor de burgers van de EU. Nu heeft hij niets veranderd noch een debat, dat er eigenlijk reeds lang was, op gang gebracht. Hij heeft zich hopeloos belachelijk bekend gemaakt “over de hele wereld” ( dat is het enige punt waar J.S gelijk in heeft). Had hij voet bij stuk gehouden had ik hem gewaardeerd voor zijn houding. BDW is veel, veel slimmer dan Magnette en heeft zich steeds wijselijk buiten het hele debat van Ceta gehouden en dit overgelaten, zo hoort het ook, aan de bevoegde instanties. Toch wordt hij en de hele NVA nu verantwoordelijk gesteld voor deze miskleun. Ik neem zelf geen standpunt in over het handelsverdrag daarvoor ken ik er te weinig van. Wel weet ik dat ge de macht en de invloed van de multinationals geen strobreed in de weg gaat leggen met om het even welk verdrag.
  Heb je al die 1.600 blz. zoals Magnette, bestudeerd Johan en objectief beoordeeld??????

 7. bertie zegt:

  Magnette bekommert zich in strikte zin niet meer om België, maar om Wallonië. Goed bezig van de professor en daarvoor alleen verdient die man alle lof.
  Die ingesteldheid moet nagevolgd worden. Niet klakkeloos nageaapt, maar oordeelkundig nagestaatsmanst.
  Bij alles wat De Wever doet – en laat wat dat betreft -, moeten we hem permanent confronteren met de vraag : “Wat brengt het nu eigenlijk allemaal op voor Vlaanderen, beste Bart?”
  Zonder Vuye en Wouters om hem met raad en daad bij te staan, niet niks, maar blijkbaar al langer hoe minder.
  Als gediplomeerd historicus behoort hij te weten dat grote lui de geschiedenis máken, die kleine lieden ondergaan. Lukraak gerichte kogels op eigen voeten, komen tot stomme verbazing ook wel terecht in voeten van wie het niet verwacht. Er zit hoegenaamd geen sikkepit strategie in vanwege N-VA/ BDW om het aan de PS over te laten België finaal op te doeken. Een heel klein beetje eigen initiatief ter zake zou wonderen doen. Ook en vooral in de opinie van ‘de mensen’. Want zonder kleine lieden die haar ondergaan, kunnen grote lui geen geschiedenis maken.
  Het klinkt compleet anders om Magnette te feliciteren om wat hij bereikt voor Wallonië dan zijn gedrag wansmakelijk slecht theater te noemen in een Belgische context en het resultaat van een actie met wereldwijde echo’s te minimaliseren. Na andermans verdwaalde kogel, wie schiet hier godverdomme doelbewust nog eens in zijn eigen voet?

  • Leijnen Jozef zegt:

   Wat heeft Magnette bereikt ??? Gisteren “ter Zaken” en “de Afspraak” gezien ?????

  • Hans becu zegt:

   Bertie
   In politiek is timing alles. Dewever reageert de laatste tijd vaker terughoudend, en ik denk dat ik weet waarom. Je mag nooit te snel je poer verschieten. Die communautaire onderhandelingen zijn nu niet aan de orde, omdat Dewever er zelf voor gekozen heeft dat ze nu niet aan de orde zijn. Het zou dus bijzonder dom zijn nu te gaan improviseren en je te laten leiden door emoties, en aldus de controle over je eigen scenario te verliezen. De confederale en dus totaal inconsequente move van Magnette krijgt die binnen 2 jaar, als het communautaire volgens gepland nva-scenario terug aan bod komt, keihard in zijn gezicht terug, en dat op een ogenblik dat het relevant is. Want dan zal M weer de klassieke Belgiscistiche retoriek bovenhalen van solidariteit en de gevaren van separatisme , enfin je kent de parlando, omdat hij niet zonder Vlaamse centen kan. Er is dus overduidelijk een probleem van consequentie en coherentie. Want is ‘Waalse autonomie nu positief voor de economische ontwikkeling van Wallonië of niet ? Of wil Magnette alleen autonomie als het het goed uitkomt, en België terug wanneer dat beter lijkt ? Je kan niet een beetje zwanger zijn. Waarna de onvermijdelijke vraag volgt, welke effectieve resultaten de Ps nu eigenlijk geboekt heeft in de economische reconversie van Wallonië. En daarover bestaan keiharde boordtabellen met onbetwistbare cijfers, waar M niet onderuit kan. En wat al dat ceta macho-gedoe nu eigenlijk aan jobs en inkomen heeft opgeleverd voor de Waalse werkmens ? Noppes, en ze weten het in Wallonië. Tegen dan is de emo-golf van Waalse trots allang weer weggeëbd, samen met het Ceta verdrag dat verder geruisloos zijn beslag zal krijgen, en waarover vanaf maandag, na de ondertekening, metgeen woord meer zal gerept worden.

Reacties zijn gesloten.