Aleppo, 2016: Stabat mater dolorosa

aleppoBij al die discussies rond de boerka, de boerkini en de clash der beschavingen zou de indruk kunnen gewekt worden dat een moslima minder lijdt om het verlies van haar kind dan andere vrouwen, in een oorlog die toch vooral door mannen wordt uitgevochten.
Dat is natuurlijk helemaal onjuist, en bijgaande foto (Assad-aanhangers zoals pater Daniël Maes zullen zeggen: “getrukeerd!”) bewijst het, voor wie er mocht aan twijfelen.
Ik vind het belangrijk dat we inzicht krijgen in, en een vorm van empathie opbrengen voor het lijden van de andere, de “tegenstander”, die hier helemaal geen tegenstander is maar gewoon een moeder die haar dood kind aan de borst drukt. We moeten af en toe naar de grond van de zaak durven gaan en beschaamd zwijgen. Punt, andere lijn.

Anders gezegd: het debat is kapot gepolitiseerd, geïdeologiseerd, getheologiseerd. Het lijkt alsof er wereldbeelden tegen elkaar vechten, terwijl gewoon mensen afzien omdat anderen zich aan de macht vastklampen, en nog anderen daar voordeel bij winnen. Voeg daar een hoop geschifte klootzakken bij zoals IS, en er sterven kinderen op een gruwelijke manier.

Momenteel bombardeert de tiran Bashar al-Assad met Russische steun een complete stadsbevolking (inclusief scholen, noodcentra en ziekenhuizen) naar het stenen tijdperk, en het lijden dat daarmee gepaard gaat is de essentie. De negatieve essentie, datgene wat ons met verstomming moet slaan en aansluitend rebelleren.
Het doel van het leven kan het lijden niet zijn, het is er een aberratie van, door de homo politicus evenwel gladgestreken tot banale “collateral damage”. Noteer dat Assad en C° deze slachtpartij, toppunt van cynisme, zelfs verkopen als een nobele daad in naam van de beschaving.

pietaIk leg dit schrijnend beeld ter lezing voor,- ongetwijfeld ook weer een kandidaat voor de persfoto van het jaar,- omdat ik me meer verwant voel met deze Syrische moeder dan met de Vlamingen die hier toch nog een of andere vorm van strategische logica en politieke redelijkheid in zien.
Begrijp wat voor een collectieve schande dit is, los van het spelletje zwartepieten dat zich nu in de VN afspeelt.

Ook al richt zij zich kermend tot haar god (waarmee ze op het niveau komt van de Christelijke Pièta), de leegte in haar schoot is er niet minder om. Aleppo is het nieuwe Guernica, waar kunstenaars eventueel later nog een schoon schilderij van kunnen maken als de tranen gedroogd zijn. Of waarom we misschien toch nog begrip kunnen opbrengen voor wie wanhopig de zee oversteekt richting Europa, als de minste van twee kwalen.
Voor dit kind hoeft het alvast niet meer. Stabat mater dolorosa.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Aleppo, 2016: Stabat mater dolorosa

 1. hans becu zegt:

  Er zal alleen maar een draagvlak bij de Europese publieke opinie voor humanitaire hulp ontstaan als het internationaal recht en het Europees recht niet enkel over rechten van asielzoekers (en migranten) praat, maar ook over hun plichten. Waarom is er een Charter voor mensenplichten, enkel rechten ? Voor oorlogsvluchtelingen moet een apart statuut gecreëerd wordt, de Europese buitengrenzen moeten bewaakt worden en oorlogsvluchtelingen dienen gescheiden worden van economische gelukzoekers die het asielrecht misbruiken en dus zonder pardon uitgewezen moeten worden.. Zodat het sinterklaas spelen met sociale rechten en het achteloos vergooien van burgerrechten ophoudt. De grootste fout in het recente Europese verleden is het massaal tolereren van illegale immigratie, wat een misdrijf is, en de boel vervolgens van armoe regulariseren, wat door elk normaal mens als onacceptabel aangevoeld wordt, behalve dan door een stel linkse bobo’s en politici. De gevolgen hiervan zijn niet te overzien…Verder weet geen mens hoe je dat MO wespennest onder controle kan krijgen. Uiteindelijk is het zo dat bij een burgeroorlog alle partijen mee verantwoordelijk zijn, en niet alleen Assad en de Russen.

 2. Taalgaardenier zegt:

  Onder controle krijgen? Beheersen dus in eigen taal? Hebben wij daar controle nodig? Waarom?
  Om hun mineralen te kunnen ontfutselen? Laat hen ze zelf opdelven of pompen en koop hun producten tegen de beste marktprijs. Prinsesboontjes uit Kenia? Koop eigen inlandse kweek en vries ze in, dan moeten ze alvast niet overgevlogen worden.
  Eenvoudig, bemoei je niet met lokale potentaten of zogenaamde dictators. Zij kennen hun volk en weten beter dan wie ook dat die mensen geen boodschap hebben aan dommocratie.
  Als daar geen handen, hoofden, clitorissen, enz. afgehakt worden, krijg je chaos. Aanvaarden zij zelf dat ze de zweep gebruiken? Bemoei je er niet mee!
  Saddam, Ayatollah Khomeini, Khadaffi, Mao, Mugabe, Napoleon, Stalin, Hitler, Caesar, Franco, Kim Jong Il, Mussolini, enz.enz. Laat ze gewoon hun ding doen in eigen land en tracht hen daarbinnen te houden.
  Voor de rest is het tijd dat we ons wat minder gaan bemoeien, en ons dommocratische ideeëngoed voor onszelf houden. (zeker tot het hier wellicht ooit werkt)
  Besluit: één ding: Hou ze in hun eigen zandbak of oerwoud en laat ze daar hun eigen potje koken!

Reacties zijn gesloten.