Voor mij zijn de Olympische Spelen al voorbij nog voor ze begonnen zijn.

Elke tijd heeft zijn helden, die vandaag grotendeels samenvallen met het vedettendom. Soms vallen ze van hun voetstuk,- ook een bron van volksvermaak en mediavoer-, en krijgen dan de status van anti-held (from hero to zero).  Men zou dan de krant kunnen dichtvouwen of er zijn aardappelen op schillen, en berusten in de grote ijdelheid-der-ijdelheden.

Tot ik het verhaal lees van Julia Stepanova, de Russische atlete die heel het door Poetin-Rusland georganiseerde systeem van staatsdoping uitbracht bij het internationaal anti-dopingagentschap (Wada) en daarvoor beloond werd met… uitsluiting uit de komende Olympische Spelen. Een hoop Russen met een dubieus verleden zullen dus wel aantreden, zij krijgt, toppunt van cynisme, enkel een gratis inkomticket aangeboden omdat ze ‘niet aan de morele standaarden voldoet’, echt waar, zo staat het er.

Pay-time

bach_poetinOp de achtergrond van deze bizarre beslissing speelt onmiskenbaar de vriendschap tussen Thomas Bach en president Vladimir Poetin. De verkiezing van Bach tot voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité is het resultaat van intens lobbyspel dat een politiek én een zakelijk domein bestrijkt. Spilfiguur daarin was/is hun gemeenschappelijke intimus, de Koeweitse oliesjeik Ahmed Al-Fahad Al-Sabah. Poetin leerde Al-Sabah kennen als voorzitter van de Opec, de organisatie van olieproducerende landen. Bach is voorzitter van de Duits-Arabische Kamer van Koophandel en heeft als voormalig lobbyist van het elektronicaconcern Siemens dankzij de sjeik investeerders geworven.

Het is dankzij Poetin en die sjeik dat Thomas Bach voldoende (omgekochte) IOC-stemgerechtigden achter zich kreeg om voorzitter te worden. Het was ,pay-time zo simpel is het. Dat Barbertje, alias Julia Stepanova, moest hangen, was een kleine nevengeste aan Poetin naast het toelaten van de Russische delegatie in Rio. Verraders moeten hun plaats kennen, en zwijgers beloond.

Na de  FIFA-beerput met Sepp Blatter heeft Thomas Bach ook in het IOC de standaarden inderdaad verlegd. Parallel met de Poetinisering en Erdoganisering van het internationale politieke spectrum wordt ook de sport, als massaspektakel, genadeloos ingelijfd in de brutale machtslogica waar ook altijd een commerciële slagader doorloopt. Alleen nog jaknikkers worden hier getolereerd.

Dat Julia Stepanova (voorheen Rusanova) en haar partner Vitaly Stepanov het aandurfden om daar tegen in te gaan, vind ik van een verbazingwekkende moed. Hoe diep moet je gaan om alle bruggen achter je te verbranden. Momenteel leeft ze met haar man en zoontje quasi ondergedoken in de VS, haar sportieve carrière zit er eigenlijk op. Ook al oogst ze wat bijval, existentieel, professioneel, en moreel zit ze in een vacuüm.

Held én anti-held

Naomy-bulldozer-500x281In deze tijd zijn de nieuwe helden niet meer de vedetten maar de klokkenluiders. Doordat ze hun eigen status verloochenen én breken met het oude milieu, worden ze tegelijk ook anti-helden, verraders (Poetin gebruikt dat woord letterlijk), deloyale nestbevuilers. Kunnen meesterhackers als Julian Assange en Edward Snowden nog een nieuwe anti-establishment-elite vormen, de populaire en ongrijpbare Robin Hoods van het internet, dan is Julia Stepanova gedoemd om in de anonimiteit te verdwijnen, terwijl haar opgeviste collega’s medailles verzamelen.

Vergeet niet dat ondertussen ook een zeker Chelsea Manning,- die uitbracht hoe de Amerikanen tijdens de bezetting in Irak vanuit een helikopter lachend en grappend een twintigtal ongewapende mannen, vrouwen, kinderen en twee verslaggevers, naast toegesnelde hulpverleners, neerknalden,- voor 35 jaar zit weg te rotten in een Amerikaanse krijgsgevangenis.

Klokkenluiden, het is deze tijd het positief tegenbeeld van het terrorisme: ook radicaal, ook grotendeels een éénmanszaak, ook (zelf)destructief, maar dan wel vanuit een oprechte verontwaardiging en bekommernis om corruptie, hypocrisie en machtsmisbruik uit te brengen. Ze brengen geen angst voort, maar opluchting en (hopelijk) nieuwe verontwaardiging bij jongeren die al geleerd hebben om in de pas te lopen. Zonder klokkenluiders triomfeert onze democratie van het spektakel en de schone schijn, met volgzame toetermedia in het zog.

Ik heb het gehad met Bach, en ik was vroeger al geen groot liefhebber van de Mattheuspassie. Voor mij zijn de Olympische Spelen al voorbij nog voor ze begonnen zijn. Een grotesk circus met nationalistische nevenagenda’s is het sinds 1896 altijd al geweest, dat is niet eens zo erg, maar vandaag blijkt de sportieve dimensie niets meer dan dekmantel voor een obscurante belangenhandel op wereldschaal.

Vergeet ook niet dat Rio 2016 een tot het bankroet drijvende mega-façadeshow is, waarvoor een aantal sloppenwijken snel werden neergehaald, in een land waar een afzettingsprocedure tegen een corrupte president loopt, en dat de facto wordt gecontroleerd door rivaliserende drugbendes, half-en-half met de onderwereld gelieerde politie, en allerlei parallelle burgermilities.

Thomas Bach ziet geen enkel probleem. De show is verkocht, zijn vrienden zijn bediend, en de rotte appel Stepanova deskundig geweerd. Heel af en toe moet men het hoofd buigen voor de afwezigen. En de TV-knop omdraaien uit dégout.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Voor mij zijn de Olympische Spelen al voorbij nog voor ze begonnen zijn.

 1. lucdevincke zegt:

  Het verbieden van de Russische atleten is een groot schandaal. Men heeft geen poot om op te staan, want het is letterlijk “van horen zeggen”. Daarom heeft het IOC ook niet alle Russische atleten durven uitsluiten. Juridisch gezien was er immers geen enkel bewijs. Andere naties met een dopingverleden zoals Kenia, China en de VS om er slechts een paar te noemen, worden echter niet verontrust. De VRT verklaart daarover: “De verhalen over Rusland en Kenia zijn uitsluitend de verdienste van de media, maar iedereen weet dat andere landen het ook verdienen om onderzocht te worden. ” Mijn vraag aan die media is dan ook; waarom Kenia naar de spelen, Rusland niet? Waarom organiseert de Westerse media een heksenjacht op Russen en waarom onderzoekt ze de andere landen niet waarover de VRT het zelf heeft? De Amerikaanse sprinter Gatlin, een notoir dopingzondaar, neemt vrolijk en allerminst verontrust wèl deel aan de spelen. Zal die eventjes goud winnen, stel je voor!
  Of willen we weeral eens Poetin raken? Het is gewoon wachten op excuses om het Wereldkampioenschap Voetbal 2018 in Rusland te boycotten. Groot-Brittannië heeft al zijn kandidatuur gesteld om over te nemen “mocht”… Reken maar dat Qatar 2022 wèl zal door gaan. Dat er daar al honderden doden gevallen zijn bij de slavenarbeiders die de voetbalstadions moeten bouwen, vormt geen probleem. Daar is immers geen Poetin die op onze gevoelige eksterogen trapt maar enkel oliesjeiks die het moslimterrorisme steunen maar dat vormt voor ons “democratisch” en “vrije” Westen’ uiteraard geen probleem. Daarom interesseer ik me geen bal voor die Spelen maar heb wel medelijden met al die Brazilianen waarvan elke dag een dag van strijd is om te overleven, terwijl het land zichzelf bankroet betaalt aan die megalomane en geldverslindende Spelen. Logementen voor de atleten, van een kwaliteit waarvoor verwende Westerlingen hun neus ophalen, maar waarvan de doorsnee Braziliaan enkel maar kan dromen.

 2. Marc Bergmans zegt:

  Chelsea Manning heeft net een (mislukte) zelfmoordpoging achter de rug. Niet echt verbazend voor iemand die veroordeeld is tot 35 jaar eenzame opsluiting. Vijfendertig jaar eenzame opsluiting voor het stellen van handelingen die ieder achtbaar mens zou hebben gesteld – mits die achtbare mens over evenveel moed beschikte als Manning zelf, welteverstaan! Vijfendertig jaar eenzame opsluiting, jawel. Misschien moeten ze in de VS hun eigen Eighth Amendment (over het verbod op “cruel and unusual punishments”) nog eens herlezen. En inmiddels reageert de rest van de wereld … met een oorverdovend stilzwijgen. https://www.chelseamanning.org/

 3. Koenraad zegt:

  Bij zo’n happenings wordt ook onze ecologische voetafdruk vergeten. Uplace kan bijvoorbeeld niet wegens de verwachte verkeersindigestie, schadelijk voor de plaatselijke middenstand, enz. De maatschappelijke kost van een jaarlijkse Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld, EK en WK voetbal, de Olympische Spelen wordt – vooral heel stilletjes en erg voorzichtig – een beetje in rekening gebracht. De aanvoer per vliegtuig, met de trein, met de auto(car) van duizenden² sporters, begeleiders, staatsambtenaren, potentaten en ‘dopingcontroleurs’, veiligheidstroepen, supporters en toeristen, het is niet te schatten wat dat allemaal aanricht voor de plaatselijke bevolking. flora en fauna…

Reacties zijn gesloten.