Erdogan zal de tang, waarin Angela Merkel zich heeft gemanoeuvreerd, steeds dichter knijpen.

MerkelMorgen keurt het Duitse parlement waarschijnlijk een resolutie goed die de Armeense genocide erkent. Zowel CDU, SPD als de Groenen staan erachter. De Turkse president Erdogan heeft al laten weten dat dit “de Turks-Duitse banden ernstig kan schaden”. Ook de Turkse premier Binali Yildirim (Erdogans nieuwe stroman na het opstappen van de kritische Ahmet Davutoglu) heeft Angela telefonisch al duidelijk gemaakt dat Ankara deze resolutie niet apprecieert. Duitse parlementsleden met Turkse roots krijgen dreigementen en (door Ankara geprepareerde) haatmails toegestuurd.
Intifada
Na al het gedoe rond de Böhmermann-satire is niemand verbaast over deze Turkse bemoeienissen met een initiatief van het Duits parlement, waar Merkel zelfs formeel geen zeggingschap over heeft. Het echte doel van Erdogan is evenwel om de Turkse gemeenschap in Duitsland te mobiliseren. De eerste generatie Turkse gastarbeiders werd begin de jaren ’60 naar Duitsland gehaald, toen het Wirtschaftswunder hoge toppen begon te scheren en er een tekort aan (laaggeschoolde) werkkrachten ontstond. Vergelijkbaar met onze Marokkanen. Het gaat om zowat 3,5 miljoen allochtonen op de 81 miljoen Duitsers. Ik gebruik bewust het woord allochtoon’: de overgrote meerderheid behoudt het Turkse paspoort en weigert zelfs de dubbele nationaliteit. Daardoor moeten ze in principe ook hun legerdienst doen in Turkije, maar meestal wordt dat afgekocht voor 10.000 euro. Er lopen zo’n 6 miljoen Turken in Europa rond, reken maar uit wat dit opbrengt aan de Turkse schatkist.
Niettemin gaat het om een gesloten gemeenschap die aanzienlijke enclaves vormt in de grote steden. Volgens een onderzoek uit 2009 van het Berlijns onderzoeksinstituut voor Bevolking en Ontwikkeling vormen Turken de migrantengroep die het slechts geïntegreerd is. De schrik van kanselier Merkel is vooral dat deze groep op straat zal komen en zich als een soort intifada zal gedragen,- een opstand die zonder twijfel in de Erdogan-strategie is inbegrepen. Wij hebben hier in België jihadi’s (of would-be…) rondlopen, die dwepen met het IS-crapuul, maar Recep Tayyip Erdogan is een nette man en staatshoofd van het land dat de kraan bedient van de vluchtelingenstroom uit Syrië én de IS-diaspora die aan de gang is. Dat is de macht die Troje ooit aan de Bosporus had. Erdogan zal de tang, waarin Angela Merkel zich heeft gemanoeuvreerd, steeds dichter knijpen. Het is sowieso beter dat ze opstapt, maar de migrantentijdbom blijft tikken, temeer daar de president ook het gebruik van voorbehoedsmiddelen heeft verboden. Aan de slag, strijders van het nieuwe Ottomaanse Rijk.
Eigenlijk kan de bom alleen ontmijnd worden door de woorden allochtoon en migrant zonder voorwerp te maken: actieve integratie/assimilatie voor wie wil, en de rest terug naar het vaderland. Het zijn Turkse staatsburgers, Erdogan kan ze niet eens weigeren. Alles wat daartussen ligt, is flou en draagt bij tot het verrottingsproces dat de multiculturele doctrine van vorige eeuw heeft veroorzaakt. Europa kan zich maar herpakken als die angel is verwijderd. Het Duitse parlement maakt hier een statement dat de Verdun-herdenking van zondag, met het echtpaar Merkel-Hollande in de hoofdrol, ver overstijgt. Dàt, en het optreden van lucide narren zoals Jan Böhmermann, doen me toch nog geloven dat er aan onze kant zoiets als morele weerbaarheid bestaat.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Erdogan zal de tang, waarin Angela Merkel zich heeft gemanoeuvreerd, steeds dichter knijpen.

 1. P. Eggermont zegt:

  Was muss sein, muss sein!
  Wat moet, dat moet!

  • P. Eggermont zegt:

   … und es kann nicht sein, was nicht sein darf!
   … en wat niet kan, kan niet!

Reacties zijn gesloten.