Criminaliteit, terreur en religie: kan White Star redding brengen?

white starVal nu om: volgens recente cijfers is de criminaliteit in België schrikwekkend aan het dalen. Ik zeg ‘schrikwekkend’, omdat de cijferneukers zelf een duidelijk verband leggen met de toenemende terreurdreiging. Minder diefstallen maar meer moslimkamikazes: onveiligheid is ook een reëel begrip voor saccochendieven. BiZa-minister Jan Jambon is in elk geval in zijn nopjes: meer blauw op straat schrikt blijkbaar ook de criminele sector af,- een troost in deze droevige tijden.
Welzeker, ongetwijfeld zien de Oostblokbendes ons land steeds minder zitten. Vroeger was het even snel over en weer vliegen met een budgetmaatschappij tussen Brussel en Boekarest, nu is het urenlang drummen in een luchthaven, waar het stikt van het blauw en het kaki. Geen stimulerende omgeving voor de informele economie.
Iets zegt me, maar dat is weer een echte Sanctorumkronkel, dat de terreurdreiging voor Jambon en C° dus best nog wat mag aanhouden. Het leger op straat, dat zien ze bij de N-VA graag, en de middenklassevlaming inbraakvrij in zijn fermette, aardig meegenomen.
Waar de analisten echter geen rekening mee houden, is de Molenbeek-transit. De wat? Welja, dat is een betrekkelijk nieuw begrip in de terrorologie, die een soort communicerende vaten aanduidt tussen gewone misdaad en terrorisme. Om de simpele reden dat beide fenomenen psychosociaal met elkaar verbonden zijn. Het fenomeen werd naar Molenbeek genoemd, omdat dit biotoop nu net heel goed toonde hoe kleine en grote criminelen zich makkelijk bekeren tot de Heilige Oorolog. Het curriculum van Salah Abdeslam is typerend: van kruimeldief en banale inbreker naar Europa’s meest gezochte terrorist,- het is niet niks.
In dat opzicht moeten we geen illusies koesteren: de autokrakers van gisteren scholen zich via de IS-connectie om tot opblazers van metro’s. Een verschuiving in de tabellen dus. Dat lijkt vreemd: een BMW kraak je om ermee rond te toeren of om hem te verpatsen, een metro blaas je op uit haat tegen de westerse samenleving en om in de moslimhemel te geraken.
Meer materialisme
Net dat laatste zou de inhoudelijke link kunnen zijn, en meteen een verklaring van de religieuze dimensie: de Jihad-strijders teren op anti-westers ressentiment, maar hebben hun materialistische verlangens ook gesublimeerd naar een paradijsperspectief. Met het libido als Freudiaanse motor (de 77 maagden!) wordt de BMW nu uitgestald via een ontploffingstechniek waar de automobiel historisch toch mee verwant is. Vergeet ook niet dat IS zelf als een criminele organisatie is gestructureerd, het geloof in hoge mate gebruikt als een vangnet voor testosteron, en potentiële Jihadisten ook lokt met Syrische geneugten, auto’s, zwembaden en slavinnenseks.
Het is dus allemaal wat materialistischer en hebzuchtiger dan het lijkt. Materialistisch en hebzuchtig zoals we allemaal zijn. Had de Islam geen hedonistische paradijsdoctrine, dan zou hij de viriele kutallochtoontjes maar matig interesseren. Dat is de analyse, maar wat is de oplossing?
Misschien White Star. Plant een knallende voetbalploeg in hartje Molenbeek, zoek wat sponsors en koop wat scheidrechters om zodat ze in eerste klasse geraken. OK, het klinkt niet kosjer, maar à la guerre comme à la guerre. Maak van het stadion een seculiere moskee, gewijd aan de voetbalgoden en met een fameuze jeugdafdeling waar iedereen dus droomt van die .. euh, BMW waar steevast alle profvoetballers mee rondtoeren. Sport is een uitstekende afleider van testosteron voor spelers én supporters, een krachtige religie (of anti-religie), het opium-voor-het-volk van de 21ste eeuw. Ik betwijfel of dat triest Jihad-gedoe daar op langere termijn tegen op kan.
Over religie en voetbal zei Johan Cruyff zaliger overigens iets heel belangrijk: “Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden.” Maar met een BMW rijden ze wel allemaal. Quod erat demonstrandum.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Criminaliteit, terreur en religie: kan White Star redding brengen?

 1. bertie zegt:

  De kwaliteit van voetbal als populairste wereldsport komt voort uit bijna eeuwenoude simpele spelregels die in de loop der jaren nauwelijks gewijzigd zijn. Voor Messi, Ronaldo en alle andere winnaars van gouden ballen zijn die exact hetzelfde als voor straatvoetballertjes in Molenbeek, in Braziliaanse favela’s of in Afrikaanse kraaldorpen. En natuurlijk probeert nog altijd iedereen – da’s menselijk – op zijn manier de spelregels te omzeilen en de scheidsrechter te beduvelen.
  Ergerlijk wordt het pas wanneer een landelijk organisatiecomité, als toppunt van competitievervalsing, maanden later een beslissing neemt over een dispuut betreffende een onterecht opgestelde speler, vlak voor de laatste speeldag. Het klinkt nochtans normaal om zulke beslissing “onmiddellijk” te nemen, en absoluut nog vóór de eerstvolgende wedstrijd. Desnoods moet die eerstvolgende wedstrijd van diezelfde competitie dan maar uitgesteld worden (wanneer die bijvoorbeeld al binnen de 24 uur plaatsvindt), maar dàt is GVD recht.
  Indien de eerstvolgende competitiewedstrijd al wordt afgetrapt vooraleer er bij alle deelnemende clubs overeenstemming kan gevonden worden over het definitieve resultaat van de vorige speeldag, beïnvloedt dat de inzet van die eerstvolgende speeldag en daarmee het eindresultaat. Punt uit.
  De internationale voetbalorganisaties slagen erin er een nog veel grotere miskleun van te maken door de regels van het spel weldra niet meer gelijk te houden voor al die miljoenen grote, minder grote en heel kleine voetballers op de wereldbol. Doellijntechnologie bij betwiste fases, het gebruik van videobeelden tijdens de match, zes scheidsrechters waarvan twee achter de doellijn, al die nieuwe mogelijkheden om betwistingen te voorkomen lijken allemaal mooi en keurig en nobel, maar doen gigantisch afbreuk aan de gewone essentie van het spel. Het spel dat zo treffend verwoord wordt door die andere helft van de wereldbevolking : “ik snap er niks van, ze hollen kwansuis achter een bal aan en als ze hem hebben, stampen ze hem zo ver mogelijk weg”.
  De aanpassingen, modificaties en vervormingen van het reglement zijn toe te schrijven aan het grote geld, dat alles kapotmaakt. Het zijn niet alleen gokchinezen die met ongeoorloofde middelen sportuitslagen trachten te beïnvloeden met zwart geld. De bobo’s van de voetbalwereld zelf zijn er als de dood voor dat hun (dubieuze? gokkende? zaken?) relaties voor de vermeerdering van hun grijs en wit fortuin afhangen van scheidsrechterlijke beslissingen, die vóór de aanvang van de wedstrijd onvoorspelbaar blijken te zijn! De onweerstaanbare haute finance is belangrijker dan de populariteit van het spelletje.
  Want wanneer geen enkele Pelé meer kan doorgroeien naar de absolute wereldtop in het voetbal, omdat op hem als straatsjottertje met een lappenbal andere spelregels van toepassing zijn dan op zijn leeftijdgenootje met alle toeters en bellen bij (bij wijze van voorbeeld) het pas gepromoveerde Beerschot Wilrijk, zal het op termijn gedaan zijn met de aantrekkingskracht als populairste sport ter wereld.
  Maar dat doet zich gelukkig slechts voor in een ideale wereld …
  In de reële wereld wordt de volgende islamitisch geïnspireerde moordaanslag gepleegd over een week of zes, in Frankrijk tijdens het Europees kampioenschap. Als het niet in een superbeveiligd stadion of dito spelershotel kan, dan is een doordeweeks supportershotel of -camping ook goed. Hoed je met nepkapsels en kijk uit voor BMW’s.
  Voetbal is oorlog.
  Doeltreffend citaat van voetbalcoryfee Rinus Michels, mentor van Johan Cruijff.

Reacties zijn gesloten.