Als Bart en Renaat vechten om een been, loopt Wouter er mee heen: over sport, commerce en politiek

De aloude rivaliteit tussen Brugge en Antwerpen, sinds de late middeleeuwen in het voordeel van Antwerpen beslecht wegens verzanding van het Zwin, tot Zeebrugge verrees, duikt opnieuw op en wel, hou u vast, rond de strijdvraag wie volgend jaar de startplek van de Ronde van Vlaanderen wordt.
Deze onbetwistbare koning van de voorjaarsklassiekers is sinds 2009 eigendom van het bedrijf Flanders Classics, waarachter zakenman Wouter Vandenhaute schuil gaat (ook Woestijnvis, TV-VIER en VIJF).
Vandenhaute heeft de koers helemaal uitgebouwd tot een florissante onderneming waar werkelijk alles te betalen valt. Riskeer niet om met een worstenkraam, zelfs op een stukje privé-terrein, nabij de koers te staan of u hebt een proces aan uw been.

Traditioneel start de Ronde van Vlaanderen in Brugge, maar tradities zijn er om doorbroken te worden, zegt dé partij van de Vlaamse tradities, de N-VA. En dus heeft burgemeester Bart De Wever zijn oog laten vallen op de Ronde, en zou graag willen dat die volgend jaar in Antwerpen van start gaat.
Wat kan het mij schelen, zult u zeggen. Wel, aan die startplek hangt uiteraard een prijskaartje. Dit jaar betaalde Brugge 200.000 euro, alleen al om de Ronde te mogen binnen halen, dus zonder bijkomende, door de stad gedragen organisatie- en infrastructuurkosten (politie enz.). Vier jaar geleden was dat nog de helft, Wouter weet dus de kassa te doen rinkelen.
Een en ander heeft uiteraard met politiek prestige te maken: in Antwerpen regeert de N-VA met De Wever, in Brugge de SP.A met Renaat Landuyt. Twee boegbeelden, twee politieke tegenstanders. Indrukwekkend zijn de argumenten: voor Renaat ligt Antwerpen niet in Vlaanderen, voor Bart is Brugge maar een hol van Pluto.
Wat Wouter Vandenhaute nu gaat doen, is voorspelbaar: volgens alle regels van de commerciële kunst die twee tegen elkaar uitspelen. Dit wordt dus een opbod in de Turkse bazar van de wielersport, waarbij, ik voorspel het u, het prijskaartje rond de 300.000 euro zal schommelen. Maar het is wel de belastingbetaler die voor deze Clash der Titanen zal opdraaien.
‘Het bedrag verdient zich ruimschoots terug door de volkstoeloop en de horeca-recette’, roepen de twee burgervaders in koor. Ja, het zal wel dat in Café De Bonte Os die dag de kassa zal rinkelen, maar wat hebben de onderdanen van Bart of Renaat daaraan?

Blijft de vaststelling dat dit vooral over het prestige van de bewindvoerders gaat, en dat de collusie van sport, commerce en politiek uiteindelijk draait rond het verhaal van de twee honden en de derde die met het been gaat lopen. Achter de heroïsche strijd tussen Sagan, Cancellara en Van Marcke speelt zich een veel minder heroïsche, eerder pathetische en kleinmenselijke strijd af tussen potentaten. Enfin, 300.000 euro, daar kan je toch al wat mee doen. Ga misschien, Renaat en Bart, eens te rade bij Ada Colau, burgemeester van Barcelona. Zij wil de cadeaus herbekijken die de stad jaar na jaar aan FC Barcelona geeft, en misschien eens wat meer kleinere clubs steunen die geen Messi’s in huis hebben maar waar wel de modale blikjesstampende snotneus aan zijn trekken komt.
Ach, Vlaanderens mooiste… de schoonste vrouwen worden lelijk als een man zich in de portefeuille getast voelt. Oppassen dus Wouter, of de RvVL vertrekt binnen vijf jaar in Zulte.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Als Bart en Renaat vechten om een been, loopt Wouter er mee heen: over sport, commerce en politiek

  1. Koenraad zegt:

    En zie, Renaat heeft gelijk : Antwerpen is de hoofdstad van Midden-Brabant.
    “N-VA, CD&V en Open VLD willen de provincie Antwerpen omdopen in Midden-Brabant”, artikel in De Standaard van 13/11/2014.

Reacties zijn gesloten.