De komedie en de maskers: man verkoopt hoed tijdens wandeling

JanssenEergisteren schreef ik:
“België is een fantastisch kunstwerk, een reality-show waarvan je hoopt dat je er nooit zelf deel van uitmaakt. De man-met-het-hoedje, Mr. Nobody, verdwijnt in de stad, en dan volgt de aftiteling. Wordt vervolgd, inderdaad. Waar, wat, wanneer, hoe? We zien wel.”

Met de arrestatie van Mohamed Abrani, en diens ‘bekentenis’, leek die profetie onjuist en klopte Jan Jambon zich triomfantelijk op de borst met de ondertussen overbekende quote ‘We hebben hem!’. Oef.
Terwijl ik in menig huiskamer hoorde denken: ‘Jamaar… het is toch niet omdat hij het zegt, dat hij echt die derde Zaventemse terrorist is?’ Is het normaal dat iemand met zo’n achtergrond na een dag doorslaat? Ze hebben hem toch niet letterlijk de duimschroeven aangedraaid, onder dwang laten bekennen? Neen, natuurlijk niet, volgens de Salduz-wet krijgt elke arrestant onmiddellijk een advocaat (of hij nu Sven Mary heet of niet), die zegt dat je je mond mag houden of een leuk verhaal opdissen.
Een buikgevoel is het voorlopig, meer niet: de derde Zaventemse bommenlegger zit meer dan waarschijnlijk niét achter de tralies. Een look-alike, Abrini dus, werd op straat bij de lurven gevat en nam de plaats in van de hoedjesman. Waar die hoed dan wel was gebleven? Verkocht mijnheer! Nieuwe lachuitbarsting voor wie dit van ver gadeslaat: in het land van het surrealisme en James Ensor komt niemand bij de kolderbrigade op het idee dat een bekentenis ook fake zou kunnen zijn.

Voor u zegt dat Sanctorum weer een hilarische complottheorie uit zijn mouw schudt: Pieter Van Ostaeyen, internationaal gereputeerd als IS-kenner en onderzoeker naar de achtergronden van Syriëstrijders, denkt er net hetzelfde over. De maskerade is opgezet om het netwerk af te dekken. Maar het komische is nu dat een loopjongen van IS, die eigenlijk zijn carrière begon als doordeweekse crimineel, het parket doorlopend kan desinformeren en bijvoorbeeld kan vertellen dat Jean-Marie Pfaff binnenkort tot sultan van het kalifaat zal gekroond worden. Wat dan aansluitend in alle kranten voor groot nieuws verkocht wordt. Iemand bij IS moet Jean Baudrillard en diens simulacre-theorie gelezen hebben.
En zo blijven de booswichten in dit stripverhaal de champetter telkens een paar stappen voor. Mohamad Abrini is de roddelaar, die het verhaal van binnenuit moet voeden met nieuw, gefantaseerd materiaal. In de commedia dell’arte is dit de figuur van Scaramouche (van het Italiaanse scaramuccia = ‘schermutseling’). Het publiek ligt plat.
Het zou echt vermakelijk zijn, moest dit natuurlijk niet leiden tot nieuwe aanslagen en nieuwe slachtoffers. Het jeu de massacre zal zolang doorgaan als de intelligentie ontbreekt (rationele én emotionele) om de tegenstander een stap voor te komen. Dat kan, door het als een schaakspel op te vatten, een breinduel, in plaats van een Kuifjesalbum. Als we dit niet opgelost krijgen met de rationaliteit waar we zo hoog mee oplopen, dat kunnen we die gelijk met het grof huisvuil meegeven en onze baard laten groeien.
Iedereen Molenbeek dan maar.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op De komedie en de maskers: man verkoopt hoed tijdens wandeling

 1. lucdevincke zegt:

  Nu ja, bijna net zo spannend als CLUEDO. Het moordwapen is gekend, het vertrek waar de moord gebeurde eveneens, enkel de ware identiteit van de dader blijft nog wat mysterieus.
  De gedachte van “de ene man met de hoed is de andere niet” was inderdaad ook bij mij in de huiskamer opgekomen. Hoedje verkocht en jasje in vuilnisbak? Klinkt immers inderdaad als een vaudeville. Mijn twijfel werd echter gevoed door een ander detail; de man draagt een bril, geen zonnebril. Nooit één foto gezien van een Abrani mèt bril… Fake? Klinkt logisch. Waar vindt men een fake bril? Bij carnaval-artikelen? Kan natuurlijk zijn, ook als is het seizoen voorbij… Je kunt bovendien overal oude en nieuwe (lees)brillen kopen voor een habbekrats. Tracht echter maar iets te doen met een bril die niet aan je ogen is aangepast. Na 2 minuten zie ja al scheel, je gaat er geen bomaanslag mee plegen en dan met het ding op je neus dwars door Brussel lopen zonder barstende koppijn en zonder tegen lantaarnpalen aan te lopen. Nee de hoedjes-man leek een echte brildrager te zijn. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat Abrani contactlenzen draagt en dat hij deze voor de gelegenheid had omgewisseld met een reservebril. Wie zal het zeggen? Die info heeft enkel de politie, niet de gewone burger.
  De ene mogelijkheid lijkt me zijn, te zoeken naar DNA sporen op het karretje dat de 3de dader duwde. Met blote handen. Het karretje moet de ontploffing van de twee andere bommen in die mate hebben overleefd dat DNA met hedendaagse middelen is terug te vinden. De bom die er op lag is immers niet ontploft. Vergelijk het DNA van Abrani en men weet of zijn bekentenis al dan niet correct is. Dan “hangt” ie, maar ja die laatste uitdrukking is maar een ongepaste wensdroom. Mijn excuses.

  • Miel zegt:

   Andere oplossing: de Amerikanen hebben hun medewerking aangeboden bij het onderzoek. Hun president heeft de voorbije maanden verschillende kamers vrijgemaakt in het Guantanamo-resort. Misschien mogen we Abrani daar onderbrengen? Het is er mooi weer, dus hij heeft zijn doorverkochte hoedje er niet nodig. En aangezien voorbeelden strekken zullen volgende grapjassen zich tweemaal bedenken vooraleer ze zich bekendmaken als de man met het hoedje.

 2. Hans Becu zegt:

  Wat ik zo raar blijf vinden is dat die kerels zo snel radicaliseren. Van kleine krimineel en losbandig fuifnummer worden ze in een paar weken absolute zeloten die gaan leven als paters. Daarna veranderen ze met een rotvaart van zeloten in moordmachines. En nooit heeft de directe omgeving iets in de gaten. Ik volg dat niet. Ik denk dat we dit mechanisme moeten doorgronden vooraleer we in staat zullen zijn het schaakspel te spelen zonder steeds achter de feiten aan te hollen.

 3. Marjorie zegt:

  Inderdaad. En om de complottheorie nog iets verder te spinnen: hebben de media die zich als roeptoeter lenen voor de boodschappen van die meneer aan de buitenwereld al bij diezelfde meneer gecheckt of ze zijn woorden correct hebben weergegeven? Zijn dat wel zijn verklaringen? Of verzon het parket een ‘verklaring van Abrani’? Intriges…En ja, dat ‘verkopen’ van dat hoedje, is dat misschien geen afgesproken geheime boodschap aan de bendeleden die nog op vrije voeten zijn, met dank aan de media? Misschien kent Pieter Van Ostayen de symboliek die in die kringen hiervoor gebruikt wordt? ‘Een hoedje verkopen’ = …?
  En nu jullie weer. Dank beste Sanctorum voor dit forum en de geestige cartoon. Maar een baard zal mij niet lukken.

  • Greta zegt:

   “maar een baard zal mij niet lukken” euh??? gij hebt “l’origine du monde” nog nooit gezien zeker?Da’s toch een baard om U tegen te zeggen lijkt me? 🙂
   Zonder scheren lijkt me “zonder” toch niet te lukken of mss toch nog een alien ? 😉 🙂

   Hoedje van papier…er wordt weeral veel te veel papier en woorden aan vuilgemaakt , energieverspilling… stopt die mannen terug in zo’n grot zoals te zien in film “Hable con ella” van Pedro Almodovar … 🙂 de lust om met bommekes te spelen zal snel gedaan zijn…liefst nog in een overrijpe, overjarige 100-jarige bomma grot…ervaring van meer dan 1000 maagden en alles voor één en dezelfde prijs 🙂

Reacties zijn gesloten.