De cloaca-theorie: hopelijk merken aliens ons niet op, ze zouden wel eens kunnen dood gaan van het lachen

Het is een verdacht bericht, want gepubliceerd rond één april, maar met zoveel serieux omgeven en in zo’n kader van wetenschappelijke polemiek geplaatst, dat ik er grandioos en met veel enthousiasme in trap.
Al een halve eeuw houdt het Amerikaanse SETI-instituut (Search for Extra Terrestrial Intelligence), zich bezig met het zoeken naar buitenaards leven en hoe er contact mee maken. Daartoe worden boodschappen uitgestuurd die voor intelligente wezens zouden moeten begrijpbaar zijn, of tenminste signalen die op leven en cultuur wijzen. Ooit werd al eens de partituur van een Bach-cellosonate de ruimte in gezwiept, maar er kwam geen applaus, geen boe-signaal, helemaal niks.
De vraag naar het bestaan van aliens is eigenlijk een filosofische kwestie. We missen namelijk een extern punt van waaruit de aarde en de mensheid kunnen bekeken worden: het perspectief van de buitenstaander. Daardoor verzeilen we in een mentale ‘loop’, herhalen onszelf, lopen dwangmatig het eigen mensbeeld achterna en geraken hopeloos in het slop. Af en toe neemt iemand de rol van zo’n alien over, maar het blijft een mens, zelfs als hij Bach, Einstein of Sanctorum heet. Dus zitten we steeds meer in onze eigen stront te roeren. Rien ne va plus.
God is dood, dus ook deze buitenaardse observator blijkt een schim die we zelf creëerden.
Maar ondertussen blijven die van SETI dus hopen op niet-menselijke intelligentie die zich manifesteert, en die we als een grote, slimmere broer zouden kunnen beschouwen, waar we van kunnen leren, en die spelenderwijs oplossingen geeft voor problemen waar wij maar niet uit geraken.
Er gaan ook hypotheses de ronde over het waarom van hun afwezigheid.
– Ofwel bestaan er geen buitenaardse ‘beschavingen’ (al is zelfs dat woord een antropomorfisme), maar dat is statistisch bijna onmogelijk.
– Ofwel waren ze hier ooit, en zijn ze weer vertrokken met als notitie in het logboek ‘weinig interessant’.
– Ofwel zien ze ons van ver, observeren ons, en lachen zich een bult, zoals wij in het apenkot van de dierentuin. Ik gok op deze laatste optie.
Zoals u weet doet een aap in de zoo ook af en toe zijn twee handen voor de ogen, denkende dat hij dan onzichtbaar wordt. Dat is precies wat de tegenstanders van de Setisten , de cloacisten, willen doen,- en nu komt het aprilvisverhaal. Men wil via lasertechniek de aarde ‘onzichtbaar’ maken voor aliens. Dat schijnt technisch te kunnen, zo’n cloacing device dat lichtstralen verbuigt of wegfiltert bestaat al in het klein. ‘Cloaca’ is het Latijn voor riool, we zouden ons dus verstoppen in de riool van de kosmos, wat, gezien het shitgehalte van de mensheid, ook de meest logische plek is om te vertoeven, vraag het aan Wim Delvoye.
Een van de bekendste voorstanders van deze algehele camouflage-optie is de bekende kosmoloog Stephen Hawking,- het bewijs dat ook hele slimme mensen ontzettend dom kunnen doen. Want zegt Hawking, de kans is groot dat ze ons alleen maar kwaad willen doen, ons willen koloniseren of zelfs onze beschaving vernietigen. Dus kop in kas, we doen gewoon alsof we er niet zijn.
U begrijpt dat dit meer zegt over onszelf dan over die hypothetische alien. De cloaca-optie toont een bange, beschaamde homo ridiculus, de letzter Mensch zoals Friedrich Nietzsche hem portretteerde: onmachtig, laf, een kakkerlak tussen de kakkerlakken.
Mijn grote teen zegt zelfs dat heel die cloaca-theorie wetenschappelijke nonsens is en uitgaat van een alien die niet slimmer is dan wij. Maar het idee alleen dat wetenschappers zich bezig houden met de aarde te verstoppen voor de rest van het universum, is zo schrijnend-hilarisch, dat ik zelf zin heb om een put te graven, erin te kruipen en hem dicht te gooien. “Ik ben er niet en nooit meer, laat gerust een boodschap achter’. Neen, dit is echt de doodsteek voor elk buitenaards leven, dat zich besterft van het lachen. Dan toch niet zo slecht bekeken van die Hawking.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op De cloaca-theorie: hopelijk merken aliens ons niet op, ze zouden wel eens kunnen dood gaan van het lachen

 1. bertie zegt:

  De theorie stelt als premisse dat buitenaards leven intelligent moet zijn, en per definitie intelligenter zal zijn dan wij. Ook professor Hawking meent dat gevaarlijke ruimtewezens de domme mensheid zullen beschouwen als voedzame bron van proteïnen, en ze binnen kortere of langere tijd gaan komen opeten. Dat is in de sciencefiction al in het lang en het breed beschreven en zelfs verfilmd, met de populaire televisiereeks “V” in de jaren tachtig als verzinselend hoogtepunt.
  Nochtans hoeven levensbedreigende organismen helemaal niet intelligent te zijn. Niemand heeft ooit enige hersenactiviteit waargenomen in bacteriën en virussen. Er bestaan nuttige en ziekmakende bacteriën. Voor de ziekmakende bestaan gelukkig geneesmiddelen : antibiotica doden bacteriën. Tot hiertoe is er nog geen enkel nuttig virus ontdekt en er bestaat ook geen enkel geneesmiddel dat een virus kapotmaakt, er zijn enkel wat chemische moleculen bekend die de werking belemmeren of de reproductie verhinderen.
  Het bestaan van virussen kan enerzijds beschouwd worden als een mislukking van de schepping zoals beschreven in het Oude Testament en andere goddelijke boeken, tenzij we geloven dat God na zijn rustdag op de achtste dag uit verveling nog wat schiep om de mens letterlijk te pesten – en overtuigd bleef zien dat het allemaal goed was?
  Maar uitbraken van virale ziekten die de aarde in de loop van de geschiedenis al getroffen hebben, en dikwijls miljoenen mensenlevens eisten, worden soms ook toegeschreven aan kosmische bombardementen van meteorieten die met buitenaardse virussen besmet waren.
  Mogen we anderzijds blasfemisch veronderstellen dat virussen op een andere aarde in het heelal door een andere godheid zijn geschapen en dat precies die aliens, waarvoor professor Hawking zo’n schrik heeft, af en toe en volledig willekeurig ook naar hier afdwalen?
  In elk geval helpt de aarde onzichtbaar maken niet tegen onintelligente buitenaardse bedreigingen.
  De energie zou beter besteed worden om bijvoorbeeld een geneesmiddel te ontwikkelen tegen virussen, ongeacht waar die nu vandaan komen.

 2. Greta zegt:

  De waarschijnlijkheid dat aardmensen, aliens zullen ontmoeten die ze zelf op aarde gecreëerd hebben of nog zullen creëren, lijkt me een grotere waarheid en kans te bevatten, dan ontmoetingen met eventuele andere, reeds al dan niet bestaande intellectuele wezens op verre planeten? Denk maar even aan het maken van menselijke robotten en de bedoeling om mensen naar Mars te sturen in 2065….De (toekomstige) aliens zullen dan hun roots op de aarde gehad hebben en niet oorspronkelijk op andere planeten of we gaan mss terug naar waar we vandaan komen, zonder dat we het nu weten?
  Zo misschien ook de in de ruimte gestuurde info – misschien eerder bescherming van eigen kennis om terug opgepikt te worden als de aarde grotendeels vernietigd wordt door eigen bewoners dan boodschappen voor ander intellectuele ruimtewezens?

Reacties zijn gesloten.