Jan Becaus, gepensioneerd patroonheilige van de lege vaten

Becaus2Vorige week had ik het nog over de lijvige klachtenstapel die de Vlaamse overheidsdiensten het voorbije jaar vergaarden, het stijgend ongenoegen over wat de publieke zender VRT te bieden heeft, en de handigheid waarmee de Vlaamse ombudsman de klachten verticaal klasseert.
Op 28 februari vond Jan Becaus, ex-VRT-journalist, nu gecoöpteerd senator voor de N-VA en columnist voor Kerk en Leven, het ogenblik gekomen om in Doorbraak-magazine een sneer te geven naar de commerciële zender VIER. Met name wekt het programma ‘The Sky Is the Limit’, waarin rijken hun eclatante levensstijl breed uitsmeren, de weerzin op van het voormalig nieuwsanker.
‘Geblaseerdheid, arrogantie, slechte smaak en kleinmenselijkheid’, dat stralen deze nouveaux riches uit, aldus Jan, en om dat te bewijzen herkauwt hij nog eens in geuren en kleuren de verhalen van o.m. betonboer Willy Naessens, stellingenmarchand Michel Van den Brande, en het vermakelijke koppel Danielle met haar toyboy Tom. Dat alles appelleert aan de ‘laagste instincten van de mens’, weet Jan, namelijk ‘ongezonde nieuwsgierigheid’. Waarbij het niet duidelijk is of de ‘weldenkende mens’ Jan Becaus het onderwerp verafschuwt, de makers van het programma, dan wel de TV-kijker die aan deze verleiding toegeeft.
Fatsoensrakkerij
Tja, ziet u, meneer Becaus, er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om mijn avonden te verspillen aan dit soort programma’s. Maar als rijke stinkers graag pochen met hun levensstijl, en als er mensen zijn die deze kermis der ijdelheid graag tot zich nemen, wie ben ik om hen dat te verbieden? Vier is een commerciële zender die de lat laag legt om reclame-inkomsten te genereren, en dus de Vlaamse onderbuik bespeelt. De even commerciële zender VTM heeft er trouwens al een kostelijke parodie op gemaakt in ‘Tegen de sterren op’.
Bovendien is ‘The sky is the limit’ ook niet helemaal van relevantie ontbloot: dit is dus echt wel de zich in de leegte wentelende Vlaamse upperclass, hoe hard de beelden soms ook zijn. ‘Lege vaten die zich prostitueren’, schampert de gepensioneerde nieuwslezer. Uiteraard: wat zouden lege vaten anders moeten doen? Of is Jan verontrust en gebrusqueerd, omdat de hogere middenklasse van NVA-stemmers, grootverdieners die vooral zo min mogelijk belasting willen betalen, zich via ‘The Sky’ in een kromme spiegel zou kunnen terugvinden?
Ach, het argument van de lege vaten is in televisieland een absolute gemeenplaats. Want wat te denken bijvoorbeeld van een programma als ‘Mag ik u kussen?’, gepresenteerd door leeghoofd-eerste-klas Bart Peeters, waar drie mannen om ter hardst slijmen met als inzet: de vrouwelijke gast finaal een tong rollen. Vreselijke vertoning, niet voor gevoelige kijkers, én u aangeboden door het Huis van Vertrouwen, de VRT.
Verder zijn Temptation Island, De Mol, Dictator en tutti quanti allemaal programma’s waarin televisie flirt met zijn eigen karikatuur. De lachkramp, eigen aan talkshows en kwissen, doet er nog een schep bovenop. Het medium trekt domheid aan en straalt domheid uit, met de celebrity (BV) als anker. Alleen compleet Narcistische clowns, van Tom Waes over Bart Peeters tot Rob Vanoudenhoven, zijn in staat om hierin te schitteren. Overigens allemaal zaakvoerders van een florerende vennootschap waarmee ze hun fiscaliteit kunnen ‘optimaliseren’ zoals dat heet. Iets voor een volgende serie van ‘The sky’ misschien.
De vraag is dus, waarom dat ene VIER-programma de toorn van Jan ten deel valt, want dit toont gewoon de Vlaamse beau monde zoals ze is. Wat in de column vooral stoort, is de morele fatsoensrakkerij en het misplaatste elitarisme van de Vlaamse katholieke semi-intellectueel met onderwijzersdiploma die Jan Becaus is. Een kleurloze muis die het nooit verder bracht dan het nieuws van een papier aflezen, zich politiek altijd netjes op de vlakte hield, en op dag 1 van zijn pensioen herrees als NVA-senator die zelfs niet op een lijst hoefde te staan. Makkelijk, risicoloos, sans-gêne. Lege vaten die zich prostitueren’: de roeper is de poeper, zeggen ze in Gent waar Jan opgroeide.
Terwijl het toch simpel is: gewoon die knop omdraaien en op die manier het kijkcijfer met één verminderen. Lees een boek, speel piano, knuffel je vrouw, of geef je over aan de leegte. Naar programma’s kijken die je niet wil zien, dat lijkt me pas een bewijs van slechte smaak, en misschien ook wel gewoon intolerantie.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Jan Becaus, gepensioneerd patroonheilige van de lege vaten

 1. Het is altijd beter dan de jaarlijkse “I’m still alive at the senate”-kreet van Bertje.

 2. Jan Braeken zegt:

  Uitstekende observatie. In de potentiële, mondiale keten van projecties wil ik mij nu zeker niet aansluiten. Maar bij deze is dat al gebeurd ? Geen volgers, a.u.b.

 3. Hans Becu zegt:

  Ik vind dit geen onderbouwde kritiek. JS doet net hetzelfde als wat politiek correcte journalisten en. Linkse jongens met het Vlaams belang doen. Omdat zij het zeggen, o verwerpelijke lui, is het flauwe zever. Becaus heeft gelijk : het is een kloteprgramma. En het is niet omdat er nog 20 andere kloteprgramma’s bestaan dat Becaus geen gelijk heeft en, nog veel minder, dat hij het niet zou mogen zeggen. En mag ik u kussen is al even relevant voor het niveau van een deel van de bevolking als dat rijkestinkersprogramma. Maar blijkbaar is exposure van rijke leeghoofden maatschappelijk relevanter dan exposure van gewone leeghoofden-boerenlullen zonder poen. Het is goed dat Becaus die nonsens aanklaagt, want velen zien het allang niet meer. Ik heb mijn kinderen kort en goed verboden om naar “Komen eten” te kijken. Gadverdamme, wat een afstotelijk kloteprgramma. En de oetlul die het Alleen maar maakt omdat het geen fluit kost om het te maken zodat hij er veel poen aan kan verdienen zal ook wel zijn would-be interloctuele rechtvaardiging vinden, net zoals de creator van het rijkestinkersprogramma. Enfin, eigenlijk moesten ze de Tv afschaffen. Ik leef nu al een half leven met dezelfde zelfingenomen BV’s, en ik kan ze niet meer rieken of zien, de gepolijste simultane beoefenaars van intellectuele inteelt en van intellectuele masturbatie. Ik snap gewoon niet dat de overheid al dat geld in een openbare omroep stopt, die zich hoogstens nog voor 10% onderscheidt van vtm en Co. En dat enkel en alleen omwille van de kijkcijfers, score betaald met mijn belastingsgeld. . Becaus klaagt gewoon een elementair gebrek aan zin voor niveau en kwaliteit aan, en hij heeft gelijk. Want zeg nu zelf : de voddengazet De Morgen die erin slaagt zich als kwaliteitsvolle zalmkrant te verkopen, gebeten om te weten : in een alerte en kwalteitsbewuste samenleving is de oplage nul en vliegen al die zelfingenomen “senior writers” met hun klikken en klakken aan de deur. Becaus is als het VLaams belang : geen groot licht, maar wel een goed kanariepietje in de mijn. En zoals vriend Johan S altijd terecht heeft gesteld: Het is grondig fout kanariepietjes als verzuurde lullen weg te zetten en in een cordon te stoppen.

  • Jan Braeken zegt:

   Tja, Hans, zoals ik al zei in zoveel woorden is het in kritiek bijzonder moeilijk niet dezelfde fout te maken als diegenen die men bekritiseert. Dat geldt ook voor ons.

   Volgens mij hebben de marketingmannetjes van het Vlaams Belang precies dezelfde strategie als deze van die gewraakte ‘realityshows’, of zeepseries : het doel is geld verdienen met een product dat goed in de markt ligt, met andere woorden dat een groot aantal bijpassende consumenten of kiezers wil zien en kopen. Lucht verkoopt het best aan lucht, omdat lucht zichzelf altijd nodig heeft om te bestaan. Rijke én minder rijke leeghoofden en meelopers kopen het liefst leegte en meeloperij, en als er veel leeghoofden en meelopers zijn, valt daar dus ook veel te verdienen.

   Op dezelfde manier wordt lege democratie verkocht aan de grootste lege massa en de collectief meest biedende. Dat is de kapitalistische schijndemocratie waarvan Trump in de VS nu dé grote voortrekker is. De voorwaarden voor die democratische leegte zijn natuurlijk goedgelovigheid, verborgen medeplichtigheid en een leeg onderwijs. Dat is ook een lege educatie ‘op hoog niveau’ : lege universiteiten die de Hoge Leegte verkopen. De Lage Leegte is al in de peutertuin aanwezig.

   In dat verband lijkt het mij nuttig te weten dat onze Lege Trump met een enorme toeter de schijn ophoudt anti-establishment en anti-banken te zijn, terwijl hij als vastgoedmiljardair enorme leningen en speculatieportfolio’s heeft lopen bij een twintigtal grootbanken of andere financiële instellingen in de VS én Europa, als ik goed ben ingelicht (zie o.a. Wikipedia). Intellectueel America, geschoold op lege universiteiten, applaudisseert het luidst voor dit bedrog – niet omdat Trump zo geweldig is, maar omdat zijn rivalen nog leger zijn. Moreel zijn ze natuurlijk het laagst, of beter zo laag dat elke moraliteit uit het zicht is verdwenen.

   Men zou kunnen aanvoeren dat collectieve zelfstudie op het hoogste niveau, buiten elke onderwijsinstelling, overal mogelijk is en bijna gratis, als alternatief voor alle omgekochte en uitverkochte universitaire marketingmachines. Misschien is dat iets voor dit forum, en andere discussiefora.

   • Jan Braeken zegt:

    Als toevoeging, in een oneindige reeks toevoegingen van iedereen in het kader van het eindeloze additionisme (het omgekeerde van reductionisme), blijf ik erbij dat het hoogste intellectuele niveau het Oneindige Niveau is. Er is geen grens aan onze intellectuele capaciteiten. Het paradigma van de eindigheid zal daar, net zoals elders en overal, hoe dan ook omslaan in haar tegendeel : het Paradigma van de Oneindigheid, of het Oneindige Paradigma. Dat lijkt mij, voorlopig, het laatste paradigma te zijn.

   • Jan Braeken zegt:

    Tweede toevoeging. Men zou kunnen tegenwerpen dat de Hoogste Leegte de Oneindige Leegte is. Volgens mij past die niet in een oneindig additionisme. Ik geloof in de Oneindige Volheid.

 4. Klokske zegt:

  Met zelf zo ’n grove taal te gebruiken ben ik mijn draad ook kwijt zie.

 5. bertie zegt:

  “Auwch” vind ik best te pruimen. Vooral omdat de doorsnee kijker er naar gaapt als was het inderdaad de zoveelste realityshow. Wie immers gewend is om zich al zappend 24/7 te laten afstompen door de gemonteerde verbeelding van andermans werkelijkheden, snapt op nauwelijks 25 minuutjes niet waarom het hier gaat: echte zelfspot met quetsende humor.

Reacties zijn gesloten.