‘It ’s a poster!’: een goed schilderij hoeft niet meer dan 10 euro te kosten.

Zevenduizend euro, zoveel zal u dankzij Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz renteloos kunnen lenen om uw huis op te smukken met een kunstwerk. Dat past in de liberale visie op kunst, die van het subsidiestelsel af wil en terug wil naar een vermomd mecenaat. Want geef toe: ook die 7.000 euro moeten terugbetaald worden, en iets zegt me dat mensen die zelfs hun elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen, mede dankzij Gatz’ partijgenoot Turtelboom, ook niet staan te springen om hun huis als een klein museum in te richten.
Het is dus weer iets voor de middenklasse: kleine Fernand Hutsjes die wel eens willen pronken met een Felix Borstelaars in hun living. In de hoop ook natuurlijk dat deze onbekende kunstenaar gaan boomen op de markt en ze hun investering maal honderd terug verdienen.
Kunstkapitalisme dus voor de Vlaamse fermettier, en waarom ik dat conclaaf tussen Tuymans en zakenman Fernand Huts al van een weerzinwekkend laag kruideniersniveau vond. (DS 13/2/2016)

Er zijn nochtans andere manieren om kunstenaars financieel op de sporen te zetten én kunst bij het volk te brengen.
Mijn suggestie: een schilderij verspreiden via een gedrukte poster aan 10 euro in de Aldi. Dat klinkt schokkend, maar ten eerste komt kunst dan pas in het bereik van iedereen, ten tweede wordt ook de kunstenaar er beter van via een percent op elke verkochte poster, en ten derde kost het de belastingbetaler, die bij voorbeeld helemaal geen poster van Felix Borstelaars in zijn keuken wil, geen cent. Ik zeg een poster, het mag ook een screen zijn waarop verschillende kunstwerken na elkaar opfloepen. Als het maar in de Aldi-folder wordt aangeboden aan een prijs waarvoor men zijn muur werkelijk zelf niet kan schilderen.

Uiteraard zullen estheten en echte kunstliefhebbers steigeren: een poster, dat evenaart toch in de verste verte niet wat een ‘echt’ schilderij uitademt, de panache, de fysieke penseelsporen, de geur, etc.
Ach, zopas werd nog vastgesteld dat De Kruisdraging van Hiëronymus Bosch, een van dé meesterwerken van de Europese schilderkunst, helemaal geen Bosch blijkt. En de vervalsingen of copies die in onze musea hangen, ze zijn wellicht zo talrijk als de ‘echte’ werken. Het origineel is een spook.
Mijn voorstel heeft zo nog een vierde voordeel, namelijk het ont-fetisjeren van beeldende kunst (voor de muziek was dat al lang een feit dankzij het internet), en teruggaan naar de essentie van het beeld, namelijk wat het als ‘tekst’ te vertellen heeft. De drager is volkomen bijzaak.
In de grandioos-grappige film ‘Whistler’s Mother’ verwisselt de kluns Bean (Rowan Atkinson) het door hem versodemieterde originele meesterwerk door een geverniste poster. Niemand merkt het verschil, ook de specialisten niet.
Weer zo’n verhaal over de kleren van de keizer. 10 euro mag een meesterwerk van de Europese kunst kosten, kader inbegrepen. De (gedrukte) Tuin der Lusten van voornoemde Bosch hangt trouwens al lang op mijn slaapkamer, een inspiratiebron die ik elke aardbewoner van harte kan aanraden.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘It ’s a poster!’: een goed schilderij hoeft niet meer dan 10 euro te kosten.

 1. Jan Braeken zegt:

  Awel, dàt vind ik nu een goed idee, Johan. Serieus. Ik teken direct voor zo’n poster van de Aldi in mijn keuken, of in een andere kamer. Het is betaalbaar, en dan heb ik in plaats van kale muren tenminste ook eens kunst in huis, zonder peperdure camera’s, extra veiligheidssloten en een safe-room te moeten laten installeren tegen diefstal, of tegen art-jacking. Een mooie niche in de markt, trouwens. Ik zou er niet mee wachten, als ik u was. Spring er direct op, want velen zullen hun kans ruiken ;-).

  • Greta Troubleyn zegt:

   Hallo, op welke planeet leven jullie? Blijkbaar nog nooit musea bezocht ,of althans niet in Nederland? Waar je van magnetische bladwijzers, kaartjes, posters, agenda’s, puzzels en ga zo maar verder, versierd met kunstwerken kunt kopen.
   Delhaize heeft al lang zijn kleurboeken 🙂 dus jullie lopen hopeloos achter… In de Aldi kan je beter kunst om op te eten verkopen, misschien een manier om minder te eten, vorm van dieet?
   Boot al lang gemist J & J, of je zal met iets originelers moeten komen.
   Een voetbal me “l’origine du monde” op misschien :-)…dan lopen ze er misschien niet meer achter om hem dan weg te shotten, maar lassen ze misschien een zen en waarnemingsmoment in? 🙂 🙂
   Zeg nu zelf dat voetbal is toch echt een vorm van bevordering weggooi maatschappij 🙂 “Als ze hem hebben gooien ze hem weg” 🙂 🙂
   Echt iets voor U Mijnheer Jan of mijnheer eet is (ethisch?).

 2. Koenraad zegt:

  Nieuw is het idee niet. Toen wij nog euroloos waren, kon men dergelijke posters, soms zelfs ingekaderd, lenen in de Kortrijkse openbare bibliotheek. Prima geschikt voor een (winters) familiefeestje. Lekker stoer doen met een Goya, een Matisse, een Picasso of een Rembrandt.

 3. Greta Troubleyn zegt:

  Trouwens als je een afbeelding van “tuin der lusten” bezit in welke vorm dan ook…kijk dan eens naar de oren met lemmet mes tussen.(rechtse paneel, links bovenaan) Volgens mijn bescheiden mening hebben de auteurs (waaronder Jos Koldeweij) iets zeer logisch over het hoofd gezien of is het een drukfout in hun boek “de wereld van Bosch”…In het boek spreekt men over een geheimzinnige “M” op het lemmet??? Wat mij betreft, en heb er oud schrift even op nageslagen is dit een duidelijke “B”. Logica zelve omdat men over “Bossche messen” spreekt die tot in Spanje beroemd waren daar “Belducque” genoemd werden en het de eerste letter,, signatuur van schilder zou zijn, althans die hij graag aannam, oorspronkelijk heette hij Van Aken?
  Kan me moeilijk indenken dat auteurs deze voor de hand liggende oplossing over het hoofd zouden gezien hebben, het eerder het verkeerd lezen van drukker zal zijn als het met de hand geschreven was?
  mvg

Reacties zijn gesloten.