Elk bastion is ook een gevangenis: Netanyahu inspecteert zijn tralies.

NetanyahuVeiligheid en integriteit, ze vormen hét paradigma van de 21ste eeuw. De archaïsche behoefte om zich individueel en collectief af te schermen tegen een extern gevaar, leidt tot een defensieve logica waarin muren, versperringen, obstakels de ingrediënten vormen. Liefst zonder deuren of vensters. We wanen ons veilig en… worden onze eigen gevangenisbewaarder.
Als kind kroop ik wel eens in een kartonnen doos om van de wereld af te zijn. Dat lukte ook, tot ik doorhad dat die doos eigenlijk ook een secreet was waarin die wereld me misschien wel wilde opbergen. Vanaf dan was de lol er snel af.

Als een aap in de dierentuin

Vanuit dat inzicht is uiteindelijk elke vorm van conservatisme en isolationisme een valstrik: we kunnen de dingen wel tegenhouden en van ons afhouden, maar daarmee sluiten we onszelf ook op en dreigen we ten onder te gaan aan zelfvergiftiging.
De voorbeelden zijn talloos. Pokken of variola was een uiterst besmettelijke, levensbedreigende en onbehandelbare virusziekte die de mensheid eeuwenlang heeft geteisterd. Geen cordon sanitaire was ertegen bestand. Tot ene Edward Jenner in 1796 op het idee kwam om mensen te besmetten met een verzwakte variant. Hij werd aanvankelijk voor gek verklaard, maar het werkte. De vaccinatietechniek was geboren.
Het is ook het probleem van de eremiet of kluizenaar: men kan zich wel afschermen van de wereld en het kwaad, maar in feite laat men zich ook verbannen uit die wereld en ruikt men alleen nog zijn eigen winden, wat in een latere fase, mits herinademing, dan weer de mystiek oplevert.
Dictaturen hebben doorgaans een beperkte houdbaarheidsdatum, ondanks een sterk intern gezag en dito repressie. Reden: de bolwerklogica en het idee dat men de slechte invloeden van buitenaf kan tegenhouden. Ten langen laatste geraakt men compleet gedesinformeerd en eindigen de dictator en zijn entourage in hun bunker als paranoïde zielepoten. Hitler, Stalin en Mao zijn de bekendste voorbeelden.
De middeleeuwse verschansingstechniek keert zich tegen zichzelf, daarom geraakte ze in onbruik, maar ze wordt door sommige potentaten nog altijd toegepast, waardoor ze in feite een reusachtige openluchtgevangenis voor zichzelf creëren.

Bijzonder dramatisch én lachwekkend is dan ook de foto waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu fier een nieuw metershoog hek inspecteert dat hij helemaal rond het Beloofde Land wil laten bouwen. “Ter bescherming tegen de roofdieren” (sic). U begrijpt de ironie van de zaak: met een minimum aan verbeelding keren we de logica om en staat de premier achter de tralies in plaats van ervoor. Als een aap in de dierentuin, maar ook herinneringen aan de prikkeldraad van Auschwitz doemen op. Dé grap zou zijn dat er een groep Palestijnen aan de andere kant van het hek gaat staan, en ze elkaar feliciteren dat ze die Joden toch wel mooi achter de tralies hebben gekregen.
Het is natuurlijk erg dat Netanyahu die ironie niet snapt, maar het is nog erger dat het volk Israëls deelneemt aan deze waan, waardoor het zijn eigen ondergang bewerkstelligt. Want wat is dat voor een land, omgeven door prikkeldraad? Inderdaad: een ghetto. Menselijk én staatkundig-strategisch dom, en vooral blijk gevend van weinig historisch inzicht, zeker voor iemand die ons om de haverklap aan de Holocaust herinnert. De metaal- en betonindustrie kunnen er maar wel bij varen. De ijzervreters lachen mee.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Elk bastion is ook een gevangenis: Netanyahu inspecteert zijn tralies.

 1. Hans becu zegt:

  Ik vraag me oprecht af wat je dan doen moet als je omringd wordt door miljoenen agressieve Arabieren die constant schreeuwen en dreigen dat ze je tot de laatste man zullen uitmoorden, en dit in de wetenschap dat het al eerder gebeurde. Filosoof zijn is soms net iets te makkelijk en te vrijblijvend.

  • Jean-Paul Briers zegt:

   Dacht ik ook al. Israël probeert zich op deze manier te verdedigen tegen al te agressieve buren, die hebben gezworen om Israël volledig van de kaart te vegen.

  • Jan Braeken zegt:

   Ik vind dit de kar voor het paard spannen, Hans. Het zijn niet die ‘Arabieren’, of de Palestijnen bijvoorbeeld, om specifieker te zijn, die zich in het verleden zomaar land hebben toegeëigend in een ander land, met behulp van Europese lidstaten en de VS in de nasleep van WO II, ten koste van Joden. Dat waren de Joden, ten koste van die ‘Arabieren’. Wat zou jij doen als men plots, zonder boe of ba, op een gedeelte van uw stuk grond een huis begint te bouwen, en jij zou daar vervolgens niets meer tegen kunnen doen ? Ik vrees dat jij dan ook niet zo lief meer zou zijn, en dat je onmiddellijk die ‘Arabieren’ zou begrijpen.
   Om de geschiedenis te vergeten moet men vooral geen filosoof zijn !

 2. Klokske zegt:

  Neem mij niet kwalijk,ik ben wel overtuigt dat dit land eigenlijk Palestina is en niet Israël.
  Dus het is met steun van de Engelsen en de Amerikanen gestolen en aan de toen nog voor hen vervelende Joden overgedragen. En ik moet in het geheel niets hebben van arabieren in al zijn
  vormen. De Israëlieten hebben met de nog steeds durende goedkeuring en steun van het westen
  dit land vernietigt, en ook het volk. Voor wie de kooi dan ook bedoelt mag zijn.

  • Greta Troubleyn zegt:

   Nu ga je toch wel heel erg door de bocht en zou je de geschiedenis ervan maar eens moeten lezen…het was een woestenij, de luie arabieren die er niets aan deden, de hardwerkende Joden die er een wereld en oases van hebben gemaakt. Het was oorspronkelijk sowieso het land van de Joden, alvorens ze er verdreven werden.

   Ga je hier dezelfde maatstaf hanteren als wij hier verdreven worden door arabieren?Onze nazaten later dit gebied terug heroveren en dan zeggen dat het niet het land van de Vlamingen maar van de islamieten is?

   Het zou beter geweest zijn dat beiden hadden leren samenleven en ben het zeker niet eens met huidige toestand en houding tegenover Palestijnen. Maar dit is ook grotendeels, vooral, aan de rijke Arabische landen te wijten, die steeds geweigerd hebben de Joden te aanvaarden het enkel in hun plan van pas komt contra westen.
   Als het land in handen gebleven was van die “Palestijnen?” had het nog steeds enkel woestijn geweest.

   Het probleem inderdaad ,dat diezelfde Joden het nu wel omkeren en hetzelfde doen wat ze zelf hebben meegemaakt van “Palestina” een getto maken.

   • Jan Braeken zegt:

    Mevrouw Troubleyn,
    Met alle respect voor uw intentie om kritisch te zijn, – ‘The road to hell is paved …’ -, krijg ik bij het lezen van uw toch tamelijk chaotische, supersnelle gedachtegang en overeenkomstige schrijfwijze de onverkwikkelijke neiging om te denken aan mensen die onder de pillen zitten. Geen beschuldiging, mevrouw, maar een vaststelling, van een neiging. Aan u misschien, om die neiging eventueel om te buigen tot een meer ‘realistische’ kijk op uw persoon. Want wat kunnen we immers aanvangen met woorden als ‘hardwerkende’ Joden, ‘luie’ Arabieren, of erger, met ‘… zou je … maar eens moeten lezen’ ? Zulke buitengewoon kortstondige, oppervlakkige generalisaties en betweterige opmerkingen passen volgens mijn kennis niet bij een ware kritische persoon, die haar of zijn kritiek onderbouwd met een regen van deugdelijke argumenten en feiten.

 3. Klokske zegt:

  Met die redenering is Turkije ook een beschaaft Europees land en moeten wij nog wat land aan Duitsland teruggeven en bij Frankrijk wat terughalen.
  Hoogachtend

  • Greta Troubleyn zegt:

   en dan schiet er niks meer over, want wat dan nog overblijft dienen we terug te geven aan Nederland zeker? 🙂

   Turkije is beschaafDer dan heel wat Vlamingen hier, op sommige punten dan toch als ze geen Erdogan zouden hebben :-).

   Het zat reeds in mijn gedachten, maar je geeft een andere kijk op de vrouw met gouden kleed voor l’origine du monde….eentje als protest, want het schilderij was destijds een geschenk voor de Turkse ambassadeur Khalil-Bey, die dus blijkbaar het onderste deel maar niet het geheel apprecieerde. Vanuit huidige wereldgebeurtenissen bekeken krijgt het plaatje van de volledige echte vrouw voor het schilderij wel wat diepzinnigere inhoud richting Turkije?

 4. Jan Braeken zegt:

  Ik vond dit een uitstekend stuk, met de kleine randbemerking dat het bedrog van Jenner, en de huidige, gigantische corruptie van de vaccinatie-industrie, reeds meermaals is aangetoond door verschillende auteurs (zie bijvoorbeeld Leon Chaitow, 1993). Die laatsten hebben op overtuigende wijze laten zien dat de hele geschiedenis van vaccinaties in feite één gigantische zwendel is die aan elkaar hangt met leugens, halve waarheden, waanideeën, machtsmisbruik en goedgelovigheid, met Zero resultaat of juist een verergering van ziekten. Soms werden en worden met inentingen zelfs (nieuwe) ziekten gecreëerd, om weer nieuwe ‘vaccins’ te kunnen ontwikkelen en verkopen die ook niet werken, of juist wel werken om wééral nieuwe te kunnen maken. Kassa-Kassa !

  • Greta Troubleyn zegt:

   Overdrijven kan je als de beste…tot op zekere hoogte volg ik de kritische blik, maar je raaskalt in overdrive en dan wordt je een heel gevaarlijk iemand. Trouwens wordt het dan overgenomen door nog een veel gevaarlijker branche – de voedingsindustrie en kwakzalvers met betrekking allerhande, niet werkende maar veel duurdere middeltjes die niet onder controle vallen? Voorbeelden zijn er reeds legio voor de goedgelovige, simpele mens … de simpele mens die iets neemt en dan denkt dat dit hem/haar geholpen heeft, zonder rekening te houden met allerhande andere feiten en mogelijkheden, dat het ook verdwenen zou zijn als ze dat specifieke middel niet genomen hadden. Elke mens is trouwens anders en wat voor de ene werkt, werkt niet voor de ander of er dienen andere dosissen gebruikt te worden.

   Iets dat 10 – 12 -14 jaar gecontroleerd dient te worden,alvorens het maar op de markt gebracht mag worden, toch nog steeds een veel hogere veiligheidsmarge dan alle andere bullshit!!!

   Een kritische blik met betrekking medicijnen is ok, maar je werkt enkel nog gevaarlijkere processen in de hand, die buiten controle vallen! De overheid is een log apparaat, die daar niks aan kan doen, tenzij het te laat is voor sommigen en als het dan in de pijplijn zit, verdwijnen ze zeer snel om weer door andere spookverhalen overgenomen te worden.
   Dank zij de vaccinaties zijn we toch jarenlang gevrijwaard van deze gevaarlijke ziektes… !!!!!!!

   • Jan Braeken zegt:

    Mevrouw Troubleyn,
    Ik ga u de beschamende, herhalende beschuldiging van projectie hier besparen, als ik uw koortsachtige commentaar zo lees. Dat wil niet zeggen dat u zomaar mensen kunt beledigen, zoals u hier met mij doet, en dat u zichzelf daarbij dient belachelijk te maken, zonder dat u dat zelf beseft.
    Wat de klassieke geneeskunde betreft lijkt u mij iemand die een buitensporig pillengebruik en spuitjesconsumptie (bij anderen) al te vanzelfsprekend vindt, net zoals het merendeel van de wereldbevolking, en geen enkele kritische studie daarover grondig heeft doorgenomen, zodat uw min of meer gevormde mening daarover gevaarlijk dicht aanleunt tegen de mening van de massa : impulsief, goedgelovig, inert, beklagenswaardig. Mijn zoektocht naar de waarheid is minder eenvoudig, ter uwer informatie. Als repliek lijkt mij dat te volstaan voor nu.

 5. Greta Troubleyn zegt:

  Geachte heer Braeken,

  Ongeacht wat men, of hoe men het schrijft, U voelt zich altijd in uw kruis gegrepen.

  Heb het reeds lang opgegeven om me daar nog zorgen over te maken, of het me aan te trekken, daar heeft destijds zo’n alternatieve geloofsovertuiging al voldoende schade mee veroorzaakt.
  Ik maak er alvast geen reclame meer voor en zal er ook niemand meer naar toe sturen. Anderen zijn vrij om het zelf te ondervinden te onderzoeken.

  Als U de tekst beter zou lezen, zou U zien, dat ik op verschillende lijnen op dezelfde hoogte zit als u zelf. Met het plaatsen van de nodige gevarendriehoeken weliswaar en dit na een langere periode van bevragingen en zoeken, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat ik meer kennis zou hebben dan U,verre van. Misschien ook op een heel ander terrein?

  Het is bovenmate hilarisch dat U maar denkt dat ik voorstander ben van pillen of spuiten.

  Zoon van bovenstaande maakt indruk moet ik zeggen, kan de tijd misschien laten vergeten “groenen” niet meer dan groene hippies waren, die chocoladesigaretten wilden verbieden, maar wel drugs wilden legaliseren. Ondertussen zitten, o.a. dankzij die drugs wel heel wat mensen in psychiatrische inrichtingen, om nog niet van alle andere ongemakken te spreken die het voor de maatschappij met zich meebrengt.

  Nu zijn er wel groepen die alcoholgehalte liefst naar 0% wensen te brengen, maar zwijgt men in alle talen over drugsgebruik, wat nog een veel groter probleem is om achter het stuur te zitten????? Daar zitten uw gevaarlijke spuiters en pillengebruikers en strikt genomen dient men niet enkel over verlaging van alcoholgebruik in verkeer te spreken maar evenzeer tezamen met drugs. Rarara waarom dit niet samen genomen wordt? Na een studie in Brussel ver van enig psychiatrisch centrum of verslaafde buurt er enorme drugswaarden in het water gevonden werden, wie deze gebruikers zijn en daarom nooit op één lijn besproken wordt met alcohol achter het stuur?

  Bent u in het bezit van de studie van Walter Vandereycken & Ron van Deth?
  Ik wel, niet dat ik alles begrijp, maar bezit toch wel een geringe basis om kritisch te zijn en heb toch evenzeer gesproken met allerhande mensen die wel degelijk ervaring en kennis hebben in die verschillende domeinen.

  Kent u het percentage waarom eender welk, kans op slagen heeft als men er maar in gelooft en waarom?

  Hebt U een test gedaan met die zogenaamde wonderthee met zeldzame dure Chinese paddenstoel… Ik wel,.voor mijn part kweken ze die in Limburg en hebben we er een beetje de Limburgse werkloosheid mee geholpen….werken doet het geen bal, als je enkel die thee drinkt, maar dat is dan ook de bedoeling als je iets wilt testen. Als hulpmiddel is het bruikbaar en het is ongevaarlijk, alleen betaal je veel te veel voor iets waarvan je eigenlijk niet weet wat er echt in zit.
  Vermits het onder voeding valt, ook minder noodzakelijk…

  Vraag me af hoeveel professor Tytgat aan werkzame stof en effectief stukje Chinese wonder paddenstoel er zou in vinden? Wie controleert dat? Niemand en vraagprijs vrij, als je wilt betalen is dit de verantwoordelijk van jezelf.

  Eén zo’n theezakje kost wel zoveel als een hele doos van welke andere thee dan ook, of de thee die je zelf kan zetten als je wat tuinkruiden kweekt die misschien zelfs nog een beter effect hebben.
  Nu ja bedrogen worden we elke dag en we moeten nu éénmaal mensen aan het werk houden, zolang het dan enigszins ongevaarlijk is.

  Los van de vele problematieken met betrekking pharma blijft het meestal nog steeds goedkoper voor de consument. Het valt toch nog steeds onder heel wat controle structuren wat van veel alternatieve middelen niet gezegd kan worden – het misbruik veel gemakkelijker en veel duurder voor de goedgelovige consument. Het kruidenvrouwtje die denkt kennis te hebben, kan je ook behoorlijk vergiftigen zonder degelijke kennis. Ook gezonde kruiden kunnen voor heel wat mensen zeer gevaarlijk en ongezond zijn in bepaalde dosissen.

  Heb alvast ten bate van kleinkind een vaccinatie tegen kinkhoest laten zetten en wees zo vriendelijk om eens te kijken naar enkele you tube filmpjes van baby’s met kinkhoest.
  Kritisch zijn met betrekking pharma noodzakelijk en ok, maar kijk ook naar de andere verantwoordelijkheid en misdaad die je pleegt door een overdrive naar de andere kant van naïviteit en goedgelovigheid a.u.b. Dank U

  .

  • Jan Braeken zegt:

   Ik vraag mij af mevrouw waar u in mijn replieken ook maar enige overtuiging of geloof terugvond betreffende alternatieve geneeswijzen of kwakzalverij. Opnieuw moet ik vaststellen dat enkel uzelf dat in mijn tekst invoerde, in dit geval vanuit uw desastreuze persoonlijke ervaring daarmee neem ik aan, maar ook, als ik mij niet vergis, bij gebrek aan tegenargumenten voor mijn visie op vaccinatie en de door en door corrupte farmaceutische industrie. Ik neem aan dat ook de grofheden die u zich permitteert als een tegenargument moeten gelden, hetgeen uw stellingname spijtig genoeg nog meer op losse schroeven zet. Op die manier kan u uiteraard op een eenvoudige manier cirkelredeneringen opvoeren die u de illusie geven altijd gelijk te hebben, en die de schijn doen ontstaan ondoordringbaar en ondoorbreekbaar te zijn. Dat lijkt mij niet ernstig.

   Verder meen ik uit uw verwarrend geformuleerde zinnen en stukken van zinnen te kunnen opmaken, – er schort volgens mij duidelijk iets aan uw interpunctie, dat is nog het minste wat ik daar van kan zeggen -, dat u nooit de duidelijke overeenkomst hebt begrepen tussen alternatieve geneeswijzen en de klassieke geneeskunde. De meeste alternatieve geneesmethoden maken precies dezelfde fout als de klassieke geneeskunde : ze doen evenzeer aan symptoombestrijding (plus willen dat ‘holistisch’ verbergen), en laten de meeste oorzaken onaangeroerd. Ikzelf heb een jarenlange studie en praktijk van die alternatieven achter de rug, en voor mij was die verre van zinloos. Zij brachten mij tot het besluit dat ieder van ons zijn of haar eigen dokter moet worden en blijven, op een ecologische manier. Oorzaken van ziekten zoeken, vinden en wegnemen zijn daar in standaard, en gelijk welke symptoombestrijding zelfbedrog. Het voortdurend opgevoerde holisme is in feite een zeer aanmatigende filosofie gezien het hier gaat om het oneindige geheel.

   Tot slot hebben wij inderdaad enkele uitzonderlijke overeenkomsten in onze opinie, maar gezien zowel uw formuleringen, uw stijl, uw ethiek als uw manier van redeneren horizontaal oneindig ver verwijderd zijn van die van mij, zijn die verwaarloosbaar, en al te oppervlakkig, met respect.

 6. Klokske zegt:

  Greta Troubleyn neem me niet kwalijk maar ik heb de indruk dat U zelfs niet door hebt dat U van thema bent veranderd

  • Greta Troubleyn zegt:

   En welke thee mag er dan voor u terug geschonken worden? Turkse thee of Engelse of …? 🙂 Met cookies of zonder?

Reacties zijn gesloten.