Het echte kunstwerk is de plug: ode aan Artur Fischer

madonnaDe Zwarte Madonna, die bij ons in de hall hangt, is een zelfgemaakt artefact dat met de plafondschildering van de Sixtijnse kapel minstens één punt gemeen heeft: niet voor herhaling vatbaar. Ze hangt daar zo hoog en onbereikbaar in de nok, dat ik zelf niet meer weet hoe ik dat heb klaargespeeld. In alle stilte hoopten mijn huisgenoten dat ze ooit eens naar beneden zou storten om aansluitend met het grof huisvuil te verdwijnen, maar dat gebeurde niet. Ze hangt er nog, honkvast en ongenaakbaar.
Reden: de welbekende plastic plug die in een boorgat wordt aangebracht alvorens de vijs erin gaat. Ontwikkeld door de zopas overleden Duitse uitvinder Artur Fischer (1919-2016), die ik hierbij eerbetoon wens te brengen.
Artur Fischer, geboren en gestorven in Waldachtal, een gat in het Zwarte Woud, was geen genie of wonderkind. Die fameuze plug was trouwens al in 1911 door de Engelsman John Joseph Rawlings bedacht, Fischer patenteerde zijn plastic wandplug pas in 1958. Toch is de ontwikkeling tot massaproduct voor doe-het-zelvers een keerpunt in onze cultuurgeschiedenis. Ja ik overdrijf niet, en het vervolg van deze tekst is enkel voor mannen bestemd, 90% van mijn lezers mogen dus beschikken.
Al zo’n tien millennia bouwen wij muren om ze met evenveel ijver weer te slopen, en omgekeerd. Heel de bouwkunst is een hopeloos Sisyphus-verhaal dat vooral illustreert wat voor een kluns de man eigenlijk wel is. Breder nog, staat de knoeiende doe-het-zelver die we allemaal zijn, voor een eindeloze resem wangedrochten, zogezegd het product van onze intelligentie,- reden waarom we vandaag eigenlijk nergens staan. We hebben teveel wetenschappelijke punthoofden en te weinig uitvinders, namelijk praktische geesten die de homo inhabilis bij de hand nemen en hem erop wijzen dat je gewoon de natuur moet volgen en begrijpen,- niet toevallig het devies van de protestant Artur Fischer.
Onvermijdelijk heeft dit ook een Freudiaanse laag: de klunzige man die alsmaar groter wordende gaten maakt zonder steek, tot hij ze uit wanhoop weer dicht pleistert, is behept met een seksueel oergebrek. Hij maakt het gat wel, maar de schroef draait dol en de boel slaat op de grond. Resultaat: troep, ellende, scheldende wederhelften.
FischerLullig, maar niet langer fataal! Het missende onderdeel is het ‘derde orgaan’ tussen mannelijke en vrouwelijke sekse, namelijk de plug, als ideale penis/vagina. De plug penetreert maar wordt ook gepenetreerd. Het geheel vormt een perfect geslaagde coitus, met dank aan het gezond verstand van een man zonder diploma middelbaar onderwijs. ‘Weten hoe het niet moet, daar draait het om’,- is een ander motto van Artur F.
De van zijn oerhandicap verloste homo habilis kan nu effectief kaders aan de muur hangen die niet na vijf minuten los komen. Dat levert hem (zelf)respect op, zelfwerkzaamheid, creatieve groei, maar ook goede seks weerom vanwege een dankbare echtgenote. Echte positieve techniek moet geluk produceren, en dat doet die Fischerplug wel degelijk.
En zo weer over naar De Zwarte Madonna, de vrouwen mogen er terug bij komen.
Het is van belang om kunst te herleiden tot zijn materiële condities, anders verliezen we ons in hersenschimmen. Een schilderij is een bewerkt doek met een kader rond die, jawel, via een geplugde schroef wordt opgehangen. Het zit zo en niet anders. De plug is het echte kunstwerk, doordrongen van doelmatigheid, de rest is maar theater. Elk museum is dus in wezen een verzameling gefischerde boorgaten, en aldus een cultplek voor ‘het derde orgaan’ dat we zolang zochten. Misschien is het schilderij dan maar een voorwendsel om gaten te boren en zit het geluk in de duurzaamheid van de perfecte penetratie.
Ziezo, met opgeladen boor kom ik moeiteloos deze Dag des Heren verder door. Daar wenkt zowaar ook de buurvrouw voor een klus.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het echte kunstwerk is de plug: ode aan Artur Fischer

  1. Johan Verleye zegt:

    Heel grappig. Hoe verzin je het?

  2. Prometheus zegt:

    Opmerkelijk hoe vaak Sanctorum alles, tot zelfs een plug toe, seksualiseert.

    God gaf mannen zowel een penis en hersens, maar jammer genoeg niet genoeg bloedtoevoer om ze allebei tegelijkertijd te kunnen laten functioneren.

Reacties zijn gesloten.