Welkom in het ‘antropoceen’: de positieve mens eindelijk geologisch vastgelegd

BraeckmanToen filosoof Johan Braeckman onlangs stelde dat de K3-teksten een diepere analyse verdienen (o.m. omdat zijn collega-filosoof Alain Vande Putte ze schrijft, wat doet een mens al niet om den brode), wist ik het zeker: dit is het K3-tijdperk.
Vergeet mijn giftige commentaren op die infantiliserende meidengroep, geniaal in de markt gezet door zakenman Gert Verhulst. Vergeet ook alle gedram over middelmatigheid en vervlakking. Het IS er gewoon, en het zal er zijn. Vanaf nu zijn alle niet-K3-fans levende fossielen, gedoemd tot spot vanwege diegenen die wél met hun tijd mee zijn.

Dat laatste is een bizar begrip. Is het mogelijk om niet met zijn tijd mee te zijn? En wat is dat voor iets, die tijd, die iedereen in zijn spoor dwingt? Loont het de moeite om er tegen in te gaan, uit pure dwarsliggerij? Dat is het onderwerp van de essays die Nietzsche schreef, gebundeld als ‘Unzeitgemässe Betrachtungen’ (‘niet-eigentijdse beschouwingen’).
Nietzsche zag cultuur tout court als een adaptatiemechanisme dat in de limiet altijd de massamens oplevert: de hippe, trendy homo modernicus.
Wie ‘eigentijds’ is, ondergaat de heersende cultuur en aanvaardt de geschiedenis als een tautologie: wat is, is. De tijdsgeest is vandaag het product van de markt, zonder meer, en definieert zelfs een mensbeeld. Iemand zonder facebookaccount is geen mens. Iemand zonder iPhone evenmin: alle asielzoekers lopen met zo’n ding rond, maar ik heb er geen. Gewoon geen behoefte aan, maar het stelt mijn mens-zijn wel in vraag.

Want ja, tegen dat conformisme ingaan, vereist een kwaadaardig soort onaangepastheid met tragische maar ook tragi-komische kantjes: op het einde wordt iemand zonder iPhone gewoon asociaal en belachelijk. Idem voor de K3-kritikasters. En zo verliezen we altijd: meegaan met de stroom is doodgaan als individu, maar tegen de stroom inzwemmen al evenzeer. De tijd wint, hoe dan ook, en consolideert tenslotte als ‘geschiedenis’ of zelfs als ‘evolutie’.
Dat laatste woord heeft een nieuwe dimensie gekregen, nu wetenschappers het er over eens geraken dat we het antropoceen zijn binnengewandeld. Het antropo-wat? Jawel, het geologisch tijdperk dat door de mens wordt gedomineerd. Het is niet eens een historisch tijdvak, maar zonder meer een fase in de geschiedenis van de aarde.
Ruimt baan, het menstijdperk komt eraan! Arrogante leuze, die ons evenwel ontlast van veel ergernis: stop nu eens met zeuren over dat klimaat, giftig kernafval of zeeën vol plasticflessen. Volgens de ‘ecomodernisten’ (het woord alleen al) zal de mens overleven en triomferen, door de aarde om te vormen tot een aangename plek, althans voor bewoners waarvan het bloed door javelwater is vervangen.
Ik stel het nu wat plastisch, maar u begrijpt: na de Iphone en K3 worden we gewoon dringend verzocht het antropoceen binnen te treden, zijnde de planetaire apotheose waarin de positieve, aangepaste mens zijn tijdsgeest helemaal omarmt en er zich door laat transformeren, fysiek en mentaal. U moet zich niet zo opwinden over Arne Quinze, want deze multifunctionele handelsreiziger in plastic drollen overleeft probleemloos elke hersendodende elektro-magnetische straling wegens gewoon niet in het bezit van hersencellen. Een lichtend voorbeeld.

Einde van alle cultuurkritiek, exit Nietzsche. Of toch niet? Niets belet u natuurlijk om deze techno-kwadratuur van het humanisme aan uw botten te vegen en toch uw eigen bloed verder te kweken, ook al is er straks geen bloedgroep meer om u te depanneren en weigert u het K3-infuus. Leve het misantropoceen dan maar!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Welkom in het ‘antropoceen’: de positieve mens eindelijk geologisch vastgelegd

 1. Herman Sourbron zegt:

  Het antropoceen? Lang zal het niet duren. Braeckman, je daalt in mijn achting en vertel in naam van wie dan ook geen flauwekul meer. Eco-modernisten? Ze weten nog niet dat alleen de wormen en de insecten zullen overleven en dat hoogmoed komt voor het cataclysme. Het zijn dansers op de vulkaan.

  • Greta Troubleyn zegt:

   haha, ben je daar wel zeker van, want we gaan ze meer en meer als voedsel op ons bord krijgen 😉 Maar hun overlevingskansen liggen inderdaad alvast hoger en ze nemen minder plaats in…

 2. Greta Troubleyn zegt:

  Wat Quinze betreft mag je in Oostende van geluk spreken, esthetisch past het in het landschap, want het kunstwerk van Nagels in Gent dat is pas echt verschrikkelijke kitsch, afschuwelijk…Als dit als stimulans moet dienen om zelf op de fiets te stappen ahum, en zoveel plaats dit gedrocht inneemt. Nog liever de graffiti…

Reacties zijn gesloten.