Is een blote mens aanstootgevend en gevaarlijk voor de kinderziel?

Dat is de vraag die men zich op tweede kerstdag mag stellen bij de opgewarmde kalkoen.
Bij ons thuis loopt iedereen bloot doorheen slaapkamer en badkamer. Nog niets gemerkt van hersenschade, al kan het om collectieve aftakeling gaan. De David van Michelangelo, in volle glorie poserend op een plein in Firenze: check. Suikeren Jezus op kerstkramiek: check, naakt (weliswaar zonder piemel). ‘L’origine du monde’ van Gustave Courbet, realistisch geschilderde weergave van een vagina met grote omgeving, vrij te bewonderen in het museum: check.
Om een of andere redenen is afgebeeld naakt tamelijk vrij van censuur (buiten Facebook en zolang de sharia nog niet van kracht is), maar het origineel tonen wordt als openbare zedenschennis gekwalificeerd. De naakte mens, een spookfiguur in de openbare ruimte.
Nu zijn er allerlei redenen om niet in zijn blootje op straat te wandelen. De weersomstandigheden uiteraard: zowel koude als zonnestraling verplichten ons tot bedekken van het lichaam. Fundamenteler is de schaamte en de daarmee gepaard gaande erotische component: een bikini of lingerie roepen meer op dan een vrouwelijk naakt. Wat bedekt, nodig uit. Zelfs bij een boerka willen we (ik spreek nu als man) vooral weten wat eronder zit. Op die manier vormen het Bijbelse verhaal van de zondeval en het verplichte vijgenblad een perfecte opmaat voor zwoel erotisme. Zonder kledij, geen striptease. Valabel argument.

Een ander bezwaar tegen naaktloperij is van esthetische aard: sommige lichamen zien er gewoon niet uit, althans volgens de klassieke schoonheidsnormen. Maar die normen zijn nu net aan het afkalven: ‘lelijkheid’ krijgt een aparte charme, leve de vetkussentjes en de knokigheid. Zelfs ‘misvormde’ groenten en fruit zijn, na de EU-vormendictatuur, toe aan een rehabilitatie en krijgen nu een plek in de Delhaize, helemaal onafgeschermd en ten toon voor nieuwsgierige kinderblikken.
In die zin heb ik weinig begrip voor een rechter die een man uit Hoeilaart 12 maanden effectief geeft, omdat hij naakt op straat loopt, zijn gras maait en als dakwerker zijn beroep uitoefent. Luister naar de motivatie van het vonnis:

“Onze maatschappij aanvaardt naaktlopen niet op plaatsen waar anderen ermee kunnen geconfronteerd worden. Zeker als, zoals in dit geval, minderjarigen met die naaktheid kunnen geconfronteerd worden, is dat storend, aangezien dat hun normale seksuele ontwikkeling kan verstoren.”

Tja, in een tijd waar pubers vrijelijk de mosterd halen op pornosites, is er dus toch nog een magistraat die gelooft dat gewoon menselijk naakt een minderjarige kan traumatiseren. Ik zou eerder het omgekeerde denken: misschien hebben we wel wat meer naturisme nodig, om kinderen te tonen dat puur natuur, zijnde the real thing, nog altijd te prefereren valt op het virtuele, en dat een mens op zijn mooist is als dikke, dunne, grote, kleine, ongefotoshopte Adam en Eva met hangborsten, buikje, en dito tâches-de-beauté. Exit de David van Michelangelo, exit de fotomodellen. Bloot mag, maar dan liefst complexloos en ongekuist.
Deze desublimatie is ook politiek: het sprookje van de keizer-zonder-kleren gaat over de naakte werkelijkheid, de onversluierde waarheid en het ontmaskeren van de schijn. Nota bene door een kind.
In die zin wil ik mijn kapot dak best toevertrouwen aan een stielman zonder kleren: niets te verbergen, compleet transparant in al zijn imperfectie. Geen geschuifel, geen knollen voor citroenen.
Weg met de degoutante bouwvakkerspleet, leve de blote vent op de ladder. David reinvented, maar dan de kunstenaar/vakman zelfs als naakt. Renaissance 2.0.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Is een blote mens aanstootgevend en gevaarlijk voor de kinderziel?

 1. Marc Schoeters zegt:

  Johan Sanctorum stelt dat afgebeeld naakt tamelijk vrij van censuur is. Dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Rosemarie Buikema (what’s in a name?), hoogleraar “Cultuur en Diversiteit” (blijkbaar ook een wetenschap) aan de universiteit van Utrecht, pleitte recent onomwonden voor censuur van erotisch getinte afbeeldingen in de openbare ruimte. Posters met lingeriereclame leiden volgens Buikema tot een “verscheurde samenleving” waarin vooral moslims zich niet thuisvoelen. Met andere woorden – het tonen van frivole bh’s doen het aantal hoofddoeken toenemen en jarretellen leiden tot jihad. Weer een bewijs dat politieke correctheid een geestesziekte is. De remedie? Als het bij Rosemarie Buikema nog eens lekt – gewoon een blote man op haar dak sturen.

 2. Hans becu zegt:

  Volledig eens met Mark Schoeters. Links wil nu ook al de prostitutie verbieden, o.m. In Frankrijk en Zweden En ze willen gewichtsstandaarden opleggen aan fotomodellen. En het gaat steeds verder. zero-tolerance voor een pintje, en een voetballer die Omo roept en heel het politiek correct perscommentariaat op hoge poten. Maar militairen en politie op straat tegen terreur, een wezenlijk risico, dan spreken de linkse betweters over politiestaat.

  • Jean-Paul Briers zegt:

   We kunnen misschien deze linkse nuttige idioten op een eilandje droppen, dan wordt het leven voor ons ook heel wat draaglijker.

 3. Marc Schoeters zegt:

  Er zijn misschien nog mensen die denken dat de fanatici die het levende lichaam haten wel zullen stoppen als elke vrouw met een boerka bedekt is. Nee dus. De Britse krant The Sun berichtte op 27 december dat in de IS-hoofdstad Raqqa een moeder gedood werd omdat zij haar zoontje borstvoeding gaf. De vrouw zat discreet onder een boom en hield haar baby onder haar boerka. Er viel dus niets te zien. Maar buitenshuis borstvoeding geven is onder IS verboden. De moeder werd betrapt door leden van Al-Khansaa. Dit is een militie van moslimvrouwen uit verschillende landen – ook Europese – die extreem gewelddadig de “goede” zeden bewaakt. De zogende baby werd vanonder de boerka getrokken en de moeder werd ter plaatse gedood. Nadat ze eerst nog werd verminkt. En in Europa zijn er dus “hoogleraars” die denken dat lingerieposters het probleem zijn. Of “theatermakers” die willen “praten” met IS. Het is bijna 2016. Iedereen weet dat het een verschrikkelijk jaar wordt. Maar toch – beste wensen!

Reacties zijn gesloten.