‘Alle boeren zijn homo’,- een kortgedicht dat er staat als een paal

RamanAls volstrekt sportondeskundige en supporter van geen enkele voetbalploeg, durf ik beweren dat de uitspraak ‘alle boeren zijn homo’ inhoudelijk niet klopt. Maar zo ken ik er nog wel. De uitspraak van premier Michel ‘De islam is een vreedzame godsdienst vol mededogen’, twee dagen na de bloedige aanslagen in Parijs waarbij 140 mensen werden afgeslacht, klopt ook niet, en is toch wel van een andere categorie dan het gelal van Benito Raman na de wedstrijd AA Gent – KV Kortrijk. Toch mag Charles Michel dat zeggen, hoe dom ik die uitspraak ook vind.
Anderzijds, als het om recht-voor-de-raapse krachttermen gaat, kan ik verwijzen naar een ‘Grof Gedicht’ van Youp van ’t Hek, voor een zaal van 5000 poëzieliefhebbers ten gehore gebracht, een klein voetbalstadion dus:

Zeugzeug
Vuile slettebak
Met je tieten van een mug
Gore sloerie, vieze snol
Kom toch bij me terug!!!!!

youpDat is nota bene een smeekbede aan zijn minnares die hem in de steek liet. Iemand hier een probleem? Excuses geëist? Moeten zeugen, hoeren, muggen zich aangesproken voelen? Of de dame in kwestie zelf?
Anders gezegd: ik beschouw de uitlating van Benito Raman (zijn naam alleen al is een gedicht, met dank aan zijn papa die Mussolini adoreerde) als een uiting van ‘free speech’, zoniet van ‘creative speech’, vroeger ook wel dichterlijke vrijheid genoemd. Net omdat het door een micro werd geschald, voor een groot publiek, en niet zomaar in de kleedkamers, ‘off the record’ of lafweg getweet.

Dit wat de grond van de zaak betreft. Voetballers zijn performers, ze veinzen op en rond het veld, laten zich voor dood vallen ook als ze geen pijn hebben, en groepsneuken elkaar ei-zo-na wanneer er gescoord wordt. Ik beschouw ze als kunstenaars omdat ik au fond iedereen als een kunstenaar beschouw. Zelfs Charles Michel. Geen twee maten, geen twee gewichten. Geen parlementaire onschendbaarheid of artistieke vrijheid voor de ene, en politiek-correcte banvloeken voor de andere.
Voor de rest zijn uiteraard niet alle boeren (bijnaam voor Club Brugge-supporters, want zij waren de pineut) homo’s, en omgekeerd evenmin. Maar zo beoordeel je poëzie niet. Het idee alleen al dat landbouwers of holebi’s hierdoor geaffronteerd zouden kunnen worden, kan alleen ontstaan in een zieke, verdorde geest die er een aantal jaren eenzame opsluiting heeft op zitten in de kelders van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.
U hebt het al begrepen: als scheldprozaïst en vloekfilosoof verdedig ik hier Benito Raman uit puur eigenbelang. Vandaag hij, morgen ik. Een literatuurprijs moesten ze hem geven in plaats van een schorsing. Maar wel met een jaar vertraging, dat zet extra kracht op de verbale uitlaat en non-verbale expressie, nietwaar Delfine Persoon.
Sport, ik begin er steeds meer van te houden, alsook van poëzie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘Alle boeren zijn homo’,- een kortgedicht dat er staat als een paal

 1. Koenraad zegt:

  De supporters van KV Kortrijk noemen de nabuur-fans van Zulte-Waregem OOK boeren. De aanhangers van Zulte-Waregem hebben het dan weer over “dikke nekken” wanneer ze een rood-witte Kortrijkzaan op hun voetbalveld ontwaren. En de Racing-supporters van Harelbeke noemen zichzelf “ratten”. Toen er in 2008 (?) plannen waren om deze 3 voetbalstammen tot één ploeg om te smeden was het nieuwe banier onmiddellijk klaar: een rat met een dikke nek op een tractor. Mooi toch!

 2. Greta de Sprot zegt:

  homo = in de vertaling van “mens” zijn we toch allemaal mijn gedacht “sapiens” denkend
  homo sapiens = denkende mens – “alle boeren zijn homo’s” lijkt me daaruit volgend juist, als ik me niet vergis?
  “alle homo’s zijn boeren” weer niet, maar – “alle homo’s boeren” dan weer wel.

  “de islam is een vreedzame godsdienst vol mededogen” in dezelfde mate verdedigbaar als alle volgers van Jezus vermits hij eveneens als profeet er in zit. De interpretaties misbruiken van teksten door allerhande slag van “mensen” “homo’s” andere koekenbak…

  Die brillenglazen van dat hoela houp geval, straffe toebak, als den diene doar de “tieten” van een mug mee kan zien – da’s gene muggenpis, moar nat wurd ik doar toch nie van sene, van zo ne zever …asjemenou , maar het hek is weeral van de dam 🙂

  Sport zeg je? Durf je dat sport of sportief noemen?
  Volgens Romeinse normen misschien wel, maar volgens de Griekse????
  tja , BUITENSPEL…. Hoe kleiner de bal, hoe groter de KWAL 🙂 🙂

 3. lucdevincke zegt:

  “Alle boeren zijn homo’s”. De uitroep van het jaar? Benito’s, ondertussen tot over de grenzen befaamde, uitroep was niet meer dan een plaagstoot naar de “boeren” van Brugge die als “homo’s” (of dus “mietjes” voor degenen die minder vertrouwd zijn met het vakjargon) verloren hadden van de “dikke nekken” van Anderlecht. Vanden Borre die zijn maatjes bij Anderlecht ook maar “mietjes” vond werd ook geschorst, niet voor dat woord “mietje” op zich maar omdat hij vond dat zijn collega’s zich zo gedragen hadden omdat ze niet de nodige over-mijn-lijk-mentaliteit vertoonden. Kan dus mietje wel en homo niet? Zaak is dat de arme Benito Raman na zich verontschuldigd te hebben zijn opwachting mag gaan maken bij een homo-organisatie in tegenstelling tot Anthony Vanden Borre die zich nooit heeft verontschuldigd. Ik durf er niet aan denken wat die arme Benito nu als vrijwilligerswerk moet gaan doen…Of is deze opmerking als kwinkslag bedoeld, ook al een stap te ver in onze politieke correctheid? Enfin, hij zal wel al opgelucht zijn dat hij voor de Feesten geen patatten zal moeten staan rooien voor de Boerenbond. Ander opvallend verschil is dat een deel van de goegemeente het Benito helemaal niet zo kwalijk neemt, er zelfs gniffelend over doet, maar dat de politieke correctheid zowat eist dat men hem terechtstelt terwijl iedereen wel ronduit mag zeggen dat Anthony misschien wel gelijk heeft met zijn uitlatingen over zijn Anderlecht-maten.
  En wat als die politieke correctheid de ondergang betekent van de voetbalcarrière van Benito Raman, een knul van amper 21? Is dat de correctheid die we wensen, die we moeten nastreven?

  • Greta de Prot S zegt:

   zo’n vaart zal het wel niet lopen – maar ik mag hopen dat ook een Sanctorum of wie dit artikel ook geschreven heeft (kan nog altijd niet geloven dat JS op dergelijke wijze kan schrijven?) wel degelijk het grote verschil kan zien tussen Benito & Youp?

   Youp maakt zichzelf belachelijk – Heizeldrama indachtig ligt dit, hoe hilarisch achteraf ook,bij Benito toch wel anders… het enige wat je dan achteraf kan concluderen, is dat die Brugse boeren blijkbaar echte intelligente sportievelingen zijn die zich hierdoor niet laten opjutten, er ook mee kunnen lachen 😉 🙂 . De zinloosheid, dwaasheid, hypocrisie, Babylonische broedmachine, cloaca…, taal , woorden als (zogenaamd) communicatiemiddel wel is maar het leven anderzijds eens zo rijker, hilarischer en boeiender door maakt?

Reacties zijn gesloten.